Alanya ilçesi, Antalya ilinin sınırlarının kapsadığı on dokuz tane ilçeden biri. Elbette yıl boyunca hem yabancı hem de yerli turistlerin özellikle yaz aylarında sıkça gittiği bir ilçe. Akdeniz Bölgesi içerisinde yer aldığı için Akdeniz’e kıyısı olan birçok plajı da var. Şehirde bulunan iki havalimanından biri olan Gazipaşa Havalimanı, Alanya ilçesinin merkezine kırk iki kilometre kadar uzaklıkta bulunuyor. Antalya Havalimanı ise ilçe merkezine totalde 124 kilometre kadar uzaklıkta. Uçaktan indiğinizde havalimanı servisleri, araç kiralama veya toplu taşıma araçlarından herhangi birini tercih ederek yolculuğunuza devam edebilirsiniz. Çok eski çağlarda çeşitli uygarlıkların Alanya’da yaşaması burada onlara dair izler taşıyor. Anadolu Selçuklu Devleti’nin sultanlarından olan 1. Alaeddin Keykubat’ın burayı fethi sonucu ilçenin ismi Alaiye olarak değiştirildi. Aynı zamanda ilçe, bu dönemde farklı amaçlarda da kullanılmış. Daha sonraki tarihlerde Atatürk bu ilçeye geldiğinde şu anki adı olan Alanya’yı ilçeye isim olarak verdi. Alanya Kalesi, Alanya’da gezilecek yerler arasında ilk sıralarda bulunuyor. Kleopatra Plajı’na serin Akdeniz sularında yüzmek için gezmeye gidebilirsiniz. Dim Çayı ve Dim Mağarasını da Alanya’ya gittiğinizde ziyaret edebilirsiniz. Alanya Seyir Terasına giderek ilçenin manzarasını yukarıdan izleme fırsatını yakalayabilirsiniz. Doğal yollar ile eski yıllardan günümüze kadar oluşmuş olan ve kendi alanında çok özel olan Damlataş Mağarasını da buraya geldiğinizde gezebilirsiniz.

Alanya’nın Nereleri Meşhur?
Alanya’nın nereleri meşhur? Kleopatra Plajı ziyaretçilerin sıkça tercih ettiği, Alanya’nın en meşhur yerleri arasında bulunuyor. Tophane Mahallesi de yokuş üzerine kurulmuş ve deniz manzarasını gören bir mahalle. Alanya Kalesi de ilçenin en meşhur yerlerinden biri.
Alanya Nerelerde Gezilir?
Alanya nerelerde gezilir? Alanya ilçesi içerisinde yüzme ve çeşitli dağ sporları gibi faaliyetleri gerçekleştirebileceğiniz birçok yer bulunuyor. Bunun yanı sıra çeşitli tarihi yerlere de ev sahipliği yapıyor ve ziyaretçilerini çeşitli yapılarla karşılıyor. Şehre gezmeye geldiğinizde yaptığınız çeşitli planları karşılayacak birçok yer bulabilirsiniz. Gideceğiniz yere göre değişkenlik göstermekle beraber kişisel veya kara ve deniz yoluyla yapılan toplu ulaşım araçları ile birçok yeri gezebilirsiniz. Yine bulunduğunuz konuma göre birçok gezilecek yere de yürüyerek gidebilirsiniz.
- Alanya Kalesi
Bu kale ilçenin Hisariçi semtinde bulunuyor. Alanya Kalesi içerisine gezmek için girmek istediğinizde bir bilet satın almanız ve gezinizin sonuna kadar biletlerinizi atmamanız gerekiyor. Kalenin tarihi ve yapımı milattan önceki dönemlere kadar dayanıyor. O dönemlerden Osmanlı dönemine kadar olan süre zarfında aktif olarak kullanıldı. 1. Alaeddin Keykubat tarafından fetih sonrasında yapıda bazı değişiklikler meydana geldi yani yeniden inşa edildi. Kale içerisinde o dönemlerde yapılan ve su ihtiyacını giderme amacı güdülerek yapılan birçok su sarnıcı bulunuyor. Aynı zamanda toplamda seksen üç tane kulesi de var.
- Alanya Arkeoloji Müzesi
Alanya Arkeoloji Müzesi, Ankara ilindeki Anadolu Medeniyetleri Müzesi içerisinde bulunan ve çeşitli dönemlerde ortaya çıkmış eserlerin buraya getirilmesi ile 1967 senesinde açıldı. Müze, ilçede bulunan Saray semtinde konumlanıyor. Bu arkeoloji müzesini gezerken Selçuklu ve Osmanlı devletleri döneminde ortaya konulmuş Türk ve İslami eserleri görebilirsiniz. Bunun yanı sıra Helenistik ve Roma gibi birçok döneme ait ve günümüze kadar ulaşmış mermer, sikke ve mozaik gibi çeşitli eserleri de inceleyebilirsiniz.
- Damlataş Mağarası
Damlataş Mağarası, ilçenin Çarşı semtinin Damlataş caddesi üzerinde, denize sınırı olan bir doğal oluşum. Ulaşım açısından da ilçenin merkezinde bulunduğunuzu varsayarsak buraya üç kilometre kadar giderek ulaşabilirsiniz. Mağarayı gezmek istediğinizde giriş ücreti olarak çok az bir miktar para ödemeniz gerekiyor. Mağara içerisindeki ısı değerleri her mevsimde yirmi iki derece olarak ölçülüyor. Gün yüzüne çıkışı ise taş ocağı açılacağı sırada fark edilerek bulunması şeklinde olmuş.
