Atina’da ne yenir? Atina yemek rehberi arayanlar için şehrin meşhur lezzetlerine göz attık. Atina’nın nesi meşhur diyenler buraya…
Atina Yemekleri ve Yunan Mutfağı
Tarih boyunca Türkiye ve Yunanistan aynı kültürlerin etkisi altında kalmış. Yunanistan’ın başkenti olan Atina, etnik yapısı ile Türkiye’ye en yakın şehirlerden biridir. Atina her yıl milyonlarca Türk turist tarafından ziyaret ediliyor. Bu ziyaretlerin sebebi kültürel olduğu kadar gastronomiktir. Doğu ve batı mutfağından etkilenen Yunanistan mutfağı, Türk Mutfağı ile benzerlik gösteriyor. Yunan mutfağının felsefesi basit ama doğal malzeme kullanımına dayanıyor. Taze sebzeleri, aromalı bitkiler, deniz ürünleri, zeytinyağı Yunanistan mutfağının temelinde yer alıyor. Mezeler, tatlılar, uzo gibi içkiler kendine özgü içecekler yunan mutfağının önemli bir parçaları arasındadır. Sayısız sebze yemeği çeşidi olan mutfak, vejetaryen diyetine uygun mutfaklar arasında yer alıyor. Avrupa’nın bazı ülkelerinde ve balkanlarda Yunan mutfağının etkisini görebilirsiniz.
Atina Yemek Kültürü
Atina’da, dünyaca ünlü Yunan yemeklerini bulabileceğiniz pek çok mekan bulunuyor. Atina mutfağında, Türk mutfağı ile benzer isimli ve benzer tatlara sahip yemekler bulabilirsiniz. Ana yemekleri ve mezelerinde genellikle zeytinyağı kullanılan mutfak, yemek çeşitliliği ile turistlerin ilgisini çekiyor.

- Atina’da Kahvaltı ve Brunch
Geleneksel Yunan kahvaltısında genellikle ballı ve fındıklı yoğurt, haşlanmış yumurta, zeytinyağlı ekmek, beyaz peynir ve domatesten oluşuyor. Sabah kahvaltısının başlıca içeceği farklı şekillerde hazırlanan kahvedir. Frappe, Yunan kahvesi, buzlu espresso, filtre kahve, sıcak çikolata Atina kahvaltı içecekleri arasında bulunuyor. Atinalı çalışanlar kahve ve pastaneden alınan bougatsa denilen peynirli, kremalı börekler veya kruvasan ile kahvaltılarını tamamlıyorlar.
Kahvaltı ve öğle yemeğinin birleşimi olan brunch, Atina yemek kültüründe kendine yer buluyor. Özellikle hafta sonları 11.00 – 13.00 saatleri arasında brunch veren mekanlarda doluluk yaşanıyor. Atina’da şeflerin Yunan mutfağını ve bilinen malzemeleri harmanlayarak sunma şekli brunch’ları özel yapıyor. Ispanaklı ve graviera peynirli yumurta, feta (beyaz peynir), Βenedict sosis, talagani (ızgara koyun peyniri) gibi tatları Atina’da tadabilirsiniz. Çok kültürlü brunchlarda Selanik usulü tatlı ekmek (tsoureki) ile yapılmış muzlu Fransız tostunun tadına da bakabilirsiniz. Atina merkezde ve çevredeki mahallelerde haftanın her günü zengin brunch menüsü bulunan birçok mekan bulunuyor.
- Atina Tavernaları
Yunan halk müziği dinleyebileceğiniz, otantik dekorasyonu ile dikkat çeken küçük mekanlar Atina yemek kültürünün kalbinde yer alıyor. Genellikle küçük aile işletmeleri olan tavernalar, zamana rağmen el değmemiş görünüşleri ile ilgi çekiyor. Köy hayatını anımsatan ahşap veya metal sandalye, masaları ile tavernalarda kendinizi rahat hissedebilirsiniz. Yunanistan’a özgü çiçeklerle süslenmiş, geniş avlulu tavernalar şehir merkezinde ve merkezin kenar mahallelerinde yer alıyor.
