Bosna ve Hersek olmak üzere iki bölüme ayrılan ülkenin etrafında Hırvatistan, Sırbistan ve Karadağ yer alır. Köklü tarihi ve doğal güzellikleriyle birlikte Bosna Hersek, Avrupa’nın en ucuz şehirlerindendir. Yapılan anlaşmalarla birlikte Türk vatandaşlarının kimlik kartlarıyla giriş yapabileceği ülkeler arasındadır. Ülke içerisinde yer alan ünlü şehirler, tarihi yapılar yılın belirli zamanlarında turistlerin uğrak noktası hâline gelir.
Uzun yıllar Osmanlı devletinin hakimiyetinde kalan Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna, içerisinde hala tarihinin izlerini taşımaya devam eder. Şehri gezmeye çıktığınızda birçok yerde Osmanlı döneminden kalma eserlere rastlayabilirsiniz. Doğal güzellikleri, tarihi mekanları, müzeleri, kafeleri, restoranları, tatil mekanlarıyla turistlerin gözde ülkelerinden olan Bosna Hersek’in turistik yerlerini ve yıllara meydan okuyan yapılarını gelin birlikte tanıyalım.
Bosna Hersek’de Gezilecek Yerler
Özellikle Saraybosna ve Mostar, Bosna Hersek’in bilinen ünlü şehirleridir. Gerek tarihi eserleriyle gerekse doğa harikası yerleriyle ülkede pek çok yer, gezilip görülmeye değer yerler içerisindedir. Gezi listenizde yer alması gereken bu turistik yerlerden bazıları şunlardır:

Başçarşı
Ülkenin başkenti Saraybosna’da yer alan Başçarşı, şehrin simgesel mekanlarından biridir. Tarihi değer taşıyan bu yapı aslında insanların alışveriş yaptığı merkezlerdendir. Çarşının merkezindeki sebil, insanların en popüler buluşma noktasını oluşturur. Tarihi, 15. yüzyıla kadar uzanan çarşı, Osmanlı çarşısı olarak da isimlendirilir. Çarşının pek çok yerinde de Osmanlı dönemine ait çeşitli eserlere rastlanır. Çarşı içerisinde bedestenler, dükkanlar, camiler gibi yapılar mevcuttur. Gazi Hüsrev Bey Camii, Beyaz Burç, Brusa Bedesteni, İmparator Camii ve Saat Kulesi çarşı etrafında bulunan yerlerdir. Çarşı, 19. yüzyılda bir yangın sonucunda harap olmuş ve üzerinde restorasyon çalışmaları yapılmıştır. Her ne kadar yeniden yapılmış olsa da geçmişinin izlerini ve tarihinin kokusunu bugünlere taşımaya devam eder.
Latin Bridge
Tarih sayfalarında karşımıza çıkan ve adından sıkça söz ettiren Latin köprüsü, I. Dünya Savaşı’nın çıkmasına neden olan hadisenin gerçekleştirildiği mekandır. Avusturya- Macaristan veliahdının bu köprü üzerinde öldürüldüğü bilinir ve tarih kitaplarında da bu özelliğiyle yer alır. Bosna Hersek’in tarihine yer etmiş Latin köprüsü, mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir.
Umut Tüneli
Savaş dönemlerinde önemli rol oynamış, zamanla da müzeye dönüştürülmüş olan Umut Tüneli, Sarajevsk ratni tüneli olarak da bilinir. 1992- 1995 yılları arasında yaşanmış olan Bosna savaşlarında gıda ve savaş yardımı için inşa edilmiştir. Savaşın kaderini değiştiren bu tünel, savaşta çok önemli görevlerde kullanılmıştır. Adıyla müsemma olan tünel, şehrin hayata tutunmasını sağlayarak insanlara umut olmuştur. Ayrıca savaştaki hastaların ve yaralıların Umut Tüneline taşınarak tedavi ettirildiği bilinir. Bugün müze şeklinde kullanılan Umut Tüneli içerisinde savaşta alınan mermi izleri, askeri ekipmanlar, fotoğraflar ve belgeler de sergilenmektedir.
Saraybosna Katedrali
Paris’teki Notre Dame Katedrali’nden esinlenilerek yapılan Saraybosna Katedrali, 1889 yılında Ferdadiye Caddesi üzerinde inşa edilmiştir. “İsa’nın Yüce Kalbi” olarak da isimlendirilen Katedral, her ne kadar belirli tadilatlar görse de kendisine has mimari tarzını korumaya devam eder ve her yıl ziyaretçi akınına uğrar.

Mostar Köprüsü
Ülkede en fazla ziyaretçi akınına uğrayan şehir Mostar’dır. Saraybosna’dan sonra da en fazla dikkat çeken şehir olarak kabul edilir. Bosna Hersek’in en ünlü sembollerinden biri olan Mostar Köprüsü, Neretva Nehri üzerinde bulunur. Mimari harikasıyla köprü, dünyanın en önemli yapıları içerisinde yer alır. Çünkü Mostar Köprüsü kendisine has bazı özellikleri ile ön planda olan eserlerden biridir. Köprünün yapımı 1566 yılında tamamlanmıştır. Osmanlı devleti zamanında Mimar Hayreddin tarafından inşa edilmiştir. Mimar Hayreddin köprünün yapımını 9 yılda tamamladı. Nehirden 24 metre yükseklikte olup köprü uzunluğu 30 metredir. Genişliği ise 4 metre olup Mostar Köprüsü, dönemindeki en gelişmiş malzemelerin kullanılmasıyla ortaya çıkmış görülmeye değer yapılardan biridir. Mostar Köprüsü, Dünya Miras Listesine eklenmiş nadir eserlerden biridir.
