Eğer İstanbul’da yaşıyorsanız ve şehrin kalabalığından uzaklaşıp sessiz sakin bir yerde kafa dinlemek istiyorsanız gidebileceğiniz en harika yer elbette Garipçe Köyü. Adını Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün inşaatı sürecinde daha sık duymaya başladığımız Garipçe Köyü’ne gidebilmek için tabi ki İstanbul’da yaşamanız şart değil. İster şehir dışından ister İstanbul’dan gelecek misafirlerden olun İstanbul’un Sarıyer ilçesindeki bu küçük ve şirin köyü çok seveceğinizden eminiz. Garipçe Köyü’ne gitmeyi planlayanlar, gezilerinde kendilerine yardımcı olacağını düşünerek hazırladığımız Garipçe Köyü gezilecek yerler rehberimizi inceleyebilirler. Lafı daha fazla uzatmadan Garipçe Köyü hakkında yaptığımız araştırmalar sonucunda hangi bilgileri edindik sizlere aktaralım.
Garipçe Köyü Nerede?
İstanbul’un Sarıyer ilçesine sadece 11 kilometre uzaklıkta yer aldığını söylediğimizde şaşırabilirsiniz ama Garipçe Köyü’ne İstanbul içerisindeki toplu taşıma araçlarıyla bile ulaşmak mümkün. Rumeli Kavağı ve Rumeli Feneri arasında yer alan köy, özellikle İstanbulluların şehirden bunaldıkları zamanlarda kafa dinlemek için kaçtıkları İstanbul’un arka bahçesi olarak nitelendirebileceğimiz bir alan. Hem köy içerisinde hem de köyün çevresinde görebileceğiniz birçok farklı yer bulunuyor.
- Rumeli Feneri Köyü
Sarıyer ilçesinde yer alan Garipçe Köyü’nün sadece 2,5 kilometre ötesinde bulunan Rumeli Feneri Köyü aslen bir balıkçı köyüdür. Garipçe Köyü ile kıyasladığınızda daha gelişmiş bir yapısı vardır. Köy meydanında bulunan asırlık çınarın etrafı çay ve kahve içebileceğiniz birçok mekan ile çevrilidir. Köyün aşağı kısımlarında ise bir balıkçı barınağı var ve barınağın sonunda enfes balıklar yiyebileceğiniz balık restoranları bulunuyor. Rumeli Feneri Köyü’nde görmeniz gereken en önemli yapılardan biri de elbette Rumeli Feneri. 30 metre yüksekliğindeki fener Kırım Savaşı zamanında Fransız ve İngiliz gemilerinin Boğaz’dan Karadeniz’e çıkışlarını kolaylaştırmak amacıyla inşa edilmiştir.
- Menekşe Plajı
“Garipçe Köyünde denize girilir mi?” diye merak edenleriniz varsa bu soruya hemen “evet” yanıtını verelim. Garipçe çevresinde denize girebileceğiniz en güzel plajlardan biri de Menekşe Plajı. Hafta içleri sadece kadınlara hizmet veren plaja hafta sonu ailenizle birlikte gidebilirsiniz. Plaj içerisinde şezlong, şemsiye, tuvalet, duş ve soyunma kabinleri gibi imkanlar da mevcut. Yine plaj içerisinde yer alan kafeden yiyecek-içecek ihtiyaçlarınızı karşılamanız mümkün.
- Garipçe Kalesi
Padişah III. Mustafa tarafından yaptırılmış olan Garipçe Kalesi Macar asıllı Fransız mimar Baron Francois de Tott tarafından yapıldı. Düşman gemilerinin boğazdan geçmesini engellemek amacıyla inşa edilen kale Likyalıların Limanı adı verilen kayalıklar üzerine, kayaların oyulmasıyla inşa edilmiştir. Kale, boğaza hakim bir tepede konumlanması ile hem İstanbul Boğazı’nı hem de Karadeniz’i seyretme imkanı sunuyor.

- Garipçe Tepesi
Garipçe Köyü’nün manzarası kuşbakışı izlemek isterseniz, sahilde yer alan restoranların yanında bulunan merdivenleri kullanarak en tepeye kadar çıkabilirsiniz. Tepeye ulaştığınızda bir tarafınızda Garipçe Köyü’nü diğer tarafınızda ise Yavuz sultan Selim Köprüsü’nü görebileceğiniz muhteşem bir manzara ile karşılaşabilirsiniz. Eğer Garipçe Tepesi’ne bunaltıcı yaz aylarında çıktıysanız Karadeniz’den esen serinletici rüzgar ile ferah bir nefes alabilirsiniz.
