Piramitleri ile dünya mirası listesinde yer alan Mısır, farklı kültürlerin birleşim noktasında yer alır. Her biri insan üstü güç ile yapılan eserler, eşi benzeri olmayan mimari zekanın ürünüdür. II. Ramses tarafından Nubya isyanını bastırmak için dağın içi oyularak yapılan Abu Simbel Tapınağı, iki farklı eserden oluşur. Büyük tapınak dağın içi oyularak ortaya muhteşem bir eser çıkarılır. Küçük tapınak ise Kraliçe Nefertari ve tanrıça Hathor için yapılmıştır. Yapımı 20 yıl süren tapınağın kapısında 4 farklı boyutlarda dev Ramses heykeli yer alır. Nil ırmağının batı yakasında inşa edilen tapınak için kumtaşı kayaları 56 metre oyulmuştur. Yetmiş metre boyunda oturan Ramses Heykellerinin yer aldığı tapınak, sabah gelen güneş ışınları yılın belli dönemlerinde güneş tanrısının üzerinde olacak şekilde inşa edilmiştir. 1813 yılında gün yüzüne çıkan tapınak, 1960’lı yıllarda baraj yapımı dolayısıyla yüksek bir tepeye taşındı. Assuan Barajı Nil nehrinin sularını yaklaşık olarak 140 metre yükselterek tapınağın suyun altında kalmasına sebep olacaktı. Almanya, Fransa, İsviçre, İtalya, İsviçre ve Mısır tarafından kurulan uluslararası heyet tapınağın 400 metre uzağa taşınmasını finanse etmiştir. Su seviyesinden 64 metre yüksekte yeniden kurulan tapınak orjinaline uygun olarak monte edilir. Arka kısmına sanal dağ yapılan eserde doğallığı yaratmak adına gerçek dağdaki taşlar yerleştirilir. Mısır’ı en güçlü firavunu olan Ramses ve karısı için yapılan tapınak, 8 yıl süren uğraşlar sonunda tepedeki yerini aldı.

Abu Simbel Tapınağı Tarihi
Ana tapınağın girişinin iki yanında devasa Ramses figürleri yer alır. Heykelin ayaklarının etrafında çocuklarını, karısını ve annesi Muttuy ‘u simgeleyen oyulmuş küçük figürler vardır. MÖ 6. yüzyılda Yunanlı paralı askerler tarafından yapılan figürler bu kültürün izlerini taşır. Büyük bir uçurumun girintili kısmına yerleştirilen tapınak Yunan alfabesi ile yazılan ilk eser olma özelliğini taşır. Mısırlılar tarafından ibadet ve tapınma yeri olarak bilinen Saf Dağlarına oyulan tapınakta doğum, evlilik, bereket ve aşk tanrıçası Hathor’un yaşadığına inanılır. Turistler tarafından ilgi çeken tapınak, dev heykelleri ve olağanüstü tarzı ile UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer almaya hak kazanır. Abu Simbel kentinin tarihi simgesi olan tapınak Mısır’ı gizemli havasını günümüze taşıyor. Ramses halkın inançları doğrultusunda yaptırdığı tapınağı karısı ve tanrıça adına adamıştır. Ramses’in iktidarını simgeleyen eserin iç mabed kısmında 4 farklı tanrı resmedilmiştir. İlah olarak bilinen II. Ramses ve Heliopolis ‘in tanrısı Ra – Herekhti heykeli , güneş tanrısı Amon- Ra figürleri güneş ışınları 21 Şubat 21 Ekim tarihleri arasında üzerinde olacak şekilde dizilmiştir. Aynı yerde bulunan ve yeraltı tanrısı olarak bilinen Memphis Ptah heykeli ise hiç bir zaman güneş aşmayan alanda konumlandırılmıştır. Ebediyete kadar karanlıkta olması gerektiğine inanılan tanrı Ptah bu yönüyle tapınağı ziyaret eden turistler tarafından merak uyandırır.
Abu Simbel Tapınağı’na Nasıl Gidilir?
Kuzey Afrika’da Nil Nehrinin kenarında kurulan en eski uygarlıkların beşiği olan Mısır, ulaşım açısından da ortak lokasyona sahiptir. Libya, Ürdün, Sudan ve Çad ile çevrili olan ülke, Nil Nehrinin bereketli topraklarını içerisinde barındırır. Akdeniz ve Kızıldenizle çevrilen Mısır, egzotik görünümü ile her dönem ilgi çekmeyi başarır. 7 bin yıllık tarihinde pek çok gizem barındıran şehre ulaşmak için havayolunu tercih edebilirsiniz. İstanbul Kahire arası 2 saat 15 dakikalık sürede kat edilir. Ayrıca ülkeye ulaşmak için farklı güzergah seçimleri yapabilirsiniz. Nehir yolunu kullanmak isteyenler için Nil üzerindeki Cruise turları uygundur. Nehir çevresinin tüm güzelliklerine vararak yapılan turlar, gizemli tapınakların tümünü görerek seyahat etme ayrıcalığı sunar. Konforu ve güvenliği ile size Mısır’ın gizemli havasını soluma imkanı veren turlar, farklı kültürleri yakından tanıma fırsatı sunar. Şirketler tarafından organize edilen turlarda Assuan üzerinden Abu Simbel ‘e ulaşım sağlanır. Güvenlik sebebi ile konvoylarla ziyaretlerin gerçekleştirildiği turistik gezilerde belli saatler arasında otobüs seferleri düzenlenir. Sabah 4 ve 11’ de hareket eden otobüsler, seyahat izni alındıktan sonra hareket eder. Assuan’dan. 2.5 saat mesafede olan tapınak çevresi turistlerin ilgisini çeken eserlere sahiptir.