- Akşebe Sultan Mescidi
1. Alaeddin Keykubat döneminde yaşamış ve Alanya Kalesi fethinden sonra da kalenin ilk kumandanı olan Akşebe Sultan tarafından bu mescit yaptırıldı. Dolayısıyla Alanya Kalesi’ne gezmeye gittiğiniz de, mescidin kale içerisinde olmasından kaynaklı olarak gezebilirsiniz. Mescidin dış yapısında, üretimi sırasında kesme taş adı verilen madde kullanılmış ve kubbesi ile iç kısımları da tuğladan yapılmış. Mescit içerisinde totalde iki adet oda bulunuyor.
- Alanya Teleferik
Teleferik sabah saat dokuz buçuk ve akşam saat yirmi üçe kadar ziyaretçilerine hizmet veriyor. Teleferiğe binmek istediğinizde küçük bir miktar ücret ödemeniz gerekiyor ve öğrenciler, yaşlılar ve engelliler için daha düşük ücret tarifeleri uygulanıyor. Teleferik hattı üzerinde totalde on altı tane vagon çalışıyor, bir vagona sadece sekiz kişi binebiliyor ve bu sayede duraklarda bekleyen ziyaretçilerin bekleme süreleri kısalmış oluyor. Teleferik hattının bir ucunda Damlataş durağı ve diğer ucunda Kale durağı bulunuyor. Her iki uçtan da gelip giderken Alanya’yı kuş bakışı olarak izleyebilirsiniz, deniz, sahil ve kale içinin manzaralarını görebilirsiniz.
- Kleopatra Plajı
Kleopatra Plajı, Türkiye üzerinde bulunan mavi bayrağa sahip birçok plajdan birisi. Mavi bayrağa sahip olması plajın sularının ve kendisinin temiz olduğu anlamını taşıyor. Tüm turistler ve yerel halk sıcak yaz günlerinde serinleyebilmek için bu plaja mutlaka uğruyorlar. Plaja girebilmek için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmiyor fakat şezlong gibi çeşitli araç gereçleri kullanabilmek için ücret ödemeniz gerekiyor. Damlataş Mağarası’nı ziyaret ettikten sonra bu plaja kolaylıkla gelebilirsiniz çünkü mağaranın bittiği yerde Kleopatra Plajı başlıyor.
- Dim Çayı
Dim Çayı’nın kaynağı Konya ilinden çıkıyor, Toros Dağları üzerinden akıyor ve Alanya ilçesi içerisinden geçerek Akdeniz’e doğru devam ediyor. Çay’ı ziyaret etmek veya içerideki piknik alanlarında piknik yapmak için ziyaretçilerden herhangi bir ücret talep edilmiyor fakat gece saatlerine doğru kapanıyor. Buradan akan su mevsim farketmeksizin soğukluk derecesini sürekli olarak koruyor. Doğa ile iç içe vakit geçirmek, serin ve sakin anlar yaşamak ve piknik yapmak için buraya gezmeye gelebilirsiniz.
- Alara Han
Alara Han, Alanya sınırları içerisinde bulunan Anadolu Selçuklu döneminde inşa edilmiş, ticaret gibi çeşitli faaliyetlerin gerçekleştirildiği bir kervansaray. Yapımında malzeme olarak tamamen kesme taşlar kullanılmış ve bu taşlar iri parçalar şeklinde. Bu han içerisinde ziyaretçilerin kalabileceği yerler bulunuyor ve hayvanı ile gelen ziyaretçilerin hayvanlarının da kalabileceği yerler bulunuyor. Çeşme ve ibadet yapabilmek için de mescit, yapı içerisinde bulunuyor. Aynı zamanda bu kervansarayda yemek yemek için de çeşitli mekanlar bulunuyor. Hana girebilmek için düşük miktarda ücret ödemeniz gerekebilir.

Alanya’nın En Güzel Yeri Neresi?
Alanya’nın en güzel yeri neresi? Damlataş Koyu, Alanya’nın en güzel yerlerinden biri. Aynı zamanda bu koy plaj özelliğini de taşıyor. Burada bulunan deniz ve plajın temizliğinden dolayı sahili mavi bayraklı. Damlataş ve Fosforlu mağaralarına da bu koya geldiğinizde kolaylıkla gidebilirsiniz.
Alanya’da Kışın Ne Yapılır?
Alanya’da kışın ne yapılır, derseniz yazdan daha keyifli bir tatil bile yaşanabilir, demek yanlış olmaz. Ulaşım imkanınız varsa kış aylarında Alanya ilçesinden Korkuteli ilçesine 194 kilometre giderek Saklıkent Kayak Merkezi’nde kayak yapabilirsiniz. Aynı zamanda ilçenin plajlarında su sıcaklığı normal derecelerde seyrediyorsa kış aylarında denize de girebilirsiniz. Bunun yanı sıra Alanya Kalesi’ne çıkabilir, burada yürüyüş yapabilir, manzarayı izleyebilir ve daha birçok faaliyeti yapabilirsiniz.