Bergama, turizmin tüm ihtişamını içerisinde barındıran ve turizm cenneti sayılabilecek yerlerden biridir. Bu anlamda gezip görebileceğiniz sayısız antik kent, doğal güzellik ve tarihi yapıyı bünyesinde barındırıyor.
Bergama gezilecek yerler alternatifi çok olan bir yerdir. Bergama’da gezebileceğiniz bazı bölgeler şu şekildedir;
- Ulu Camii: Ulu Camii, şehrin en büyük camisi olarak nitelendirilebilir. Bergama ilçesinin kuzey bölgesinde yer alıyor. Caminin mimari şekli üç kubbe, ana mekâna dikdörtgen şekli verilmiş ve dört fil ayağı üstüne inşa edilmiştir. Yapımının Sultan Yıldırım Bayezid’in emri ile gerçekleştirildiği biliniyor. Her ne kadar mimari yapısı bozulmak istenmese de yılların vermiş olduğu tahribatın giderilmesi için 1905 yılında caminin kendisi, 1949 yılında ise minaresi restore edildi. Bergama’ya yapacağınız gezilerde dini bir yeri bulunacak olan Ulu Camii, görmeden gitmek istemeyeceğiniz alanlar arasında yer alıyor.
- Bergama (Pergamon) Antik Kenti: Pergamon Antik Kenti, antik kentler arasında günümüze kadar başarılı bir şekilde muhafaza edilmiştir. İzmir şehrinin 100 km kadar kuzeyinde yer alan bölge Helenistik bir tarihe sahiptir. M.Ö. 282 – 133 yılları arasında Bergama bölgesinde kurulan antik kent, eski adıyla Pergamon’un başkenti oldu. Roma İmparatorluğu tarafından Efes Antik Kenti’nden önce doğu bölgesinin başkenti olarak kullanıldı. Aynı zamanda önemli imparatorluklara ev sahipliği yapmıştır. Bu nedenle dünyanın kültür yönünden sayılı zengin alanlarından birisidir. Bunlara ek olarak antik dönemde yapılmış tiyatro, saray, tapınak gibi birçok mimari yapı, günümüze kadar varlığı korunarak gelmiştir. Tiyatrosu, gezilecek yerler sıralamasında ilk sıralarda yer alır. 70 derecelik açıyla dünyanın en dik tiyatrosu olma özelliği taşıyan bu yapı, mutlaka görülmesi gereken alanlardan birisidir. Bergama Antik Kenti, günümüzde UNESCO Dünya Mirası Korunanlar Listesi’nde yer alıyor. Bu bölgeye giriş ücretlidir.
Bergama Görülmesi Gereken Yerler
Bergama, görülmesi gereken yerler bakımından birçok alternatifi sizlere sunuyor. Burada yer alan yapıların tarihi anlamda birçok özelliği bulunuyor. Aynı zamanda birçok doğa harikası yapılara da burada rastlamak mümkün. Bu nedenle Bergama, her gezginin mutlaka gezmek isteyeceği alanlardan birisi olarak ön plana çıkıyor. Bergama gezilecek yerler listesine şu şekilde devam edebiliriz;
- Kozak Yaylası: Kozak Yaylası’nın uzantısı Balıkesir ve İzmir illerine kadar ulaşıyor. Dolayısıyla oldukça geniş bir alana yayılmıştır diyebiliriz. Bergama ilçesine yaklaşık olarak 20 km mesafede bulunan yayla, fıstık çam ormanlarıyla meşhur olmuştur. Kozak Yaylası’nın doğal yaşam alanı olmasının yanı sıra kamp alanları ve yürüyüş parkuruyla birçok alternatif etkinliklere de ev sahipliği yapıyor. Bu anlamda doğa ile baş başa kalmak istiyorsanız mutlaka uğrak yerlerinden biri olması gerekir. Yayla, yılın belli zamanlarında bazı etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Kozak Yaylası, motor ve bisiklet tutkunlarının vazgeçemeyeceği rotalardan birisidir. Çevresinde şelale, mağara ve kaplıca yer alan yayla içerisinde gezebileceğiniz pek çok alan bulunur. Av turizmi, dağcılık gibi etkinliklerin yanı sıra köy ve doğa turlarına katılmak mümkün.
- Bergama Müzesi: Müzenin ilk kullanım yılı 1878’dir. 1932 yılında Fevzi Çakmak tarafından müzeye çevrilmiştir. Bergama ilçesi sınırlarında yapılan ilk tarihi ve kültürel kapsama sahip arkeolojik kazılarda elde edilen eserlerin korunması adına depo olarak faaliyete başlamıştır. Sonraki yıllarda müze olacak olan bu yapı içerisinde birçok tarihi eser sergileniyor. Kültür Bakanlığı’na bağlı olarak Bergama Arkeoloji ve Etnografya Müzesi içerisinde antik dönemden bu güne kadar bölgedeki bütün eserler burada sergileniyor. Sergilenen eserler arasında el işi kilimler, dekorasyon ürünleri, mozaikler ve heykeller yer alıyor. Bu nedenle tarihi birikimi sayesinde Bergama ilçesinde gezilebilecek en önemli yerlerden birisidir.
