Ekonomik bir deniz ve güneş tatili yapmak istiyorsanız rotanızı Balkanlardaki Arnavutluk’a çevirebilirsiniz. Güney Avrupa’da kalan Arnavutluk; Karadağ, Sırbistan, Yunanistan ve Makedonya gibi ülkelerle komşudur. Eğer Arnavutluk tatili planlıyorsanız yakınlardaki diğer ülkeleri de gidip görme şansı yakalayabilirsiniz. Bu nedenle Balkanlar Turu düzenlendiğinde kısa da olsa durak yerlerinden biri Arnavutluk oluyor.
Arnavutluk, kültürel mirası ve tarihi dokusunun yanı sıra doğal güzellikleriyle de ön plana çıkan ülkelerden biridir. Bu nedenle Arnavutluk gezilecek yerler listesi hayli kabarıktır diyebiliriz. Ülkeyi kapsamlı bir şekilde dolaşmanız ve gezmeniz önerilir. Nüfusunun yarısından fazlası Müslüman olan ülke, aynı zamanda Türkiye’den gelenlere çok sıcak davranıyor. Ülke genelinde Osmanlı etkileri hâlen devam ediyor. Bu bakımdan Arnavutluk ülkesinin komşu ülkelerden net bir şekilde ayrıldığını söyleyebiliriz. Arnavutluk içerisinde yer alan kaleler, saraylar, kuleler, surlar sizi geçmişe götürecek. Osmanlı sınırlarının uzanmış olduğu yerleri şaşkınlıkla izleyebilirsiniz.
Ülkeyi kültür turu tadında gezmek isterseniz bahar aylarında gitmeniz önerilir. Ancak yaz boyunca sahil keyfini çıkarmak da bir diğer güzel alternatif olacaktır. Burada sezon erken açılır ve fiyatlar yüz güldürmektedir. Türkiye Cumhuriyeti ile geçmiş tarihinden gelen güçlü bağlarını etkili bir şekilde devam ettiren ülkede 90 günü aşmamak şartıyla Türk vatandaşları vizesiz olarak seyahat edebiliyor. Ülke içerisinde hali hazırda yaklaşık olarak 4 bin Türk vatandaşı ikamet ediyor.
Pasaportunuzun geçerlilik süresinin gezi tarihinden itibaren en az 6 ay sürmesi burada önem arz etmektedir. Ülkenin turistik şehirleri ve açıklamaları aşağıdaki gibidir;
- Tiran: Arnavutluk’un başkentidir ve hava yolu ile ülkeye ulaşım sonucunda ilk durak yeriniz burasıdır. Havalimanı şehrin 11 km kuzeybatı bölgesinde konumlanıyor. Başkent olmasının yanında yüzölçümü olarak da ülkenin en büyük şehri konumundadır. Osmanlı Döneminden kalma han, hamam, camii, medrese gibi yapılar burada konumlanıyor. Denize kıyısı yoktur ve bu nedenle daha çok mimari yapının ön plana çıkması söz konusudur.
- Sarande: Sarande, yaz turizminin önemli noktalarından birisidir. Ksamil Köyü ile gönüllere taht kurar. Sahip olduğu egzotik değerlere sahip kumsalları ve Avrupa’ya göre ucuz fiyatlarıyla uzun vade içerisinde gerçekten bir potansiyel vadetmektedir. Sarande 30 bin kişilik nüfusa sahiptir. Burada UNESCO korumasında olan Butrint Antik Kenti yer alır.
- İşkodra: Burada akla ilk olarak doğa harikası olan İşkodra Gölü gelmektedir. Ülke kuzeyindeki en büyük şehir İşkodra’dır. Göl manzarasını ise komşusu Karadağ ülkesi ile paylaşmaktadır. Karadağ ile aralarında gerçekleştirilen otobüs seferleri de bu şehir aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Bahar aylarında buradan keyif almanız mümkündür.
- Berat: Berat, Arnavut dilinde beyaz şehir anlamına gelir. Sırp, Bulgar, Bizans ve Osmanlı gibi farklı uygarlıklardan beslenmiştir. Dolayısıyla kültür mozaiğine ev sahipliği yapar. İki katlı ve penceresi bol evleri şehrin mimarisine atılan bir imza gibidir. Şirince’de ki köy evlerine benzetebilirsiniz. Şehir, 2008 yılından beri UNESCO koruması altındadır. İçerisinde birçok tarihi yapılar yer almaktadır.
Diğer turistik şehirler ise şu şekildedir;
- Kruje
- Elbasan
- Avlonya (Vlore)
- Durres
Arnavutluk Görülmesi Gereken Tarihi Yapılar
Arnavutluk ve tarihi yapılar söz konusu olduğunda genel olarak Osmanlı izleri söz konusu olmaktadır. Ancak sadece Osmanlıların etkisi gözlenmez. Aynı zamanda Sırplardan Bulgarlara kadar pek çok farklı uygarlığın da imzasını görebilmek mümkündür. Dolayısıyla Arnavutluk görülmesi gereken yerler listesinde tarihi yapılar fazla yer kaplıyor. Ülkede ön plana çıkan tarihi eserler şu şekildedir;
- Ethem Bey Camii: Camii, ziyaretçilerini yapıldığı dönem olan 18.yy.’a kadar götürmektedir. Başkent Tiran’da yer almaktadır. Mekân bir dönem için müze olarak hizmet vermiştir. Ancak şu anda ibadete açıktır. Dolayısıyla burayı ziyaret etmek için özel bir programınızın olması gerekmemektedir. Son derece zarif ve şık – görkemli bir mimariye sahiptir. Tiran’da yaşamış ünlü bir devlet adamından adını almaktadır. Kubbesi sekizgen biçimindedir. Planı ise kare şeklindedir. Bu nedenle mimari ile ilgilenenler için farklı bir deneyim yaşatacaktır. İşlemelerindeki renkler hala canlı. Camii, İskender Bey Meydanı’nda yer almaktadır. Tiran adına son derece merkezi bir yerde konumlanıyor.
