Bolu, Türkiye’nin Batı Karadeniz bölgesinde bir şehirdir. Bolu Gölü’nün doğu ucunda, Karadeniz kıyısından yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta bulunan şehir Türkiye’nin başkenti Ankara’nın yaklaşık 100 kilometre kuzeyinde yer alıyor. Bolu 14. ve 15. yüzyıllarda Anadolu’nun çoğuna hükmeden bir hanedan olan Bolu Beyleri tarafından kurulmuştur. Nitekim Bolu Bey, İslamiyet’i benimseyen ve yönetici olan ilk Osmanlı hükümdarlarından biridir. Bolu gezilecek yerler bakımından oldukça zengin bir şehirdir. Bu şehre seyahat etmek isteyenler bunun için önceden planlama yaparak gezmeye başlayabilir.
Tabi güzellikleri ile nefes almak isteyenlerin özellikle İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerden gelenlerin çokça olduğu Bolu aynı zamanda tarihi eserleri ile de ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Bolu’ya seyahat etmek isteyenler yazın ve kışın burada dolu dolu tatil seçeneklerine sahip olabilir. Bu sebeple her mevsim Bolu dinlenmek ve gezmek için yakınınızda bir seçenek olarak durmaktadır.

Bolu’nun M.Ö 1211 yılına uzanan bir geçmişi bulunuyor. Bu dönemde Hititlerin bulunduğu Bolu Frigyalıların eline geçmiştir. Ardından Lidyalılar ve Persler şehri ele geçirmiştir. Büyük İskender’den sonra çeşitli devletlere ev sahipliği yapan Bolu bu medeniyetlerin izlerini taşımaktadır. Bolu Cumhuriyet Döneminde il olmuştur. Her alanda kendini geliştirmeyi başaran şehir günümüzde de Karadeniz Bölgesi’nin en gelişmiş şehirleri arasında yer almaktadır.
Bolu’da Gezilecek Tarihi Yerler
Bu şehir, Helenistik dönemde Bithynia, Romalılar döneminde Claudio Polis ve Türkler tarafından alındıktan sonra ise Bolu adını almıştır. Bolu tarihin eski dönemlerinden günümüze ulaşan birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu durum şehirde çok zengin tarihi eserlerin var olmasını sağlamıştır. Şehre gelenlerin ziyaret edebileceği birçok tarihi eser mevcuttur. Bolu’yu seyahat için seçenlerin tatili boyunca gezip görebileceği, en popüler tarihi alanlar arasında Seben Kaya Evleri, Yukarı Taşhan, Gülezler Konağı, Göynük Zafer Kulesi, Tarihi Mudurnu Evleri, Göynük Evleri, Gerede Keçi Kalesi bulunuyor. Ayrıca Tarihi Bolu Hükümet Konağı, Ressam Mehmet Yücetürk Sanat Merkezi, Bolu Müzesi, Mudurnu Ahiler Müzesi ve Yıldırım Bayezid Hamamı (Orta Hamam) yer alıyor.
Seben Kaya Evleri: Bolu merkeze 4 km uzaklıkta bulunan Solaklar Köyü sınırlarında bulunmaktadır. Vadinin yamacına doğru kayaların oyulması ile yapılan bu evler dört katlı yapılardır. Bu oyma evlerin MÖ 300’lü yıllarda yapılmış olabileceği düşünülüyor. Günümüzde ziyarete açık olup içeriye girilmesi güvenlik açısından sıkıntı oluşturabilir. Bu sebeple ziyarete açık bölgelerin dolaşılması ziyaretçilerden isteniyor.
Yukarı Taşhan: Bolu merkezde Büyük Camii’nin yanında bulunan bu alan 1804 yılında inşa edilmiştir ve bünyesinde 30 odası bulunmaktadır. Kesme taş ve moloz ile inşa edilmiş olan bu yapı eyvanlı avlusu ve kemerleri ile ziyaretçilerin uğrak yeri olmuştur. Bu tarihi yapının içinde çay bahçesi de bulunuyor.
Gülezler Konağı: Bolu merkezde yer alan bu konak 19.yüzyılda inşa edilmiştir. 2008 yılında yıkılan bu konak yeniden aslına uygun olarak yapılmıştır. Konak 2011 yılında Abant İzzet Baysal Üniversitesi’ne bağlanmış ve şimdilerde ise Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi olarak kullanılmaktadır.
Göynük Zafer Kulesi: Bolu’nun Göynük ilçesinde yer alan kule 3 kattan oluşuyor. Kule 1923 yılında Sakarya Meydan Muharebesi’nde ölen şehitlerin anısına dönemin kaymakamı tarafından yaptırılmıştır. İlçeye hakim bir tepede bulunan kuleyi ilçeyi izlemek isteyenler ziyaret edebilir.
Tarihi Mudurnu Evleri: Eski Türk evlerinin en güzel örneklerini görmenin mümkün olduğu bu yer Bolu’nun Mudurnu ilçesinde yer almaktadır. Koruma altına alınmış olan bu alanda 165 tarihi ev bulunuyor. Alanda hamam ve 8 adet çeşme de yer alıyor.
