Çinli, Malayalı, Hintli, Avrupalı, Arap gibi pek çok ülkeden insanın saygı ve hoşgörü ile yaşadığı Asya’nın en güzel ülkesi; Singapur. İlginç yasakları ile bilinen ülke, görebileceğiniz en temiz yerler arasındadır. Farklı inançtan ve kültürden insanların bir arada yaşadığı Singapur, dünyanın görülmesi gereken şehirleri arasında yer alıyor. Singapur’da gezilecek yerler listesi arıyorsanız hazırladığımız gezi planını inceleyebilirsiniz.
Singapur Hakkında
Malay yarımadasının güney ucunda yer alan Singapur Cumhuriyeti, Güneydoğu Asya’da yer alan ada ülkesi ve şehir devletidir. Malezya ve Endonezya arasında yer alan ada ülkesi Malezya’ya 2 uzun köprü ile bağlanıyor. Dünyanın en küçük 20 ülkesi arasında yer alan Singapur 1965 yılında bağımsızlığını ilan etmiş. Kurulduğu dönemde Temasek olarak adlandırılan ülke Aslan şehri (Singa Pura) ismiyle de kayıtlara geçmiş.
Ülke toprakları biri ana ada olmak üzere 63 adadan oluşuyor. Kuzey yarım kürede yer alan ülke Ekvator’a 135 km mesafede bulunuyor. Tropikal iklim koşullarının görüldüğü Singapur dünyanın en önemli turizm merkezleri arasında yer alıyor.
Günümüzde Singapur nüfusunun % 75 kadarı Çinli, % 25’i Malaylar, Hintliler ve azınlıklardan oluşuyor. Bu özelliği ile tam bir çeşitlilik ülkesi olarak nitelendirilen ülke, Asya kıtası ile Okyanusya arasında köprü konumundadır. Dört resmi dili olan ülkede Çince, Malayca, İngilizce, Tamilce konuşuluyor.
Ticarete dayalı ekonomisi, gelişmiş turizmi ile Singapur dünyanın refah seviyesi en yüksek ülkeleri arasında yer alıyor. Başkenti olan Singapur şehri, tasarım dalında Unesco’nun yaratıcı şehirler listesinde bulunuyor.
Singapur ülkesi dünyanın en temiz, en kuralcı, en gelişmiş, en güzel, en yasaklı ülkeleri arasında yer alıyor.

Singapur Tarihi
Deniz ticareti açısından stratejik noktada olan Singapur tarih boyunca pek çok devletin ilgisini çekmiş. 15. Yüzyıl başlarında Malaka Sultanlığının himayesinde olan Singapur sonrasında Johor Sultanlığı’nın egemenliği altına girmiş. Bu dönemde Hollanda ve Portekiz sömürgeci müdahaleleri ile karşı karşıya kalan Singapur zamanla Hollanda’nın hakimiyeti altına girmiş. Johor Sultanlığının varlığı sürse de Hollanda’nın sömürgesi olan ada zamanla İngiliz sömürgesi haline gelmiş.
1818 yılında İngiliz vali Sir Thomas Stamford Raffles’ın burada üs kurması ile İngiliz sömürge dönemi başlamış. Adada kurulan İngiliz limanı Singapur’u ticaretin merkezi haline getirmiş. Sir Thomas Stamford Raffles, Singapur’un kurucusu sayılan figür olarak tarihe geçiyor. Köleliği yasaklayarak her toplumun kendi bölgesinde yaşadığı, hatta kendi kendini idare ettiği yönetim planı oluşturuyor. Singapur ziyaretinizde Sir Thomas Stamford’un adını ülkenin her yerinde görebilirsiniz. İngiliz sömürgesi altında ticari gelişmesi hızlanan bölge kısa sürede Güney Asya’nın ticaret merkezi oluyor.
