Amasra, Batı Karadeniz bölgesinin en güzel beldelerinden birisi konumundadır. Bilinen tarihi hemen hemen üç bin yıl öncesine dayanır. Beldenin önceki isimleri Sesamos, Samastro, Amastris’dir. Birçok medeniyete başkentlik yapmıştır. Kapsamlı Amasra gezi rehberi oluşturmak açısından birçok araştırma yapılması gerekmektedir. Amasra tarihçesine genel anlamda bakacak olursak, küçük ve dar bir arazi yapısına sahip olarak kurulduğu için yeni gelen medeniyetlerin öncekine ait yapıları yıkarak ya da üzerine inşa ederek var olduğu görülmektedir. M.Ö. bu belde Kraliçe Amastris yönetiminde 16 yıl geçirmiştir. Kraliçe, bağımsızlığını ilan ettiği zaman ismini bu beldeye vermiştir.
Kraliçenin egemenliği zamanında bu belde oldukça görkemli bir hale getirilmiştir. Bu anlamda akropol ve şehir surları, tapınaklar, agoralar ile bambaşka bir kente dönüşmüştür. İlgili belde M.Ö. 70 yılında Roma İmparatorluğu’nun egemenliği altındadır. Bu dönemde tapınaklar, tiyatro, eyalet sarayı vb. yapılar yapılarak döneminin modern kent görünümü sağlanmıştır.
M.S. 395 yılında Roma Batı – Doğu Roma şeklinde ayrılmıştır. Amasra bu dönemde Bizans sınırları içerisinde yer alacaktır. Belde, Bizans egemenliği sonucunda en iyi dönemine girmiştir. Haçlı Savaşlarında bu belde arada kalmıştır ve en son tekrar Bizans hâkimiyeti altına girmiştir. Bizans’ın zayıflamaya başlamış olduğu dönemde Cenova etkisi bu beldede görülür. İmparator Cenovalılar ile bir antlaşma yaparak güç değerlerinin kendisine katılması karşılığında Amasra bölgesini onlara bırakmıştır. Kent, Cenova hâkimiyetine girdikten sonra bir liman ve ticaret merkezi durumuna gelmiştir. Kent, tam olarak koloni konumuna gelmiştir. Stratejik konumu da oldukça iyi bir şekilde değerlendirilirmiştir. Hem kereste ihracatı için kullanılmış hem de askeri üs olarak değerlendirilmiştir.
Amasra Tarihi Yerler Listesi
Amasra, tarihi yer açısından oldukça zengin bir bölgedir. Amasra tarihi yerler araştırılırken karşımıza kaleler, çarşılar, müzeler, köprüler, mimari yapılar vb. yapılar çıkmaktadır. Amasra’daki tarihi yerler aşağıdaki gibi listelenecektir;
· Amasra Kalesi: Kaleler, bir yerin tarihi anlamda incelenebilmesi için en etkin rol oynayan yapıların başında gelmektedir. Amasra Kalesi, ilçe merkezinde yer almaktadır. Kale’nin Bizans dönemi içerisinde inşa edildiği düşünülmektedir. Cenevizliler ve Osmanlılar döneminde de tadilat yapılmıştır. Zindan Kalesi ve Sormagir Kalesi olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. İki kale birbirine Kemere Köprüsü ile bağlanmaktadır. Buraya köprünün hemen yan tarafında yer alan Karanlık Kapı adı verilen tonozlu bir kapı yapısıyla ulaşılmaktadır. Amasra Kalesi, Amasra bölgesinin en önemli tarihi yerlerinden birisidir. Ayrıca simge yapılardan birisi olarak kabul edilmektedir. Fatih Sultan Mehmet’in buraya dünyanın gözü adını vermesi de güzelliği konusunda net bir fikir verebilecektir.
· Çekiciler Çarşısı: Amasra, ağaç işlemeciliği ile meşhur olan bir beldedir. Beldede yer alan yerel halkın ürettiği muhteşem yapıdaki ağaçtan el emeği ürünler, Çekiciler Çarşısı’nda yer alan dükkânlarda sergilenmektedir. Bu dükkânlarda; dişbudak, şimşir, ıhlamur, kızılağaç, kiraz gibi sağlam ağaçlardan yapılan ürünler satılmaktadır. Ürün çeşitliliği ve saygılı esnaf yapısı, burayı cezbedici bir hale getirmektedir.
· Amasra Müzesi: Amasra gezi rehberi oluştururken Amasra Müzesi’ne yer vermezsek olmazdı. Bir yerin tarihi özelliklerini anlamak için gezintiye çıkmışsanız ve tarihi eserleri seviyorsanız, müzeler ilk uğrak yerlerinden birisi olacaktır. Amasra Müzesi, ilçede yer alan tek müzedir. Bartın’da 1955 yılından beri gerçekleştirilen kazılar sonucunda elde edilen kalıntılar burada sergileniyor. 1982 yılından beri müze, aktif olarak faaliyet göstermektedir. Aynı binada halen hizmete açık bir şekilde faaliyet gösteren müzede etnografik ve arkeolojik eserlerin sergilenmiş olduğu iki bölüm yer almaktadır. Her bölümde ilgili olacak şekilde iki adet sergi salonu yer alır. Amasra’nın tarihini öğrenebilmek ve anlayabilmek için gitmeniz gereken yerlerden birisi de Amasra Müzesi’dir.
