Antalya’nın Kumluca ilçesinde yer alan ve Beydağları Olimpos milli park sınırları içerisinde bulunan Olimpos Antik Kenti, aynı zamanda tanrılar kenti olarak da bilinmektedir. Ormanın içinde bulunan antik kentte bir yandan tarihi, diğer bir yandan da mavi sularda kendinizi yüzerken bulabilirsiniz. Olympos Antik Kenti, Likya uygarlığının çok eskiden ve en önemli yerleşim yerlerinden bir tanesidir. Burası 23 kentten oluşan ve tarihin ilk demokratik birliği kabul edilen, Likya birliği 167 yılında kurulduğu zaman, Olimpos Antik Kenti üç oy hakkına sahipti. Burası altı kentten oluşmaktadır. Bu altı kent arasında Patara, Pınara, Olimpos, Myra, Tlos vardır. Olympos Antik Kenti zamanla UNESCO dünya mirası listesine girmiştir. Olimpos Antik Kenti, Milattan önce ikinci yüzyılda, Seleukoslar tarafından kurulmuştur. Burası önceden Lidyalıların en önemli liman kenti imiş. Olimpos, günümüzde hippilerin daha çok tercih ettiği bir yer olarak biliniyor olsa da, burada bulunan herkesi mutlu edecek şeyler bulmak oldukça mümkündür. Bu yörenin ağaç evleri içinde gelen misafirler konaklanırken, hem huzuru yakalamak hem de doğanın tadını çıkarmak görmeye gelenler için oldukça mümkündür. Olimpos’ta bulunan konaklama yerlerinde kalırken aynı zamanda pansiyondan çıkıp Olimpos’un içinden Olimpos Antik Kenti’ne kadar yürüyebilirsiniz. Doğayı keşfederken bir anda kendinizi mavi sulara bırakıp tatilin keyfini de çıkarabilirsiniz.
Likya bölgesinin en büyük yerleşim yerlerinden biri olan Olimpos, bir diğer antik tarihçi olan Çiçero için Olimpos’un zenginlikler ve sanat eserleri ile dolu bir kent olduğunu tarif etmiştir. Genellikle bu kentin kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Olimpos kurulduğu tarihte ki ve döneminin en önemli liman kentlerinden bir tanesidir. Çok eski zamanlarda kentin ortasından geçen Olimpos çayı sayesinde, dışarıdan gelen gemiler şehrin içine kadar girme imkanına sahiptir. Sürekli bir savaş halinde olduktan sonra, üçüncü yüzyılda gelen korsanların sürekli olan saldırıları sonucunda bu şehir önemini zamanla yitirmiş ve içinde bulunan halk ise şehri terk etmek zorunda kalmıştır. Olympos Antik Kenti Akdeniz bölgesinde bulunan Antalya il sınırları içerisinde yer almaktadır. Olimpos, Kumluca ilçesine 28 km uzaklıktadır. Olimpos Beydağları ise milli parkının içinde yer almaktadır. Kentin günümüze kadar ulaşmış olan kalıntıları sonucunda, zamanla doğudan batıya doğru Akdeniz’e akan bir ırmağın ağız kısmında ve her iki yakasına dağılmıştır. Antik dönem zamanında bu şehri ikiye bölen nehir yatağının içinde bulunan bir kanalın iç kısmını alarak, her iki tarafı da iskele olarak kullanılmış ve bir köprü ile birbirine bağlanmıştır. Nehrin ağız kısmına yakın bir yerde eski dönemlerden kalma yapı kalıntıları bulunmaktadır. Roma İmparatorluğunun onarması sonucunda, küçük tiyatro oldukça harap olmuş ve girişin bir yanı her şeye rağmen iyi korunmuş durumdadır.

Olimpos Antik Kenti İçinde Gezilecek Yerler Nerelerdir?
Olimpos antik kentinin tam ortasından geçen Olimpos çayının her iki tarafında da çok sayıda antik tapınak, mezar ve mezar kalıntıları bulunmaktadır. Olimpos, içinde bulunduğu dönemde korsanlar kenti olduğu için, mezarların bir çoğu ise korsan kaptanlarına aittir. Bu kentin kuzey yakası, Roma imparatorluk dönemine aittir. Roma İmparatorluğu’na ait tapınak binası bulunmaktadır. Bu kalıntıların tam orta kısmında ise kesme taşlardan yapılmış kayalıklar yer almaktadır. Bu kayalıkların ve üzerinde ise orta çağı kalesini yansıtan kalıntılar bulunmaktadır.
- Olimpos Plajı : Olimpos plajı Antalya ilinin Kumluca ilçesine bağlıdır. Olimpos plajına dere boyunca yürüyerek ulaşılır. Mavi ve yeşil tonları ile gelen bütün herkesi güzelliğiyle büyüler. Genellikle plaj denince akla ilk gelen yerlerden bir tanesidir. Eşsiz doğası ve tarihi ile gelen turistleri ve şehir içindeki misafirlerini, her zaman cezb etmeyi başarmıştır. Akdeniz kıyılarında unutulmaz anılar biriktirmek için Olimpos plajını tercih edebilirsiniz.
