Bozcaada her ne kadar ada da olsa, ana karada ve Marmara Bölgesi sınırları içerisinde yer alan Çanakkale iline bağlı bir ilçe konumunda bulunuyor ve bu ilin en az nüfuslu ilçesi. Ada, Türkiye genelindeki adaların üçüncü, Ege Denizi’nde bulunan adaların ikinci büyük adası olma özelliklerini üzerinde barındırıyor. Bozcaada sadece iki tane mahalleden oluşuyor ve hiç köyü yok. Ada toprakları totalde 37.6 kilometrekarelik bir alana yayılıyor ve yirmi metrelik bir rakım değeri var. Rum Mahallesi, Bozcaada Müzesi ve Meryem Ana Kilisesi Bozcaada gezilecek yerler arasında ve birbirlerine yürüme mesafesinde yakın olarak bulunuyorlar.
Bozcaada Kalesi de tarihi dokularını kaybetmeden çeşitli çalışmalarla bugüne kadar ulaşabilmiş önemli, gezilecek yerlerden. Ayazma ve Habbele plajları ise adaya gezmeye geldiğinizde denize girebileceğiniz ve serinleyebileceğiniz yerler arasında bulunuyorlar. Akvaryum Koyu’nda ve Beylik Koyu’nda da gezmeye gittiğinizde doğa ile iç içe vakit geçirebilirsiniz. Adaya ulaşabilmek için Çanakkale ilinin Geyikli ilçesinden düzenlenen ve kalkışı gerçekleştirilen feribotlardan birine binmeniz yeterli olacaktır. Ana kara ile adanın tek bağlantısı deniz yolu olduğu için başka bir deniz aracınız yoksa bu yolu deneyebilirsiniz.

- Bozcaada Kalesi
Kalenin yapılış tarihi ve kim veya kimler tarafından inşa edildiği hakkında günümüzde ulaşılmış bir bilgi bulunmuyor. Fakat farklı senelerde veya çeşitli dönemlerde birçok restorasyon işlemi görmüş ve günümüze kadar ayakta kalabilmeyi başarmış. İlk onarımını Osmanlı padişahlarından olan Fatih Sultan Mehmet yaptırmış. Daha sonra Venediklilerin eline geçen kale 1657 senesinde tekrar alındığında bu dönemde de önemli restore ve onarım işlemi yapılmış. 1815 senesinde ise Osmanlı İmparatorluğu’nun otuzuncu padişahı olan 2. Mahmut kaleyi neredeyse yeniden yapılmış denebilecek kadar onarımını yaptırmış. 1996 senesine gelindiğinde ise Türkiye’de bulunan bir bakanlık tarafından son restore işlemini görmüş. Bu kale, iç bölümünde cami, kışla, revir ve zindanlar, dış bölümünde şuan olmasa da cephanelik, eğitim alanları ve evler gibi yapılar olmak üzere toplamda iki bölüme ayrılıyor. Aynı zamanda iç tarafta Bozcaada tarihini yansıtan çeşitli etnografik eserler sergileniyor ve bunun için bir sergi alanı bulunuyor.
- Bozcaada Müzesi
Bozcaada Müzesi’nin en önemli özelliklerinden birisi, içerisinde ziyaretçileri karşılayan eserlerin sürekli aynı kalması değil üzerine yeni eserlerin koyuluyor olması. Bu adayı seven bir girişimci kişinin, ada ile ilgili eserleri sergilemek istemesi ile kurulan müze içerisinde birde mağaza bulunuyor ve beğendiğiniz eşyaları satın alma imkanı sunuluyor. Mağaza içerisinde kitap, yüzük ve kolye gibi takı eşyaları, kartpostal ve seramikten yapılmış kupalar bulunuyor. Yunan kültüründen de eserler barındıran müze, 2013 senesinde dünyaca bilinen bir kuruluştan barış kültürünün yayılmasını sağladığı için ödül almış. Adaya ait eski fotoğraflar ve Osmanlı zamanından kalan bazı eşyalar gibi çeşitli daha birçok şey müze içerisinde sergileniyor. İçeriye girebilmek için öğrenci ve yetişkinlere göre ayrı ayrı düzenlenmiş olan az miktarda ücretler ödemeniz gerekiyor.
- Rum Mahallesi
Bu mahallenin adı resmiyette Cumhuriyet Mahallesi olarak geçiyor. Bozcaada içerisinde totalde iki adet mahalle bulunuyor ve bu mahallelerden bir diğeri ise Alaybey Mahallesi. Halk arasında bu mahaller Rum ve Türk mahalleleri olarak da anılıyor. Cumhuriyet Mahallesi’nden yani Rum Mahallesi’nden geçerken sınırları içerisinde bulunan Bozcaada Müzesi ve Meryem Ana Kilisesi’ni de ziyaret edebilirsiniz. Bu mahallede, taş sokaklar ve düzenli bir şekilde sıralanmış evler, bu evlerin duvarları üzerindeki çiçekler ilginizi çekebilir. Her iki mahallede de tarihi dokulara ev sahipliği yapan güzel manzaraları eşliğinde keyifli bir yürüyüş yapabilirsiniz.
