Doğal güzellikleri ve tarihi alanları ile dikkat çeken Bulgaristan, her yıl Türkiye’den gelen vatandaşlarını mest etmeyi başarıyor. Birbirinden eşsiz lezzetteki yöresel yemekleri, sabahın ilk ışıklarına kadar eğlenmeyi mümkün kılan mekanları, turistik beldeleri, zamandan yolculuğa çıkaran noktaları ve alışveriş merkezleri ile turistlerin Bulgaristan tatilinden olan beklentilerini üst safhaya taşıyor.

Bünyesinde barındırdığı her bütçeye ve her kritere hitap eden otelleri de Bulgaristan’ın sıklıkla tercih edilme sebepleri arasında yer alıyor.
Bulgaristan, Türk vatandaşlarından turistik geziler başta olmak üzere iş, diplomasi, oturum, aile ziyareti gibi daha pek çok sebepten dolayı vize talep ediyor. Bulgaristan vizesi, istenilen belge ve evrakların ilgili kuruma eksiksiz ve doğru bir biçimde sunulması ile alınabiliyor. İlk kez Bulgaristan vizesi alacak olanların tecrübesizliği ve ihmali vize reddi alınmasına da yol açabiliyor. Bu tarz durumların yaşanmaması adına Bulgaristan vizesi nasıl alınır, Bulgaristan vize başvurusu nasıl yapılır, Bulgaristan vize reddi sonucunda neler yapılmalı gibi daha pek çok soruya yanıt veriyoruz. Bulgaristan hakkında merak edilen her şeyi sizler için sıraladık. İşte, Bulgaristan hakkında tüm merak ettikleriniz!
Bulgaristan Vize İstiyor mu?
Bulgaristan, Türk vatandaşlarının ülkeyi ziyaret edebilmesi için bir vize şartı koşuyor. O nedenle ülkeye gidecek olan vatandaşların öncelikle Bulgaristan vizesi alması gerekiyor. Ülkeyi ziyaret amacına bağlı olarak uygun vize çeşidini alıp, Bulgaristan’ı ziyarette bulunmak mümkün oluyor.

2023 Bulgaristan Vize Randevusu Nasıl Alınır?
Bulgaristan vizeleri pek çok çeşide ayrılıyor. Randevu almadan önce Bulgaristan’a ne sebeple gidileceğini ve hangi tür vizenin alınması gerektiğini öğrenmek gerekiyor. Örneğin, kısa süreli C tipi Bulgaristan vizeleri için vize randevusu almaya gerek yok. Kısa süreli Bulgaristan vize başvuru işlemleri konusunda herhangi bir acente randevu alacağını ve karşılığında bir ücret isteyeceğini söylediğinde itibar edilmemesi gerekiyor. Bulgaristan D vize başvurularında Bulgaristan vize randevusu alınabiliyor. Ancak kişinin bizzat giderek veya telefondan iletişime geçerek alması gerekiyor.
Bulgaristan Vizesi Nasıl Alınır?
Bulgaristan vizesi, başvuru yapılacak vize türü için istenilen belgeler ve evraklar hazırlandıktan sonra alınabiliyor. Bu belgelerin eksiksiz ve doğru bir biçimde sunulması, süreci hızlandırarak çok daha kolay şekilde vizeye sahip olmaya imkan tanıyor. Bulgaristan C tipi vizesi kategorisinde ticari, aile ziyareti ve turistik vize türleri bulunuyor.
Bulgaristan transit vize de kısa süreli vize kategorisinde yer alsa da A tipi vize olarak geçiyor. Bulgaristan D tipi vize ise, Bulgaristan’da 90 günden fazla kalacak insanların başvuru yapabileceği bir vize türü oluyor. Ülkeye turistik amaçlı gidecek olanların yaptığı vize başvuruları 2 hafta içerisinde onaylanabiliyor. Transit, ticari ve ziyaret amaçlı alınacak olan vizeler, uzun süreli ve ülkeye birden fazla seyahat sebebi gerçekleştirildiği zaman uzun süreli olarak çıkabiliyor.
Eş üzerinden oturum vizesi isteyenlerin ve şirket kurmak amacıyla oturum vizesi isteyenlerin, D tipi vize başvurusunda bulunmaları gerekiyor. D vize türü ile ülkeye giriş yapan insanların sonradan Bulgaristan’da oturum izni almaları mühim oluyor. Bulgaristan turist vize başvuru sonuçları genelde 5 iş günü içerisinde sonuçlanıyor.
Schengen Vizesi ile Bulgaristan’a Giriş Mümkün mü?
Schengen vizesi, geniş bir kullanım alanı sunuyor. Öncelikle Schengen vizesi alınan ilgili ülkeye gidildikten sonra bir başka ülkeye gitmek mümkün oluyor. Ancak bazı kurallara uyulduğu takdirde diğer Schengen ülkelerine de geçiş yapılabiliyor. Bazı insanlar bu durumu suistimal ederek yanlış davranışlarda bulunabiliyor. Örneğin, Yunanistan için alınan 6 aylık vize ile ülkeye giriş yapılıyor. Ancak ülkede kısa bir süre durduktan sonra Bulgaristan’a geçiş yapılarak alınan Schengen vizesi suistimal edilmiş oluyor. Bu durum ise, sonraki vize başvurularında talebin reddedilmesine ya da sürecin uzamasına neden olabiliyor.

