Adriyatik, Akdeniz’in bir kolu olup Otranto Boğazı’ndan kuzeybatıya doğru uzanır. Adriyatik denilen bölge Po Ovası’na kadar uzanıyor. İtalya, Arnavutluk, Karadağ, Slovenya, Hırvatistan ve Bosna-Hersek’in Adriyatik Denizi’ne kıyısı bulunuyor. Yani kısaca Adriyatik Denizi’nin yerini tarif edecek olursak da İtalya yarımadası ile Balkan yarımadası arasında kalan Akdeniz’in bir kolu olduğunu söyleyebiliriz.

İtalya yarımadasına paralel uzanan Adriyatik Denizi’nin eski ismi Venedik Körfezi. Adriyatik Denizi, ismini Po deltasında olan Adria kasabasından alıyor. En geniş yerlerinde 780 kilometre uzunluğa ve 230 kilometre genişliğe sahip. Adriyatik denizi 132.000 km² yüzölçümüne sahip yarımadalar arsında kalan bir deniz olma özelliği taşıyor. Denizin derinliği kuzey kısımlarında 200 metre civarındayken güneye doğru gidildikçe artarak 1600 metreye kadar ulaşıyor. Akdeniz ile birleştiği 76 kilometre genişliğindeki yere ise Otranto Boğazı ismi veriliyor. Adriyatik Denizi’nin başladığı nokta olarak Venedik Körfezi alınıyor. Doğu kısmından Otranto Boğazı’yla İyon Denizi’ne oradan da Akdeniz’e bağlanır. Kuzey ve batı kısımlarını İtalya çevrelerken Doğu kısmında Arnavutluk ve Yugoslavya kıyıları bulunur. Yugoslavya kıyı kesiminde turizme elverişli, kıyıdan uzakta ve rüzgara karşı korunaklı koylar bulunuyor. Adriyatik Denizi’nin önemli bir özelliği bulunuyor. Gelgit olayının deniz kıyılarında hissedilir derecede görülmesi ve gelgit arasındaki farkların Trieste’de 100 cm, Venedik’te 85 cm’ye kadar çıktığı biliniyor. Adriyatik Denizi’nde önemli turizm ve ticaret limanları bulunuyor. Bu limanlar arasında; Venedik, Trieste, Ancora, Dubrovnik ve Bari gibi önemli limanlar yer alıyor. Dünya ülkelerinin petrol arayışları bir türlü bitmiyor. Bu arayışa dahil olan ve Adriyatik Denizi’ndeki petrol aramalarına hız veren İtalya ve Yugoslavya, 1989 yılında yapılan yoğun çalışmalar sonucunda denizin kirlilik oranının artmasına sebep olur. Adriyatik Denizi’nin rengi kızıla dönerek su yüzeyini yosunlar kaplıyor. Hal böyle olunca iki ülkenin turizm ve balıkçılık faaliyetleri sekteye uğrayarak ekonomik olarak zor dönemler geçirmelerine sebep oluyor.
Adriyatik Kıyı Nedir?
Adriyatik kıyı, aslında Dalmaçya Kıyı tipine verilen diğer bir isim. Bunun sebebi de Adriyatik Denizi kıyılarında Dalmaçya Kıyı tipi görülmesi sebep oluyor. Türkiye’de Antalya’nın Kaş ilçesi kıyılarında ve Adriyatik Denizi kıyılarında da görülen, girintili çıkıntılı, ada ve yarımadaların çoğunlukta olduğu bölgeyi ifade ediyor. Vadilerin sular altında kalmasıyla Dalmaçya kıyı tipi oluşuyor. Adriyatik Kıyı tipinin tipik özelliği; denize paralel uzanan kıyı şeridinin sular altında kalmasıyla kıyıdaki dağların deniz içerisinde adacıklar oluşturması şeklinde söylenebilir. Akdeniz’de fazla görülen kıyı tipinin Türkiye’deki örneği; Antalya’nın Teke ve Taşeli Platoları arasında kalan Kaş ve Fethiye ilçeleri arasındaki bölgede görülüyor.
Adriyatik kıyı ya da fiziki coğrafyadaki ismiyle Dalmaçya kıyı tipinde; dağlar denize paralel olarak uzanır. Akdeniz ikliminin iç kesimlere sokulmasını engelleyen dağlar sebebiyle deniz derinliği oldukça fazla olup bununla beraber kıta sahanlığı da dar olur. Çok fazla girinti çıkıntı bulunan kıyılarda çok fazla ada ve adacık da görülür.
Adriyatik Kıyılarında Gezilecek Yerler
Akdeniz’in kuzeybatısında yer alan ve bir iç deniz olan Adriyatik Denizi enfes kıyılarıyla turizme canlılık kazandırıyor. İtalya, Bosna, Karadağ, Slovenya ve Hırvatistan’a bağlı birbirinden güzel şehirlerin çevrelediği Adriyatik Denizi’nin kıyılarında; İtalyan tarzı mimari, tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra muhteşem koy ve körfezleriyle keşfetmeniz gereken pek çok yer bulunuyor. Adriyatik Denizi turunuzda size rehber olabilecek, Adriyatik kıyılarında mutlaka görülmesi gereken şehirleri sizin için derledik.
Kotor, Karadağ
Adriyatik Denizi’nin doğusunda kalan Karadağ’a bağlı küçük bir sahil kasabası Kotor. Kotor Körfezi kıyılarında bulunan yerleşim yeri oldukça küçük. Küçük olması bu kasabayı etkilememiş. Barındırdığı doğal güzellikler ve mimari açıdan görkemli eserler ülke için oldukça önemli. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde 1979 yılından bu yana yer alıyor.