- 1 Nolu Kilise : Kuzey ve güney alanlarının ortasında bulunduğu için ve kilisenin konumundan dolayı, buranın Nekropol kilisesi olduğu sanılmaktadır. 1 nolu kilise 11 odadan oluşmaktadır ve kemerli düzenlemesi ile dikkatleri üzerine çekmektedir. 5. ve 6. yüzyıllarda burası gıda üretimi ve ticaret için kullanılmaktadır.
- Piskoposluk Sarayı : Bu sarayın içinde kendilerine ait dini yapılar, yaşadıkları yaşam alanları ve gerektiğinde zorunlu olarak toplanıp bir araya geldikleri toplantı salonları bulunmaktadır.
- Köprü: Olimpos Çayı üzerinde bulunan bu köprü Olimpos Antik Kenti’ne ikiye ayırmaktadır.
- Lykiarkes Marcus Aurelius Arkhepolis Anıt Mezarı : Bu anıt mezarının binası Likya Birliği’nin başkanı olarak görev yapan Marcus Aurelius Arkhepolis ve ailesine ait olarak yapılmıştır.
- Mozaikli Yapı : Bu mozaikli yapının Bizans döneminde bulunan kentin yöneticisine veya önemli bir aile üyesine ait olduğu sanılmaktadır. Mozaiklerin üzerinde desen, renk ve dizilim açısından aynı şemalar görünmektedir.
- Antimakhos Lahdi : M.S 2. yüzyılda tarihlenen bu lahit, Antimakhos ve aile üyelerine aittir. Bu lahit üzerinde hayat ağacı motifleri bulunmaktadır.
- Liman Anıtsal Mezarlıkları : Olimpos çayının denizle buluştuğu bir noktada liman anıtsal mezarları bulunur. Bu mezarların içine 2. ve 5. yüzyıllarda gömüler yapılmıştır. Bu yapılan liman anıt mezarlarının üzerinde, Marcus Aurelius Zosimos tarafından kendisine, annesine, karısına, çocuklarına, torunlarına ve dayılarını yaptırdı yazılmaktadır.

Olimpos Antik Kentinde Yapılabilecek Aktiviteler Nelerdir?
Antalya’nın Kumluca ilinde bulunan Olimpos sahiline giderken antik Likya medeniyetinin en önemli illerinden olan Olympos antik kentin içinden geçiyorsunuz. Olimpos sahiline giden yol boyunca ilerlediğiniz zaman sağ taraftaki patikalara döndüğünüzde antik tiyatro ve mezarlığı, sol tarafa döndüğünüz zaman ise mozaik yapı, kral mezarlarını ve daha bir çok tarihi yapıyı görmüş olacaksınız. Tarih boyunca yapılan bu güzelliklerden ve doğal yaşamdan etkileneceğiniz söz konusudur. Olimpos Antik Kentinde yapılacak olan bir daha çok aktivite bulunmaktadır. Yapılması gereken aktiviteler arasında doğa yürüyüşü, kaya tırmanışı, tekne turu, tüplü dalış turları, yoga ve ATV Safari turuna katılım sağlayabilirsiniz. Sizlerde hayatınızda unutulmasını istemediğiniz anlar geçirmek istemiyorsanız yanınızda fotoğraf makinesi getirebilirsiniz.
- Chimera Yanartaş Yürüyüşü : Chimeranın güzelliğine ulaşmak için Çıralı’daki ilk girişten sonra, yürüme hızınıza bağlı olarak 10-15 dakika arasında süren ve biraz da yorucu olan bir yol çıkmanız gerekmektedir. Yüzyıllar boyunca sönmeden yanan bu doğal ateşlerle çevrili olan mistik yeri görmek istiyorsanız Olimpos Antik Kentini ziyaret edebilirsiniz.
- Tekne Turu : Antalya ilinin Adrasan koyunda her gün mavinin bir çok tonunu ve doğanın güzelliklerini görmek isteyenler için tekne turları düzenlenir. Bu tekne turları rotası içinde Olimpos plajı da bulunmaktadır.
- Doğa Yürüyüşü: Şehrin stresini ve günün yorgunluğunu üzerinizden atmanın en güzel yollarından bir tanesi olan doğa yürüyüşü, birbirinden güzel rotalara sahiptir. Yürüyüş yapıldığı sırada, Olimpos sahil plajına tepeden farklı bir açıdan bakmanız mümkündür.
- Kaya Tırmanışı : Usta tırmanışçıların yıllar boyunca büyük uğraşlarla ve emeklerle, harika sonuçlar çıkardığı kaya tırmanışına Olimpos’ta rastlayabilirsiniz. Bu muhteşem deneyimi yaşamak istiyorsanız eğer, usta tırmanışçı olmanıza gerek yoktur.
- Sualtı Tüplü Dalış Turları : Sualtı deneyimini yaşamak isteyenler için, cennette olduklarını hatırlatan güzellikle karşı karşıya kalabilirsiniz. Profesyonel dalış ekibinden yardım alarak bu fırsatı değerlendirebilirsiniz.