Kahvaltının ayrı bir anlamı vardır Türk kültüründe. Çay, peynir, zeytin, reçel, bal, kaymak, bazlama, pişi, simit, domates, biber, menemen, yumurta derken çeşitleri artar da artar. Güzel bir kahvaltı, güzel bir günle eşdeğerdir bizim için. “Yemek yeme üstüne ne düşünürsünüz bilmem ama; kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı.” diye de boşuna dememiştir elbet Cemal Süreya. Tabi bu kahvaltı meselesi aslında her ülke için ayrı bir kültürdür. Hepsinin ayrı bir damak lezzeti vardır.
Bu nedenle de ülkelerin çeşitli kahvaltı alışkanlıkları bizlerin kahvaltı alışkanlıklarına uymayabilir. Fransa’ya gittiğinizde kahvaltı kültüründe kruvasan ve kahve, Uzak Doğu’da ise sabahın ilk ışıklarıyla birlikte yenen pilav ve balık bulabilirsiniz. Dahası Orta Doğu ülkelerinde yenen soslu etler damak tadınıza belki farklı gelir. İnsanların kendi ülkeleri içerisinde bile kahvaltı kültürü değişiyorken ülkeler arasındaki farklılıklar kaçınılmazdır. Tüm bunlar içerisinde bir ülke vardır ki kahvaltısının ünü dünyaya yayılmıştır. Kimden mi bahsediyoruz? Tabi ki İngilizlerin dünyaca meşhur kahvaltısından.
Türk kahvaltı sofralarına benzemiyor olsa da damak tatları çok da uçlarda değildir. İngiltere’ye yolunuz düştüğünde meşhur kahvaltısını tadarak güne başlamak oldukça keyifli olacaktır. Ülkedeki şirin kahvaltı salonları ile ünü dünyaya yayılan bu lezzetleri tadabilirsiniz. Peki bizim kültürümüzde masalar çeşit çeşit kahvaltılıklarla donatılırken bir İngiliz kahvaltısı neleri içerir? Dünyaca meşhur İngiliz kahvaltısının özellikleri nelerdir? İngiliz kahvaltısının tarihi nedir? İngiliz kahvaltısı denilince akla ne gelir? İşte karşınızda meşhur İngiliz kahvaltısının detayları…
Bir İngiliz Kahvaltısında Neleri İçerir?
Diğer Avrupa ülkelerine nazaran İngiliz kahvaltısı oldukça çeşitlidir. İngiliz kahvaltısı denildiğinde içerisinde kızarmış ekmek, çırpılmış veya göz yumurta, sosis veya pate, domuz pastırması, domates, kuru fasulye, mantar, sucuk (black pudding) ve hash browns adıyla anılan patates mücveri vardır. Kahvaltının yanında meyve suyu veya sütlü çay ve kahve içecek olarak tüketebileceğiniz seçeneklerdendir.
İngiliz kahvaltı tabağında yer alan hash browns, diğer adıyla patates mücveri, içerisinde soğan, patates, çeşitli baharatlar ve yumurta bulunan, ilk olarak New York’ta ortaya çıkmış bir kahvaltı türüdür. Yine black pudding de içerisinde domuz kanı, bitkisel otlar, soğan, çeşitli baharatlardan yapılmış; yulaf ezmesi veya arpa ile bağlanmış bir sucuk türüdür. Aslında tadına bakıldığında ağır tadı olan bir sosis değildir. Hatta içerisindeki baharatlara rağmen tadı birazcık tatlıdır.
Ülkenin hemen hemen tüm kafe, otel ve restoranlarında klasik bir İngiliz kahvaltı tabağı bulabilirsiniz. Hatta İspanya gibi ülkelerin popüler turistik mekanlarında da İngiliz kahvaltısına rastlayabilirsiniz. Türkiye’de de Ölüdeniz civarlarında İngilizlerin meşhur kahvaltısını tadabilirsiniz.
İngiliz Kahvaltısının Özellikleri
Uzun uzun düşünseniz bile bir araya getiremeyeceğiniz lezzetlerin buluştuğu tabağın adı İngiliz kahvaltısı tabağıdır. İngilizlerin kendilerine has kültürlerine ait olan bu tabak, belki sizlerin de damak tadına hitap ediyor olabilir. Denemeden bilinemez tabi.
İngilizler kahvaltılarını genellikle sabah saatlerinde yaparlar. Bu zaman dilimi ortalama 7 ile 9 arasındadır.
İngiliz kahvaltısının en önemli özelliklerinden biri domuz pastırması ve sosistir. Et ürünlerinden sonra ikinci kombinasyon ise sebzeler ve baklagillerdir. Hem sebzeler hem de baklagiller yüksek derecede pişirilmiş fasulye ve domatesten oluşur. Tabaktaki yağ oranını dengelemek açısından domateslerdeki tatlı ve asit dengesi çok önemlidir. Tüm bu unsurları birbirine bağlayan son dokunuş ise çıtır çıtır bir parça kızarmış ekmek ve yumurtadır.