Tavernalarda, geleneksel Yunan yemekleri farklı mezeleri bir arada bulabilirsiniz. Keftedakia (köfte), dolmadakia (asma yaprağı sarma), tzatziki (Yunan yoğurdu ile koyu cacık), saganaki (kızarmış peynir) favori lezzetlerdendir. Tigania (tavada kızarmış domuz eti), spetsofai (biberli sosis), apaki (Girit mutfağından tütsülenmiş et), kagianas (Peloponnese mutfağından) mezelerdir. Et yemekleri arasında el yapımı ızgarada pişirilmiş souvlaki (köfte) veya bifteki favori yiyeceklerdir. Klasik ev yemekleri arasında yer alan lahanodolmates (pirinç ve domuz eti ile yapılan lahana dolması), giouvetsi (dana güveç) tavernalarda yiyebilirsiniz. Bu mekanlarda yemeğinizin yanına da Yunan şarabı ya da birasının tadına bakabilirsiniz.
- Modern Atina Restoranları
Atina’da modern tarzda oluşturulan ve tüm gün açık, pek çok yemek mekanı da bulabilirsiniz. Gurme yemek zevki ile sunulan Yunan yemeklerini, yeni nesil bistro ve kokteyl barlarında, bar- restoranlarda tadabilirsiniz. Bu mekanlarda Atina yemekleri hakkında bildiklerinizi tekrar gözden geçirebilirsiniz. Çünkü şeflerin bölgesel ürünlerden ilham alarak oluşturdukları yeni tatları öğrenebilirsiniz.
Bu mekanlarda portakal ve pembe biberli somon fileto, karabuğday ve keçi peynirli fileto, kabak püreli risotto yiyebilirsiniz. Yemek aralarında mandalina marmelatlı ızgara mastelo peyniri, mantar ve tüf yağı ile hazırlanan Girit makarnası tadabilirsiniz. Atinada modern Yunan restoranları, gece mekanları genellikle şehir merkezi ve çevresinde yer alıyor.
- Atina’da Gurme Tatlar
Atina’nın gelişmiş mutfak kültürü kentin turizmine de katkı sağlıyor. Her geçen yıl şehirde ödüllü şef ve restoran sayısında artış oluyor. “Michelin Yıldızı” olarak bilinen ödüllü restoranları Atina’da bulabilirsiniz. Bu restoranlarda tarladan sofraya olarak tabir edilen yerel ürünler ile yüksek standartlı mutfak teknikleri kullanılıyor. Bu mekanlarda kaliteli deniz ürünleri, et seçenekleri ve sebzelerle Yunanistan mutfağı zenginleştiriliyor. Atina’nın gurme lezzetleri genellikle şehrin en gözde noktalarında konumlanıyor. Bu mekanlarda Akropolis’i seyredebilir veya körfezde gün batımını izleyebilirsiniz.
Bu gurme restoranlarda şefin ilhamına bağlı olarak enfes lezzetleri tadabilirsiniz. Genellikle Atina Rivierası ve şehir merkezinde yer alan restoranlar şehir gezinizi ölümsüzleştirebilir.
Atina’da Ne Yenir?
Atina, tavernalar, aileler tarafından işletilen restoranlar, gurme mekanları ile tanınarak turist çekiyor. Şehirde sokak satıcılarından yıldızlı restoranlara kadar deneyimleyebileceğiniz çok yer var. Atina ziyaretinizde brunch, sokak yemekleri, deniz ürünleri ya da etnik lezzetleri tadabilirsiniz.
Denize kıyısı olan Atina’da deniz ürünleri ve balıklar doğrudan Saron Körfezi ve adalardan temin ediliyor. Klasik balık seçeneklerinin yanında, ahtapot ızgara, buğulanmış midye, yengeç salatası, karides spagettiyi balık restoranlarında tadabilirsiniz.
Atina’da etnik yemekler yiyebileceğiniz restoranlar da bulunuyor. Hint, Lübnan, Meksika gibi pek çok ülkenin yemeklerini o ülkenin dekorasyon özellikleri ile hazırlanmış restoranlarda tadabilirsiniz. Atina içinde farklı ülke ziyareti duygusunu yaşarken damak tadınızı da küresel seviyeye taşıyabilirsiniz.