Kotor; daracık sokakları, küçük meydanı ve halkın dikkat çekici şık kıyafetleri ile fazla eğlenceli bir yerleşim yeri. Kasabada gezmeye Old Town adı verilen kıyıyı çevreleyen surların olduğu bölgeden başlamalısınız. Körfezin muhteşem manzarasını izleyerek huzur dolmak içinse mutlaka kaleye çıkmalısınız.
Kotor’a ulaşmak için en yakın havalimanı Tivat şehrinde yer alıyor. Tivat’a Türkiye’den direkt uçak seferi maalesef bulunmuyor. Aktarmalı olarak Karadağ’ın başkenti de olan Podgorica’ya oradan da Kotor’a geçebilirsiniz.

Otranto, İtalya
İtalya’nın güneyinde Puglia Bölgesi’nde yer alan Otranto kenti, Adriyatik Denizi’nden kendi adını taşıyan boğazdan Balkanlar ve Yunanistan’a doğru bakış atıyor. Puglia Bölgesi’ndeki büyüleyici şehirlerin başında gelen Otranto gerçekten görülmesi gereken bir yer.
Stratejik konumu Otranto’nun tarihini derinden etkiliyor. Şehirdeki tarihi doku ve doğal güzelliklerin yanı sıra denizin hemen kıyısında bulunan restoranlar ve beyaz kumlarla kaplı plajları ile Puglia Bölgesi’ndeki hem ilginç hem de en güzel yerleşim yeri oluyor. Otranto’ya Türkiye’den direkt uçak seferi bulamazsınız. Bu sebeple önce Puglia Bölgesinde yer alan Bari şehrine uçarak oradan Otranto’ya geçiş yapabilirsiniz. Otranto’ya farklı yollardan gitmek isterseniz de Roma’dan tren yolculuğu ile bu şehre ulaşılabildiğini bilmenizde fayda var.
Piran, Slovenya
Slovenya’nın kıyı şehirlerinden biri Piran. Slovenya’daki Istria Bölgesinde yer alan şehir, Piran Körfezi’nin de güneybatı köşesinde konumlanıyor. Piran’ın mimari yapısı Orta Çağ mirası. Zengin ve kültürel mimarisiyle göz dolduran şehrin sokakları adeta bir açık hava müzesi. Orta Çağ mimari özelliklerini taşıyan yapıları Piran’ın her sokağında görebilirsiniz.
Piran’ın tam merkezinde yer alan Tartinijev Meydanı, geziniz için iyi bir başlangıç olur. Şehrin tepesindeki St. George Katedrali’nin muhteşem manzarasını görmek için mutlaka o tepeye çıkmalısınız. Şehirdeki bir başka göz alıcı yapı gotik mimarisiyle dikkatleri üzerine çeken Venetian House. Yarımadanın tam ucunda bulunan Piran Deniz Feneri ve Minorite Manastırı da şehirdeki görülmeye değer yerler arasında yer alıyor.
Piran şehrine Türkiye’den direkt uçuş bulunmuyor. Slovenya’nın başkenti de olan Ljubljana kenti üzerinden aktarmalı olarak Piran’a ulaşmanız mümkün.
Trieste, İtalya
Slovenya’ya oldukça yakın olan kent, İtalya’nın kuzeydoğu ucunda konumlanıyor. Trieste, İtalya’nın görkemli kıyı kentlerinden biri olmasının yanı sıra Friuli-Venezia Giulia Özerk Bölgesi’nin de başkenti. Trieste’de karışık bir mimari yapı planı bulunuyor. Farklı tarzlardan etkilenerek farklı dönemlere ait yapıları Trieste sokaklarında görebilirsiniz.
Trieste kentini, Piazza dell’Unitad Meydanı’ndan gezmeye başlamanız sizin için iyi bir başlangıç olur. Şehirdeki gezilecek yerler listesine, eski Roma’nın yerleşim yeri olan San Giusto tepesi, Denizin hemen kıyısında yer alan Miramare Şatosu ve Borgo Teresiano kanalını da ekleyebilirsiniz.
İtalya’nın muhteşem kasabası Trieste’ye Türkiye’den direkt uçak seferi bulunmuyor. Venedik ve Ljubljana kentlerinden aktarmalı uçuşlarla şehre ulaşabiliyorsunuz.
Budva, Karadağ
Adriyatik Denizi kıyısında yer alan Karadağ’ın en önemli turistik kentlerinden biri Budva. Küçük adalarla dolu kıyısıyla, şahane plajları ve muhteşem koyları ile dopdolu capcanlı bir şehir. Yarımada üzerine kurulan şehirde gezilip görülmesi gereken yerlere, Old Town olarak adlandırılan meydandan başlayabilirsiniz. Labirent gibi olan taş duvarlarla örülü daracık sokaklarına bayılacaksınız. Denizin hemen kıyısındaki Dans Eden Kız Heykeli, Yas Plajı, kendine has yapısıyla Sveti Stefan ve Becici Plajları şehirdeki gezilip görülmesi gereken mekanlar arasında yer alıyor.
Adriyatik Denizi kıyılarında o kadar çok görülmesi gereken yer var ki bunlar bir tatile sığmayacak kadar çok. Vaktiniz oldukça fırsatları değerlendirerek bu güzel yerleri keşfetmelisiniz.