Göynük Evleri: 20.yüzyılın başlarında inşa edilen evler beton ve ahşap karışımı olarak yapılmıştır. Bu evler Türk mimarisinin özelliklerini yansıtmaktadır. Evlerde özel avlular ziyaretçilerin dikkatini çekiyor. Ayrıca evlerin bulunduğu Göynük şehri de Citta Slow yani sakin şehir olarak adlandırılmaktadır. Bu sakinlik turistlerin ilgisini çekmektedir.
Gerede Keçi Kalesi: Bithynialılar döneminde yani MÖ 3. yüzyılda inşa edildiği düşünülmektedir. Bolu’nun Gerede ilçesinde Arkut dağı etrafında bulunan kalede düşmanların korkutulması için keçilerin boynuzlarında mum yakıldığı rivayet ediliyor. Kale 1993 yılında restore edilmiştir.
Bu tarihi mekanların dışında Bolu’da çok sayıda tarihi eser bulunmaktadır. Bu tarihi eserleri görmek isteyenler Tarihi Bolu Hükümet Konağı, Ressam Mehmet Yücetürk Sanat Merkezi, Bolu Müzesi, Mudurnu Ahiler Müzesi ve Yıldırım Bayezid Hamamı (Orta Hamam)’ı ziyaret edebilir.
Bolu’ya Ne Zaman Gidilmeli?
Bolu, yaz kış gezmek isteyenler için seçeneklerin bulunduğu bir şehirdir. Bolu’da iki çeşit turizm bulunuyor. Kış aylarında kış turizmi için uygun olan dağlar ve kayak merkezler vardır. Bunun yanında yaz kış ziyaretçisi bulunan doğa turizmi bulunuyor. Kış mevsiminde Bolu’ya seyahat etmek isteyenler Kartalkaya kayak merkezinde kayak imkanı bulabilir. Kayak tatili tercih edenler buraya kasım ayı ile mart ayı arasında gelebilir.
Bolu’da tatil yapmak ve dinlenmek isteyenler için Abant ve Yedigöller bölgesini ziyaret etmektedir. Bu bölgelerde kış aylarında kamp yapanlar bulunmaktadır. Abant ve Yedigöller nisan ayının sonunda başlayıp eylül ayının başına kadar tabi güzellikleri ile ziyaretçilerin uğrak yeri haline gelmiştir. Buralarda bulunan göller yaz aylarında bile çok sertin bir hava sunmaktadır.
Bolu’ya gitmek ve burada yaz mevsiminde veya kış mevsiminde tatil yapmak isteyenler bunun için önceden biletlerini alıp konaklama için yerlerini ayarlamalı.

Bolu’da Turistik Mekanlar
Bolu’da tatil yapmak ve Bolu’yu gezmek isteyenlerin bu şehirde görmesi gereken birçok mekan bulunuyor. Bu yerler özellikle turistik açıdan çok sayıda ziyaretçisi bulunan yerlerdir. Bolu gezilecek yerler listesinde Atatürk Orman Parkı, Yedigöller Milli Parkı, Abant Tabiat Parkı, Kökez Tabiat Parkı Koruma Alanı, Karagöl Tabiat Parkı, Beşpınarlar Tabiat Parkı, Aladağ Yaylaları, At Yaylası, Akkaya Travertenleri yer almaktadır. Bu yerler hakkında kısaca bilgiler şu şekilde sunulabilir:
Atatürk Orman Parkı: Bolu merkeze 2 km uzaklıkta bulunan bu parka ulaşım oldukça kolaydır. Parka gittiğinizde burada doğa sporları yapmak için çok çeşitli alanlar bulabilirsiniz. Bu parkta yürüyüş ve koşu parkurları bulunuyor. İstenler bisiklet turlarına katılabilir. Yılın her döneminde açık olan parka giriş ücretsizdir.
Yedigöller Milli Parkı: Bolu merkeze 45 km uzaklıkta bulunan Yedigöller Milli Parkı Bolu Dağları üzerinde yer alıyor. Bu parka ulaşım Bolu’nun her yerinden çok kolay bir şekilde sağlanabilir. Yedigöller Milli Parkı’nda Seringöl, Deringöl, Küçükgöl, Nazlıgöl, Büyükgöl, Sazlıgöl ve İncegöl bulunuyor. Bu göller etrafında kampçılar kamp kurabilmektedir. Ayrıca parka piknik için de gidilebilir. Milli parka giriş ücretlidir.
Abant Tabiat Parkı: Bolu merkeze 35 km uzaklıkta yer alan Abant Tabiat Parkı özellikle doğa severler tarafından çokça ziyaret edilmektedir. Park içerisinde konaklama için yerler bulunuyor. Burası yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken güzelliklere sahiptir.
Kökez Tabiat Parkı Koruma Alanı: Bolu merkeze 15 km uzaklıktadır. Parka giriş ücretsiz olup burada piknik yapılabildiği gibi doğa sporları da yapılabilir.
Karagöl Tabiat Parkı: Park Bolu merkeze 63 km uzaklıkta yer alıyor. Doğal güzellikleri sebebiyle burası doğaseverler tarafından ziyaret edilmektedir. Yılın her günü açık olan parka girişler ücretsizdir.
Bolu’da tabiat güzelliklerini görmek isteyenler Beşpınarlar Tabiat Parkı, Aladağ Yaylaları, At Yaylası, Akkaya Travertenleri’ni de ziyaret edebilir.