Şehirde Yunanistan’a özgü sokak yemeklerini de bulabileceğiniz pek çok yer bulunuyor. Gece gündüz yemek bulabileceğiniz küçük dükkanlar, yemek arabaları gibi alanlarda farklı tatları deneyebilirsiniz. El yapımı turta çeşitleri, gyros (Yunanistan döneri), pita (pide), souvlaki (çöp şiş) gibi yemekleri buralardan alabilirsiniz. Peynirli, ıspanaklı börek çeşitleri, Yunan sosları ile harmanlanmış et çeşitleri yine sokak yemek kültürü içinde yer alıyor. Atina sokak yemeklerini genellikle gece hayatının yoğun olduğu bölgelerde bulabilirsiniz. Şehirde her damak tadına uygun yiyecekler bulabilirsiniz. Atina’da benzersiz lezzetleri tadabileceğiniz popüler mekanların çoğunluğu şehir merkezinde ve merkeze yakın bölgelerde yer alıyor.
Atina Tatlarından Örnekler
Zengin Atina mutfağında Akdeniz bölgesinin pek çok tadını bir arada bulabilirsiniz. Geleneksel yemekleri, tatlıları, içecekleri ile Atina mutfağı şehrin turizmine de katkı sağlıyor. Sayısız tatların arasından Türk mutfağına benzeyen birkaç lezzeti aşağıda bulabilirsiniz.
- Musaka (Musakas)
En iyi bilinen Yunan yemekleri arasında yer alan musakayı, restoranların ve tavernaların hemen hepsinde bulabilirsiniz. Balkanlarda da bilinen musaka, kızartılmış patlıcan, patatesin üzeri domates sosu ile sotelenen dana kıyma ile kaplanıyor. Onun da üzeri beşamel sos ile kapatılarak fırınlanıyor. Musakanın pek çok çeşidi bulunuyor. Bu eşsiz tat kızartılmış patlıcan yerine patates, kabak, karnabahar gibi sebzelerle de yapılabiliyor. Son derece doyurucu olan musaka, Atina’nın karşı koyulmaz lezzetleri arasında yer alıyor.
- Saganaki
Meze olarak hazırlanan Saganaki, çeşitli sebzelerin, etlerin veya deniz ürünlerinin peynire sarılarak tavada kızartılmasıyla hazırlanıyor. Bu mezenin yapımında iyi eriyen sert peynirler kullanılıyor. Saganaki hazırlanırken peynir iyice kızarana kadar tavada tutuluyor. Kırmızı kabuk oluştuktan sonra servis ediliyor.
- Feta Saganaki
Kahvaltılarda da tercih edilen Feta Saganaki, beyaz peyniri yufka ile sararak hazırlanıyor. Fırında ya da tavada pişirilebilen feta saganaki üzerine susam ve bal gezdirilerek servis ediliyor. Ara sıcak olarak da servis edilen yemek, tatlı ve tuzlu dengesi ile seviliyor.
- Kefalotiri Saganaki
Sert kaşar peyniri olan Kefalotiri peyniri bir süre suda bekletildikten sonra unlanarak tavada kızartılıyor. Ülkemizde peynir kızartması olarak bilinen tat, peynir sevenlerin beğenisini kazanabilir.

- Kokoretsi
Atina’da sokak yemeği olarak satılan kokoretsi, bizdeki kokoreçin aynısı. Kokoretsi, kuzu ve keçi sakatatlarının piştikten sonra doğranıp limon, zeytinyağı, tuz, karabiber ile tatlandırılarak yapılıyor. Damak tadına göre farklı baharatlarla servis de yapılabilen meze Atina’daki Yunan restoranlarının çoğunda bulunuyor.
- Gemista (Yemista)
Domates ve yeşil biber gibi sebzelerin içini pirinçle doldurulan Yemista, bizdeki dolma yemeğinin aynısı. Yunan dolmasının iç harcına pirinç dışında kıyma, balık veya çeşitli sebzeler doldurulabiliyor. Yaz yemeği olarak tüketilen gemista, üstüne kekik ve zeytinyağı ve feta (peynir) ile servis ediliyor.
- Horiatiki (Yunan salatası)
Domates, salatalık, soğan, yeşilbiber ile hazırlanan köy salatası, bizde çoban salatası olarak adlandırılıyor. Zeytinyağı, kekik, tuz ve karabiberle harmanlandıktan sonra üzerine feta peyniri yerleştirilerek servis yapılıyor. Büyük şiş üzerinde dönerek yavaşça pişen tavuk ve kuzu eti ince ince kesiliyor. Ekmek ya da pide arasında patates, soğan ve soslarla servis ediliyor. Atina’da popüler sokak yemeği olarak tercih edilen bir menü olduğunu da ekleyelim.