Kravice Şelaleleri
Bosna Hersek’in Trebizat Nehri üzerinde bulunan Kravice, Mostar şehrine yaklaşık 40 km uzaklıkta bulunur. 25 metre yükseklikteki şelale, özellikle yaz aylarında turistlerin uğrak noktalarından biridir. Kravice Şelalelerinin etrafında bulunan kafe, piknik ve eğlence alanlarıyla gezinizi renklendirebilir, kamp alanlarında kamp yaparak bu doğal güzelliğin kalbinde ruhunuzu dinlendirebilirsiniz.
War Childhood Müzesi
Savaşı yaşayan çocukların deneyimlerini anlatan, ziyaretçilerinin tüylerini diken diken eden bir müze, War Childhood Müzesi. Savaşın izlerini bu durumu bizzat yaşayan çocukların gözünden anlatan müze içerisinde videolar, eşyalar ve sözlü anlatımlarla bahsi geçen hadiseler vurgulanır ve desteklenir.
Karagöz Bey Camii
Nakışlı bir kubbeye ve oldukça yüksek bir minareye sahip olan Karagöz Bey Camii, 1557 yılında inşa edilmiştir. Caminin iç ve dış kısımlarına bakıldığında bir mühendislik harikası olduğu açıkça görülür. Bu nedenle de Mostar’ın nadide camilerinden biri olarak kabul edilir. Caminin inşası ilk defa Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Daha sonra ise Karagöz Bey Camii 1992’de yıkılarak yeniden inşa edilmiştir. Caminin yan tarafında bulunan halk kütüphanesi, eskiden medrese olarak kullanılmıştır.
Trebevic
Saraybosna’nın iç açıcı mekanlarından biridir Trebevic. Muhteşem manzarası, doğal bitki örtüsü ve tertemiz havası ile ziyaretçilerinin ruhunu dinlendirir. Saraybosna’nın doğal alanlarından olan Trebevic’e gitmek için Eski Kent’ten teleferikle ulaşım sağlanabilir.
Sönmeyen Ateş Anıtı
Ülkenin başkenti Saraybosna’nın II. Dünya Savaşı’ndan kurtuluş anısına yapılan Sönmeyen Ateş Anıtı, Ferhadiye Caddesi’nin başlarında bulunur. Sonsuz ateş olarak bilinen anıt, günün her saati açık olup ziyaretçileri tarafından istenilen vakitte gezilebilir.
Poçitel
Balkanların son Osmanlı Köyü olarak bilinen Poçitel, gezildiğinde de anlaşılacağı üzere tipik bir Anadolu köyü gibidir. Camileri, medreseleri, hamamları, kiremit çatılı eski taş evleri ile kültürel değerlerini günümüze taşır. Mostar Köprüsünün altından akan Neretva Nehrinin kenarına kurulmuş olan Poçitel, Borna Hersek’in turistik yerlerinden biridir. 400 yıl Osmanlı devleti hakimiyetinde kalan Poçitel’de Osmanlıya ait izleri görmek de mümkündür. Yolunuz Poçitel’e düşerse Visoka Kalesi ve Saat Kalesini de mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Drina Köprüsü
Balkanlardaki en önemli Osmanlı dönemi eserlerinden biri olan Drina Köprüsü, Visegrad şehrinde yer alır. Osmanlı’nın en önemli sadrazamlarından biri olan Sokollu Mehmed Paşa adına inşa edilmiştir. Mimar Sinan’ın imza yapıtlarından biri olan ve ilk günkü gibi ihtişamını koruyan Drina Köprüsü, Sokollu Mehmed Paşa Köprüsü olarak da bilinir. 1571- 1577 yılları arasında inşa edilen köprü, UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alır.
Bosna Hersek’in sınırları ve tarihsel dokuları içerisinde tur attığınızda Dünya savaşında büyük yaralar aldığına şahitlik edebilirsiniz. Yukarıda da bahsettiğimiz turistik yerlerin bazılarından da anlaşıldığı üzere savaşa dair anılar ve eserler ülke topraklarında yerini almıştır. Bu noktada ülke toprakları, geçmişinin izlerini ve yaralarını bugünlere taşıyan eserlerle doludur. Bu eserlerin yanı sıra doğal güzellikleri ve turistik mekanlarıyla Bosna Hersek, geçmişinin yaralarını kapatarak turistlerin uğrak noktalarından olan bir ülke hâline gelmiştir.
Bosna Hersek hem Avrupa’nın en ucuz şehirlerinden biri olması hem de turistik yerleriyle ziyaret edilecek mekanlardan biri olması yönüyle dikkat çeker. Balkanların en güzel ülkelerinden biri olan Bosna Hersek, müzeleri, tarihi, doğal güzellikleri, kültürel hayatı ve ünlü şehirleri; kafe ve restoranları, tatil mekanları ile her yıl ziyaretçi akınına uğrar.