Atatürk Kent Ormanı gezisi yapmak son yıllarda çok popüler. Kentin sunduğu en güzel dinlenme ve gezi durakları arasında yer alan Atatürk Kent Ormanında yapılacaklar listesi de uzun ve rahatlatıcı. Hal böyle olunca; Atatürk Kent Ormanı yeri, giriş ücreti ve içindeki göletler merak ediliyor. Detaylar yazının devamında…
Atatürk Kent Ormanı Hakkında
İstanbul Sarıyer’de yer alan Atatürk Kent Ormanı,19 Mayıs 2020 yılında ziyarete açıldı. İstanbulluların doğayla iç içe olmasını sağlayan bölge Hacıosman, Derbent, Ferahevler ve Darüşşafaka semtleri arasında yer alıyor. İçerisinde yürüyüş parkurları, göletler olan alanda çocuk oyun alanları, açık spor alanları, seyir terası, festival alanı bulunuyor. Birden fazla giriş kapısı olan alan, İstanbul halkına doğa içinde nefes alma olanağı sağlıyor. 1000 dönümden fazla alanı kaplayan Atatürk Kent Ormanı, zengin bitki çeşitliliğine sahiptir. Doğal ortam bozulmadan hazırlanan kent ormanı, yaşam alanlarına yakınlığı ile İstanbul halkının ilgisini çekiyor. Atatürk Kent Ormanı’nın planlamasında insan etkisi azaltılarak doğal yaşamı ön planda tutulmuş. Kuzeyinde ve güneyinde yer alan metro durakları kent ormanına ulaşımı kolaylaştırıyor.
Atatürk Kent Ormanı Tarihi
Atatürk Kent Ormanı’nın olduğu alan 1950’li yıllarda boş arazi biçiminde imiş. 1950’li yılların sonunda yapılan ağaçlandırma çalışmaları ile “Hacıosman Korusu” oluşturulmuş. Hacıosman Korusundaki iğne yapraklı plantasyonlar zamanla orman görünümünü sağlamış. Eski adı “Hacıosman Korusu” olan alanda, 2018 yılından sonra peyzaj çalışmaları ve saha iyileştirmeleri yapıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin yönetiminde yapılan çalışmalar 10 Kasım 2020 tarihinde tamamlandı. Bu nedenle Atatürk’ün 82. ölüm yıldönümüne ithafen alanın adı Atatürk Kent Ormanı olarak değiştirildi.
Atatürk kent Ormanı’nın Coğrafi Yapısı
Atatürk Kent Ormanı, içinde bir tarafında Derbent diğer tarafında Hacıosman olan iki doğal yüksekti bulunuyor. Bu iki tepenin arasında da doğal yapılı derin vadi yer alıyor. Vadinin zemininde Büyük Gölet ve Küçük Gölet ardışık dizili şekilde bulunuyor. Büyük Göletin yakınında Vadidibi Göleti yer alıyor. Ana vadi haricinde kent ormanının Hacıosman yönünde küçük vadiler de bulunuyor.

Atatürk Kent Ormanı Kapıları
Atatürk Kent Ormanı’nın altı adet farklı kapısı bulunuyor. Hacıosman Metro Kapısı, Darüşşafaka Metro Kapısı, Batı kapısı ulaşımda kendi aracını ve toplu taşıma kullanacaklara kolaylık sağlıyor. Kuzey, doğu ve güney kapısı pek çok bölgeden ormana ulaşımı kolaylaştırıyor.
Atatürk Kent Ormanı’na Nasıl Gidilir?
İstanbul’un Sarıyer bölgesinde bulunan Atatürk Kent Ormanı’na kendi aracınızla veya toplu taşıma ile ulaşabilirsiniz. Kendi aracınızı kullanarak gelmeyi tercih ederseniz, kent ormanının batı kapısında ve Hacıosman Metro girişinde 200 araçlık park alanları bulunuyor.
- Atatürk Kent Ormanına Metro Ulaşımı: Kent ormanında Darüşşafaka metro durağı ve Hacıosman metro durağından giriş var. Yenikapı-Hacıosman hattını kullanarak ormandaki metro duraklarında inebilirsiniz. Ormana en kolay metro ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
- Atatürk Kent Ormanı Otobüs ve Minibüs Ulaşımı: Beşiktaş’tan kalkan Sarıyer veya Tarabya minibüslerine ve otobüslerine binerek Hacıosman veya Darüşşafaka duraklarında inebilirsiniz. Birkaç dakikalık yürüyüşle ormana ulaşabilirsiniz.
