Akdeniz Bölgesi’nin nadide şehirlerinden olan Burdur, doğal güzellikleri ve tarihi alanlarının yanı sıra yöresel lezzetleriyle de gezginleri büyülüyor. Hem Ege hem Akdeniz hem de Doğu Anadolu mutfağının lezzetlerine yer veren Burdur’da her damak zevkine hitap edebilecek çeşitlilikte yemek bulunuyor. Tatlılardan çorbalara, yemeklerden pidelere, mezelerden salata çeşitlerine kadar birçok lezzetin bulunduğu Burdur’da başka hiçbir yerde rastlanmayacak yemekler bulunuyor.

Burdur’a özgü olan Burdur şiş ve Ceviz Ezmesi başta olmak üzere Burdur Usulü Peynirli Pide, Gazel (Kazel) Böreği, Kabak Helvası, Burdur Usulü Testi kebabı, Kömbe, kuymak tatlısı ve patlıcan reçeli gibi daha pek çok lezzet bulunuyor. Her damak zevkine ve ihtiyacına hitap eden Burdur lezzetleri, gezginlerden tam not alıyor. Peki, Burdur yeme içme rehberinde neler yer alıyor?
Burdur Usulü Peynirli Pide
Birbirinden lezzetli yemeklere ev sahipliği yapan Burdur’da denenmesi gereken ilk lezzet, Burdur Usulü Peynirli Pide oluyor. Özel bir peynir çeşidi olan kelle peyniriyle yapılan bu lezzet, bilinen tüm pidelerin tadını unutturuyor. Özellikle yeni lezzetlere açık olan gezginlere hitap ediyor.
Nefis pide hamurunun üzerine peynir ve maydanoz konularak hazırlanan Burdur Usulü Peynirli Pide, sıcak sıcak servis ediliyor. Genelde peynir ve maydanoz karışımından oluşan harçtan yapılsa da dileyenler farklı malzemelerle de pideyi zenginleştirebiliyor. Burdur’a yolu düşen herkesin mutlaka tatması gereken bu pide, akıllarda kalmayı başarıyor.
Gazel (Kazel) Böreği
Burdur yeme içme rehberinin ikinci sırasında Gazel Böreği yer alıyor. Un ve nişastanın başrollerini üstlendiği hamurun incecik açılarak hazırlandığı bu böreğin içerisine, soğan, patates ve kıyma konuluyor. Bol malzemeli iç harçla buluşan ve tereyağı ile buluşturulan yufkalar, tepside yerlerini alarak fırına uğurlanıyor.
Gazel Böreğinin püf noktasını mangal ateşi veya büyük yer ocaklarında pişirilmesi oluşturuyor. Eski dönemlerde olduğu gibi bu ocaklarda pişirilen börekler ekstra lezzetli oluyor. O nedenle aile restoran ve lokantalarında yapılan Gazel Böreklerinden tadılması gerektiği öneriliyor.
Burdur Şiş
Burdur’a gidenlerin mutlaka denemesi gereken lezzetlerden biri de Burdur Şiş oluyor. Diğer şiş kebaplarından ayrılmasına neden olan ise, sade içeriği oluyor. Çünkü bu şişin içerisine tuzdan başka bir baharat atılmıyor. Kuyruk yağıyla pişirilen Burdur şiş, restoranlarda pide ile servis ediliyor. Aynı zamanda birbirinden lezzetli ve çeşitli mezeler eşliğinde tüketiliyor. Yiyenlerin tekrar tekrar yemeyi istediği Burdur Şişi her gezginin mutlaka tatması gerekiyor.

Kabak Helvası
Dolmalık olarak kullanılan sarı kabaklar, Burdur’da tatlı olarak karşımıza çıkıyor. Önyargıya maruz kalsa da tadı enfes olan Kabak Helvası, rendelenmiş kabakların limon suyu ve şeker ile bir araya getirilmesi sonucunda meydana geliyor. Üzeri ise genelde bademlerle süslense de ceviz ve fıstık gibi yiyeceklerle süslendiği de görülüyor.
Kabak Helvası, Burdur yöresinde kahvaltılarda reçel olarak da tercih ediliyor. Ancak kahvenin ve çayın yanında tüketilmeye de uygun olan bu lezzeti, Burdur’a yolu düşen herkesin mutlaka tatması gerekiyor.
Burdur Muhallebisi
Burdur Muhallebisi, yenilen tüm muhallebileri unutturacak tada sahip. Anlatırken bile ağız sulandıran tarifler arasında yer alan bu muhallebi, pirinç unu ve nişasta ile hazırlanıyor. İçerisine dövülmüş damla sakızı ilave edildiğinde ise, tam anlamıyla bir seviye atlıyor. Hazırlandıktan sonra servis tabaklarına aktarılan Burdur Muhallebisi hemen tüketilmiyor.