1867 yılında İngiltere’nin kolonisi haline dönüşen Singapur, İkinci Dünya Savaşı’na kadar bu statüde varlığını sürdürmüş. Savaş sırasında Japonya tarafından işgal edilen ülke savaş sonrasında tekrar İngiliz idaresine geçmiş. Süveyş kanalının da açılması bölgenin daha da zenginleşmesine yol açmış. Ticaret trafiğine yetişebilmek için liman genişletilerek Çin’den işçiler getirilmiş. 1963 yılında Malezya Federasyonu ile bağımsızlığına kavuşan Singapur 1965 yılında federasyondan ayrılıp bağımsızlığını kazanmıştır.
Singapur’un Ekonomik Yapısı
Singapur ekonomisi büyük ölçüde ticaret ve turizm merkezlidir. Dünyanın ikinci büyük petrol rafinerisine sahip olan ülke bankacılık, sigortacılık oldukça gelişmiştir. Dünyanın en işlek limanlarından birine sahip olan Singapur’da 160’dan fazla uluslararası banka bulunuyor. Düşük vergi sistemi pek çok yatırımcının ülkeye gelmesini destekliyor. Sonuç olarak Singapur’da kişi başına düşen milli gelir kadar, refah seviyesi de oldukça yüksek.

Singapur’da Gezilecek Yerler
Singapur’da Çinliler, Malaylalılar, Hintliler, Arap ve Avrupalılar bir arada hoşgörü içinde yaşıyor. 700 km’lik yüzölçümüne sahip ülkede görülecek deneyimleyecek birçok şey bulunuyor. İhtişamlı gökdelenlerin olduğu şehirde koloni dönemine ait muhteşem binalar, meydanlar, parklar bulunuyor.
- Marina Bay Sands Oteli
Üç gökdelen ve onları birleştiren gemi şeklinde terası ile Marina Bay Sands Oteli, Singapur’un en popüler yerlerindendir. Singapur’un finans merkezinde yer alan otel, mimari yapısı ile ilgi çekiyor. 55 katlı gökdelenlerin oluşturduğu gemi teraslı otel, 2011 yılında açılmış.
Şehrin simgesi haline gelen Marina Bay Sands Hotel’in, Skypark olarak adlandırılan gemi şeklinde teras bulunuyor. 340 metre uzunluğunda ve 1 hektar alanı kaplayan terasta dünyanın bu yükseklikte yapılmış en geniş havuzu bulunuyor. Nuh’un gemisine benzerliği ile dikkat çeken üç gökdeleni birleştiren park yerden 200 metre yükseklikte bulunuyor. Bu binada 1 konferans salonu, alışveriş merkezi, 13 restoran, müze, fuar alanları ve tiyatro salonları yer alıyor. Otelin önünde yer alan alışveriş merkezinde 600 metrekare büyüklüğünde buz pateni sahası bulunuyor.
Marina Bay Sands Hotel’in terasındaki havuzdan sadece otel müşterileri faydalanabiliyor. Havuzun kenarı ve şehir manzarasının birbirine girdiği alan parkın en ilgi çekici yerleri oluyor. Başka konaklama alanlarını kullanan ziyaretçiler havuzu kullanmadan muhteşem manzaranın tadını çıkarabilir.
- Merlion Heykeli
Singapur’un simgeleri arasında yer alan Merlion heykeli, aslan başlı ve denizatı gövdeli olacak şekilde tasarlanmış. Singapur’a Malay dilinde “Aslan Şehri” anlamına gelen “singa-pura” denilmiş. Heykelin aslan başı “Aslan Şehri’ni” simgelerken denizatı gövdesi de “Deniz Şehri’ni” simgeliyor.
Denize bakan Merlion heykelinin ağzından körfeze su akması ilginç görüntü oluşturuyor. 8,5 metre yükseklikteki heykel ve çevre düzenlemesi burayı Singapur’un görülmeye değer yerleri arasına alıyor. Merlion Heykelinin bulunduğu park da yürüme alanları, anıtları, kafeleri, restoranları ile ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Singapur’un simgesi efsanevi Merlion için her yıl Eylül ayında festival düzenleniyor.