- Saat Kulesi: Tiran’daki en uzun yapıdır. Tam 35 metre yüksekliği bulunmaktadır. İzmir’de yer alan saat kulesi nasıl ki yerli – yabancı birçok turist için önemliyse, burası da aynı öneme sahiptir. Kule, şehrin en önemli meydanında yer almaktadır. 1822 yılından beri ayaktadır. Saati yıllar içerisinde defalarca kez değiştirilmiştir. Ancak hala çalışmaktadır. Bu anlamda vaktin değerli olduğunu yerel halka başarıyla anlatmaktadır. Kule, tüm Tiran’ı ayakları altına sermektedir. Bu nedenle turistlerin ilgi odağı olmaktadır. Tiran’ın eşsiz manzaralarına ev sahipliği yapıyor.
- İskender Bey Heykeli: Tiran’ın kalbi İskender Bey Meydanıdır desek yanılmayız. Meydanda yer alan bu heykel de turistler için ilk durak yerlerinden birisidir. Tiran tarihinde İskender Bey’in önemli bir yeri bulunmaktadır. Halk kahramanı olarak buraya da adını vermiştir. Kendisinin Osmanlı kuşatmalarına uzun yıllar boyunca direndiği biliniyor.
Arnavutluk gezilecek yerler listesine eklenebilecek diğer tarihi yapılar şu şekildedir;
- Durres Amfitiyatrosu
- Butrint Antik Kenti
- Elbasan Kalesi
- İşkodra Katedrali
- Rozafa Kalesi
- Berat (Eskişehir)
- Berat Kalesi
- Gjirokaster (Eski Şehir)
Arnavutluk Seyahat Rehberi
Arnavutluk, Adriyatik Denizi kıyılarında son derece korunaklı bir konuma sahiptir. İyonya Denizi de manzaraya dâhil olmaktadır. Arnavutluk’un doğal güzellikleri ise başlıca seyahat rehberi niteliğinde.
Dolayısıyla Arnavutluk gezilecek yerler listesi içerisinde doğal güzellikleri de yer almaktadır. İlgili ülkenin doğal güzellikleri şu şekildedir;
- Dajti Dağı: Dajti Dağı, 1966 yılından beri milli park statüsündedir. Başkent Tiran’a yakınlığı ile ön plandadır. Ayrıca kış turizmi merkezi niteliğindedir. Burası yerli halkın kar ile buluştuğu bir noktadır. Yeraltı ve yerüstü su kaynakları, beraberinde çeşitliliğiyle hayranlık uyandıran bitki örtüsü, doğal yaşam alanıyla korunan hayvanlar mutlaka görülmelidir. Meşe, çam, kayın ağacı türleri arasında uzun yürüyüşler yapabilirsiniz.
- Rinia Parkı: Başkent Tiran, doğal güzellikleriyle çok ön plana çıkmaz. Ancak şehrin içinden nehir geçmesi ve dağ eteklerine kurulmuş olması söz konusudur. Bu noktada şehirciliğin önemli eserlerinden birisi olan Rinia Parkı’nda nefes alabilecek fırsatı bulabilirsiniz. Park, 2000 yılından beri büyük bir özveri ile canlı tutulmaya devam edilir. Yaz Festivali burada düzenlenmektedir ve yaklaşık 30 hektarlık bu alanda her sene düzenlenir. Dinlenme yerlerinde de keyifli vakitler geçirebilirsiniz. Yakınlarda yürüyüş yapmak için burayı tercih edebilirsiniz.
- Llogara Ulusal Parkı: Arnavutluk’a kadar gelip basit bir şehir parkını ziyaret etmekle bırakmayınız. İlgili ulusal park, dağların ortasında konumlanmıştır ve bu özelliğiyle tam bir doğa harikası konumundadır. Burada panoramik açıdan sınırsız fotoğraflar çekebilirsiniz. Milli parktaki birçok noktada diğer turistlerin yaptığı gibi keyifli bir zaman geçirebilirsiniz. Çocuklu aileler için mutlaka rotaya eklenmesi gereken yerlerin başında gelmektedir.
Doğal güzellikleriyle ön plana çıkan diğer yerler ise şu şekildedir;
- Vlore Limanı,
- İşkodra Gölü,
- Syr-i Kalter (Mavi Göz).
Arnavutluk Nerede?
Arnavutluk gezilecek yerler listesi söz konusuysa akla birçok soru işareti gelebilmektedir. Bunlardan ilki elbette Arnavutluk nerede sorusudur. Birçoğumuz Arnavutluk ülkesini duysak da tam olarak konumunu bilemiyor olabiliriz. Arnavutluk Balkan Yarımadasında yer alan bir ülkedir. Kuzeyinde Karadağ, Kuzeydoğusunda Kosova, Doğusunda Kuzey Makedonya ve Güneyinde de Yunanistan yer alır. Bu nedenle tam dört ülkeye sınır komşusudur. Adriyatik ve İyonya Denizlerine kıyısı bulunuyor.