- Büyük Liman Plajı
Garipçe Köyü sınırları içerisinde yer alan Büyük Liman Plajı, bölgede en çok tercih edilen plajlardan biridir. Yavuz Sultan Selim Köprüsü manzarası ve tertemiz plajı ile harika bir deniz keyfi yaşayabileceğiniz Büyük Liman ayrıca damsız girişlere izin verilmemesi ile tam bir aile plajı konumunda. Plaja ulaşmak için 20 dakikalık patika bir yol yürümeniz veya Sarıyer merkezden kalkan Büyük Liman motorlarına binmeniz gerekiyor. Plaj içerisinde şezlong ve şemsiye hizmeti veriliyor. Aynı zamanda duş ve tuvalet gibi imkanlar da var. Temel ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz küçük bir büfe de bulunuyor ancak, kafe ve restoranlar gibi daha gelişmiş tesisler henüz mevcut değil. Son olarak plaja girişlerin ücretli olduğunu hatırlatalım.
- Feneryolu Kuş Gözlem Kulesi
İstanbul’un önemli göç yollarından biri üzerine kurulmuş olan Feneryolu Kuş Gözlem Kulesi, 15 Temmuz Şehitleri Hatıra Ormanı içerisinde yer alan henüz keşfedilmemiş güzelliklerden biri. Garipçe Köyü’ne oldukça yakın bir konumda bulunan gözlem kulesi ortalama 30 metre yüksekliğe sahip. Gözlem kulesinde kuş gözlemciliğinin yanı sıra doğa ve manzara fotoğrafçılığı gibi aktiviteler de yapabilirsiniz. Aynı zamanda kule size eşsiz bir boğaz manzarası da sunuyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü farklı bir açıdan görmek isterseniz de Feneryolu Kuş Gözlem Kulesi’ne uğramalısınız.
- Atatürk Arboretumu
Garipçe Köyüne kadar gelmişken çevresinde bulunan güzellikleri de keşfetmelisiniz. Bu güzelliklerden en önemlisi Atatürk Arboretumu. Birçok özel bitki türünü ve ağaç çeşidini içerisinde barındıran Arboretum devasa bir ağaç müzesi olarak adlandırılabilir. Tertemiz havası, yürüyüş yolları ve göleti ile doğanın en güzel halini yaşayabileceğiniz bu mekanı mutlaka görmelisiniz. Arboretum ziyaretiniz sırasında bilmeniz gereken en önemli konulardan birisinin içeriye su dışında yiyecek ve içecek alınmadığı. Aynı zamanda içeride de herhangi bir büfe bulunmuyor. Bu kural Arboretumu ve içerisindeki bitkileri korumak için konulmuş. Belki de Arboretumun bu denli temiz ve düzenli olmasındaki en büyük etken bu kuralların korunmasıdır.
Muhteşem Kahvaltıların En Manzaralı Adresi: Garipçe’de Kahvaltı

Garipçe Köyü, İstanbullular tarafından hafta sonu kahvaltıları için de en çok tercih edilen adreslerden biri. Köyün içerisinde sınırlı sayıda mekan olsa da her bir mekan ziyaretçilerine oldukça lezzetli kahvaltılar sunuyor. Siz de hafta sonu ailenizi ve sevdiklerinizi alıp manzaraya karşı enfes bir kahvaltı etmek isterseniz yönünüzü Garipçe Köyü’ne çevirebilirsiniz. Boğaz manzarasına sahip her bir mekanın kendine özel menüleri ve farklı lezzetleri mevcut. Ayrıca doyurucu porsiyonları ile de ziyaretçileri tarafından tam not alan Garipçe Köyü’nün kahvaltı mekanlarını kesinlikle ziyaret etmenizi öneriyoruz.
Kahvaltıya yetişemediyseniz üzülmenize hiç gerek yok çünkü Garipçe’de bulunan balık restoranlarında taptaze balıklar ile hazırlanmış lezzetli bir yemek de yiyebilirsiniz.
Farklı Konaklama Seçenekleri
Garipçe Köyü’ne günübirlik değil biraz daha uzun süreli bir ziyaret planlıyorsanız “Garipçe’de nerede kalınır?” diye sormanız çok normal. Köy içerisinde bulunan pansiyon ve kiralık evlerden size uygun olanları seçebilir, daha konforlu seçenekler arıyorsanız da köyün çevresinde bulunan büyük otellerde yerinizi ayırtabilirsiniz.
Sarıyer’den Kilyos’a uzanan yolda, henüz Sarıyer’den çok da uzaklaşmamışken sizi Rumeli Feneri ve Rumeli Kavşağı arasında karşılayan Garipçe Köyü, İstanbul’un en şirin köylerinden biri. Üçüncü Köprünün inşa edilmesiyle birlikte adını daha sık duymaya başladığımız Garipçe İstanbulluların hafta sonu kahvaltıları için en uğrak mekanlarından biri. İsterseniz günübirlik isterseniz de daha uzun süreli ziyaret edebileceğiniz köyde sizi huzur ve sessizlikle birlikte eşsiz bir manzara karşılayacak. Köye geldiğinizde çevresinde bulunan doğal ve tarihi güzellikleri de ziyaret edebilir ve dopdolu bir hafta sonu geçirebilirsiniz. Garipçe’ye kadar gelmişken, köy halkının el emeği ile ürettiği ürünlerden almayı da ihmal etmeyin. Böylece hem köylülere destek olmuş hem de organik ürünleri evlerinize taşımış olacaksınız.