Ahlat, Anadolu’nun Türklere açıldığı kapı olarak nitelenebilir. İlk yerleşimin Urartularla birlikte gerçekleştiğine dair izler bulunur. Sonraları tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. Ahlat gezilecek yerler listesi ile birlikte Ahlat’ta görebileceğiniz her yere ulaşabilirsiniz. Öncesinde plan yaparak gitmeniz, zaman tasarrufu sağlamak açısından önemli. Ahlat, Selçuklu ve Osmanlı için çok önemli bir bölge konumunda. Doğal olarak gezilecek yerler listesinde de tarihi yerler oldukça büyük yer kaplar.
Selçuklu ya da Osmanlı dönemine ait eserlerin yanı sıra Budist Tapınağı ve mağaralar, ilçe sınırları açısından ilk yerleşim yerleri hakkında bilgiler sunar. Ahlat Müzesi, kentin tarihi dokusunu yansıtmak için oldukça önemli bir yer konumundadır. Her ne kadar tarihi yapılar ön plana çıksa da doğal güzellikler açısından da kent oldukça zengindir. Bu doğal güzellikler hem yerel halk hem de turistlerin uğrak yerleri oluyor. Nemrut Krater Gölü ise Ahlat ve Tatvan sınırları içerisinde yer alır. Büyüklüğü ile dünya sıralamasında ikinci sıradadır. Bu anlamda eşsiz bir doğal güzellik olarak yerini almaktadır. Ahlat gezilecek yerler listesine ufaktan giriş yaparsak şu şekilde bir sonuç ortaya çıkacaktır;

- Nemrut Krater Gölü: Göl hem Ahlat hem de Tatvan doğal güzellikleri içerisinde yer alır. Ülkemizin en büyük krater gölü konumundayken dünyanın ise ikinci büyük krater gölü olma özelliğindedir. 2247 metrelik yükseklikte ve Nemrut Dağı’nda yer alır. Yüzölçümü ise 10 kilometrekaredir. Krater gölü bünyesinde sıcak ve soğuk su yer almaktadır. Sıcak su yaz aylarıyla beraber 70 dereceye kadar ulaşmaktadır. Dolayısıyla bu bölge açısından kaplıca olarak faydalanmak söz konusudur. Göl bünyesinde 30 yıl önce balıklar bırakılmıştır. Bu balıklar burayı kendisine yaşam alanı edinmiştir. Yaşamlarını sürdürerek üremeye devam etmektedir. Gölün çevresi, ziyaretçilere uygun bir şekilde düzenlenerek kullanıma açılmıştır. Göl, Tatvan ilçe merkezine 15 km uzaklıktadır. Yine aynı şekilde Ahlat ilçe merkezine uzaklığı ise 30 km’dir. Her iki ilçe üzerinden ulaşım mümkün.
- Abdurrahman Gazi Türbesi: Abdurrahman Gazi, 641 tarihinde ilçeyi fethetmeye gelen ve buraya yönelen İslam Ordusu’nda yer alan kişiler arasındadır. İlçenin fethedilmesi esnasında şehit düşmüştür ve burada gömülmüştür. 1971 yılında ise bölgede yaşayan bir taş işçisine türbesi yaptırılmıştır. Türbe, bölgeye gelen yerli yabancı turistler kadar yerel halk tarafından da oldukça yoğun bir şekilde ziyaret edilmektedir. Halk tarafından kutsal olduğuna inanılmaktadır.
Ahlat Görülmesi Gereken Yerler
Tarihi yerler ve doğal güzellikler açısından zengin olan Ahlat ilçesinde, görülmesi gereken birçok yer bulunmaktadır. Ahlat gezilecek yerler listesine bu başlık ile devam edecek olursak liste şu şekilde oluşacaktır;
- Ahlat Selçuklu Mezarlığı: Selçuklu Mezarlığı, Ahlat ziyaretinizde mutlaka görmeniz gereken yerler arasındadır. Mezarlık, ilçe merkezi içerisinde yer alır. Dünya üzerindeki en büyük Türk – İslam mezarlığı özelliğini taşımaktadır. Mezarlık, 210 dönüm araziye sahiptir. Yaklaşık 8000 mezar ve 1400 mezar taşı burada yer almaktadır. Yürütülen titiz çalışmalar sonucunda mezar taşlarının yaklaşık olarak 600 tanesi temizlenmiş ve üzerindeki yazıların incelenmesi sağlanmıştır. 12. Yüzyılda kurulan bu mezarlıkta Türk Tarihi açısından önemli isimler yatmaktadır. Dünya çapında da büyük öneme sahiptir. UNESCO tarafından dünya mirasları geçici listesine alınmıştır. Kısa süre içerisinde de asıl listeye geçişi mümkün olacaktır. Selçuk Mezarlığı’na girişin ücretsiz olması söz konusudur. Bu nedenle rahatlıkla gidip görebileceğiniz yerler arasında.
