Bakü’de nereleri gezmeli, diye düşünenler için en popüler noktaları listeledik. Bakü turları ile ya da bireysel bir gezi planı ile çıkacağınız seyahatte size rehberlik edecek bilgileri derledik.
Bakü Hakkında
Azerbaycan’ın başkenti olan Bakü, geniş bulvarları, tarihi dokusu, doğal güzellikleri ile adından söz ettiriyor. Hazar Denizi kıyısında kurulan şehir, Kafkasların en meşhur, modern, merkezi liman şehridir. Bakü adını Farsçada “büyük rüzgar” anlamına gelen “Bad-ı Kübra’dan” alıyor. Eski ve yeni modern şehri bir arada bulabileceğiniz Bakü, dünyanın en güzel yerleşimlerinden biridir. “İçerişehir” denilen bölgede dar sokaklar, taş yapılar, tarihi eserler bir arada bulunuyor.
Şehrin en etkileyici ve gösterişli binaları 20. Yüzyılın başında modern tarz mimari ile inşa eden bölümünde yer alıyor. Bakü modern yüzü ile “Kafkasların Paris’i” olarak anılıyor. Geniş bulvarları, tarihi doku korunarak düzenlenmiş meydanları, seyir tepeleri ile Bakü, gezmek isteyenlere pek çok alternatif sunuyor. Nizami Caddesi, Targovi Caddesi, Devlet Bayrağı Meydanı, Bakü Bulvarı, Mini Venice Bakü’de yürüyerek gidebileceğiniz alanlar arasında yer alıyor. Çeşmeler Meydanı, deniz kıyısı, Bakü’nün eğlence mekanlarının yoğun olduğu bölgeleridir.

Kültürel aktivitelerin oldukça önemli olduğu şehirde çok sayıda kütüphane, sergi salonu, tiyatro, sinema bulunuyor. Bu etkinlik merkezleri arasında Haydar Aliyev Kültür Merkezi, Kristal Salon, Azerbaycan Devlet Filarmonisi, Azerbaycan Ulusal Güzel Sanatlar Merkezini sayabilirsiniz.
Tarihi dokuların korunduğu modern şehirde geçmişin izlerini bulabileceğiniz pek çok müze bulunuyor. Azerbaycan Ulusal Sanat Müzesi, Bakü Modern Sanat Müzesi, Nizami Azerbaycan Edebiyatı Müzesi size Bakü’nün muhteşemliğini gösterebilir. Dünyada ilk olan Minyatür kitap müzesinde özel büyüteçlerle okuyabileceğiniz küçük kitaplar ilginizi çekebilir. Azerbaycan nüfusunun üçte birinin yaşadığı şehir her dönem gezgincilerin dikkatini çekiyor.
- İçeri Şeher (İçerişehir)
İçerişehir, Bakü’nün en eski tarihi merkezlerinden biridir. Azerbaycan’ın incisi olarak adlandırılan bölgenin tarihi Paleolitik döneme kadar uzanıyor. Aynı zamanda “Eski Bakü” olarak bilinen bölgede Pers, Sasani, Arap, Şirvanşah, Sovyet, Osmanlı etkileri görünüyor. İçerişehir, Hazar Deniz kıyısında tepe üzerinde yer alıyor. Bakü’nün tam merkezinde yer alan İçerişehir’in etrafı, yüksekliği 8-10 metre, genişliği 3,5 metre olan surlarla çevrilidir. Tepe üzerinde konumlandırılan şehir amfi tiyatroyu anımsatan görünümü ile denize doğru bakıyor. 12. Yüzyıl yapısı olan surlarda beş büyük giriş kapısı bulunuyor.
Taş dar sokakları olan İçerişehir, doğunun en eski yerleşim yeri olarak biliniyor. Buradaki Kız Kalesi, Şirvanşahlar sarayı, Muhammed camii dünyaca önemli tarihi eserler arasındadır. Bunun dışında görebileceğiniz 28 anıt ise ülke çapında biliniyor. Azerbaycan’ın ünlü şairi ve gazel üstadı Aliağa Vahit’in büstü bu eserler arasında bulunuyor. Büstün üzerinde hayatın içinden kesitleri yaşayan yüzlerce insan heykeli bulunuyor. Tarihi yapılarıyla, açık hava müzesi gibi olan bölge, sanat galerileri, restoran ve kafeleri ile ilgi çekiyor.