- Ayazma Plajı
Adanın merkezine totalde yedi kilometre uzakta bulunan bu plaja ortalama bir zamanda yürüyerek ulaşabilirsiniz. Plaja girmek istediğinizde halk plajı olduğu için girişte herhangi bir ücret ödemeniz gerekmiyor. Fakat şezlong ve şemsiye gibi çeşitli ihtiyaçlar için bir miktar ücret ödemeniz gerekebilir. Plajın suyu yaz aylarında da serinliğini koruduğu için, ferahlamak için buradaki denize girebilirsiniz.
- Meryem Ana Kilisesi
Meryem Ana Kilisesi’nin duvarları üzerinde yazan tarihe göre yapı 1869 senesinde inşa edilmiş. Fakat bu bilgi kesin olarak kanıtlanamıyor ve Venediklilerin döneminde yapıldığı da tahmin ediliyor. Kilise haftanın altı günü kapalı fakat hafta sonu pazar günü içeride yapılan ayin sırasında açılıyor. Rum Mahallesi olarak tanımlanan Cumhuriyet Mahallesi sınırlarında yer aldığı için, bu mahalleyi ziyarete geldiğinizde yürüyerek kiliseye de ulaşabilirsiniz. Kilisede 1895 senesinde yapılmış olan dört katlı bir çan kulesi bulunuyor, zaman içerisinde tahrip olan bu kule 1980’li seneler içerisinde sökülmüş ve demir kafes içine konulmuş. 2006 senesine gelindiğinde ise çana restorasyon işlemi uygulanmış. Yapının 23.8 metre değerinde bir yüksekliği bulunuyor.
- Beylik Koyu
Ayazma Plajı’nda vakit geçirdikten sonra Beylik Koyu’na da hızla ulaşabilir ve burayı gezebilirsiniz, çünkü burası plaja çok yakın bir konumda bulunuyor. Bu koyun ünü ise toprakları üzerine bir geminin oturmasından geliyor. Buraya çeşitli aktiviteler için gelinse de genellikle kamp için tercih ediliyor. Koy içerisinde alışveriş yapılacak yer bulunmadığı için ihtiyaçlarınızı dışarıdan almanız gerekiyor.
Bozcaada’da Günübirlik Ne Yapılır?
Bozcaada’da günübirlik ne yapılır? Rum Mahallesi ve Türk Mahallesi’nde turlayabilir ve Bozcaada Kalesi ve Müzesi’ni gezerek içlerinde bulunanları inceleyebilirsiniz, bu sayede tarihi bir gezi de yapmış olursunuz. Bozcaada plajlarına Ege Denizi’nin serin sularına girebilirsiniz, deniz üzerinde gezmek istiyorsanız bölgede düzenlenen ve tekne ile yapılan çeşitli turlara katılabilirsiniz. Bu sayede bölgedeki koyları da turlar sırasında gezmiş ve görmüş olursunuz. Bağ Yolu’na gidebilir ve burada yetişen üzümleri toplayabilirsiniz, burada bisiklet sürebilirsiniz.

Bozcaada Bir Günde Gezilir mi?
Bozcaada bir günde gezilir mi? Eğer tüm adayı bir gün içinde gezmek istiyorsanız ziyaret noktalarındaki kalma sürenizi biraz kısa tutmanız gerekir. Bu sayede tüm adayı hızlı bir şekilde bir gün içerisinde gezebilirsiniz. Fakat bu şekilde adanın gezilecek yerlerini sadece görmüş olursunuz. Bunun yerine bir gün içerisinde adanın merak ettiğiniz yerlerini gezmek isterseniz o zaman keyifli bir gezi yapabilirsiniz. Bozcaada’nın her yerini gezmek, adanın ruhunu ve tarihini anlamak, gezinizden keyif almak istiyorsanız iki gününüzü ayırmanız daha yararlı olabilir.
Bozcaada Neyi İle Meşhur?
Bozcaada neyi ile meşhur? Asma yaprağında sardalya balığı adanın en meşhur yiyecekleri arasında bulunuyor. Bu yemek, kılçığı ve gerekli diğer yerleri temizlenmiş sardalya balığı, asma yaprakları, belirli ölçeklerdeki tuz, karabiber ve zeytinyağı malzemeleri ile yapılıyor. Kabak çiçeği dolması, kalamar başta olmak üzere çeşitli deniz ürünleri, damla sakızlı Türk kahvesi ve domates ve gelincikten yapılan reçeller de adanın en meşhurları arasında. Damla sakızlı kurabiye de buraya gezmeye gidildiğinde tadılması gereken meşhur yiyeceklerden biri.
Bozcaada Yürüyerek Gezilir mi?
Bozcaada yürüyerek gezilir mi? Rum Mahallesi gibi çeşitli gezilebilecek yerleri içinde barındıran bir konumda bulunuyorsanız adanın çoğu yerini yürüyerek gezebilirsiniz. Aynı zamanda adayı turlarken bisiklet ve motosiklet gibi araçları da kullanabilirsiniz. Her iki yöntemde de güzergahınız üzerinde güzel manzaraları görebilirsiniz.