Eski adıyla Uzunyurt olarak da bilinen Faralya Köyü Akdeniz ve Ege’nin kesiştiği noktada yer alıyor. Muğla Fethiyede 40 km’lik bir alanda bulunan Faralya köyü şehir merkezine 165 km, Fethiye’ye 25 km, Ölüdenize ise 15 km uzaklıkta bulunuyor. Bununla birlikte deniz kenarından 440 metre yüksekte olması, birçok insanın göz kamaştırıcı doğa manzarası ile karşılaşmasını sağlıyor. Faralya nasıl bir yer diye düşünenler için Roma ve Likya tarihinin kalıntılarını yansıttığını söylemek mümkün olurken Kabak Koyu ve Kelebekler Vadisini de içinde barındırıyor. Özellikle kalabalık ve gürültüden uzak kalmak isteyen tatil severlerin vazgeçilmez noktası olan Faralya Köyü, birçok turist tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Sizler için yeşil ve mavi renklerin harmanlanmasıyla insanlara huzuru yaşatan Faralya Köyünü daha detaylı bir şekilde inceledik.

Fethiye Faralya Denizi Nasıl?
Faralya Köyüne gelerek tatil yapmak isteyen kişiler hem doğa ile iç içe kalıyor hem de temiz ve eşsiz denizinden rahatlıkla faydalanabiliyor. Özellikle denize girmek isteyen insanlar 8 km uzaklıktaki Ölüdeniz’e kolaylıkla ulaşabiliyor. Bununla birlikte Kabak Koyu ve Kelebekler Vadisine ulaşımı olan Faralya Köyü insanlara birçok seçenek sunuyor. Genel olarak Fethiye Faralya denizi nasıl sorusunun yanıtını şu şekilde açıklamak mümkün:
- Ölüdeniz
Masmavi görünümüyle kendisine hayran bırakan Ölüdeniz, sürekli bir sirkülasyon halinde olmasıyla temiz kalmayı başarıyor. Ayrıca su seviyesinin daha sığ olması hem yetişkin bireylerin girmesine imkan tanırken çocuklu ailelerin de rahatlıkla denize girmesini sağlıyor. Suyun sakinliği ve maviliği insanları büyülerken temiz plajı ile mavi bayrak ödülüne ulaşmayı başarıyor. Ölüdenizi tercih edenler farklı yerleri görmek adına Kabak Koyu’na tekne ile geçiş yapabiliyor.
- Kabak Koyu
Doğa ile aktivitelerden hoşlanan kişilerin sıklıkla tercih ettiği Kabak Koyu günden güne merak edilen bir yer haline geliyor. Bu durum Kabak tatil beldesi nerede sorusunun sıklıkla sorulmasına neden oluyor. Faralya Köyünün sevilen bölgeleri arasında yer alan Kabak Koyu, Ölüdenize 17 km Fethiyeye 33 km Kelebekler Vadisine ise, 4 km uzaklıkta olduğu görülüyor. 200 metre kadar geniş bir plaja sahip olan Kabak Koyu aynı zamanda göletlere ve şelaleleri içerisinde barındırıyor. Farklı bir alternatif olan Kabak Koyu ayrıca sit alanı olarak korunuyor ve içerisinde hiçbir tesis barındırmıyor. Ölüdeniz kısmında insanlar denize girerken şemsiye ve şezlong gibi farklı malzemelerden faydalanabilirken Kabak Koyu’nda herhangi bir malzeme bulmak mümkün olmuyor. Sit alanı içerisinde yer alan Kabak Koyu oldukça temiz ve doğal güzelliği ile ön plana çıkan koylar arasında yer alıyor. Kabak Koyu’nun denizini kullanacak kişiler için suyun aniden derinleştiğini söylemek mümkün oluyor. Bu sebeple iyi bir şekilde yüzme bilmek gerekirken çocuklu ailelerin daha dikkatli olması gerektiği tavsiye ediliyor.
