Adana ziyaret edilecek yerler listesi yapıldığında kent, zenginliğiyle öne çıkar. Adana, farklı medeniyetlere ev sahipliği yapması sebebi ile ülkemizin doğal ve tarihi güzellikleri ile öne çıkan en özel illerden biridir. Adana şehir merkezinde gezilecek yerleri merak edenler ve ziyaret etmek isteyenler için Adana hakkında bilgiler verdikten sonra şehrin gezi noktalarını listedik. Adana’da nereleri gezmeli, sorusuna yanıt bulmak üzere mutlaka okuyun. Keyifli gezmeler…
Adana Gezisi Hakkında
Seyhan Nehri’nin kıyısında Toros Dağları’nın güneyine kurulan Adana, Türkiye’nin en yüksek nüfusa sahip olan altıncı şehri. Seyhan, Yüreğir, Sarıçam ve Çukurova merkez ilçeleri ile beraber toplamda 15 ilçesi ve ek olarak belediyesi bulunmaktadır. Türkiye’nin ünlü ticaret ve kültür merkezlerinden biri olarak da bilinen Adana, yüzölçümü ile İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’dan sonra 5. büyük ilidir. Akdeniz’e yaklaşık 160 km’lik kıyısı olan Adana aynı zamanda Avrupa’yı Asya’ya bağlayan önemli ve değerli olan ulaşım yolları üzerindedir. Orta doğu ile kara ve demiryolu bağlantısı yapılan Adana’nın iklimi Akdeniz iklim özellikleri taşır ve bu sebeple yazları kurak ve sıcak geçerken kışları ılık ve yağışlıdır. Ortalama yağış miktarı ise 625 mm.’dir.
Şehrin tarihçesine baktığımızda ise şehrin tarihinin 3.000 kadar öncesine kadar dayandığını görüyoruz. Birçok kaynağa göre Adana adını, Hitit İmparatorluğu altındaki Kizzuvatna krallığının Adanya Uru şehrinden türetildiği bilinmektedir. Diğer bir antik Yunan Roman efsanesine göre ise Adana isminin kökeni, Seyhan kenarında Adana’yı kuran Uranus’un oğulları Adanus ve Sarus’tan geldiği düşünülmektedir. Adana’nın Türklere geçmesi ise 14. yüzyıla kadar dayanmaktadır. 1517 yılında ise Adana, Yavuz Sultan Selim tarafından Osmanlı İmparatorluğu sınırları içerisine alındığı bilinmektedir. Türkiye’nin ilk sanayileşen şehirlerinden biri olan Adana aynı zamanda ülkenin en gelişmiş şehirlerinden biri olarak da bilinir.

Adana Merkezde Gezilecek Yerler Listesi
Binlerce yıldır birçok birbirinden farklı medeniyeti bünyesinde barındıran bu şehir geniş coğrafyası ve doğası ile de oldukça zengin. Çukurova Bölgesi’nin en önemli şehirlerinden biri olan Adana tarihi ve kültürel güzellikleri ile oldukça değerli ve zengin bir mirasa sahip. Adana geniş coğrafyası ile sizlere birbirinden farklı güzellikler sunarak şehre hayran kalmanızı sağlayacak. İşte Adana şehir merkezinde gezilecek yerler!
- Yağ Cami
Saint Jacque adına yaptırılmış eskiden Haçlı Kilisesi olarak kullanılam bu yapı sonradan, 1501 yılında Ramazanoğlu Halil Bey tarafından camiye dönüştürülerek ve eklemeler ile yeniden inşa edilmiştir. Tarihi ile etkileyen bu cami sade bir mimari yapıya sahiptir. Caminin taç kapısı anıtsaldır. Yapısı ise basık kemerli, kavsaralı, mukarnaslı ve kalkanlıdır. Caminin üzerinde ise bir sıra sülüs hatlı kitabe bulunur ve eski zamanlarda önünde yağ pazarı kurulduğu için Yağ Cami adını almıştır. Özellikle kapısıyla ziyaretçilerin dikkatini çeken bu cami, Adana şehir merkezinde yer alan görülemeye değer yerlerden bir tanesi. Şehrin merkezinde olan bu yapıya dolmuş, halk ve belediye otobüsleri ve şehir içi ulaşım araçları ile kolay bir şekilde ulaşım sağlanabilir.
- Kazancılar Çarşısı
Anadolu’daki kapalı çarşı geleneğinin önemli örneklerinden biri olan Kazancılar Çarşısı geçmişten günümüze değerini ve canlılığını koruyor. İsmini kazan ustalarından alan u çarşı zamanla bazı değişimlere uğramış. El sanatının halen yaşatılmaya devam ettiği bu çarşıda bazı zanaatkarlar sanatlarını hala sürdürmektedir. Tarih kokan dükkanları ile çarşıda neredeyse yarım asırdır bakır işleyen, sayacılık, terzilik ve marangozluk yapan ustalar bulunuyor. Adana’nın merkezinde bulunan Kazancılar Çarşısı’nda geçmişi eskilere dayanan ustaların yanı sıra çok başarılı kebapçılara da rastlamak mümkün. Eğer tarihe ve eski yaşamlara ilgi duyuyorsanız mutlaka bu çarşıya uğrayın deriz.