Abu Simbel Tapınağı Etrafında Gezilecek Yerler
Tapınak ve çevresinde çok sayıda gezi noktası var. Keyifli bir gezi planı yapmak bu nedenle mümkün. Bölgedeki önemli noktaları adım adım ele alalım.
- II. Ramses Tapınağı (Büyük Tapınak)
Yapımı MÖ 3000 yılına kadar uzanan tapınak bir güç gösterisi olarak inşa edilmiştir. Nefes kesen bir dağ yamacına oyularak yapılan tapınak Mısır’ın Nubia bölgesinde yer alır. Mısır geleneklerinde yapılan heykellerin tümü tanrılara adanmış olsa da II. Ramses Tapınağı kralın onuruna yapılmıştır. 1813 yılında İsviçreli araştırmacı tarafından bulunan tapınak Kadeş zaferi sonrasında yapılmıştır. Nil nehri üzerine kurulan baraj sonrası taşınan tapınak, Polonyalı arkeolog ve ekibi tarafından 950 blok şeklinde itina ile yüksek bir tepeye taşınır. 1964 yılında yapılan bu işlemlerden sonra güvenliği sağlanan eser, yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği bölge olmayı başarır. Dev heykelleri ile ihtişamlı bir duruş sergileyen tapınak ve çevresinde güneş tanrısı Ra’nın Şahin başlı heykelde yer alır.
- Nasır Gölü
Mısır ve çevresine turistik açıdan değer kazandıran tapınakların farklı lokasyonlarda yer alır. Nil nehri üzerinde bulunan yer, Yukarı Mısır havzasında Sudan’ın kuzeyinde bir baraj gölüdür. 550 km uzunluğa sahip olan göl Asvan barajının sularını tutan yapay bir göl olma özelliğini taşır. Nil sularını kontrol altına almak amacıyla inşa edilen göl sayesinde tarım ve diğer alanlarda istenen büyüme yaşanır. Tarihin akışını değiştiren göl olarak bilinen Nasır Gölü, Mısır açısından diğer ülkelere karşı ekonomik bir koz olarak öne çıkar. 320 km lik kısmı Mısır’da 160 km lik bölümü de Sudan ‘da olan Nasır Gölü yapıldığı dönemde insan eli ile üretilen en büyük göl olma özelliği taşır. Sovyetlerler Birliği’nin desteği ile inşa edilen göl, ülkenin siyasi ve ekonomik açıdan güçlenmesinde de etkili olmuştur.

- Nefertari Tapınağı
Arapça baba anlamına gelen Abu Simbel Tapınağında yer alan Nefertari, II. Ramses’in karısı adına yaptırdığı muazzam bir eserdir. Antik Mısır’ın gizemini yansıtan tapınaklarda tanrılara adanan ikonik semboller bulunur. Koruyucu tanrıları ve Ramses’in gücünü simgeleyen eser, savaş betimlemelerini anlatan gravürlerle daha da zenginleşir. Kapının her iki tarafında farklı boyutları olan heykeller tüm ihtişamı ile boy gösteriyor. Mısır tarihinde ilk defa bir hükümdar tarafından eşine adanan eser olan tapınak bu yönü ile de dikkat çeker.
- Komb Ombo Tapınağı
Antik Mısır’ın eşsiz doğası ve gizemli tapınakların arasında yolculuk yapmak için tercih edeceğiniz şirketler güvenliğin sağlanmasında önem taşır. Komb Ombo Tapınağı güneşin doğuşuna ve batışına göre ayarlanabilen tarzıyla turistlerin ilgisini çeker.
Mısır’da her Tanrı için tapınak inşa edilmesi bir gelenek halini alır. Kazanılan her zafer sonrasında tanrılara teşekkür etmek için yapılan tapınaklarda farklı figürler yer alır. Eski Yunan ve Mısır mitolojilerinin izlerini taşıyan tapınaklar gizemli tarzıyla her dönemde en çok ziyaretçi toplayan yapılardır. Tapınaklar gerek konumları gerekse gizemleri sayesinde yılın her döneminde büyük kitleler tarafından ilgiyle ziyaret edilir. Ulaşım ve güvenliğin büyük bir titizlikle sağlandığı Mısır seyahatini tur şirketleri ile daha konforlu bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Yeni yerler keşfetmek ve gizemli dünyalara yolculuk yapmak için siz de Mısır’ın uçsuz bucaksız tapınaklar şehrine rotanızı çevirebilirsiniz.