Avanos, Kapadokya bölgesinin en çok ziyaretçi alan yerlerinden birisi konumunda. Peribacaları, manzarası, açık hava müzeleri, vadileri, günümüze kadar korunmuş freskleri, kaya kiliseleri ile Nevşehir ilinin gezilecek yerler açısından geniş seçenekli bir yeridir. Bölge, tarihi ve turistik mekanları ile dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor.
Bu özelliklere ek olarak doğal güzelliklerin de varlığı söz konusu olunca her mevsim turist çekmeyi başarıyor. Avanos, Nevşehir’in bir ilçesi konumunda olarak Kızılırmak kenarında yer alır. Bu özelliği sayesinde doğa gezileri açısından ön plana çıkar. Avanos Antik Çağ Dönemi’nde Quenasa, Venessa, Zuwinasa olarak da bilinir. Avanos gezilecek yerler bakımından çok yönlüdür ve listeye şu şekilde başlayabiliriz;
- Güray Müze: Türkiye’nin tek ve ilk yeraltı müzesi Güray Müze’dir. Dolayısıyla Avanos denince akla ilk gelen yerlerden birisi konumunda. Kapadokya bölgesinde yer alan Avanos ilçesinde yüzyıllar boyunca çömlekçilik geleneği sürmeye devam ediyor. Güray Müze, bu geleneği tüm dünyaya tanıtmak amacıyla kurulmuştur. Burada tarihi çömlekler en başta olmak üzere, dünyaca ünlü olan Türk seramik sanatçılarının eserleri sergileniyor. Bu eserlerin geleneksel ve modern tarzlarda olduğunu söyleyebiliriz. Teşhir salonları, sosyal etkinlik bölgeleri, diğer hizmet alanları ile toplamda 1600 metrekare alana sahiptir. Yer yüzeyinin yaklaşık olarak 20 metre altında konumlanıyor. Müze, kayaların oyulması sonucunda oluşturulmuştur. Gerek mimarisiyle gerekse de konsepti gereğince sadece Türkiye’nin değil, dünyada ilk yeraltı seramik müzesi olma özelliğine sahiptir.
- Paşabağ: Paşabağ, diğer adıyla Keşişler Vadisi olarak bilinir. Avanos ilçe merkezi ile arasında 3,5 km mesafesi bulunur. Bölgede şapkalı peri bacaları yoğundur. Aynı zamanda Aziz Simeon’a ithafen şapele ev sahipliği yapar. Aziz Simeon’un burada 15 yıl kadar inzivaya çekildiği rivayet edilir. Şapelin hemen karşısında önemli düzeyde bir manastır bulunur.
- Çavuşin: Avanos ilçesinde, Kapadokya sınırlarında kaya içine oyulmuş olarak yer alan en eski yerleşim yerlerinden birisidir. Göreme – Avanos yolu üzerinde bulunur. Tarihi önemi büyük yapıların varlığı söz konusudur. Güllüdere ve Kızılçukur vadileri, Çavuşin Köyü sınırları içerisindedir. Bu vadilerin içinde 12 adet tarihi kilise yer alıyor. Çavuşin, gezi rehberi ile ziyaret edebileceğiniz en uygun alanlardan birisidir.

Avanos Görülmesi Gereken Yerler
Avanos görülmesi gereken yerler bakımından önemli alternatif noktalara sahiptir. Avanos içerisinde doğal güzellikleriyle ön plana çıkan ve tarihi anlamda büyük öneme sahip yerler bulunur. Dolayısıyla buraya yapacağınız bir gezide çok fazla alternatif bulma imkânınız olacaktır.
Avanos gezilecek yerler bakımından incelenmeye devam ettiğinde liste şu şekilde genişleyecektir;
- Özkonak Yeraltı Şehri: Özkonak Yeraltı Şehri, volkanik tabakaların yoğun olarak var olduğu geniş bir alana sahiptir. Avanos ilçe merkezi ile arasında 13 km kadar bir mesafe bulunuyor. Eşine az rastlanır bir güzelliği bulunur ve Avanos’ta gezilecek yerler bakımından ilk sıralarda kendine yer buluyor. Kapadokya bölgesinde eşsiz güzelliğiyle dikkat çeken nadir alanlardan biridir. M.Ö. 400’lü yıllarda eski yerleşim yeri olarak inşa edildiği tahmin ediliyor. İlgili yeraltı şehri 4 kattan oluşuyor. Odaların içindeki dar ve uzun delikler dikkatleri üzerine çeker. Bu delikler, hava akımı sağlamak için yapılmıştır. Oda kapatıldığında hava akımı buradan sağlanır. Aynı zamanda Avanos ile iletişim de bu delikler yardımıyla sağlanıyor.
- Zelve Ören Yeri: İlgili yer Kapadokya açık hava müzeleri arasında yer alıyor. Avanos ilçe merkezine ise 3 km mesafesi bulunuyor. Zelve Vadisi, tarihi açıdan büyük bir öneme sahiptir. İlgili vadi üzerinde görülmesi gereken ve ziyaret esnasında hayranlık uyandıracak birçok peri bacası bulunuyor. Bölge, peri bacaları haricinde 15 tarihi kiliseye de ev sahipliği yapıyor. Zelve Ören Yeri, üç vadiden oluşuyor. Kiliseler ve peri bacaları haricinde görülmesi gereken doğal bir güzelliği bulunur. Dolayısıyla doğa gezilerine de ev sahipliği yapıyor. Vadi içerisinde trekking yapmak için birçok alan vardır. Avanos söz konusu olduğunda mutlaka uğramanız gereken yerlerden birisi olarak ifade edilebilir. Buraya ulaşım için özel aracınızı kullanabileceğiniz gibi toplu taşıma araçlarıyla da ulaşım mümkündür.
- Sarıhan Kervansarayı: 13.yy Selçuklu Dönemi yapıları arasında yer alır. Avanos ilçesinde ve İpek Yolu üzerinde yer alıyor. Kervansaray adını yapımında kullanılan sarı taşlardan almıştır. İzzettin Keykavus tarafından yaptırılan kervansaray, yüksek duvarlar ile çevrilidir. Tek katlı bir han özelliği taşır. Avlusu geniştir ve yapı içerisinde yazlık – kışlık odalar, mescit ve atların bağlanacağı bir bölüm yer alıyor.

