Türkiye’nin Akdeniz Bölgesi’nde yer alan Burdur, göller şehri olarak biliniyor. Doğal güzellikleri, tarihi alanları, kültürel zenginlikleri ve yöresel lezzetleri ile gönüllerde taht kuran Burdur, keşfedilmesi gereken bir cevher. Burdur’da tuzlu, tatlı, küçük ve büyük olmak üzere her çeşitte göl bulunuyor ve gezginlere doğanın tadını çıkarmaları için birçok alternatif sunuluyor. Örneğin, Salda Gölü, Türkiye’nin Maldivleri olarak biliniyor ve her yıl milyonlarca gezginin uğrak noktası oluyor.

Burdur sınırları içerisinde bulunan tabiat parkları ve doğa harikası olan ormanlarıyla da görenleri büyülüyor. O yüzden Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken şehirler listesinde ilk sıralarda yer ediniyor. Müzeleri, camileri, gölleri, köprüleri, kanyonları, antik kentleri ile popüler olan Burdur’a en az 3 günün ayrılması gerekiyor. Ayrıca bu şehri gezmek için çok büyük bütçelere ihtiyaç duyulmuyor. Yalnızca sizin için hazırlanan gezi rehberine uyduğunuzda Burdur’un en değerli alanlarını görmüş oluyorsunuz. Hazırsanız Burdur’da gezilecek tarihi, doğal ve kültürel alanların listesine başlayalım. İşte, Burdur’da gezilecek yerler!
Karanlıkdere Kanyonu
Burdur gezilecek yerler listesinin başında Karanlıkdere Kanyonu yer alıyor. Son derece değerli bir güzellik olan bu kanyon, Ballık köyü yakınlarında yer alıyor. Muhteşem doğası ile dağcılık sporu, huzurlu bir doğa yürüyüşü ve piknik yapmak isteyenlerin tercihleri arasında bulunuyor. Burada meşe, ardıç, çam gibi zengin bitki türlerinin olduğu kanyon, ziyaretçilerine adeta doğal bir şölen sunuyor. Burdur’a gidip doğa ile iç içe huzurlu zaman geçirmek ve tertemiz bir nefes almak isteyenlerin mutlaka Karanlıkderece Kanyonuna gitmesi gerekiyor.
Salda Gölü
Türkiye’nin Maldivleri olarak adlandırılan Salda Gölü, Burdur metropolüne yaklaşık 64 kilometre uzaklıkta bulunuyor. 44 kilometrekarelik yüzölçümü ile deniz seviyesinden 1140 metrelik yükseklikte yer alan bu göl, yaz ve bahar aylarında milyonlarca gezgini kendisine çekmeyi başarıyor. Kültür turu ve organizasyonlarının en değerli destinasyonu olan Salda Gölünün derinliği yer yer 185 metreyi bulabiliyor. İçerdiği magnezyumdan dolayı bembeyaz bir kumsala sahip olan bu göl, Türkiye’nin turistik olarak en çok ziyaret edilen göllerinden biri oluyor.
Turkuaz rengi suyu, bembeyaz kumsalı ve eşsiz görüntüsüyle dikkat çeken Salda Gölünün çevresinde ormanlar ve kamp alanları yer alıyor. Bu nedenle bazı gezginler uğrayıp geçerken bazıları kamp yaparak Salda gölünün keyfini uzun süre sürüyor. Bu bağlamda da alternatif tatil rotası oluşturmak isteyen gezginlerin sıklıkla tercih ettiği mekanlar arasında bulunuyor. Salda Gölü ve çevresindeki güzellikler Burdur gezilecek yerler listesinde yer alıyor. Bu çevrede yürüyüş, yelken, dalış etkinliklerinin yanı sıra kano ve rüzgar sörfü yapılabiliyor.