İngiliz kahvaltı tabağına genellikle bir fincan çay eşlik eder. İngilizler kahvaltının yanında daha ziyade sütlü ya da kremalı çayı tüketirler. İstenirse siyah çay da bulunabilir tabi. İngilizlerin tükettikleri çaylar Uzak Doğu’dan gelir. Krema ve sütle beraber de oldukça lezzetli bir tada kavuşurlar. Ketçap veya kahverengi sos, yanında da güzel bir meyve reçeli bulunabilir. İsteğinize göre tabağınıza ek olarak black pudding (sosis), mantar veya patates mücveri (hash browns) de ekleyebilirsiniz.
İngiliz kahvaltı tabağına dikkat edildiğinde İngilizlerin et ürünlerine karşı bir hassasiyetinin olduğu görülür. Tabakta yer alan sosisler bunun en güzel göstergesidir. Ayrıca İngiltere’de farklı ot ve baharatlarla da yapılan çeşitli kahvaltılık sosisler de yapılır. Tabi bu sosisler Çinlilerin karabiberli ve yağlı sosisleri gibi değildir. Türkiye’de yapılan sosislerin biraz daha fazla baharatlı hâli gibi düşünülebilir. Dana eti ürünleri de son zamanlarda İngiliz kahvaltı tabağında yaygın şekilde kullanılmaya başlanmıştır.
Hani akşam yemeklerinde pilavın ayrılmaz ikilisi olarak servis ettiğimiz kuru fasulye vardı ya… İşte İngiliz kahvaltı tabağında sizi en çok şaşırtacak ürünlerden biri de kuru fasulyenin kahvaltı tabağında yer almasıdır. Bizdeki kuru fasulyeden tek farkı, şekerli bir tadının olmasıdır.
İngiliz kahvaltı tabağının en önemli özelliklerinden biri de kahvaltı günün ilk öğünlerinde yapılıyor olmasına rağmen gün ortasında yenilebilecek kadar doyurucu bir tabaktır.
İngiliz Kahvaltısının Tarihi
İngiltere’nin seçkin kimseleri tarafından başlatılan İngiliz kahvaltısı geleneğinin 1300’lerin başlarına kadar uzanan bir geçmişi vardır. Orta Çağ’a karşılık gelen bu dönemde genellikle kahvaltı ve akşam yemeği olmak üzere iki öğün tüketilirdi.
İngilizler kendi ülkelerinde üretilen çok çeşitli yiyecekleri ve malzemeleri, ülkelerinin zenginliğini göstermesi amacıyla kahvaltı tabaklarında sergilediler. Victoria döneminde sanayiciler, tüccarlar ve iş adamlarından oluşan sosyal sınıf, seçkinliklerini artırmaya çalışmanın yanında birçok geleneği de benimsediler. Buna karşılık ülkede eşraftan oluşan sosyal sınıf da düşüşteydi. Sanayi devriminde de fabrikalarda uzun süreler çalışan ve fiziksel güce ihtiyaç duyan kişilerin sabahları ilk olarak iyi ve doyurucu beslenmeye ihtiyaçları vardı. Kahvaltının ününün yükseltilmesi ve rafine edilebilmesi maksadıyla kahvaltı içerisindeki malzemeleri standartlaştırdılar. Ve sonucunda bugün dünyada da meşhur olan İngiliz kahvaltısını icat ettiler.
İngiliz kahvaltısının popülaritesi 1950’li yıllarda en üst noktaya ulaştı ve artık İngiliz kahvaltısı bu yıllarda milli bir yemek hâline geldi. Çünkü İngilizlerin neredeyse yarısı günlerine tam bir İngiliz kahvaltısıyla başladılar. İngiliz kahvaltısı için malzemeler tam olarak sabit değildi. İlk tarifler de 1840 yıllarında ortaya çıktı. Ancak malzemeleri sabit olmadığı için tariften tarife değişiyordu.
İngiliz Kahvaltısı Denilince…
İngiliz kahvaltısının tam karşılığı aslında kahvaltının farklı yiyeceklerle dolu olmasıdır. Farklı kombinasyonlarda olan bu kahvaltı, içerdiği ürünlerle oldukça doyurucudur. Bu neden tam kahvaltı ya da ideal kahvaltı olarak da isimlendirilir. Diğer Avrupa ülkelerine göre de oldukça zengin bir çeşitlilik sunduğu, İngiliz kahvaltı tabağında açıkça kendisini gösterir.
Kendine has özellikleri olan İngiliz kahvaltısı, neredeyse bir öğlen yemeğinin yerini alabilecek kapasiteye sahiptir. Kahvaltının amacı güne başlamadan önce gün içinde bize lazım olabilecek tüm enerjiyi vermektir. Bu nedenle İngiliz oyun yazarı Somerset Maugham da “İngiltere’de iyi yemek yemek istiyorsanız günde üç kez kahvaltı etmeniz gerekir.” der. Yazarın sözlerinden de hareketle İngiliz kahvaltısının oldukça iyi olduğunu anlayabiliriz.
Ülkenin caddelerinde dolaşırken karşınıza çıkan her kafe, restoran vb. yerlerde İngiliz kahvaltı tabağı ile karşılaşmanız İngilizlerin kahvaltıya ne kadar önem verdiklerini gösterir. İngiltere’nin şehirlerinde gezintiye başlamadan önce güne başlamadan bu mekanların birinde güzel bir İngiliz kahvaltısı ile enerjinizi depolayabilir ve şehir turuna devam edebilirsiniz. Malumunuz İngiliz kahvaltısında yok yok…