Bergama Seyahat Rehberi
Bergama, tatil rotanıza ekleyebileceğiniz en önemli ilçelerden birisidir. Doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi birikimiyle de ön plana çıkan ilçede pek çok yapı bulunuyor. Bu anlamda turistlerin ve gezginlerin ilk uğrak yerlerinden birisi olmaya devam ediyor. Bergama gezilecek yerler listesine önceden hâkim olarak zamandan tasarruf ederek seyahate çıkabilirsiniz. İlgili listeye şu şekilde devam edebiliriz;
- Asklepion: Antik kentin M.S. 150 yılında yapıldığı düşünülüyor. Tarih içerisinde sağlık tanrısı olarak ön plana çıkan Asklepios’a ait olan asaya dolanmış yılan imgesinin kullanıldığı bir yerdir. Anlam olarak Asklepios’un yeri olarak ifade edilebilir. Bergama ilçe sınırları içerisinde yer alan en önemli antik kentlerden birisidir. Antik kentin bir tıp okulu olarak anılması söz konusudur. Dolayısıyla burada sayısız ünlü hekim yetişmiştir. Burada bir adet sağlık kampüsü olduğu biliniyor. Asklepion, tarihe adını ilklerle kazımıştır. Dünyanın ilk psikoterapisinin burada yapıldığı uzmanlar tarafından ifade ediliyor. Aynı zamanda tedavi amacıyla uyuşturucu ilk defa burada kullanılmıştır. Kamu sağlığı politikaları da ilk defa burada uygulanmıştır. Asklepion Antik Kenti’ne giriş ücretlidir.
- Bergama Kütüphanesi: Bergama Kütüphanesi, şehir merkezinde yer alan ve tarihi güzellikleriyle ön plana çıkan yapıtlarından biridir. Kütüphane, 2. Eumenes zamanında inşa edilmiştir. Bölge içerisinde en dikkat çekici yapılardan birisidir. Mısır İskenderiye Kütüphanesi ile yarışabilecek boyutta gelişmiştir denebilir. Antik Dönemde bu gelişmişlik derecesine ulaşmak önemli olduğundan dolayı bölgenin en dikkat çekici yapılarından sayılıyor. İlgili kütüphanenin tahta raflarla donatılmış otantik bir yapısı mevcut. Aynı zamanda güzel bir okuma salonu da burada yer alıyor. Bergama Kütüphanesi tarihi yapısı kadar içerisinde yer alan 200.000 adet kitabıyla da dikkatleri üzerine çekiyor. Bu nedenle Bergama’da gezilecek yerler listesine rahatlıkla ekleyebilirsiniz.
- Kızıl Avlu: Kızıl Avlu Kalıntıları, Roma İmparatorluğu tarafından M.S. 2.yy’da inşa edilmiştir. Anadolu’da yer alan dini anıtların yapı taşlarından birisidir. Bergama merkezine yaklaşık olarak 1 km uzaklıktadır. Bu yapının diğer adı Sarepeion Tapınağı’dır. Kızıl Avlu adı ise yapıda tamamen kızıl topraktan oluşan tuğlaların kullanılması sonucu verilmiştir. Tapınağın inşa edilmesinden bir süre kadar sonra eklemeler yapılarak 5.yy’a gelindiğinde yapı tamamen kiliseye dönüştürülmüştür. Tapınak, Osmanlı Devleti Dönemi’nde camiye çevrildi. Ayrıca kutsal mekân olarak sayılmıştır. Bununla birlikte Kızıl Avlu, İncil’de adı geçen 7 tapınaktan birisidir. Dolayısıyla yerli – yabancı birçok turisti ağırlar. Bergama’da gezilebilecek dini yapılar arasında akla ilk gelen Kızıl Avlu’dur.
Bergama’da gezebileceğiniz diğer alanlar şu şekildedir;
- Kleopatra Güzellik Ilıcası
- Kapıkaya Tapınağı
- Bergama Taş Han
Bergama Nerede?
Bergama nerede sorusu Bergama’ya yolculuk yapmak isteyen birçok kişi tarafından soruluyor. Bergama, İzmir’in bir ilçesidir. İzmir ilinin kuzeyinde yer alan ilçe, tamamıyla bir antik kent görünümü sağlar. Ayrıca Roma kentinin ve Yunan kentinin kalıntılarına da ev sahipliği yapıyor. Bergama, İzmir’de bulunan Adnan Menderes Havalimanına yaklaşık olarak 130 km uzaklığa sahiptir. Uçak yolculuğunuzu gerçekleştirdikten sonra İZBAN raylı sistemlerle Aliağa ilçesine kadar gidebilirsiniz. Otobüs yolculuğu yapmak isteyenler için bilet alma seçenekleri de mevcut. Tren ile gitmek için İZBAN ile Cumaovası’na gidebilir, oradan da trene binebilirsiniz. Kendi aracınızla gidiyorsanız İzmir merkeze ulaşmadan kuzeye doğru ilerleyerek Bergama tabelalarını takip etmeniz yeterli olacaktır.
Bergama gezilecek yerler bakımından oldukça zengin bir ilçedir. İlçe genelinde antik kentler ve tarihi yapılar ön plandadır. Ancak doğal güzelliklerin de olduğunu söyleyebiliriz. Seyahatinizi renklendirmek için mutlaka rotanızı Bergama’ya çevirin.