Atatürk Kent Ormanı Giriş Ücreti (2022)
Kent ormanına haftanın her gün sabah 05.00 ile akşam 22.00 saatleri arasında ziyarete açık. Atatürk Kent Ormanına giriş ücreti yok.
Atatürk Kent Ormanı’nda Neler Var?
Birçok canlı grubun yaşadığı ormanda doğal yapıyı korumak ön planda tutularak düzenleme yapılmış. Atatürk Kent Ormanı, ziyaretçilerine doğal alanda dinlenme, spor yapma imkanı sağlıyor. Kafeterya, spor alanları, kentsel tarım alanı, engelli asansörü, çocuk oyun alanları, ormanı rekreasyon alanına dönüştürüyor. Ziyaretçilerin kişisel ihtiyaçlarını giderebileceği çeşme ve tuvaletlerin olduğu orman alanında, ulaşımı kolaylaştıran engelli asansörü de bulunuyor. Orman alanının en düşük kotunda farklı büyüklükte üç adet gölet bulunuyor. Yürüyüş parkurlarının başında konumlandırılan sporcu soyunma yerleri, sporculara ihtiyaçları olan konforu sağlıyor.
- Yürüyüş Parkurları
Atatürk Kent Ormanı’nda farklı fiziksel özellikte ve uzunlukta üç farklı yürüyüş rotası bulunuyor. Toplamda 12 km uzunluğunda olan yürüyüş yolları Çıt Kuşu parkuru, Su parkuru, Orman Parkuru olarak ayrılıyor. Tüm parkurlar birbirini takip etse de bazı bölgelerde birbirinden ayrılıyor. Yol kenarında bulunan tabelalarda kullanmak istediğiniz parkur için hangi rotayı takip etmeniz gerektiğini bulabilirsiniz. Mobil uygulama ile tabelaların üzerindeki kare kodları okutarak parkurlar hakkında bilgi alabilirsiniz.
- Çıt Kuşu Parkuru: Bu yol 1,8 km’lik uzunluğu ile Kent ormanının en kısa yürüyüş parkurdur.
- Su Parkuru: Gidiş-dönüş 2,8 kilometre olan parkur vadinin dip kısmında yer alıyor. Üç göletin de yanından geçen parkur, ormanın içindeki en engebesiz yürüme yolu olma özelliğindedir. İnişi hafif eğimli ve kolay olan parkurun çıkışında da zorlayıcı etkisi bulunmuyor.
- Orman Parkuru: 3 km. uzunluğundaki parkur yürüyüş yollarının en uzunu olma özelliğini taşıyor.
- Erişilebilir Yol: Ormanın batı kısmında yer alan yol Darüşşafaka metro kapısı ile Hacıosman metro kapısı arasında kalıyor. Engelli vatandaşların Atatürk Kent Ormanı’ndan faydalanması için düzenlenen hat diğer yürüyüş yollarından bağımsız tasarlanmış.
- Atatürk Kent Ormanı Göletleri
Orman alanında Derebent ve Hacıosman yükseltileri arasında derin bir vadi bulunuyor. Vadinin zemininde kuşların beslenme alanını oluşturan üç adet doğal gölet var. Büyük Gölet ve Küçük Gölet aynı hizada yer alıyor. Vadidibi Göleti Büyük Göletin kuzeydoğu kısmında bulunuyor. Vadidibi ve Küçük Gölet fazla suları ile Büyük Göleti besliyor. Bu bölgede doğal hayatı etkilemeden kuş gözlem aktiviteleri yapılıyor.
Atatürk Kent Ormanı’nda Yapılabilecek Aktiviteler
Atatürk kent Ormanı’nda pek çok farklı, açık hava sporlarını yapabilirsiniz. Üç farklı yürüyüş parkuru olan alanda ( Su Parkuru, Çıt Kuşu Parkuru, Su Parkuru) oryantiring parkurları da bulunuyor.
