Turizm ve ticaret işleri için farklı ülkelere giriş çıkışlarda yapılan uygulamalar değişkenlik gösterir. Ülkelere girişlerde uygulanan prosedürler ikili anlaşmalar çerçevesindeki hükümlere göre gerçekleşir. Azerbaycan Hükümeti bazı ülke vatandaşlarına genel pasaport alarak ülkeye giriş izni verebilmektedir. Diplomatik ve gezi amaçlı bu ziyaretlerde bazı ülkeler için vizeye ihtiyaç duyulmaz. Türkiye ile kardeş ülke Azerbaycan vizesiz geçiş işlemlerini tamamlayarak uzun ve yorucu prosedürlerin azalması amaçlanır. 10 Aralık 2020 ‘de Bakü’ de iki tarafın rızası ile imzalanan prosedürlere göre ülke vatandaşları kimlik kartları ile seyahat etme hakkına sahip oldular. Türkiye ile Azerbaycan arasında yapılan anlaşmalara göre 1 Nisan 2021 tarihinden geçerli olmak üzere vize uygulamasına son verildi. Türk ve Azerbaycan vatandaşları çipli kimlik kartları ile 90 gün kalma süresi olan vizesiz dolaşım hakkına sahip oldu. Bu işlem için havaalanı ve gümrük kapılarında başvuru formu ile birlikte iki fotoğraf ve ikamet adresi belirtilerek kapı vizesi alma gerekliliği vardır. Son düzenlemelere göre gerek havayolu gerekse karayolu ile yapılan seyahatlerdeki vize zorunluluğu ortadan kalkar. 30 günlük süredeki yolculuklarda herhangi bir vize gereksinimi olmaz. Bu süreyi uzatmak isteyen vatandaşlar konsolosluklar ve büyükelçilikler aracılığı ile klasik vize başvurusu yapmakla yükümlüdür. Türk vatandaşlarına vizesiz seyahat hakkı tanıyan uygulama ile iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin önem kazanması amaçlanıyor.

Azerbaycan Vizesi Alma Koşulları
Turist ve diğer faaliyetler için Azerbaycan’a gitmek isteyen yeşil pasaport sahibi vatandaşlar 90 güne kadar vizesiz giriş yapma hakkına sahiptir. Vize uygulamasının kalmasından sonra umumi pasaportu olan vatandaşların 30 gün süreli vizesiz seyahat hakkı mevcuttur. Ülkeye girişlerde kimlik ve pasaport yeterli olmaktadır. Vatandaşlara özgürce seyahat etme hakkı sağlayan uygulama doğrudan seyahatlerde geçerlidir. Üçüncü bir ülkeden giriş yapılması halinde vize alma mecburiyeti doğar. Vize almak için ülke sınırlarında 90 günü aşma şartı aranır. Türkiye’nin dışında 66 ülke vatandaşı da pasaport şartlarına göre ülkede 30 ile 90 günlük dolaşım hakkına sahiptir. Türkiye’den Azerbaycan’a vizesiz girebilmek için vatandaşlar Haydar Aliyev havaalanını kullanmak durumundadır. 30 Ağustos 2018′ de kabul edilen kanunlara göre de elektronik vize uygulaması geçerli olmaktadır. E vize uygulaması sayesinde 30 güne kadar tek sefere mahsus giriş hakkı alabilirler. Bu durumdan yararlanabilmek için vizenin çıktısının seyahat sırasında yanınızda olması gerekir. E vizelerin alındıkları günden başlamak üzere 90 günlük sürede kullanılmaları mecburdur. Konsolosluklara başvuru gereksinimi olmadan alınan vizeler 3 saat içerisinde kullanıma hazır hale gelir. Resmi tatil günlerinde de alınan e vize ile dilediğiniz zaman ülkeye giriş yapabilirsiniz. Fotoğraf ve kimlik bilgileri ile alınan vize, ülkeye seyahatlerde kolaylık sağlar. Azerbaycan ile Türkiye arasında giriş çıkışların rahat olmasını sağlayan vize, giriş ve transit olmak üzere iki farklı şekilde düzenlenir. Seyahat amacına göre düzenlenen vizeler tekli veya çoklu giriş hakkına sahiptir.
