Karadeniz bölgesinin, Doğu Karadeniz dağları üzerinde yer alan Artvin ili, Gürcistan Cumhuriyeti sınırında yer alıyor. Karadeniz’e de sınırı olan ilin genel arazi yapısı dağlıktır. Denizden içeri doğru girildiğinde arazi birden yükselir. Bu özelliği ile Artvin ilinin sınırları içinde farklı iklimlerin özellikleri görülüyor.
Artvin ilinin engebeli coğrafik yapısı, insan etkisinin azlığı, el değmemiş doğal güzelliklerin günümüze ulaşmasını desteklemiş. Bu özelliği ile Artvin Karadeniz’in en turistik şehirleri arasında yer alıyor. Rize ve Ardahan ile sınırları olan şehri yılın her dönemi ziyaret edebilirsiniz. Çoruh nehrinin oluşturduğu vadiyi ve kanyonları gezebilirsiniz.
Artvin Tarihi
Artvin ilinin bilinen kuruluşu ortaçağa kadar gidiyor. Önemli yolların geçtiği yer olan şehir aynı zamanda Çoruh havzasından Batum’a suyolu ile taşımacılık yapılan iskeleler arasındaymış. Şehir tarih boyunca Pontus, Gürcü krallığı, Osmanlı imparatorluğu, Rusya gibi ülkelerin egemenliği altında girmiş. 1. Dünya savaşından sonra Rus ordusu çekilince Artvin ili Gürcistan sınırları içinde kalıyor. Ankara Hükümeti’nin Gürcistan Hükümetine verdiği nota ile Gürcü birlikleri bölgeyi boşaltıyor. Türk ordusunun da etkisi ile şehir Türkiye Cumhuriyeti’nin toprakları arasına katıldı. Artvin il nüfusunu Gürcüler, Hemşinliler, Ahıska Türkleri ve Lazlar oluşturuyor.

Artvin’de Gezilecek Yerler
Doğal güzellikleri ile ön plana çıkan Artvin’de 60’a yakın yayla bulunuyor. Kış sporlarını yapabileceğiniz Atabarı Kayak Merkezi, büyüleyici manzarası ile Karadeniz’in tüm güzelliklerini barındırıyor. El değmemiş doğal yapısı ile Artvin ili yılın her mevsiminde muhteşem oluyor. Yeşilin her tonunda dağları, yaylaları, şelaleleri olan Artvin, ziyaretçilerini kendisine hayran bırakıyor. Yayla turizminin geliştiği şehirde yılın belli dönemlerinde festivaller yapılıyor. Kamp ekipmanlarınız ile gelirseniz farklı yaylalarda kamp kurarak seyahat yapabilirsiniz. Doğa ve fotoğraf tutkunlarının rotasında yer alan şehri dört mevsim gezebilirsiniz.
- Artvin Atatürk Heykeli (Atatepe)
Atatepe üzerinde yer alan anıta şehir merkezinden Yurttaş Saraç ve Yusufeli Caddeleri üzerinden çıkabilirsiniz. Atatürk’ün Dumlupınar’da kayaların üzerinde yürümesinin tasvir edildiği heykel 22 mt. yüksekliğindedir. Bu eser dünyanın en büyük Atatürk heykeli olma özelliğini taşıyor. Yanında 60 mt yüksekliğinde bayrak direği ve 216 metrekarelik bayrak ile anıt muhteşem görünüyor.
- Artvin Kültür Evi
Artvin’in Orta Mahallesi’nde bahçeli konak olarak bilinen yapı, 1799 yılında Osmanlı zamanında yapılmış. Evin içinde yer alan ocak çevresinde Hakka sanatının örneklerini görebilirsiniz. Hakka sanatı, taş, duvar, ağaç üzerine çizip kazıyarak yazma tekniği oluyor; Bu sanatı yapanlara da Hakkak deniyor. Restorasyonu yapılan kültür evi günümüzde restoran olarak kullanılıyor.
- Çifte Köprüler
18. yüzyılda yapıldığı düşünülen Çifte köprüler, Arhavi ilçesinin Ortacalar Köyüne 2,5 km mesafede yer alıyor. Birbirine çok benzeyen tek kemerli, iki köprü, birbirine dik olarak planlanmış. Kemerin verdiği eğimle şekillenen yapılar Küçük köy ve Arılı yol ayrımında yer alıyor.
- Cehennem Deresi Kanyonu
Artvin-Ardanuç karayolunun 25’inci kilometresinde yer alan kanyon doğal yapısı ile ziyaretçi akınına uğruyor. Cehennem Deresi Kanyonu dünyanın büyük kanyonları arasında yer alıyor. Kanyon 500 metre uzunluğunda, 70 metre genişliğine ve 6 metre derinliğine sahip. Bu kanyon yer yer tek insanın geçmekte zorlanacağı taşlı ve dik patikalardan geçerek geziliyor. Dik duvarı andıran ve 200 metreyi geçen yükseltisiyle kanyon, ilgi çekici doğal yapısı ile Artvin ilinin görülmeye değer yerlerindedir.
