Bornova, İzmir’in en önemli merkez ilçelerinden birisidir. Bornova, köklü geçmişi ve coğrafi yapısı sayesinde zengin imkânlarıyla ziyaretçilerine kapılarını aralıyor. Tarihi yolculuk yapmak istiyorsanız burada oldukça fazla yapı mevcut. Aynı zamanda doğal güzellikler bakımından da birçok olanak sunuyor. İzmir’in sevilen yerlerinden biri olan Bornova’da çok keyifli vakit geçirebilirsiniz.
Bornova, gezi rotanızı çevirebileceğiniz en önemli alanlardan biri. Bornova gezilecek yerler bakımından birçok alternatif sunmasıyla ön plana çıkıyor. Listeye şu şekilde başlayabiliriz;
- Forum Bornova: Kazımdirik bölgesinde konumlanmış olan Forum Bornova, İzmir’de yer alan ilk açık hava alışveriş merkezidir. Bünyesinde birçok ulusal ve uluslararası markayı barındıran Forum Bornova, 7 salonlu sinemaya da sahiptir. Ayrıca AVM bünyesinde açık ve kapalı olmak üzere iki çeşit otopark mevcuttur. Forum Bornova AVM, gününüze renk katabileceğiniz eğlenceli mekânlardan biri.
- Homeros Vadisi: Homeros Vadisi, bir rekreasyon alanıdır ve Çamiçi mevkiinde yer alıyor. İsmini Odysseia ve İlyada eserlerinin sahibi olan Homeros’tan alır. İzmir’in kalabalık görünümünden uzaklaşmak isteyenler için önemli bir alternatif noktasıdır. Mesire alanı olarak değerlendirilebilecektir. Homeros Vadisi’nin toplam uzunluğu 7 km’dir. Vadi içerisinde mağara yer alıyor. Homeros’un orada yaşadığı iddiasına sahip olan bu alan görülmeye değerdir. Düzenleme çalışmaları sayesinde bölgeye piknik alanları ve göletler eklenmiştir. Vadiyi çınar ve akasya ağaçları süsler. Homeros Vadisi’ne giriş tamamen ücretsizdir.
- Çiçekliköy – Yakaköy: Bornova ilçe merkezine mesafesi 6 km’dir. Çiçekliköy ve Yakaköy, Manisa – İzmir karayoluna konumlanmıştır. Günübirlik gezileriniz için önemli alternatifler arasında yer alır. Köyleri 93 harbinden sonra Boşnaklar kurmuştur. Günümüzde ise mesire alanı olarak kullanılan bir yer. Tertemiz havası, rengârenk çiçekleri, çam ağaçları ile huzurlu bir atmosfere burada hâkim olabilirsiniz. Bölge üzerinde vakit geçirebileceğiniz kahvaltı salonları ve piknik alanları bulunuyor.
- Yeşilova Höyüğü: Yeşilova Höyüğü, İzmir’in en eski tarihi noktalarına ışık tutuyor. Bornova’nın Karacaoğlan Mahallesi sınır bölgesi içerisindedir. Geçmişinin M.Ö. 6500 – 4000 yılları arasına uzandığı düşünülüyor. Höyükten gün yüzüne çıkarılmış eserler dönem içerisinde işgal altında olduklarını ortaya çıkarmıştır. Yapılan kazıların neticesinde hem Neolitik Çağ hem de Kalkolitik Çağ’dan kalma eserler bulunmuştur. Yeşilova Höyüğü’nde ki toplam alan ortalama 70 dönümdür. Höyükte sergilenen eserler arasında çakmak taşı, mühür, delici – kazıcı aletler, 8500 yıl öncesine kadar uzanan günlük kullanım eşyaları yer alıyor. Yeşilova Höyüğü’ne giriş tamamen ücretsizdir.

Bornova Görülmesi Gereken Yerler
Bornova, görülmesi gereken yerler bakımından zengin bir ilçe. İlçe sınırları içerisinde birçok tarihi yapı, doğal güzellikler adeta görülmeye değer nitelikte. Tarihi anlamda oldukça büyük öneme sahip olan Bornova, her yıl binlerce turisti ağırlıyor. Ayrıca yerli halkında buradaki önemli yerleri ziyaret ettiğini söyleyelim. Bornova ilçesinde görülmesi gereken bazı yerler şu şekildedir;
· Âşık Veysel Rekreasyon Alanı: Bornova gezilecek yerler konusunda akla ilk gelen yerlerden birisidir. Âşık Veysel Rekreasyon Alanı Kızılay Mahallesi’nde yer alıyor. Toplamda 231 bin metrekarelik alana ev sahipliği yapan mekân dev bir kompleks niteliği taşır. Ünlü halk ozanı Âşık Veysel adına oluşturulmuştur. Park, 25 Eylül 2010 tarihinde açıldı. Park içerisinde 1500 metrekare yapay bir gölet, üç adet basketbol sahası, iki adet tenis sahası, bir adet futbol sahası, bir adet amfi tiyatro, 12 bin metrekarelik buz sporları salonu, üç adet çocuk oyun alanı, bir adet kafe, 1,5 km uzunluğunda bisiklet parkuru, dinlenme terasları ve otopark yer alıyor. Rekreasyon alanına girişler ücretli olmakla beraber yetişkinler ve öğrenciler için değişiklik gösteriyor.