- Gardens by the Bay
Özel tasarımlı botanik bahçesi olan Gardens by the Bay, Singapur’un merkezinde yer alıyor. 250 dönüm alanı kaplayan bahçede türlerin ekosistemdeki çeşitliliği ve bitkilerin insanlarla olan ilişkisi anlatılıyor. Farklı büyüklükte üç bahçeden oluşan parkta, Çiçek Kubbesi dünyanın en büyük cam serası olma özelliğini taşıyor. Şehir planlamasının bir parçası olan Gardens by the Bay, Singapur’un “Bahçeler şehri” olarak anılmasında etkili olmuş.
2012 yılında Dünya Mimari Festivali’nde yılın en iyi yapısı seçilmiş. İç dekorasyonunda orkide şeklinin etkili olduğu bahçede 50 metre yüksekliğinde “süper ağaç” tasarımları bulunuyor. Üzerlerinde egzotik bitkilerin yetiştirildiği suni ağaçlar birbirine gezi yolları ile bağlanmış. Gardens by the Bay’ı ziyaretinizde bu ağaçların üzerinde gezerek Singapur’u ve bahçeleri yukardan seyredebilirsiniz.
- Hindistan Mahallesi (Bölgesi) (Little India)
1800’lü yıllarda adaya gelen Hintlilerin yerleştiği bölge olan Little İndia Singapur’un en renkli mahallerinden biridir. Bölgede eski zaman esnafları ile yeni işletmeleri yan yana görebilirsiniz. Serangoon yolu üzerinde ve bağlantı yollarında Hindistan’a özgü dekorasyonla süslenmiş Hindu tapınaklarını görebilirsiniz. Baharat kokan mahallede Çin tapınakları, camiler, kiliseler de bulunuyor.
Little India ziyaretinizde Hindu Tanrısı Vishnu’ya adanan Sri Srinivasa Perumal Tapınağı ve Bin Işık Budist Tapınağını ziyaret edebilirsiniz. 1900 yılında inşa edilen Çin villası, Tan Teng Niah’ın eski evi, Singapur’da mutlaka gidilmesi gereken yerlerdendir. 1859 yılında yapılan Mescid Abdul Gaffoor, Güney Hindistanlı Müslüman tüccarların ibadeti için yapılmış. Hint mahallesinde yer alan Abdul Gaffoor camii Singapur’daki ulusal anıtlar arasında yer alıyor. Güney Hindistan, Moğol ve Avrupa mimari tarzlarının karışımı olan cami günümüzde hizmet vermeye devam ediyor.
- Sentosa Adası
Singapur’un eğlence noktası olan Sentosa Adası, Malay yarımadasının ucunda yer alıyor. Geçmişinde Korsanları tarafından anılan ve “ölüm adası” olarak adlandırılan bölge 1972 yılında Malay dilinde huzur anlamına gelen Sentosa adını almış.
İçinde birbirinden güzel üç plajı olan adada eğlence adına aradığınız her şeyi bulabilirsiniz. Gece ve gündüz pek çok etkinliğin yapıldığı adada, farklı türlerden 100.000 deniz canlısının yaşadığı akvaryum bulunuyor. S.E.A Aquarium’u turlarla veya kendiniz gezebilirsiniz. Sentosa adasında yer alan Trick Eye Museum’da üç boyutlu sanat eserlerini, göz yanıltıcı kurulumları inceleyebilirsiniz. Dilerseniz duvar resimlerinin de bir parçası olabilirsiniz. Sentosa Adasında her yaştan ziyaretçi için eğlence alanları bulunuyor.

Singapur’a Nasıl gidilir?
İstanbul-Singapur arasında, Singapore Airlines ve Türk Hava Yolları’nın karşılıklı direkt uçuş seferleri bulunuyor. 11 saatlik bir uçuş sonucunda, Changi Havaalanına ineceksiniz.
Singapur’a vize almak gerekiyor mu?
Singapur’a seyahat edecek Türk vatandaşları, 30 güne kadar turistik ziyaretleri için vize almaları gerekmiyor. 30 günlük süre bitiminde Singapur makamlarına başvurarak vizesiz kalış sürelerin nedenini belirterek 90 güne kadar uzatabilirler. Yalnız pasaportlarında altı aydan daha fazla geçerlilik süresi olması gerekiyor.