Türkiye’nin en güney kesiminde Akdeniz’in kara ile buluştuğu ilçe Anamur’dur. Mersin iline bağlıdır. Toros Dağları’nın dik yamaçları ile çevrili bu ilçe, tarih boyunca birçok yönetim altına girdi. Tarih boyunca yaşanan değişimler Anamur’un tarihi yönden zenginleşmesine katkıda bulundu. Anamur gezilecek yerler yönünden oldukça zengindir. Anamur’da doğal güzellikler kendine has bozulmamış doğasıyla dikkatleri üzerine çekmektedir. Anamur’da görülmesi gereken birçok yer bulunmaktadır.
Tarihi yerleri ve doğal güzellikleriyle ön plana çıkan ve Anamur’da gezebileceğiniz bazı yerler şu şekildedir;
- Mamure Kalesi: Mamure Kalesi, Anamur ilçesinin doğu kısmında yer almaktadır. Burada yer alan sahilde Anemurium Antik Kenti yakınında bulunmaktadır. Kalenin tarihinin 13.yy’a kadar uzandığı bilinmektedir. Kilikya Ermeni Krallığı yöneticilerinin istemesi ile inşa edilmiştir. Sonraki dönemde ilgili bölge Karamanoğlu Mehmet Bey tarafından ele geçirildi. 1308 yılında restorasyon dönemine girmiştir ve doğu kısmına bir cami inşa edilmiştir. Kale içerisinde günümüze kadar ulaşan farklı yapılar yer almaktadır. 5 km uzaklıktaki dağlar içerisinden su getirmekte olan bir su kemerinin kalıntıları, garaja benzemekte olan bir ahır, duvarların oyulmasıyla oluşturulmuş gardiyan yatakları bulunmaktadır. Kalenin batı tarafında kale komutanı ve üst düzey görevliler için yaşayabilecekleri alanlar yer almaktadır. Ancak bu alan şu anda restorasyon sürecinde olduğu için kapalıdır. Mamure Kalesi, aynı zamanda müthiş bir deniz manzarasına sahiptir. Buraya giriş tamamen ücretsizdir.
- Anemurium Antik Kenti: Anamur ilçe merkezine yaklaşık olarak 6 km uzaklıktadır. Ne zaman kurulduğu tam olarak bilinememektedir. Roma İmparatorluğu Dönemi’nde deniz limanı olarak adlandırılmıştır. Bu nedenle yazılı kaynaklar içerisinde tarihi geçmişinin M.O. 4.yy’a kadar gittiğini söyleyebiliriz. Anamur ilçesine ismini vermektedir. Yılın her döneminde rüzgâr eksik olmamaktadır. Günümüze kadar korunmuş yapıları arasında üç adet hamam, 60 metre genişliğe sahip bir tiyatro, 900 kişilik oturma kapasitesinin olduğu bir odeon ve cadde boyunca uzanan mozaikli kaldırımları bulunur. Tarihi yapısı ve güzelliği itibariyle Anamur’da gezilecek yerler listesine mutlaka eklemelisiniz.

Anamur Turistik Yerler
Anamur her yıl yerli ve yabancı birçok turisti ağırlamaktadır. Şüphesiz bunun oluşumunda bünyesinde barındırdığı tarihsel yapılar ve doğal güzellikler etkilidir. Son yıllarda Anamur’un adının daha sık duyulmasının nedenleri arasında gidenlerin etrafına ısrarla tavsiye etmeleridir.
Anamur gezilecek yerler listesi yardımıyla zamandan tasarruf edebilirsiniz. Anamur’da gezebileceğiniz diğer yerler ise şu şekildedir;
- Anamur Çayı: Bu doğal güzellik Dragon Çayı olarak da bilinmektedir. Akdeniz’in kıyı kesimlerindeki en uzun çaylar arasında yer almaktadır. Toros Dağları eteklerinden çıkmaktadır ve 35 km uzunluğa sahiptir. Sonucunda Akdeniz’e dökülmektedir. Piknik yapmak ve balık tutmak için birçok turist tarafından ziyaret edilmektedir. Çay, oldukça iyi bir şekilde korunmuştur ve geniş bir alana yayılmıştır. Anamur Çayı özellikle yaz aylarında yoğun ziyaretçi akınına uğramaktadır. Anamur’un en popüler yerlerinden birisidir. Anamur’da gezebileceğiniz yerler arasında ilk sıralarda Anamur Çayı yer almaktadır.
- Köşekbükü Mağarası: Anamur’a yaklaşık olarak 9 km uzaklıktadır. İçerisinde nem oranı yüksektir ve şifalı olduğu düşünülmektedir. 2000 yıllık bir geçmişe sahiptir. Şifalı olmasındaki ün kazanması noktasında en önemli etken içerisindeki nem oranıdır. Ortalama olarak % 80 oranında nem bulunmaktadır. Bu nedenle astım hastaları tarafından yoğun olarak ziyaret edilir. Kendi içerisinde üç bölüme ayrılmaktadır. Her bir bölümünde ayrı bir sıcaklık ve nem oranı bulunur. Ortalama genişliğinin 500 metrekare olduğu bilinmektedir.
- Çukurpınar Mağarası: Anamur’un ilçe merkezine 43 kilometre uzaklıktadır. Taşeli Platosu’nun ortasında yer alır. Deniz seviyesinden yaklaşık olarak 1880 metre yüksekliktedir. Çukurpınar ilk olarak 1990 yılında keşfedilmiştir. Türkiye’nin en derin nitelikteki 3. mağarası konumundadır. Yapılan araştırmalar sonucunda uzunluğunun 3350 metre ve derinliğinin 1196 metre olduğu tespit edilmiştir. Burada yer alan çalışmalar hala devam etmektedir.