- Bakü Kız Kulesi
İçerişehir’in güneydoğu kesiminde yer alan yapı 12. yüzyılda inşa edilmiş. Eski Zerdüşt tapınağı olduğu düşünülen yapı 27 metre yükseklikte inşa edilmiş. Binanın inşaatında belli yüksekliğe kadar kesme taş kullanılmış. Sonrasında küçük taşlarla bir sıra içerden bir sıra dışardan örme yöntemi ile cepheye hareket kazandırılmış. 18 ve 19. Yüzyıllarda deniz feneri olarak kullanılan Kız Kulesi, 8 katlı olarak yapılmış. Kulenin katlarında basık kubbeli mekanlar bulunuyor. Taştan örülmüş tavanların ortasında dairesel delikler bulunuyor. Havadan “Q” şeklinde görünen kuleden Bakü’yü seyredebilirsiniz. Bakü şehrinin simgelerinden olan kız kulesi, UNESCO Dünya Mirası Koruma listesinde yer alıyor. Müze olarak kullanılan yapıyı gezerken geçmişe dokunabilirsiniz.
- Bakü Ateşgahı (Ateş Tapınağı)
Pers ve Hint yazıtlarına dayanan ve özgün mimarisi olan Bakü Ateşgahı, Hindu ve Zerdüştlerin ibadet yeri olarak kullanılmış. Kale sitilindeki yapıda keşiş hücreleri ile çevrili bir avlu ve ortada dört sütunlu sunak bulunuyor.
Hindistan’dan kuzeye giden ve Hazar Denizi havzasında ticaret yapan Zerdüştler Bakü Ateşgahı’nı merkez olarak kullanmış. Zerdüşt ve Hindular için hac ve ziyaret merkezi olan yapı, ateş tapınaklarının genel yapısını yansıtıyor. Bakü’ye yarım saat mesafede olan Ateşgah’ı ziyaretinizde Zerdüştlükle ilgili birçok şey öğrenebilirsiniz.
- Şirvanşahlar Sarayı
Görkemli mimarisi ile dikkat çeken Şirvanşahlar Sarayı, İçerişehir’de yer alıyor. 15. Yüzyıldan kalma saray dönemin şahı Şirvanşah tarafından yapılmıştır. İki katlı inşa edilen sarayın içinde 52 adet oda bulunuyor. Sarayın üst katı şahın ailesinin özel alanı olarak kullanılmış. Alt kat ise devlet işlerinin yapıldığı ve konukların ağırlandığı bölüm olarak ayrılmış. Saray surları içinde şahın çocuklarının eğitimi için iki medrese, cami ve şahın ailesi için türbe bulunuyor.
Şirvanşah Sarayı’nın sanatsal etkileri birçok farklı kültürü yansıtıyor. İran, Arap, Moğol ve Bizans kültür ve sanat etkilerini saraydaki oyma, hat ve kaligrafilerde görebilirsiniz. Dünyanın en ünlü sarayları arasında yer alan Şirvanşah, görülmeye değer yerlerin başında bulunuyor.
- Gobustan Milli Parkı
Bakü’ye bir saatlik mesafede (60 km) olan Gobustan Milli Parkı, insanlık tarihine ışık tutuyor. Bu bölge tarih öncesi çağlardan günümüze medeniyetlerin sergilendiği açık hava müzesidir. Milli park statüsünde olan alanda Üst Paleolitik döneme ait bulgulara rastlanmıştır. 6000 civarında petroglif (kaya üzeri tasvir), 40 kurgan (yığma tepe) buluntularına rastlanmıştır. Gobustan Milli Parkı 2007 yılında UNESCO dünya mirası listesine dahil edilmiştir. Bakü’den kalkan günübirlik turlarla Gobustan Milli Parkını gezebilirsiniz. Yine turlarla Gobustan Milli Parkına yarım saat mesafedeki Çamur Volkanlarını da görebilirsiniz. Bakü’de bulunan Lökbatan çamur volkanı, püskürtme sayısına göre dünyanın en aktif volkanları arasında yer alıyor. Kil, mil, sıcak su ve doğal gazın etkisiyle oluşan muhteşem doğa olayını bu bölgede görebilirsiniz. Çamur volkanları, Bakü’nün gezilecek bölgeleri arasında yer alıyor.
