Ashab-ı Kehf Mağarası, Hristiyanlık ve Müslümanlık dinine inananlar tarafından kutsal kabul edilen, Kuran-ı Kerim’de geçen ve hikayesi ile tüyler ürperten bir mağaradır. 33 ülkede yaşandığı rivayet edilen, 306 yıl uyuyan yedi gencin hikayesi herkes tarafından merak edilmektedir. Peki, Ashab-I Kehf nedir ve hikayesi ne anlatıyor? Ashab-I Kehf gezisi planlayanlar için detayları araştırdık.
Ashab-I Kehf Nedir?
Ashab-ı Kehf, kitabe halkı mağara insanı ve mağara arkadaşları anlamlarına gelmektedir. Öldükleri düşünülen ve isimleri bile unutulan gençlerin yüzyıllar sonra ortaya çıktıkları bilinmektedir. Her ne kadar efsane olarak bilinse de Kuran-ı Kerim’de geçen bir olaydır. Ashab-ı Kehf Kuran-ı Kerim’in 18. ayetinde, Kehf Suresinde anlatılmaktadır.
Ashab-I Kehf Hikayesi
Putlara tapmanın son derece hakim olduğu yıllarda Roma’nın halk üzerindeki baskısı oldukça ağırıdı. Puta tapmayan insanlar ağır işkenceler çekiyor ve cezalar alıyordu. Bir grup genç, puta tapmamaları sebebi ile Roma Askeri Valisi tarafından ölüm cezası aldı. Bu gençler ölüm cezasına çarpıtırlmalarından dolayı kaçtılar ve bir mağaraya sığındılar. Yanlarında ise yalnızca koruyucu bir köpek vardı. Kuran-ı Kerim’de mağarada geçen sürenin 309 yıl olduğu geçmektedir. Tam olarak 309 yıl uyuyan bu gençlerin, uyandıklarında kendilerine çok farklı gelen bir dünya ile karşılaşacaklarından henüz haberleri yoktu. Bu 309 yıl içerisinde Roma halkı gençleri tamamen unuttu. 309 yıllık uykudan uyanan gençler kendilerini oldukça aç hissetti ve gençler arasından Yelmiha yiyecek bir şeyler bulmak umuduyla şehrin merkezine doğru yol aldı. Gençler hala Roma Döneminde olduklarını zannediyorlardı. Her şeyin değiştiğini ve bambaşka olduğunu gören gençler oldukça şaşırdılar. Kıyafetleri uyandıkları dönemin modasına göre alakasızdı ve Yelmiha’nın tüccara uzattığı para 300 yıl öncesine ait olduğu için Roma halkı da bu duruma çok şaşırdı. Sonrasında ise Yelmiha dönemin hükümdarının yanına götürüldü. Bu olaya ağzı açık kalan halk ve hükümdar, mağaraya gençlerin yanına gitti fakat gittiklerinde bir kuş yuvası içinde yedi tane kuş yavrusu buldular. Bu olayların ardından mağara mabet kabul edildi. Roma halkı tüm bu yaşananların ardından putlara tapmayı bırakıp tek tanrıya inanmaya başladı ve ahiret inançları da güçlendi.
Ashab-I Kehf Mağarası
Kuran-ı Kerim’de bahsedilen bu mağara hem Hristiyanlar hem de Müslümanlar tarafından kutsal kabul edilir. Ashab-I Kehf 7 Uyurlar Mağarası, tek tanrıya inandıkları için eziyetten ve ölümden kaçan Hristiyan dinine mensup olan, Yemliha, Mekseline, Mislina, Mabernuş, Sazenuş, Tebernuş ve Kefeştetayuş isimlerindeki yedi tane gencin putlara tapmayı reddedip saklandıkları mağaradır. Saklanamalarından önce Rum Hükümdar Dakyanus, yedi gencin de putperestliğe tapmalarını, tek tanrıya inanmaya devam ederlerse öldürüleceklerini söyler. Köpekleri Kıtmir ile birlikte bu yedi genç de Ashab-ı Kehf Mağarası’na kaçar. Mağaranın bulunduğu Encülüs Dağı, Ziyaret Dağı olarak da bilinmektedir. Topografik görünüm andıran ve konik biçimli olan bu mağara hoş bir görünüme sahiptir. Ashab-ı Kehf mağarası yaklaşık olarak 300 metre kare büyüklüğündedir ve yaklaşık 10 metre yüksekliğindedir. Mağaraya 20 merdiven ile inilmektedir. Mağaranın içerisinde ise 3 tane tünel mevcuttur. Mağara içerisi ziyaretçilere kolaylık sağlamak adına yeterince ışıklandırılmıştır. 1873 yılında ise Ashab-ı Kehf Mağarası’nın yanına, Osmanlı padişahı olan Abdulaziz tarafından mescid yapılmıştır. Sonraki yıllarda ise iki minare eklenerek cami büyütülmüştür. Mağaranın çevresinde ise hediyelik eşya satılan dükkanlar, yemek yiyebileceğiniz restoranlar ve otopark bulunur.
Ashab-I Kehf Nerede?