Oryantiring harita yardımıyla zamana karşı yön bulup, hedefe hızlı ulaşma üzerine kurulu spor dalıdır. Atatürk Kent Ormanı’nda dört farklı oryantiring parkuru bulunuyor.
- Küçük Sincap Parkuru 1,5 km
- Papatya Parkuru 1,8 km
- Meşe Palamudu Parkuru 3,5 km
- Ekosistem Keşif Parkuru 2,7 km
Bu parkurlar dışında kendi oryantiring parkurunu oluşturabilirsiniz. Kent ormanında spor yapmak isteyenler için pek çok alan hazırlanmış. Aletli spor alanları, Basket sahası, bisiklet park alanları bulunuyor.
Atatürk Kent Ormanı’nda 1585 m2 çocuk oyun alanları bulunuyor. Çocukların doğa bilinci ve sevgisi kazanmasını destekleyecek bölge aileler için tam bir rekreasyon alanı olarak hazırlanmış.
Atatürk Kent Ormanı’nda canlıların ekolojik dengesini korumak için mangal yapılmasına izin verilmiyor. Alanın tasarımında doğal yaşamı korumak ön planda tutulmuş. Bu nedenle sadece ziyaretçilerin kullandığı alanlarda aydınlatma bulunuyor.

Atatürk Kent Ormanı Bitki Popülasyonu
Yoğun bitki örtüsüne sahip Atatürk Kent Ormanı’nda sarmaşıklar tarafından sarılmış pek çok ağaç görebilirsiniz. Zengin bitki popülasyonu olan alanda pek çok çeşit ağaç, çiçek, çalı, sarmaşık türleri bulunuyor. Ormanın bitki örtüsü içinde özellikle korunması gereken endemik türler de yer alıyor. Ormana yerleştirilmiş panolarla bitkiler hakkında ziyaretçiler bilgilendiriliyor.
Kent ormanında yaprak dökmeyen Sahil Çamı, Fıstık Çamı, Kızılçam, Karaçam, Sarıçam Servi gibi çam ağacı çeşitlerini görebilirsiniz. Macar Meşesi, Titrek Kavak, Sapsız Meşe, Akkavak gibi yaprak döken ağaçlar mevsim dönümlerinde ormanın görünüşünü etkiliyor. Ormandaki ağaç popülasyonu arasında az sayıda ceviz, incir, elma, kiraz, alıç gibi meyve ağaçlarını da bulabilirsiniz.
Ormanda çok sayıda çalı türü de bulunuyor. Fındık, kızılcık, kuşburnu, farklı laden türleri, funda, muşmula, akçakesme, geyik dikeni gibi çalılar hakkında tanıtım panolarından bilgi veriliyor.
Kent ormanında farklı çiçek türleri de yetişiyor. Yol kenarlarında Çuha Çiçeği, Düğün Çiçeği, Ballıbaba, Karahindiba, Menekşe gibi pek çok çiçeği görebilirsiniz. Küçük ve büyük gölet arasındaki yol şevinde, nemli iç kısımlarda bölgenin endemik bitkilerine rastlayabilirsiniz. İstanbul Nazendesi, Karakafes Otu, Tırnak Otu, Sütleğen, Türk Zambağı bu bölgenin endemik türleri arasında yer alıyor.
Atatürk Kent Ormanı Kuş Türleri
Atatürk Kent Ormanı, geniş arazisi, bitki örtüsü çeşitliliği ve göletleri ile kuş türleri için ideal ortam hazırlıyor. Yoğun bitki örtüsü bazı kuş türleri için barınma ve beslenme imkanı sağlıyor. Göletler ise ormanda yaşayan kuş türleri için üreme, dinlenme, beslenme ve kışlama alanı oluyor.
Atatürk Kent Ormanı’nda 30 farklı kuş türü olduğu düşünülüyor. Kızılgerdan, Çit Kuşu, Karatavuk, Bülbül ormanda yaygın olan kuş türleri arasında yer alıyor. Gölet bölgesinde Yalıçapkını, Yeşilbaş, Karabatak, Gri Balıkçıl gibi su kuşları yaşıyor. Ormanda yerleşik hale gelmemiş papağanlar da bulunuyor. Kent ormanında kuşların gözlemlenmesi için en uygun noktalar belirlenmiş.