- Nazik Gölü: Tarihi yerler açısından bir gezinti yanında bir de doğal güzellikleri görmek isterseniz, ilçe merkezine 16 km uzaklıkta yer alan Nazik Gölü’ne de uğramanız gerekir. Deniz seviyesinden yaklaşık olarak 1816 metre yüksekte yer alır. Van Gölü’ne yakındır fakat buna rağmen tatlı su gölü özelliğine sahiptir. Nazik Gölü’nü bahar ya da yaz aylarında ziyaret ederek doğa ile bütünleşebilir, ayrıca göl içerisinde yetişen sazan balıklarını izleyebilirsiniz. Kış aylarında geldiğiniz takdirde gölün tamamen donmuş olduğunu görebilirsiniz. Kış aylarında kalın buz tabakasına sahip olan göl üzerinden arabalar geçip civar ilçelere ulaşım sağlanabilmektedir. Ahlat görülmesi gereken yerler listesine Nazik Gölü’nü de mutlaka ekleyin.
Ahlat Tarihi Mekanlar
Ahlat tarihi mekanlar yönünden zengin bir geçmişe sahip. Bir bölgeyi ziyaret ederken doğal güzelliklerin yanı sıra tarihi yerlerin de gezilmesi ve görülmesi gerekmektedir. Çünkü tarihi yapılar, o bölgenin geçmişinden izler taşımaktadır. Tarihi bilgilerin yanı sıra kültürel faaliyetler açısından da oldukça önemlidir. Ahlat’ta yer alan diğer tarihi mekânlardan bazıları şu şekildedir;
- Emir Bayındır Kümbeti: Emir Bayındır Kümbeti ilçenin en önemli kümbeti ve en önemli mimari yapıları arasındadır. Gezilecek yerler açısından Selçuklu Mezarlığı kadar büyük önem taşımaktadır. Dolayısıyla Ahlat gezilecek yerler listesine ilk sıralardan giriş yapabilir konumdadır. 1481 tarihinde Akkoyunlular Dönemi içerisinde yaptırılan kümbet, üzerinde yer alan yazılara göre Babacan’a ait bir eserdir. Babacan, dönemin en önemli sanatkârlarından birisidir. Kümbetin hemen yan kısmında bir cami yer almaktadır. Cami ve kümbetin yapımında Ahlat taşının kullanıldığı bilinmektedir. Kümbet, sütunlardan oluşan ve açık bir biçimde inşa edilen bir yapıya sahiptir. Bu özelliğiyle birlikte ilçede yer alan diğer kümbetlerden ayrılmaktadır. Bu yapının bir benzerine ise dünya genelinde sadece bir adet eserde rastlanmıştır. Kümbet, ücretsiz olarak ziyaret edilebilir. Bu nedenle rahatlıkla gezebileceğiniz yerler arasında.
- Çifte Kümbet: Çifte Kümbet, yan yana oluşan iki kümbetten meydana gelmektedir. Kümbet, 13. Yüzyıla ait eserler arasındadır ve Şirin Hatun, Esen Tekin Hatun, Akkoyunlu Buğatay Aka’ya aittir. Kümbetler 1280 yılında inşa edilmiştir. İlçede yer alan diğer kümbet yapıları gibi Ahlat taşından yapılmıştır. Günümüze kadar gelen sağlam bir yapıları bulunmaktadır. Mimarisiyle de turistler açısından dikkat çekmektedir. İlçenin eski dönem Ahlat merkezi içerisinde ziyaret edilebilecek en önemli yerleri arasındadır.

Ahlat Turistik Mekanlar
Ahlat gezilecek yerler listesi oluştururken turistik mekânlara yer vermezsek olmaz. Bu nedenle turistik mekânların da Ahlat ilçesi açısından belirlenmesi gerekmektedir. İlçe sınırları içerisinde turistik olarak sayılabilecek mekânlar şu şekildedir;
- Harabe Şehir, Budist Türk Mabedi: Harabe şehir içerisinde mağara yerleşimlerinin sayısı 500’ü bulmaktadır. Mağaralar günümüzde terk edilmiş konumdadır. Yüzyıllar öncesine ait önemli bilgiler sunmaktadır. Harabe şehir içerisinde yer alan 39 numaralı mağara Türk dünyası için çok önemlidir. Bu mağaranın Anadolu’nun tek Budist Tapınağı olduğu biliniyor.
- Emir Bayındır Köprüsü: Emir Bayındır, Akkoyunlu’nun Türkmen Beylerinden birisidir. Emir Bayındır, köprüyü kendi adına yaptırmıştır. 20 metre uzunluğa sahiptir. 13. Yy eserleri arasında yer alan bu köprü, Van Gölü kıyısındaki Tahtı Süleyman Deresi’nin üzerine inşa edilmiştir. Ahlat turistik mekanlar içerisinde önemli bir yere sahiptir.
Ahlat Nerede?
Ahlat, Bitlis’e bağlı bir ilçedir. Van Gölü’nün kuzeybatısında yer almaktadır. Kuzeyinde Muş iline bağlı olan Malazgirt ve Bulanık ilçeleri, batısında Muş il merkezi, güneyinde Van Gölü, güneybatısında Bitlis merkez ve Tatvan ilçesi, doğusundaysa yine Van Gölü yer almaktadır. Ahlat nerede sorusuna kısaca bu şekilde yanıt verilebilmektedir. Ahlat gezilecek yerler bakımından oldukça zengin bir ilçedir. Bu nedenle turistik seyahat için oldukça uygun tarihi yerleri ve doğal güzellikleri bulunmaktadır. Ahlat ilçesindeki bu yapıları görmek için rotanıza Ahlat’ı mutlaka ekleyin.