İzmir’in köklü tarihi ve doğal güzellikleri ile büyük bir ilgi toplayan ilçesi Buca, Anadolu’nun en zengin ve çeşitli lezzet sunan mutfaklarından birine sahip. Ege’nin lezzetli mutfağını yansıtan bu kentte, deniz mahsulleri, sebze yemekleri, zeytinyağlılar, et yemekleri, tatlılar ve hamur işlerini bulmak mümkün oluyor. İzmir dendiğinde akla gelen lezzetlerden İzmir köfte, boyoz, kumru, kokoreç, kabak çiçeği dolması, enginar dolması ve İzmir bomba gibi daha pek çok ünlü lezzet yer alıyor. Geleneksel lezzetlerin yanı sıra Dünya mutfağından ve farklı kültürlerden etkilenerek hazırlanan yemekler de bulunuyor. Peki, Buca’da ne yenir?
Sütlü Balık
Buca’ya gidildiğinde ilk tadılması gereken lezzet sütlü balık oluyor. Sağlıklı lezzetlerin sunulduğu Buca’da akşam yemeklerinde açılış ot ve mezeler ile yapılıyor. Ardından sofraya çeşitli balık ürünleri geliyor. Ege’nin dağlarından toplanan otların ardından Ege Denizi’nde çıkarılan taze balıkların sıra dışı yöntemlerle pişirilmiş halleri sofrada yerini alıyor. Bu lezzetlerden biri olan Sütlü Balık ise, her İzmirlinin olmazsa olmazı ve balık sofralarının popüler lezzeti oluyor.
Ege Denizi’nden çıkarılan taze balıklar süt ve tereyağı eşliğinde pişirilerek hazırlanıyor. Hemen hemen her restoran ve lokantada bulunabilecek bu lezzetin mutlaka tadılması gerekiyor. Hem yabancı hem de yerli turistlerin tercih ettiği Sütlü Balık’ı siz de deneyin!

Enginar Dolması
Ege Bölgesi dendiğinde akla gelen Enginar Dolması ile Buca’da da sıklıkla karşılaşılıyor. Hemen hemen her restoranında ve lokantasında karşılaşılacak bu lezzet, zeytinyağlılarıyla ünlü olan kentin en fazla tüketilen sebzelerinden biri oluyor. Özellikle mevsiminde gidildiğinde mutlaka tadılması gereken bu lezzeti pazardan alıp memlekete götürmek de gerekiyor.
Enginar’ın türlü türlü yapım şekli olsa da en çok tercih edileni Enginar Dolması oluyor. Enfes lezzetteki pirinçli iç harca bir de dereotu eklendiğinde ortaya muhteşem bir lezzet çıkıyor. Buca başta olmak üzere pek çok Ege şehrinde rastlanacak bu lezzetin mutlaka denenmesi gerekiyor.
Çığırtma
Ege mutfağının her özelliğini içeren Çığırtma, Bergama mutfağından çıkarak tüm İzmir’e yayılan bir yöresel lezzet. Doğal ve çeşitli mevsim sebzelerinin kızartıldıktan sonra sarımsaklı ve domatesli sos ile karıştırılması sonucunda hazır oluyor. Herkesin elindeki malzemelerle yapabileceği bu lezzet, İzmir sofralarında yer alıyor.
Bol bol zeytinyağı içerdiğinden Ege mutfağına ait olduğunu kanıtlayan Çığırtma, enfes lezzeti sayesinde gezginlerin kalbini fethediyor. Ege ve Akdeniz dışında birçok bölgede yapılsa da İzmir’in bereketli topraklarında yetişen doğal sebzelerle yapılan çığırtmanın yerini hiçbir şey tutmuyor.
Şevketi Bostan
İzmir mutfağında sıklıkla hazırlanan ve adını tüm Türkiye’ye yayan Şevketi Bostan, birçok farklı yöntemle hazırlanıyor. Kavurarak, haşlayarak ve sulu yemek olarak tercih edilen bu yemek, bazen zeytinyağlı, etli ve soğanlı olarak da pişirilebiliyor. Ancak hangi şekilde yapılırsa yapılsın son derece lezzetli bir yemek oluyor.
Buca halkının sıklıkla tükettiği bu ot, adeta şifa deposu. Sağlığa iyi geldiği ve bağışıklığı güçlendirdiği söylenen şevketi bostan Ege bölgesinde düzenli olarak tüketiliyor. Buca’ya yolu düşenlerinde hem hafif hem lezzetli hem de besleyici olan bu lezzeti tatması gerektiği öneriliyor.
Boyoz
İzmir dendiğinde akla gelen Boyoz, yöresel lezzetler listesinde başı çekiyor. Hem kahvaltılarda hem ara öğünlerde tüketilen boyoz, doymanın en pratik ve lezzetli hali oluyor. Buca halkı tarafından yumurta ile tüketilen lezzet, kentin kahvaltı kültürünü yansıtıyor.
İçeriğinde maya bulunmayan bir hamur işi olan Boyoz, son derece yağlı bir besin. Buca’ya gitme sebebi olabilecek kadar lezzetli olan Boyoz’un ıspanaklısı, peynirlisi, çikolatalısı ve tahinlisi bulunuyor. O nedenle her damak zevkine ve ihtiyacına hitap ediyor.