- Kelebekler Vadisi
Faralya Köyü içerisinde yer alan Kelebekler vadisi, eşsiz manzarasıyla görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Kabak koyuna her ne kadar tekne ile daha kolay bir şekilde gidilse de Kelebekler Vadisi’ne ulaşmak için iki farklı seçenekler yer alıyor. Bu seçeneklerden birincisi dolmuş ile gitmek oluyor. Dolmuş ile belli bir yere ulaşım sağlandıktan sonra Kelebekler Vadisi’ne zorlu yamaçlardan inmek gerekiyor. Özellikle yürüyerek inmek isteyenler için pek fazla bir seçenek bulunmuyor. Tek bir yoldan inerek ulaşım sağlansa da inerken halatları kullanmak gerekiyor. Bu sebeple bu yolun diğer seçeneklere göre daha tehlikeli olduğu belirtiliyor. İkinci seçenek ise, yine tekne ile Ölüdenizden Kelebekler Vadisine geçmek daha kolay oluyor. Kelebekler Vadisi’ne vardıktan sonra harika bir görünüme sahip kumsalı ve denizi ile karşılaşmak mümkün oluyor. Tüm zorlukların aşılması ile gizli cennet olarak adlandırılan Kelebekler Vadisini sonunda görmek birçok insanı mutlu ediyor. Her ne kadar kumsalı hoş görünse de diğer bölgelere oranla kumsalın taş ve kayalıklarla kaplı olması kumsal seven kişileri bir miktar üzebiliyor. Görülmeye değer olan yerler arasında bulunan Kelebekler Vadisi adından da anlaşılacağı üzere insanları birçok farklı kelebek ile karşılaştırıyor. Özellikle temmuz ve ağustos aylarında kendisini gösteren 80’den fazla Kelebek türü karşımıza çıkıyor. Ulaşımının zor olmasıyla birlikte temizliğini ve doğal güzelliğini koruyan Kelebekler Vadisi aynı zamanda kalmak isteyen kişilerin kamp yapmasına imkan tanıyor.

Faralyada Konaklama Yerleri
Birçok insanın kalabalık ve gürültülü yerlerden kaçıp sakinliği ve huzura ulaşmak istiyor. Bu noktada Faralya Köyü’nün eşsiz güzelliği ve sakinliği insanlara avantaj oluşturuyor. Adeta insanların kendisini cennette hissedeceği yerler arasında olan Faralya Köyü insanların harika bir şekilde zaman geçirmesini sağlıyor. Günden güne insanların dikkatini çeken Faralya Köyü, misafirlerini tercihlerine göre farklı şekillerde ağırlayabiliyor. Bu noktada birçok insanın merak ettiği Faralyada nerede kalınır sorusunun yanıtını detaylı bir şekilde incelemek tatil esnasında rahatlık sağlıyor. Konaklama seçeneğinin oldukça fazla olduğu Faralya Köyünde tatil severler isteğe göre Kabak Koyu’nda ya da Kelebekler Vadisinde çadır kurarak kamp yapabiliyor. Kamp yapmak doğa ile iç içe olmanın en kolay yolu olsa da bazı insanlar otel veya farklı evlerde kalmayı tercih edebiliyor. Özellikle çocuklu ailelerin de tercih edebileceği farklı ev veya oteller bulunuyor. Dik yamaçlarda yer alan Bungalov evler, villalar, pansiyonlar ve lüks oteller de konaklamak isteyen kişiler için alternatif oluşturuyor. Konaklama için birçok farklı seçeneğin olması aynı zamanda insanların uygun bütçelerde konaklayabilmesini sağlıyor.
Faralya Köyünde Yeme İçme İmkanları
Faralya Köyünde herhangi bir tatil planlayan kişilerin ilk olarak nerede ve kaç kişi kalacağını belirlemesi gerekiyor. Birbirinden farklı ve eşsiz manzaraya sahip olan koylar, insanları farklı şekillerde ağırlayabiliyor. Özellikle Kabak Koyu gibi sit alanı içerisinde korunan yerlerde herhangi bir market ve alışveriş imkanı olmadığından insanların atıştırmalıkları ile gitmesi gerektiği tavsiye ediliyor. Çadır ile kamp yapacak kişilerin yanlarına ekstra yiyecek ve içecek getirmesi kolaylık sağlıyor. Diğer bir yandan çadır ile kamp yapmayı tercih etmeyen insanlar için ise bungalov, villa, pansiyon ve otel gibi yerler misafirlerine sabah akşam yiyecek imkanı sunuyor.
Faralya Köyüne Ne Zaman Gidilir?
Daha önce Faralya köyüne hiç gitmemiş kişiler Faralya köyüne ne zaman gidilir sorusunun yanıtını merak edebiliyor. Her mevsim rahatlıkla tercih edilebilen Faralya Köyü, her ne kadar ilkbahar ve yaz aylarında sıklıkla tercih edilse de sonbahar ve kış aylarında da görülmeye değer yerler arasında bulunuyor. Egenin ve Akdenizin kesiştiği bir yerde bulunan Faralya Köyü iklimi sebebiyle daha ılıman bir havaya sahip oluyor. Özellikle yaz aylarında hem havanın hem de denizin sıcak olması insanların rahat bir şekilde vakit geçirmesine olanak tanıyor. Soğuk denizden hoşlanmayan kişiler için avantaj oluşturan Faralya denizi aynı zamanda çocuklar için de kullanışlı oluyor. Nisan ve Mayıs ayı itibari ile havaların ısınması birçok insanın Faralya Köyünü tercih etmesine sebep olurken Ekim ve Kasım aylarında yoğunluğun azaldığı görülüyor. Buna rağmen sonbahar ve kış aylarında da güzelliğinden hiçbir şey kaybetmediği görülen Faralya Köyü, insanları her zaman misafir ederek onların huzurlu ve mutlu olmasını sağlıyor.