- Büyük Saat
Adana’nın Seyhan ilçesi Ali Münif Caddesi üzerinde bulunan Büyük Saat Kulesi, 1881 yılında Vali Ziya Paşa tarafından yapıma başlamıştır ve 1882 yılında Vali Abidin Paşa tarafından yapımı tamamlanmıştır. Tamamen kesme taşlardan yapılan ve görünüşü ile ziyaretçileri adeta büyüleyen Büyük Saat Kulesi’nin temel derinliğinin 35 metre olduğu söylenmekte. Dikdörtgen şeklinde taş tuğlalardan bu saat, Osmanlı döneminde tarım işçilerinin çalışma saatlerini düzenlemek amacı ile inşa edilmiştir. Oldukça sağlam olan bu yapı 1998 Adana depreminden sonra bile ayakta durmayı başararak sağlamlığını kanıtlamış ve bu sebeple ziyaretçilerin ilgisini toplamıştır. Şehrin merkezine yakın olan bu yapıya dolmuş, halk ve belediye otobüsleri, metro ve şehir içi ulaşım araçları ile kolay bir şekilde ulaşım sağlanabilir.
- Sinema Müzesi
2011 yılında Adana belediyesi tarafından restore edilen Adana Sinema Müzesi, yeşilçam oyuncularına ait heykeller, filmlere ait bilgiler, birçok fotoğraf, sinema makineleri ve en önemlisi filmlere verilen ödülleri barındırıyor. Türk filmi tarihine oldukça değer veren bu müze ziyaretçiler tarafından da oldukça ilgi görüyor. Sanatçılar şehri olarak bilinen ve sanat dünyasına birçok ismi kazandıran Adana’da bulunan bu müzede aynı zamanda sinema kütüphanesi de bulunmakta. Anadolu’daki ilk Sinema Müzesi olma özelliğini taşıyan ve Şener Şen, Yılmaz Güney, Orhan Kemal gibi nice isimlerin maket heykellerini barındıran bu müze, Adana’da gezilecek önemli müzelerden biri.
- Merkez Park
Türkiye’nin en büyük şehir parkı olma niteliğini taşıyan bu park Seyhan Nehri boyunca Sabancı Merkez Cami’nin kuzeyine kadar uzanmaktadır. Bu parkı ziyaret ederseniz sıcak iklim sayesinde tropikal ve sub tropikal iklim dahil olmak üzere başka yerde rastlayamayacağınız yüzlerce etkileyici bitki çeşidi ve oldukça başarılı bir peyzajla karşılaşabilirsiniz. Ziyaretiniz esnasında dilerseniz yürüyüş, koşu, yeşil alanda meditasyon ve bisiklet sürme gibi aktiviteler yapabilirsiniz. Asma köprüler sayesinde nehrin karşısına geçebilir, gondola binerek nehrin tadını çıkarabilirsiniz. Çocuklar için mini tren ile parkı dolaşma imkanı da sunan bu parkı gezmek oldukça huzur verici rahatlatıcı olacak, sizlere farklı bir deneyim katacaktır.
- Adana Tepebağ Evleri
Geleneksel Türk Mimari’sinin en özgün örneklerinden olan Tepebağ Evleri, Adana’nın en eski mahallesi olan Tepebağ mahallesinde yer almakta. Sıcak iklimin bu yapılara etki ettiği görülmekte, 2-3 katlı olarak tuğla ve ahşaptan yapılan bu evlerde giriş katta bulunan avlular dikkat çekmektedir. Yakın zamanda yapılan restorasyonlar ve sokağı iyileştirme çabaları sayesinde de Tepebağ Evleri günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Evlerin dizilişlerinin ise serin rüzgar alabilecek bir biçimde tasarlandığı görülmekte. Bu mahallede kısa bir yürüyüş yapmak ve bu evleri gezmek ise sizlere başka hiçbir yerde göremeyeceğiniz değerli yapıları görme şansı sağlayacaktır.

- Adana Ulucami
Ulucami, İslam devletlerindeki Ulu cami geleneğinin en başarılı örneklerinden biridir. Ramazanoğulları Beyliği tarafından yaptırılan Ulucami, beylik güçlendikçe eklemeler yapılarak külliye haline gelmiştir. Minaresi ve mimarisi ile dikkat çeken bu cami tarihi açıdan Adana’nın önemli eserleri arasında gösterilmektedir. Şehir içi ulaşım araçları ile oldukça kolay ulaşım sağlayabileceğiniz bu yer Adana’da gezilebilecek özel yerler arasında.
Tarihi 7000 yıla kadar dayanan bir şehir olan Adana, çom sayıda turistik ve tarihi değeri olan yeri bünyesinde barındırmakta. Adana şehir merkezinde gezilecek yerlerin birçoğu şehrin Eski Adana olarak bilinen kısmındadır. Eğer Adana şehir merkezinde gezilecek yerler konusunda emin değilseniz bu yazımızdan ilham alabilir, binlerce yıldır farklı medeniyetleri barındıran Adana’yı daha yakından tanıyabilirsiniz.