Kumru
Hemen hemen herkesin sevdiği Kumru’yu bir de Buca’da denemek gerekiyor. Çünkü gerçek bir kumru ancak Buca’da yenir. Pratik ve ekonomik olan bu lezzet hem plajlarda hem de sokaklarda en çok tercih edilen lezzet olma özelliği taşıyor. Kumrunun içerisinde genelde sucuk, salam, turşu, domates, sosis, mayonez ve ketçap gibi malzemeler bulunuyor. İçeriği isteğe göre hazırlanabiliyor ve bazı fırınlarda sade bir şekilde susamlı kumru ekmeğini bulmak da mümkün oluyor.
Gevrek
Türkiye’nin birçok şehrinde simit olarak bilinen bol susamlı ve halka şeklinde olan yiyeceğe Buca’da gevrek deniyor. Sebebi ise, İzmir halkının yumuşak simitle çok aralarının olmadığından gevreğin fırında uzun süre bekletilerek kıtır olmasından kaynaklanıyor. Son derece lezzetli olan bu gevrek, Buca halkı tarafından kahvaltı başta olmak üzere öğle yemeğinde ayran ve çay ile tüketiliyor.
İzmir’in sembolü haline gelen gevreği sahilde, yürüyüşte, sokakta vb. yerlerde alarak tüketmek mümkün oluyor. Özellikle gezi esnasında çok acıktığında taze bir atıştırmalık arayanlara hitap ediyor. Buca sahilinde, çarşısında, sokağında, tezgahlarında ve fırınlarında bulunabilecek bu lezzetin mutlaka denenmesi gerekiyor. Özellikle sıklıkla simit tüketen insanların aradaki farkı anlayabilmesi için denemesi mühim oluyor.
Tulum
Türkiye mutfağındaki kahvaltıların vazgeçilmezi olan tulum peynirine Buca’da da rastlamak mümkün oluyor. Ülkenin her yerinde olduğu gibi Buca’da da kahvaltılarda tüketilen tulumun diğer adı çoban peyniri. Bu peyniri diğer tulum peynirlerinden ayıran özellik ise, koyun sütünden yapılıyor olması. İzmir tulumunun ana vatanı Bergama ilçesi olsa da Buca’da da hem kahvaltı restoranlarında hem marketlerde hem de simitçilerde bulunuyor.
Peynir tutkunlarının çok seveceği İzmir tulumunun Buca’da da tadıldığı gibi satın alınıp eve de götürülmesi gerekiyor. Hatta sevdiklerine lezzetli bir hediye götürmek isteyenlerin mutlaka İzmir tulumu alması mühim oluyor.

Kabak Çiçeği Dolması
Türkiye’nin birçok kentinde dolmanın türlerine rastlamak mümkün oluyor. Çünkü Türk halkının dolmaya olan sevgisi inkar edilemeyecek boyutta. Ancak Kabak Çiçeği dolması, o güne kadar tüketilen tüm dolmaları unutturuyor. İzmir’in çok sevilerek tüketilen lezzeti olan Kabak Çiçeği Dolması hem sıra dışı lezzeti hem de hafifliği ile her gezginin kalbini fethediyor.
Bazı yörelerde kabak çiçekleri atılırken, İzmir halkı bu çiçekleri görünce asla atmıyor ve hemen değerlendiriyor. Sabahın erken saatlerinde özenle toplanan kabak çiçekleri, iç harçla buluşturularak ortaya mükemmel bir lezzet çıkarılıyor. Son derece hassas olan kabak çiçeği yapraklarını doldururken nazik olmak gerekiyor. İç harcına ise nane, maydanoz ve dereotu eklenmesi lezzetin tadını bir adım ileriye taşıyor. Buca halkının popüler yemeklerinden olan Kabak Çiceği dolmasının mutlaka denenmesi gerekiyor.
Midye Dolma
İzmir’in hemen hemen her yerinde bulunan Midye Dolma, en çok sevilen sokak lezzetlerinden biri oluyor. Adeta bağımlılık yapan ve yiyenlerin kendini durduramayacağı bu lezzet, kentin yöresel yemekleri arasında yer ediniyor. Yerli ve yabancı turistlerin gönlünü fetheden Midye Dolmanın, Buca sahil şeridinde bulunan satıcılarda veya restoranlarda denenmesi gerekiyor.
Büyük bir özenle toplanan midyeler temizleniyor ve içerisinde özel pirinçten elde edilen harç dolduruluyor. Üzerine limon sıkıldığında ise, eşsiz bir lezzet şöleni sunan Midye dolmaya her yiyen bayılıyor. Yaz aylarında Türkiye’nin birçok sahil kentinde rastlanan midyeye Buca’da da sıklıkla rastlanır. Üstelik çok uygun fiyatlara tüketiliyor. O nedenle gezi esnasında acıkınca veya atıştırmalık arayışına girince midye dolma tüketilmesi öneriliyor.