· Cenova Şatosu: Cenova şatosu, isim olarak bize çok ilginç gelmektedir. Bu yapı, Amasra Kalesi içinde yer alır. İsminden de anlaşılacağı üzere geçmişte burada yaşayan Cenova Ailesi için inşa edilmiştir. Ailenin yaşamış olduğu şato, armalarının bulunduğu ve ailenin uzun süreler burada kaldığı bir yapı olarak karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde her ne kadar oldukça yıpranmış olsa da hala tarihi bir gezi için önemli alternatifler arasındadır.
Amasra’nın diğer tarihi yerleri ise aşağıdaki gibi özetlenebilecektir;
· Kemere Köprüsü,
· Amasra Deniz Feneri,
· Edhem Ağa Konağı,
· Direkli Kaya,
· Kuşkayası Yol Anıtı,
· Küçük Kilise,
· Fatih Camii,
· Amasra Antik Tiyatro,
· Lav Sütunları.
Amasra Gezilecek Yerler Listesi
Amasra gezilecek yerler listesi hakkında önceden bilgi sahibi olarak zamandan tasarruf edebilirsiniz. Çünkü tatil ya da gezilerde en büyük zaman harcayan konulardan birisi de gezilecek yerleri bulmak olmaktadır. Bu liste ile beraber kendinize bir rota oluşturarak zamandan tasarruf ederek birçok yeri gezme fırsatı elde edebilirsiniz. Amasra gezi rehberi içerisinde gezilecek yerler listesi şu şekildedir;
· Ağlayan Ağaç: Bu ağaç, Amasra Boztepe’de yer almaktadır. Oldukça ilginç bir hikâyesi bulunmaktadır. Ağaç, konumu sayesinde rutubete ve denize maruz kalmaktadır. Aldığı nemi böylece bünyesinde toplamaktadır. Daha sonra yaprakları vasıtasıyla bu nemi çiseleyerek ya da damlatarak atmaktadır. Bu selvi ağaç, yaklaşık olarak 350 yaşındadır. Bölgeye gelen turistlerin ilgi odağı konumundadır. Anlatılan hikâyedeki yaşanan olay yılda birkaç kere özellikle Nisan ve Mayıs aylarında yaşanmaktadır. Yaşanan bu olay halk diline ağlama şeklinde yansımıştır.
· Kuşkayası Anıtı: Kuşkayası Yol Anıtı, Amasra’daki en eski yapılardan birisidir. Roma İmparatorluğu döneminde yaptırılan yol ve dinlenme tesisidir. Amasra’ya 4 km uzaklıktadır. Bu yapı, Roma yol ağına aittir ve bu şekilde düşünülmektedir. İmparatorun anısına yaptırılmıştır ve Roma Hâkimiyet Kartalı ve semboller kayalara oyulmuştur. Bu yapıda sedirler, iki kitabe, kaya nişleri de yer almaktadır. Günümüze kadar gelen heykeller başsızdır.
· Büyük Liman Plajı: Beldeden uzaklaşmadan deniz keyfi yapmak isteyenlerin durak yeri olan Büyük Liman Plajı, Amasra’nın merkezinde yer almaktadır. Yaz sezonu başlamadan ya da sezon sonuna doğru daha temizdir. Haziran ve Eylül ayları, denize girmek için en uygun aylar olmaktadır. Amasra’nın en popüler konumdaki plajıdır ve bu nedenle biraz kalabalık olabilir. Ancak alternatifleri de bulunmaktadır. Daha sakin deniz keyfi yapmak isteyenler için Çakraz, Bozköy, İnkum ve Akkonak koyları da değerlendirilebilecektir.
Amasra Plajı Hakkında Bilgiler
Amasra sahili içerisinde yer alan Amasra Plajı, şehir merkezinin kuzey bölgesinde yer almaktadır. Amasra, tarihi köklü bir şekilde eski yapıları ve doğal güzelliğiyle en gözde tatil merkezleri arasında yer almaktadır. Bu doğal güzellikler arasında yer alan koylar arasında yaklaşık olarak 200 metre mesafeler bulunmaktadır. Amasra Plajı, bu plajlar arasından dikkatleri üzerine çekmektedir. Huzurlu ve sakin tatil geçirmek isteyen herkesin tercihi olabilecektir.
Amasra gezi rehberi araştırmasında bu bilgilere yer verebilsek de her şey bununla sınırlı değildir. Daha detaylı bir araştırma yaparak Amasra hakkında, gidilebilecek yerler hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz. Önceden bilgi sahibi olarak gitmek, zaman kaybını minimum düzeye indirecektir. Bu nedenle gezi rehberimize mutlaka göz atmanız gerekmektedir. Amasra’da tarihi yapılar başta olmak üzere gezilebilecek birçok yapı bulunmaktadır. Bu noktalara mutlaka uğrayın ve Amasra’nın eşsiz güzelliğine tanıklık edin.