Batum, Gürcistan’ın ikinci büyük şehridir. Aynı zamanda Kafkas Dağları’nın eteklerinde yer alan yardımcı tropikal bir bölge içerisinde yer alıyor. Kent, yıl boyunca ılıman iklim etkisindedir. Bu nedenle turistik bir sahil beldesi haline gelmiştir. Kent, kış aylarında karlarla kaplı bir hale de gelebiliyor. Kentin gemi inşaatı, hafif üretim ürünleri, gıda işleme gibi sektörlerde önemli payı bulunuyor.
Batum şehrinde turizm de önemli bir paya sahiptir. Bundan dolayı Batum gezilecek yerler yönünden oldukça zengin bir mozaiğe sahiptir. Batum’da gezebileceğiniz alanlar bir hayli fazla. Listeye geçecek olursak şu şekilde başlayabiliriz;
- · Ali & Nino Heykeli: Ali & Nino heykeli 2010 yılında inşa edilmiş. 1937 yılında ilk kez Viyana şehrinde yayınlanan Kurban Said’e ait olan aşk romanından esinlenerek oluşturulmuş. Romanda dinleri ve kültürleri farklı savaş halinde olan iki ülkenin iki vatandaşı konumundaki kişiler arasındaki aşk öyküsü betimleniyor. Heykel, Tiflisli heykeltıraş Tamara Kvesitadze tarafından tasarlanmıştır. Motorlu bir mekanizma tarafından çalıştırılması söz konusu. Erkek ve kadın figürü mekanizma tarafından yavaşça birbirine yaklaştıktan sonra bütün hale gelerek tekrar ayrılıyor. İkili arasındaki aşkın öyküsü de aynı bu şekildedir. Görsel açıdan harika deneyim yaşatan heykel, turistlerin ilgi odağı konumunda.
- · St. Nicholas Kilisesi: St. Nicholas Kilisesi Batum’un tam kalbinde yer alıyor. 150 yıllık tarihi bulunan yapının şehrin en eski yapılarından biri olduğunu ifade edelim. Bu büyük, gösterişli kubbeli kilise, Osmanlı Dönemi’nde bölge içerisinde yaşayan Rumlar tarafından yaptırılmış. İç sanatsal mimarisi ve dış formlarıyla Bizans mimarisine yakın olduğunu belirtebiliriz. İç duvar resimleri daha yakın bir tarih olan 2002 yılına ait. Günümüzde kilise Gürcü Ortodoks Kilisesi’ne bağlanmış durumda. Şehrin en güzel tarihi ve mimari eserlerinden birisi olan St. Nicholas Kilisesi, ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.
- · Batum Arkeoloji Müzesi: Batum Arkeoloji Müzesi, 1994 yılından beri ziyaretçilere açıktır. Şehrin en önemli yapıdaki tarihi eserlerine ev sahipliği yapan müze bünyesinde 25.508 adet tarihi eser yer alıyor. Bu nedenle oldukça zengin bir koleksiyona sahip olduğunu söyleyebiliriz. Tunç Çağı’ndan Orta Çağ’a kadar birçok eserin yakından görülebilmesi mümkündür. Burada ilgi çeken eserlerden birisi ise II. Dünya Savaşı’nda balıkçılarca bulunan 15 metrelik yunus balığıdır. O dönemde bölge genelindeki et kıtlığını 2 sene boyunca karşılamış olan bu yunusa ait olan iskelet müzede sergileniyor. Diğer eserler arasında çini işlemeleri, silahlar, kıyafetler, traktörler, tarımsal araçlar, takı vb. bulunur.

Batum Görülmesi Gereken Yerler
Batum, turistik bir şehir olduğu kadar aynı zamanda tarihi dokusu olan bir şehir. Şehrin meydanları ve sokakları ön plana çıksa da birçok tarihi yapısı da önemli özelliklere sahip. Bu anlamda Batum görülmesi gereken yerler bakımından son derece gelişmiş yapılara sahiptir diyebiliriz.
Batum’da gezilecek yerler listesine şu şekilde devam edebiliriz;
- · Avrupa Meydanı: Batum’da geçireceğiniz süre zarfında belki de defalarca geçeceğiniz en merkezi nokta Avrupa Meydanı’dır. 19.yy ve 20.yy mimarileriyle çevrili olan kentin buluşma yerlerinden birisidir. Meydan içerisinde aynı zamanda birçok önemli yapı bulunuyor. Bunlardan en önemlileri Medea Anıtı ve Astronomik Saat Kulesi’dir. Şehir için en önemli kafe ve restoranlara da burada rastlamak mümkün. Medea Anıtı birçok su oyunlarının gerçekleştiği bir çeşme yapısındadır.
- · Piazza: Batum gezilecek yerler içerisinde ön plana çıkan meydanlarından birisidir. Piazza Meydanı, 2010 yılında inşa edilmiş. 5700 metrekarelik bir alan, mozaik ve vitray sanatıyla süslenmiştir. Mimariye ilgisi olanlar için harika bir fotoğraf kaynağıdır meydan. Şehir için en önemli oteller, kafe ve restoranlar burada yer alıyor. Meydan, 24 saat boyunca canlı kalıyor. Hem çocuklar hem de yetişkinler için eğlenceli mekânlar mevcuttur. Son yıllarda dünyaca ünlü sanatçıların konserleri için ev sahipliği yapıyor.
- · Miracle Park: Miracle Park, şehrin en çok ziyaret edilen gezi alanlarından birisidir. Şehrin en yüksek yapılarını buradan görebilirsiniz. Alfabe Kulesi, Dönme Dolap, Deniz Feneri, Cacha Kalesi gibi yapılara ev sahipliği yapan Miracle Park, yeşil alanın çokça olduğu bir yerdir. Direkt olarak Batum Bulvarı ve Batum körfezine bağlanır. Sabah ve akşam saatlerinde günün en sakin ve dingin yürüyüşünü gerçekleştirebilirsiniz. Park içerisinde çocuklar için eğlence amacıyla hayvanat bahçesi de mevcut. Hayvanat bahçesinde ördekler, kuşlar ve tavus kuşları yer alıyor. Diğer yandan parkı dolaşmak ve gezmek için iki kişilik bisikletler de yer alıyor. Ayrıca araba tarzındaki bisikletleri de kiralayabilmeniz mümkündür. Bu şekilde dolaşmak oldukça keyifli olacak.