Doğa Tarihi Müzesi
Burdur’a gidenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken rotalardan biri de Doğa Tarihi Müzesi oluyor. Şehrin merkezinde bulunan bu müze, bölgedeki Kavaklı Rum Kilisesi binasının restore edilmesi ile oluşturulmuş. Doğa Tarihi Müzesinin içinde Burdur’un ilçelerinde yapılan fosil kazılarından çıkarılan dev bir güneş filine ait iskelet yer alıyor. Bunun yanı sıra, tarih öncesi dönemlerden kalma canlılara ait kalıntılara da rastlamak mümkün oluyor.
Doğa Tarihi müzesi, Burdur’da mutlaka gidilmesi gereken rotalardan biri oluyor. Burası özellikle kentteki öğrenciler için eğitim gezisi olarak tercih ediliyor. Ancak Türkiye’nin ve Dünya’nın dört bir yanından gelen turistlerinde ilgi odağı oluyor. Burdur gezilecek yerler listesine Doğa Tarihi ve müzesi eklendiğinde kentin tarihi ve kültürel alanından en önemlisine şahit olunabiliyor.
Kibyra Antik Kenti
Burdur’un Gölhisar ilçesinde yer alan Kibyra Antik Kenti, kentte görülmesi gereken tarihi alanlardan biri oluyor. Devasa yerleşim alanına sahip olan bu antik kentin içinde eski zamanlarda tarihlendirilen birbirinden farklı kalıntı ve binalara rastlamak mümkün. Anadolu’da yer alan antik kentlerden görkemli yapısıyla ayrılan Kibyra Antik kenti, 12 bin kişilik antik stadyum olarak önemli bir yere sahip oluyor. Bu antik kentin meclis binasının merkezinde beyaz, yeşil ve kırmızı mermerler ile inşa edilen Medusa Mozaiği, Anadolu’da tek olma özelliği taşıyor.
Kibyra Antik kentinin içinde Roma İmparatorluk Dönemi ile bağdaştırılan birçok eser bulunuyor. Ancak kentin, M.Ö dönemlerde yaşadığı öne sürülen Bergama Krallığı Egemenliği içinde kaldığı da biliniyor. Bu kentin halkının, demircilik, at yetiştirme ve çömlekçilik gibi alanlarda usta olduğu da söylentiler arasında yer alıyor. Tarihi ve kültürel alanlara ilgisi olanların hayranlıkla ziyaret edebileceği Kibyra Antin Kenti, Burdur gezilecek yerler listesine mutlaka eklenmeli.
Pirkulzade Kütüphanesi
Burdur’da gezilecek tarihi ve kültürel alanlardan bir diğeri de Pirkulzade Kütüphanesi oluyor. Burdur müzesinin bahçesinde konumlanan Pirkulzade Kütüphanesi, Osmanlı mimarisi içeren önemli bir eser olarak dikkat çekiyor. Kitabesi olmayan bu binanın iç dizaynına ve kitapların mühürlerine bakıldığında 1823 senesine rastlanıyor.
1823 senesi dikkate alındığında ise, kütüphanenin Burdur Müftüsü olan Küçük Şeyh Mustafa Efendi tarafından yaptırıldığı kanıtlanıyor. Bugünlere kadar orijinalliğini kaybetmeden gelen kütüphanenin içerisinde Türk İslam dönemine ait bazı eserler sergileniyor. Yöre Halkı ve araştırmacı misafirler tarafından iyi bir rota olan Pirkulzade Kütüphanesi, Burdur gezilecek yerler listesinde önemli bir konuma sahip oluyor.
Burdur Müzesi
Türkiye’de en çok ziyaret edilen müzeler arasında yer alan Burdur Müzesi, değerli bir özelliğe sahip. İçerisinde 65 binden fazla eserin bulunduğu müzede tarihi eserlere ve yapılara şahitlik etmek mümkün oluyor. Bu müze içinde Burdur ve çevresindeki bölgelerde yapılan kazı çalışmaları, araştırmalar sonucunda rastlanan eser ve kalıntılar sergileniyor. O nedenle, Burdur’da tarihi ve kültürel alanları görmek isteyenlere Burdur Müzesi öneriliyor.
Sığla Ormanı Tabiat Parkı
Burdur şehir merkezinden 1 buçuk saatlik uzaklıkta yer alan Sığla Ormanı Tabiat Parkı, görülmeye değer bir doğal güzellik. Hem yerli halkına hem de çevre illerden gelen ziyaretçilere ev sahipliği yapan göl, bir baraj gölü olarak hizmet sunuyor. Türkiye’nin endemik ağaçlarından olan Sığla ağaçlarıyla çevrili olan bu park, doğayla iç içe olmak isteyen gezginlere hitap ediyor.
Sığa Ormanı Tabiat Parkı, Burdur’un nadide alanlarından biri olan her yıl milyonlarca insanı ağırlıyor. Buraya gidenler kartpostal görünümünde fotoğraflar çekilebiliyor, Trekking ve olta balıkçılığı gibi çeşitli aktiviteler ile keyifli zamanlar geçirebiliyor. Öte yandan piknik yapmak isteyenlere mesire alanı da bulunuyor. Balık tutmayı seven gezginlerin büyük bir keyif alacağı Sığla Ormanı Tabiat Parkı, mutlaka gidilmesi gereken Burdur rotaları arasında bulunuyor.
Gölcük Tabiat Parkı
Burdur’un şehir merkezine yaklaşık 30 dakikalık mesafede yer alan Gölcük Tabiat Parkı, kentte gezilmesi gereken yerler arasında bulunuyor. İçerisinde büyük bir göle ve mesire alanına sahip olan bu parkta, gün boyu huzurlu ve keyifli zamanlar geçirmek mümkün oluyor. Sit alanı olarak kabul edilen tabiat parkı, bitki örtüsü ve yaban hayatından dolayı Türkiye’nin kıymetli doğal mirasları arasında yer alıyor.

Gölcük Tabiat Parkı içerisinde her kesime hitap edebilecek çeşitlilikte gazino, restoran, kafe bulunuyor. Buraya gidildiğinde Burdur yöresine ait olan yemeklerden yenilebiliyor, fotoğraflar çekilebiliyor ve doğa yürüyüşe çıkılabilir. İster kahvaltıya ister öğle yemeğine ister akşam yemeğine gidilsin, huzurlu ve romantik ambiyansında eğlenceli zamanlar geçirilebiliyor.