Avanos Gezi Rehberi
Avanos, yerli – yabancı birçok turistin dönem dönem akın ettiği ilçelerimizden birisidir. Burada yer alan tarihi yapılar ve beraberinde peri bacaları, dikkatleri üzerine çekiyor. Doğal güzellikleri ve tarihi yapıları sayesinde ön plana çıkan Avanos gezilecek yerler açısından oldukça zengindir. İlgili ilçede yoğun olarak gezi alanları bulunuyor ve listeye şu şekilde devam edilebilir;
- Meskendir Vadisi: Meskendir Vadisi, oldukça dik bir iniş yoluna sahiptir. Tarihi dokusu ve doğal güzelliğiyle ön plana çıkan vadi, Avanos ilçesinin görülmesi gereken yerlerinden birisi olarak anılıyor. Vadi, 4400 metre uzunluğa sahiptir. Trekking tutkunları için oldukça elverişli alanları bünyesinde barındırır. Dehlizleri, peri bacaları, çeşitli bitki türleri, tünelleri kadar iniş yolunun manzarası da dikkatleri üzerine çekiyor. Göreme – Ortahisar yolu yardımıyla buraya ulaşım mümkündür. Yolun devamında yer alan asfalt yoldan 1 km kadar yürüdükten sonra sağ tarafta bulunan toprak yola dönerek vadiye ulaşım sağlanabilir.
- Dereyamanlı Kilisesi: Kapadokya sınırlarında yer alan en önemli tarihi yapılar arasında gösterilir. Diğer adı Meryem Ana Kilisesi’dir. 2.yy yapıları arasında yer alan kilise, sonraları yeniden ibadete açılarak hizmete girdi. Hz. İsa ve Meryem Ana freskleri yer alan kilisenin dikkat çekici bölümleri çok fazladır. Avanos’ta gezeceğiniz yerlere mutlaka burayı da eklemelisiniz. Merkeze yürüme mesafesinde olan tarihi yapı, bölgenin en önemli yapıları arasındadır.
- Çeç Tümülüsü: Avanos ilçe merkezine yaklaşık olarak 15 km mesafededir. Kızılırmak’ın güney bölgesinde yer alır. 32 metre yüksekliğe sahiptir. İlgili Tümülüsün kral mezarı olduğu düşünülüyor. Tümülüs, parça halinde büyük taş yığınlarından oluşuyor. Avanos ilçe merkezinden dâhi görülebilir.
- Kapadokya Devrent Hayal Vadisi: Burada yer alan peri bacaları, farklı surettedir. Dolayısıyla Avanos gezilecek yerler açısından ön plana çıkan bölgelerden birisidir. Aynı zamanda Pembe Vadi olarak da adlandırılan vadiye bu isim gün batımında kayaların pembe renge dönüşmesi sonucunda verilmiştir. Vadide deve şeklinde peri bacası yer alıyor. Bu da ilgili bölgeyi en çok ziyaret edilen alanlardan birisi yapıyor. Bu peri bacası günümüze kadar etkili bir şekilde korunmuştur ve zarar görmesi engellenmiştir. Burası, Türkiye’de oldukça fazla izlenen Asmalı Konak dizisinin de çekildiği yerdir. Ayrıca ay manzarasıyla da ön plana çıkar.
Avanos ilçesinde gezebileceğiniz diğer alanlar ise şu şekilde;
- Tarihi Avanos Evleri
- Çanak Atölyeleri
- Vaftizci Yahya Kilisesi
- Avanos Alâeddin Camii
- Derinkuyu Yeraltı Şehri
- Kozaklı Kaplıcaları
- Acıgöl Yeraltı Şehri
- Açık Saray Harabeleri

Avanos Nerede?
Avanos nerede sorusu, gezginler tarafından oldukça sık bir şekilde sorulur. Avanos, Nevşehir’e bağlı bir ilçedir. Nevşehir merkez ile arasında 27 km kadar mesafe bulunur. Turistik ziyaretlerin yoğun olduğu bölgede gezilecek yerler oldukça fazladır. Avanos gezilecek yerler açısından sizlere birbirinden büyüleyici mekanlar vadediyor.