Anamur Seyahat Rehberi
Anamur seyahat rehberi, oldukça geniş kapsamlıdır. Bunun nedeni içerisinde birçok tarihi yapı ve doğal güzelliğin bulunuyor olmasıdır. Anamur gezilecek yerler söz konusu olduğunda listeye birçok yapı çeşitli özellikleriyle dâhil olmaktadır. Bu nedenle Anamur’da gezebileceğiniz yerlerin çok kapsamlı olduğu bilinmektedir.
Anamur’da gezebileceğiniz ve seyahat rehberi oluşturmak için belirteceğimiz diğer yerler ise şu şekildedir;
- Anamur Müzesi: Müze, 1984 yılında hizmet vermeye başlamıştır. Akdeniz’e kıyısı bulunan Yalıevler Mahallesi’nde konumlanmaktadır. Müze içerisinde kütüphane, etnografik eserler, arkeolojik eserler, laboratuvar, sanat galerisi, fotoğrafhane gibi bölümler yer almaktadır. Arkeoloji bölümünde ise Roma, Bizans ve Helenistik döneme ait bulunan eserler sergilenmektedir. Etnografik bölümde daha çok yöre halkına yönelik eserler sergilenir. Bunlar genel olarak kilim çeşitleri ve Yörük eşyalarıdır. Anamur Müzesi’ne ücretsiz bir şekilde giriş yapabilirsiniz.
- Anamur Evleri: Anamur’un merkezi konumunda yer alan yapılar genel olarak yöresel halkın sivil mimarisini konu edinir ve yansıtır. Geleneksel olarak iki katlı bir şekilde inşa edilmiştir. Aynı zamanda alt katlarının ahır olarak kullanılması söz konusudur. Anamur’da gezebileceğiniz ve güzel fotoğraf kareleri yakalayabileceğiniz alanlardan birisidir. Türkiye’nin diğer yöresel yapılarına ve binalarına göre özgün, kendine has bir görünümü bulunmaktadır.
- Titiopolis Antik Kenti: Anamur’un 5 km batısında bulunan Kalınör Köyü sınırları içerisindedir. Köy sınırlarının kuzey bölgesine geniş bir alana yayılmıştır. Antik kenti düzenli olarak sur duvarları ile çevrilmiştir. Bu duvarlar kabaca yontulan irili ufaklı birçok köşesi bulunan taşlardan yapılmıştır. Günümüze kadar ulaşmış kalıntılar Helenistik dönemi içermek üzere Bizans ve Roma Dönemi’ne aittir. Bu dönemlerden günümüze kadar ulaşan hamam, çeşme, tapınak yapıları ön plana çıkmaktadır. Antik Kent içerisinde mermerden yapılmış eski bir lahit de yer almaktadır. Antik Kent’e giriş tamamen ücretsizdir.
- Ak Cami: Anamur’da yer alan Akarca Mahallesi sınırları içerisindedir. Cami Karamanoğulları Döneminde yapılmıştır. Yivli bir minaresi bulunmaktadır. Cami köşesinde yer alan ve Türk mimarisinde eşine çok rastlanmayan sivri kemerler, caminin ilgi çekici bölümlerinden birisidir. Anamur’da ki camiler arasında % 100 kesme taştan yapılan tek cami konumundadır. Cami günümüzde ibadete açıktır.
- Ala Köprü: Anamur ilçe merkezine uzaklığı yaklaşık olarak 13 km civarındadır. Karamanoğulları tarafından oluşturulmuştur. 14.yy’da inşa edilen tek gözlü köprüler arasındadır. Köprü altından Dragon Çayı (Anamur Çayı) akmaktadır. Köprünün uzunluğu 54 metredir. Konumu ve işçiliği gereği döneminin nadide eserlerinden birisidir. Çayın taşma ihtimalinin göz önünde bulundurularak ayaklarının belli bir açıda yapılması, bunu kanıtlar niteliktedir. Ve aynı sebeple günümüze kadar fazla aşınmadan ve bozulmadan gelmesine yardımcı olmuştur. Günümüzde de oldukça iyi konumda olan köprüyü birçok kişi ziyaret etmektedir.
Anamur’da gezebileceğiniz diğer alanlar ise şu şekildedir;
- Anamur Kıyı Şeridi,
- Tol Kervansarayı,
- Saklı Cennet,
- Nagidos Antik Kenti,
- Cennet Cehennem Çökükleri,
- Aynalıgöl Gilindire Mağarası,
- Şeytan Vadisi.

Anamur Nerede?
Anamur gezilecek yerler listesine değindikten sonra gezginler başka bir soruyu daha merak etmektedir. Anamur nerede sorusu bunlardan birisidir. Tarihi kökleri antik çağa kadar uzanan Anamur, Mersin ilinin bir ilçesidir. Anamur’un güney kıyısında Akdeniz yer almaktadır. İlçe, doğal güzellikleri ve tarihsel yapılarıyla birçok turisti ağırlamaktadır. Bu nedenle ülkemizin turizmi ile ön plana çıkmış ilçelerin başında gelmektedir. Bu bakımdan Anamur, her yıl binlerce turisti ağırlamaya devam ediyor.