Ashab-ı Kehf Yedi Uyurlar Mağarası, Mersin’in Tarsus ilçesinde bulunur. Tarsus ilçesinin 14 km kuzeybatısında yer alır ve Dedeler Köyü yakınlarındadır. Mağara Mersin’in merkezine 30 km uzaklıktadır. Anadolu’nun farklı bölgelerinde Yedi Uyurlar mağarası olduğu düşünülen mağaralar bulunmaktadır. Mersin’in Tarsus ilçesindeki Ashab-ı Kehf Mağarası dışında İzmir Efes’te ve Lice’de de Yedi Uyurlar Mağarası bulunmaktadır. Mersin’in Tarsus ilçesinde bulunan Ashab-ı Kehf Mağarası’na gitmek için yaklaşık olarak 1.5 saat süren İstanbul-Adana uçuşları gerçekleştirmektedir. Uçuştan sonra ise minibüs ile ulaşım sağlayarak Tarsus’a gidebilirsiniz. Eğer özel aracınız ile ulaşım sağlayacaksanız, Tarsus karayolu üzerinden, çoban heykelinin bulunduğu kavşaktan kuzeye doğru dönerek Ashab-ı Kehf Mağarası’na ulaşabilirsiniz. Yol üzerindeki tabelalar seyahat sırasında size yardımcı olacaktır. Haftanın her günü saat 08.00-19.00 arasında ziyarete açıktır. Mağaraya giriş ücretsizdir. Dilerseniz mağarada girişinde bulunan bağış kutusuna bağış yapabilirsiniz.
Ashab-I Kehf Mağarası İçerisinde Nereler Gezilir?
Mağaranın üzerinde 1873 yılında, Osmanlı padişahı Sultan Abdulaziz tarafından yapılan Eshab-ı Kehf Camii bulunmaktadır. Bu camii ile gezinize başlayarak tarihin kalıntılarına tanıklık etmiş olursunuz. Daha sonra ise 20 basamak inerek mağaraya ulaşabilir gezinize devam edebilirsiniz. Geziniz sırasında mağarayı detaylı şekilde inceleyebilir, mağara hakkında detaylı bilgiler edinebilirsiniz. Mağara içerisine yeterince ışıklandırma yapılmıştır. Geziniz sonrasında ise mağara yakınında hediyelik eşya satan dükkanlara uğrayıp alışveriş yapabilir, ve restoranlarda yemek yiyebilirsiniz. Bu geziniz sayesinde, Kuran-ı Kerim’de geçen yedi uyurlar efsanesine tanıklık etmiş olursunuz ve keyifli anlar yaşayabilirsiniz.
Ashab-ı Kehf Mağarası Çevresinde Gezilebilecek Yerler
Tarsus ilçesinde yer alan Tarsus Şelalesi, Taşkuyu Mağarası, Karabucak Ormanı ve Berdan Nehri, Ashab-ı Kehf Mağarası dışına gidilebilecek ve Tarsus’un muhteşem doğasına tanıklık edebileceğiniz yerlerdendir.
- Tarsus Şelalesi
Tarsus Şelalesi, Ashab-ı Kehf Mağarasına 13 km uzaklıkta, ilçe merkezinin ise 2.5 km kuzeyindedir. Tarsus Şelalesi, Roma mezarı üzerine dökülen muhteşem bir şelaledir. Şelale milattan sonra 500 senesinde şehri selden korumak amacıyla oluşturulmuştur. Burada konalemera ile kayaya oyulmuş eski Roma mezarları bulunmaktadır. Tarsus Şelalesi’ni ücretsiz gezerek, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bu muhteşem doğaya tanık olabilirsiniz.
- Taşkuyu Mağarası
Taşkuyu Mağarası, Ashab-ı Kehf Mağarasına 500 m uzaklıkta, Taşkuyu Köyünde bulunmaktadır. Deniz seviyesinden 214 m yüksekliktedir. Mağara uzunluğu ise 470 metredir. Taşkuyu Mağarası’nda dikit, sütun ve örtülü damlama taşları bulunmaktadır. Buraya uğrayarak doğanın kendi yarattığı bu güzellikleri görebilirsiniz.
- Karabucak Ormanı
Karabucak Ormanı Mersin’e 25 km uzaklıkta, ilçenin en eski ormanları arasında yer almaktadır. Bizans imparatoru Justinianus, su akışını kolaylaştırmak için kanal yaptırmıştır. Sonrasında ise nehir kurumuş ve bataklığa dönüşmüştür. Bataklık sebebiyle bölgede sıtma hastalığı yayılmıştır. 1939 senesinde, Mersin Belediyesi bataklığı temizlemek için çalışmalar yapmıştır ve araziye okaliptus dikilerek bataklık kurutulmuştur. Bu sayede maden direği ihtiyacı karşılanmıştır ve ormanda büyük bir tarım arazisi oluşmuştur. Karabucak Ormanı’nı gezerek bataklıktan kurtulan bu muhteşem yeşilliği görebilir ve ormanın temiz havası ile ruhunuzu ve bedeninizi dinlendirebilirsiniz.
Ashab-ı Kehf Filmi
Dilden dile dolaşan bu hikayeden etkilenen yapımcılar, hikayenin film ve dizisini çekmişlerdir. Yönetmenliğini Facrullah Silahşör’ün yaptığı, 1999 İran yapımı olan Ashab-ı Kehf dizisi izleyenleri etkisinde bırakmıştır. 1993 yapımı Uzun Gece Eshab-ı Kehf filminin ise yönetmenliğini ve senaristliğini Aykut Düz yapmıştır. Hikayesi ile ekranlara kadar ulaşan Ashab-ı Kehf mağarasına mutlaka uğramalı ve kendi gözlerinizle görmelisiniz. Belki gezi öncesi film ya da dizisini de izlersiniz 🙂
Günümüzde turizm kapsamında yapılan ve seyahat güzergahları arasında bulunan Ashab-ı Kehf Mağarası, Tarsus’un önemli yerleri arasında yer almıştır. Dünyada Çin’e kadar 33 tane farklı mağara için Ashab-ı Kehf hikayesi anlatılmaktadır. Kuran-ı Kerim’de yeri geçen ve hikayesi ile herkesi şaşkına çeviren bu mağara ülkemizde mutlaka görmeniz gereken yerlerdendir.