- Küçükpark – Büyükpark: Kazımdirik mevkiinde bulunan Küçükpark, ilçenin tüm gün boyu en aktif yerlerinden birisidir. Küçükpark özellikle üniversite öğrencileri ve genç kesim tarafından tercih ediliyor. Burada 150’ye yakın kafe, pub, bar, restoran gibi eğlence mekânları yer alıyor. Bölge içerisinde 24 adet bisiklet park yeri de bulunuyor. Büyük Park, Bornova ilçe merkezinde yer alıyor. Yerli – yabancı birçok kişinin gün içerisinde dinlenebileceği alanlardan birisidir. Konumu ile birlikte gezilerin mola yerlerinden biri haline dönüşmüştür. Şehrin yeşil alanlarının dokusunu içerisinde barındıran park içerisinde restoran ve kafeler yer alır. Ek olarak düğün salonu ve tiyatro salonu yer alıyor. Ayrıca Uğur Mumcu Kültür Salonu da burada yer alıyor.
- Arkas Deniz Tarihi Merkezi: Tarihe ilgi duyanlar ve ek olarak denize ilgi duyanlar için muhteşem bir yer olan Arkas Deniz Tarihi Merkezi, Bornova’da Erzene Mahallesi sınırları içerisindedir. Arkas Holding’in yönetim kurulu başkanı sıfatını taşıyan Lucien Arkas tarafından hizmete açılmıştır. Açılış yılı 2012’dir. Lucien koleksiyonlarına ev sahipliği yapan yer de gemi maketleri, antika gemiler, tablolar yer alıyor. Müze içerisinde farklı tarihi bilgilerin alınması da mümkündür. Koleksiyon, halka açık bir şekilde sergilenirken 123 adet tablo, 127 parça gemi antikası, 112 adet gemi maketi yer alıyor. Arkas Deniz Tarihi Merkezi’ne girişler tamamen ücretsizdir.
Bornova Gezi Rehberi
Bornova, gezi rotasına ekleyebileceğiniz en önemli bölgelerden biri olarak ön plana çıkıyor. Turistik seyahatin yanı sıra günübirlik gezilerinizde de Bornova ilçesini tercih edebilirsiniz. İlçe sınırlarında birçok tarihi yapı bulmak mümkün. Aynı zamanda eğlence mekânları ve turistik yerler bakımından da bölge oldukça zengindir. Bornova gezilecek yerler listesine gezi rehberi başlığıyla şu şekilde devam edebiliriz;
- Ege Üniversitesi Etnografya Müzesi: Müze, bir zamanlar Sirkehane olarak adlandırılmıştır. Birçok tarihi yapının içinde yer aldığı Erzene Mahallesi sınırlarındadır. Müzenin kim tarafından yapıldığı bilinmiyor ancak 19.yy başlarından itibaren aktif bir şekilde kullanıldığı düşünülüyor. Bir zamanlar isminin Sirkehane olmasındaki temel neden arka tarafında bir kısmın sirke, diğer kısmının ise turşu yapımında kullanılmasından kaynaklanıyor. 1943 yılında Türkiye Cumhuriyeti Maliye Hazinesi’ne devredildi. Bu aşamadan sonra yapının ön kısmının lojman olarak kullanılması söz konusudur. Günümüzde Ege Üniversitesi’nin de katkısıyla geleneksel mesleklerin önemi anlatılıyor. Bu meslekler içerisinde terzilik, bakır işleme, ayakkabıcılık, ağaç işleme, ayakkabıcılık vb. yer alır. Meslekler hakkındaki birçok figür de halka bu şekilde tanıtılıyor. Müzeye giriş ücretlidir.
- Santa Maria Katolik Kilisesi: Erzene Mahallesi, Bornova’nın tarihi dokusunu yansıtan mahallelerden birisidir. Santa Maria Katolik Kilisesi de Erzene Mahallesi sınırları içerisindedir. 17.yy sonlarında inşa edildiği düşünülen kilise Meryem Ana’yı onurlandırmak adına yapılmıştır. İlk zamanlarda Protestanlar tarafından kullanılsa da günümüzde İtalyan Katolik Kilisesi şeklinde hizmet verir. Yapıldıktan bir süre sonra ilgili kilise yanmıştır. Bu nedenle 1890 yılına kadar kullanılması söz konusu değildir. Sonraları tekrar inşa edilerek hizmete açılmıştır. İçerisinde Antik Çağ mimarisine bağlı olarak ince el işleri görünür. Kiliseye, dar bir koridorun yer aldığı bazilikadan geçilerek giriş yapılıyor. Santa Maria Katolik Kilisesi ibadete açıktır.
Bornova ilçesinde gezebileceğiniz diğer bölgeler şu şekildedir;
- Âşık Veysel Rekreasyon Alanı’nda Bulunan Buz Pisti
- Ata Anı Evi Belkahve
- İzmir Tabiat Tarihi Müzesi
- Bornova Kent Arşivi – Müzesi

Bornova Nerede?
Bornova, İzmir’in merkezi ilçelerinden birisidir. Bornova’nın İzmir il merkezine uzaklığı ise 5 km’dir. İlçenin doğusunda Kemalpaşa ilçesi, güneyinde Buca ilçesi, batısında Bayraklı ve Konak ilçesi, kuzeybatısında Karşıyaka ilçesi ve Menemen ilçesi, kuzeyinde ise Manisa ili bulunur. Bornova nerede sorusuna bu şekilde yanıt verebiliriz. Bornova gezilecek yerler olarak pek çok alternatif bölge içerir. Bu nedenle gezi rotasına mutlaka Bornova ilçesini de eklemenizi öneriyoruz.