- Camili Biyosfer Rezerv Alanı
Camili-Maçahel Biyosfer Rezervi, Camili köyü ve çevresindeki 6 köyü içine alan havzadır. Borçka belediyesine 55 km uzaklıktaki bölge, UNESCO’nun Türkiye’deki ilk biyosfer rezervi olarak ilan edilmiş. Bölgenin denizden yüksekliği Camili Köyünde 350 m, Karçal Tepesi’nde 3414 m’dir. Birden yükselen alan içinde akarsular derin vadiler, yamaçlar ve sırtlar oluşturmuş. Alanın içinde iki adet tabiat koruma alanı, şelale ve vadiler bulunuyor. Bölgede 990 farklı bitki türü olup içlerinde 23 tanesi endemik özelliktedir. Kafkas arı ırkının da yaşam alanı olan bu özel bölge, yırtıcı göçmen kuşlarının rotasında bulunuyor. Biyosfer rezerv alanına girişler, Küçükyayla geçidinde yer alan bilgilendirme ve kontrol binasından yapılıyor.
- Artvin Cam Teras
Hatila Vadisi Milli Parkı içinde yer alan cam teras, Sıkıldım Kayası bölgesinde yer alıyor. Denizden 490 metre yükseklikte yer alıyor. Dereden 220 metre yükseklikte sarp kayalara montajlanan seyir terası Türkiye’nin en yüksek terası olma ünvanını taşıyor. 15 m2’lik teras yerli ve yabancı turistlerin sıklıkla uğradıkları noktalar arasındadır. Artvin’e 10 km uzaklıkta olan seyir terasına Hatila Vadisi Milli parkından 5 km asfalt yol ve 2 km taş parke yol ile ulaşabilirsiniz.
- Hatila Vadisi Milli Parkı
1194 yılında milli park ilan edilen bölge doğa harikası kanyonu ve manzarası ile ziyaretçilerini büyülüyor. İçinde Hatila Deresi ve birçok derenin bulunduğu, Karadeniz’in en güzel milli parkları arasında yer alıyor. 17 bin hektarlık alanı kaplayan park, zengin bitki çeşitliliği ile dikkat çekiyor. Bölgede kamp ve günübirlik piknik yapılacak alanlar bulunuyor.
- Altıparmak Tabiat Parkı
Artvin şehir merkezine 26 km uzaklıkta olan park eşsiz manzarası, buzul gölleri, dereleri ile görmeden gitmemelisiniz. 2111 hektar alana oturan Altıparmak Tabiat Parkı’nın içinde tarihi Kemer köprüsünü de görebilirsiniz. Alan içinde yer alan Büyük Göl, üzerindeki yüzen adaları ile keşfedilmeyi bekleyen doğal güzelliklerdendir. Bölgedeki buzul gölleri 2400 metre yükseklikten sonrasında yer alıyor. Mençuna ve Mulona şelalelerinin ve en yüksekte yer alan Ciro şelalesini bölgeyi ziyaretinizde görebilirsiniz.

- Kafkasör Yaylası
Cennetten köşe olarak nitelendirilen bölge deniz seviyesinden 1250 m yükseklikte yer alıyor. Kafkasör Yaylası, doğal güzellikleri, ulaşım kolaylığı ile Artvinlilerin yoğun ilgisini görüyor. Yayla turizminin yapıldığı bölgede konaklama için 80 yatak kapasiteli 10 bungalov bulunuyor. Boğa güreşleri için bir arena olan yaylada ziyaretçiler için de mesire alanı hazırlanmış.
Her yıl temmuz ayında düzenlenen Kafkasör Yaylası Turizm Festivalinde bölge ziyaretçi akınına uğruyor. Ziyaretiniz festival sürecine rastlarsa boğa güreşleri, karakucak güreşleri, folklor, müzik gösterileri gibi pek çok aktiviteyi burada izleyebilirsiniz. Merkeze 15 dk. mesafede olan Kafkasör Yaylasına dolmuş veya taksi günübirlik gidip gelebilirsiniz.
- Arsiyan Yaylası
Gürcistan sınırında yer alan Arsiyan Yaylası, Şavşat ilçesinde yer alıyor. Gölleri ve eski yerleşimleri ile ünlü yaylada, tuz kayaları, kömür madeni, pek çok sayıda çermik bulunuyor. Bölgede yer alan Postanın Gölü yanında Posta Karakolu olduğu söylenen bir yer bulunuyor. Gerçekliği kanıtlanmamış olsa da burasının Cumhuriyet’ten önce askeri amaçlı karakol olduğu söyleniyor. Yayla turizminin yapıldığı Aşiyan yaylasında Peri Gölü, Boğa Gölü gibi muhteşem manzaralı alanları görebilirsiniz.
- Dolishane Kilisesi
Dikdörtgen plana sahip yapı 10. Yüzyılda Bagrat Kralı Sumbath tarafından manastır olarak yaptırılmış. Kesit olarak haç şeklinde sahip olan bina yığma taş olarak inşa edilmiş. Yapının kilise olarak kullandığı süreçte duvarlarında melek, kral figürleri, freskler bulunuyormuş. 16. yüzyıl sonrasında cami olarak kullanılmaya başlayan yapıda sıva ile iç mekan süslemelerinin kapatıldığı görünüyor. Kilisenin içinde zamanla yağmalanarak harap olan bölümler bulunuyor. Hamamlı köyünde yer alan Dolishane Kilisesi Artvin’den 35 km uzaklıktadır. Hamamlı köyüne ulaştıktan sonra, kolaylıkla kiliseye gidebilirsiniz.