Azerbaycan Vizesi Süreleri
Azerbaycan ile Türkiye arasında vize süreleri kalma şekline göre fark gösterir. Ülkeler arasında turistik ziyaret gerçekleştirmek isteyen vatandaşlar 30 gün boyunca vizesiz giriş hakkına sahiptir. Dış temsilciliklerden alınan vizeler her başvuruya göre değerlendirilir. Turistik gezilerin dışında öğrenim ve çalışma amacı ile ülkeye giriş yapmak isteyenler vize başvurusu yaparlar. Vizesi yapılan seyahatlerde 180 günü aşmamak kaydı ile 90 günlük konaklama hakkı mevcuttur. Genel pasaportu olan vatandaşlarda bu sürenin 30 günden fazla olmaması gerekir. Sistem üzerinden kontrolü sağlanan sürelerin aşılması durumunda yasal prosedürler uygulanır. Dış temsilcilikler vasıtası ile verilen vizelerde 90 gün şartı aranır. Bu sürenin aşılması durumunda ilgili makamlara başvurularak gerekli işlemler aslına uygun olarak yapılır. Turist vizesi ile ülkeye girişlerde davet mektubu olması durumunda, daveti yapan kişinin bilgilerinin eksiksiz olarak aktarılması gerekir. Kurum tarafından yapılan davetlerde vergi numarası ve diğer bilgiler verilmelidir. Davet eden tarafın gelen kişinin tüm masraflarını üstlendiğini beyan etmesi gerekir. Kısaca ülkeye vizesiz girişin yapılabilmesi için seyahatin turistik olması ilk şarttır. Resmi bir pasaport olma yükümlülüğü vardır. Verilen pasaportun süresinin 10 yıldan eski olmama şartı aranır. Seyahat tarihinden 6 ay sonrasına kadar geçerliliğinin olması istenir. Hasarlı ve yıpranmış belgelerin girişlerden önce yenilenmesi gerekir. Vize olmadan yapılan girişlerde çalışma ve araştırma gibi faaliyetlerde bulunmak hukuki açıdan sorun yaratan bir durumdur.
Azerbaycan Vizesi Nasıl Alınır?
Türk vatandaşları için ülke çıkışında Azerbaycan vatandaşları için ise Türkiye’ye girişte her ülkenin kendi dillerine göre hazırlanan bir form verilir. Damgalı ve mühürlü olan bu form sayesinde her iki ülke vatandaşları da serbest dolaşım hakkı elde eder. Türk vatandaşları Azerbaycan girişinde bu evrakla birlikte çipli kimlik kartı da göstermekle yükümlüdür. İsteğe göre online başvuru yaparak da vizenizi alabilirsiniz. 10 kişilik gruplar halinde aile başvuru yapabildiğiniz gibi toplu vize işlemlerini de gerçekleştirebilirsiniz. Express vize uygulamasını kullanarak daha kısa sürede elinize geçmesini sağlayabilirsiniz. 1 iş gününde çıkan bu vize kısıtlı zamanlarda kurtarıcı çözümler olur. Vizenin türüne ve süresine göre değişen onaylanma süreçleri farklılık gösterir. Azerbaycan vizesi almak için konusunda uzman merkezlerden destek almanız işlemlerin daha kolay yapılmasına imkan sağlar. E vize başvuruları için İngilizce olarak hazırlanan formun doldurulması gerekir. Konsolosluğun onayından geçen vize e posta olarak mail adresine gönderilir. Azerbaycan vizesi ile ilgili tüm prosedürler ve yetki konsolosluklarda toplanır. Olumlu ve olumsuz olan başvuru sonuçları için size en yakın konsolosluklardan bilgi edinebilirsiniz. İki ülke arasındaki diplomatik ve turistik anlaşmalar gereği alınacak vizelerde süre ile ilgili değişiklikler görülebilir. Son yapılan anlaşmalarla kolaylaşan vize alımları teknik prosedürlere göre şekil alır.

Azerbaycan Vizesi Ücretleri
Azerbaycan her ülke için farklı vize uygulaması sunar. Vize alımı sırasında başvurulan türe göre fiyat belirlemesi yapılır. Ayrıca vize başvurusu yapan kişinin yaşı da ücretin belirlenmesinde önceliklidir. Kısa süreli turistik geziler için vize talebinde bulunmayan Azerbaycan, yabancı uyruklu kişilere farklı uygulamalar yapar. Dolar üzerinden hesaplanan vize masrafları aracı kurumların isteklerine göre değişken aralıkta seyreder. Bu aracılar hizmet bedeli ve evrak takipleri için belli bir ücret talebinde bulunur. Formun İngilizce olarak doldurulma şartı vize almak isteyenleri aracı kurumlara yönlendirir. Ek hizmetler olarak seyahat sağlık sigortası, express vize başvurusu ve kurye hizmeti gibi masraflar lokasyona göre değişen ücretlendirmelere tabidir. Ödemelerini TL üzerinden yapmak isteyen vatandaşlar için hesaplamalar günlük kur baz alınarak yapılır. Başvuru gerçekleşmeden önce iptal istenirse konsolosluk harcı ve servis sağlayıcı ücretleri geri ödenir. Başvuru gerçekleştiren sonraki iptal işlemlerde hiç bir ücretin geri ödemesi yapılmaz. Ücret ödemeleri genellikle nakit olarak alınır. Dilerseniz küçük bir miktar ücret ödeyerek e vize alabilirsiniz. 3 saat gibi sürede sonuçlanan işlemler zaman ve ücret açısından da kazanç sağlar. Evrak ve pasaport teslimlerinde kurye hizmeti almak isteyen vatandaşlar ek ücret ödemesi ile bu süreçlerden faydalanabilir. Vize ücretleri ödemelerinde kişisel başvurular için farklı tarife üzerinden işlemler gerçekleştirilir. Turistik, ticari ve diplomatik vize talepleri için firmaların sunduğu poliçe fiyatlarına göz atabilirsiniz