Bulgaristan, Schengen vizesi çeşitleri arasında bulunmuyor. Bu kural, Bulgaristan’ın resmi yazılarında ve vize rejimi tanımında yer almasa da Schengen Kanununun iç yönetmeliğinde bulunuyor. Vize alırken sorun yaşanmasa da bir ülkede alınan Schengen vizesiyle başka ülkelere seyahat etme durumuna dikkat edilmesi büyük önem taşıyor.
Bulgaristan Vize Reddi
Bulgaristan vize başvurusu yapıldığında onay alınabildiği gibi red kararıyla da karşı karşıya kalınabiliyor. Bu karar, uzun incelemeler sonucunda çeşitli sebeplerle verilebiliyor. Çünkü vize başvurusu bireysel olup, her dosya ayrı ayrı incelenerek karara bağlanıyor. Başvuruların değerlendirilerek karara bağlanması konusunda ilgili merci ülkemizde bulunan Bulgaristan Konsoloslukları oluyor.
Bulgaristan vize başvurularında red alınmasının birkaç tane sebebi bulunuyor. Bulgaristan vizesi red nedenleri aşağıdaki gibidir:
- Vize adayının sunduğu maddi kaynakların Bulgaristan için yetersiz kalması,
- Adayın başvuruda sunduğu belge ve evrakların ülkeye gidiş nedeniyle çelişmesi,
- Yetersiz başvuru dosyası, yanlış bilgilerle doldurulmuş form ve eksikliklerin olması,
- Bulgaristan Konsolosluğuna sunulması gereken ek ekraların, belgelerin ve diğer istenilenlerin eksik olması,
- İlk Bulgaristan başvurusu tecrübesizliğinden kaynaklanan eksiklikler.
Bulgaristan vizesi red sebeplerinden bir diğeri de, konsolosluğun ilgili adayın ülkeye giderek geri dönmeyeceği hakkında bir kanıya varması oluyor. Bu durum konusunda emin olan konsolosluk doğrudan red kararı veriyor. Bulgaristan’a gidecek olan adayın Schengen bölgesine giriş yasağının bulunması da red almasına neden oluyor. O nedenle istenilen evrakların doğru hazırlanması ve gidiş sebebinin şeffaf bir biçimde açıklanması büyük önem taşıyor. Vize başvurusunu önemsemeyerek yalnızca evrak sunmaktan ibaret olarak görmemek gerekiyor. Formda boşluk bırakılması, ufak bir detayın atlanması veya şeffaf davranılmaması, Bulgaristan vizesinden red alınmasına neden olabiliyor. O nedenle vize başvurularının önce deneyimlemiş birinden yardım alarak veya danışmanlık hizmeti alarak hazırlanmasında fayda görülüyor.
Vize reddi Bulgaristan konsolosluğu tarafından verilse de red mektubu ilgili kişiye imza karşılığında veriliyor. O nedenle red alan ilgilinin konsolosluğa giderek imza atması ve bu mektubu alması gerekiyor. Öte yandan itirazda bulunmak isteyenlerin itiraz dilekçesi veya red kararını ortadan kaldıracak bir belge ile konsolosluğa gitmesi gerekiyor. Dava yoluyla da şansen karara itiraz etmek mümkün oluyor. Vize başvurusunu aracı kurum yapsa bile, vize reddine itiraz başvurusunu ilgili kişinin yapması zorunlu oluyor.
Bulgaristan Vizesi Sık Sorulan Sorular
Bulgaristan Vizesi Nerede Geçerli?
Bulgaristan Vizesi ile Fransa, İtalya, Yunanistan ve Almanya gibi Schengen ülkelerine gidilmiyor. Ancak Hırvatistan ve Romanya gibi ülkelere Bulgaristan vizesinin çok girişli olmak kaydıyla gidilebiliyor.
Bulgaristan Vizesi Çıktıktan Sonra Sınırdan Geçebilmek için Neler Gerekli?
Bulgaristan vize başvurusuna onay alındıktan sonra birtakım belge ve evrakların hazırlanması gerekiyor. Örneğin otel rezervasyonu, Bulgaristan sağlık sigortası ve Euro’nun her gezginin yanında bulunması gerekiyor.
Bulgaristan Vize Başvurusu Nereye Yapılır?
Türkiye’nin birçok şehrinde Bulgaristan resmi temsilcilikleri yer alıyor. Vize başvurusunu kişinin bizzat konsolosluğa giderek yapması gerekiyor. Her temsilcinin kendi görev alanı bulunduğu için kapsama alanı dışındaki insanların başvuruları kabul edilmiyor. Örneğin, Ankara Büyükelçiliği uzun süreli vize başvurularını kabul ediyor ve ülkelerarası diplomasi konusunda büyük bir görev üstleniyor.
Bulgaristan Edirne Başkonsolosluğu ile Bulgaristan İstanbul Başkonsolosluğu yalnızca vize başvurularını değerlendirme yetkisine sahip. Bursa Konsolosluğu ise, Bulgaristan’ın Türkiye’de bulunan son temsilciliği sayılıyor.