- Azerbaycan Halı Müzesi
Ülkenin en önemli müzeleri arasında yer alan Azerbaycan Halı Müzesi, deniz kenarına yakın olan Mikayıl Hüseynov caddesinde yer alıyor. Azerbaycan halıları 2010 yılında Unesco’nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Miras listesine girmeye hak kazandı. Yoğun dokuya sahip Azerbaycan Halıları, dokunduğu bölgelerin karakteristik özelliğini yansıtıyor. 1967 yılında Bakü’de kurulan halı müzesi, Dünyanın ilk halı müzesi olarak tarihe geçti. Halıcı ressam Letif Kerimov’un rehberliğinde kurulan müzede 6.000’den fazla halı örneği bulunuyor. Müzede ülkenin her bölgesinden Azerbaycan halılarının en nadide örneklerini görebilirsiniz. Burada Azerbaycan halıları, halı eşyaları, el sanatları çeşitlerini toplayarak sergiliyor. Müzede halı ürünleri dışında ulusal giysileri, nakış örneklerini görebilirsiniz.
- Bibi Heybet Camii
Bakü körfezinde bulunan Bibi Heybet Camii 13. Yüzyılda Şirvanşah II. Ferruhzad bin Asitan tarafından yaptırılmış. 1936 yılında Sovyet rejimince yıkılan eser, Azerbaycan bağımsızlığını kazandıktan sonra tekrar yaptırılmış. Yıkılan caminin bire bir kopyası olan eser, Azerbaycan’daki en önemli İslam anıtları arasında yer alıyor.
Bibi Heybet Camii’nde on iki İmamın yedincisi olan İmam Musa Kazım Hazretlerinin kızı Hazreti Hekime ve İmam Musa Kazım Hazretlerinin torunlarının kabirleri bulunuyor. Ömrü boyunca hiç evlenmeyen Hazreti Hekime, Halifenin zulmünden kaçarak Bakü’ye yerleşir. Düşmanları Hazreti Hekime’nin yerini öğrenmesin diye devrin büyüklerinden Hacı Bedir Hazretleri camiye Bibi Heybet adını veriyor. Caminin şehir merkezine 9 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Bakü ziyaretinizde toplu taşımayı kullanarak kolaylıkla Bibi Heybet Camii’ne ulaşabilirsiniz.
- Azadlık Meydanı (Özgürlük Meydanı)
Azadlık Meydanı, Azerbaycan’ın en büyük şehir merkezi meydanıdır. Meydanın içinde Hükümet Konağının yanı sıra şehrin önemli binalardan birkaçı da bulunuyor. Eskiden Lenin Meydanı olarak anılan alanda Lenin Anıtı da bulunuyormuş. Azerbaycan’ın bağımsızlığını kazanmasında önemli rol oynayan meydanın adı, 1990’lı yıllarda değiştirilerek Lenin Anıtı da kaldırılmış.

- Highland Park
Highland Park, Bakü’nün ve körfezin en yüksek noktasında yer alıyor. “Viewing Park” olarak da anılan parktan Bakü’nün panoramik manzarasını seyredebilirsiniz. Bakü körfezinin üstünde yer alan Highland Park, geniş merdivenleri, gölgeli yolları, terasları ile ilgi görüyor.
- Azerbaycan Devlet Filarmonisi
Azerbaycan Devlet Filarmonisi binası, 1910-1912 yılları arasında Çarlık Rusyası döneminde inşa edilmiş. 1917 yılında kentin yüksek sınıfına hitap eden yapı, balo konser gibi etkinliklerde kullanılmış. Bir dönem de mitinglerin düzenlendiği yapı Sovyet hakimiyetin kurulduktan sonra konserler düzenlenmeye başlanmış. Günümüzde Azerbaycan Devlet Filarmoni orkestrasının performans sergilediği bina mimari yapısı ile dikkat çekiyor. Bu binada sekiz adet senfoni orkestrası, çalışmalarını yapıp performanslarını sergiliyor. Sarı ve beyaz renk iki kulesi olan büyük bina, Bakü’nün en görkemli yapıları arasında yerini alıyor.
Bakü’de gezilecek yerler listesi uzun. Tanıdık kültürel dokusu, değerli tarihi ile Bakü turu yapmak, size bildiklerinize başka bir gözle bakma vizyonu sunabilir.