Batum Gezi Rehberi
Batum, doğal güzellikleriyle ve tarihi yapılarıyla ön plana çıkan şehirlerden birisidir. Dolayısıyla Batum gezilecek yerler araması da sıkça yapılıyor. Batum, turistik ziyaretlerin yoğun olduğu bir şehirdir. Geziye çıkmadan önce gezi rehberi sayesinde zamandan tasarruf ederek daha verimli seyahat edebilirsiniz. Batum’da gezebileceğiniz diğer alanlar şu şekildedir;
- · Batum Botanik Bahçesi: Batum Botanik Bahçesi, dünyanın en çok ve geniş flora çeşitliliğine ev sahipliği yapıyor. 1912 yılında ünlü coğrafyacı ve botanikçi Andrey Krasnov tarafından kurulmuştur. Bahçe, 111 hektarlık geniş bir alan üzerine kuruludur. Şehir merkezine 9 km mesafededir ve Chakvistskali Nehri – Yeşil Burun arasındadır. Bahçe, bir gününüzü geçirebileceğiniz genişliktedir. Batum Botanik Bahçesi, doğa – deniz ikilisinin buluştuğu ve kesiştiği noktada yer alıyor. Bu nedenle huzur verici bir ambiyansı olduğunu söylemek mümkün. Bahçenin uzun yürüyüş yolları mevcuttur ve burada yürüyüş yaparken subtropikal flora bitkilerini görebilirsiniz. Burasını 125 yıllık ağaçların da yer aldığı bir gezi noktası olarak da tanımlayabilmek mümkün.
- · Nurigeli Lake: Nurigeli Gölü, Batum Plajı’na 300 metre mesafededir. 7 – 8 metre derinliği olan yapay bir göl konumundadır. Gölün çevresi yerel halkın ve turistlerin dinlence yeri haline gelmiştir. Genişliği ise 1030 metredir. Göl, yeraltı sularından beslenir. Bu gölün acıklı bir hikâyesi de bulunuyor. Efsaneye göre göl içerisinde Nuri adında bir bebek boğulur. Annesi, her gün gölü ziyaret ederek bebeğini bekler. Dudaklarından ise Nuri Geli (Nuri Seni Bekliyorum) sözleri çıkar. Gölün adı bu şekilde oluşmuştur ve burada tekne gezintisi, çocuk parkı, yürüyüş gibi aktiviteler yapılabilir.
- · Sarpi Beach: Sarpi Plajı, Türkiye sınırına çok yakın bir yerde konumlanıyor. Gürcistan’ın batı kıyısında yer alan plaj, iki ülkeyi bağlayan bir otoyol kenarındadır. Plaj, 1 km’lik sahil şeridine sahiptir. Plajın çakıl kaplı olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle yaz aylarında hem turistlerin hem de yerel halkın uğrak yerlerinden birisi oluyor. Ayrıca dalgıçlar için gözde konumdadır. Plaj, Gürcistan’ın en temiz deniz özelliklerine sahiptir. Burada şemsiye, şezlong, duş hizmetinin yanı sıra çeşitli yiyecekleri de bulabileceğiniz işletmeler de bulunuyor.

Batum Nerede?
Batum nerede sorusu günümüzde birçok gezgin tarafından merak ediliyor. Batum, özellikle limanıyla ve temiz sahili ile dikkat çeken kentlerden birisidir. Aynı zamanda Gürcistan’a bağlı olan ve özerk bir bölge olan Acara Özerk Cumhuriyeti’nin yönetimi buradan sağlanır. Gürcistan’a bağlı olan Batum, Sarp Sınır Kapısı kullanılarak sadece kimlikle ziyaret edebileceğiniz şehirlerden birisidir. Bu nedenle ülkemizden ulaşım kolaydır diyebiliriz. Batum gezilecek yerler listesi ile zamandan tasarruf ederek hemen her noktayı gezebilir ve seyahatinizi verimli bir hale getirebilirsiniz.