Başka bir tabağa baş aşağı döküldükten sonra üzerine şeker ve suyla hazırlanan bir şerbet ilave ediliyor. Bazı yöreler ise, üzerini reçelle taçlandırarak bu nefis muhallebinin tadını bir adım öteye taşıyor. Kaşık kaşık yenilenen ve tadına doyulmayan Burdur Muhallebisinin mutlaka denenmesi gerektiği öneriliyor.
Burdur Usulü Testi Kebabı
Testi Kebabı birçok yöre de karşımıza çıkan lezzetlerden biri olsa da Burdur’un kendi yorumuyla hazırladığı kebap apayrı! Dar ağızlı testilerin içerisine yerleştirilen koyun etinden yağlı kaburgalar, kömür ateşinde ağır ağır pişiyor. İsteyen insanlar, et yalnız kalmasın diyerek patlıcan, domates ve patates gibi çeşitli malzemelerde yerleştirebiliyor. Hem sade hem de çeşitli malzemelerle zenginleştirildiğinde ayrı bir güzelliğe sahip olan Burdur Usulü Testi Kebabı, Burdur’a gidenlerin mutlaka denemesi gereken lezzetler arasında bulunuyor.
Çekme
Kuzu eti ile hazırlanan Çekme, Burdur’un en lezzetli yemeklerinden biri. Tam bir ziyafet yemeği olan Çekme, eskiden düğün gibi özel günlerde hazırlanarak davetlilere ikram edilirmiş. Kuzu etinin salça ile buluşup güzelce kızartılması, bol tereyağı ve et suyu ile yapılan pilavın üstüne yerleştirilmesi ile meydana geliyor. Son derece doyurucu olan bu lezzet, Burdur restoranlarında çeşitli mezeler ve çorba eşliğinde servis ediliyor. Çekmenin ardından ise, şerbetli Burdur tatlılarının yenmesi gerekiyor.
Kömbe (Çanak Ekmeği)
Burdur Usulü Kömbe, Burdur halkının dilinde çanak ekmeği olarak da biliniyor. Lezzetli bir hamur işi yemeği olan kömbe, hamurun içerisine ceviz, pekmez, tahin veya haşhaş konularak hazırlanıyor. Hamurun ağzı kapatılıyor ve her yeri kızarana dek pişmesiyle tam oluyor. Eşsiz kokusuyla iştah kabartan bu lezzet, yiyenlerin tarifini istemesine neden oluyor. Çünkü bu yörede en farklı ve en leziz yemek kömbe oluyor. O nedenle Burdur’a yolu düşen tüm turistlerin mutlaka Kömbe yemesi gerektiği öneriliyor.
Ceviz Ezmesi
Bir öneride Burdur’da tatlı yemek isteyenlere geliyor! Ceviz, irmik, şeker ve suyun yardımıyla meydana gelen Ceviz ezmesi, eşsiz bir tada sahip oluyor. Bu tarife pudra şekeri de ilave ediliyor ve baklava dilimleri şeklinde doğranarak servis ediliyor. Çayın, kahvenin ve diğer içeceklerin yanında giden bu ezme, tadıyla yiyenleri büyülüyor. Hatta paket paket alan gezginler hem eve hem de sevdiklerine götürebiliyor.
Ceviz Helvası
Ceviz ezmesinin irmik yerine un, şeker ile su yerine ise pekmez kullanılarak yapılan şekline ceviz helvası deniliyor. Bol bol ceviz ilave edilerek yapılan bu lezzet, mide de adeta bir şölen oluşturuyor. Ceviz ezmesinde olduğu gibi baklava dilimleriyle sunulmayan bu tatlı, her gezginin favori tatlıları arasında bulunuyor. Gezi esnasında enerji toplamak ve dinlenmek için bir atıştırmalık arayan insanlar genelde ceviz helvası tercih ediyor. Çayın ve kahvenin yanında iyi giden ceviz helvasını yolu Burdur’a düşen herkesin denemesi gerekiyor.
Kuymak (Guymak) Tatlısı
Burdur’a gidildiğinde mutlaka denenmesi gereken lezzetlerden bir diğeri Kuymak tatlısı oluyor. Şeker, nişasta, su ve tereyağı ile yapılan, içerisi badem ile zenginleştirilen kuymak, her gezginin beğenisini topluyor. Burdur halkı, özel günlerde ve düğünlerde kuymak tatlısını yapmayı ihmal etmiyor. Az malzemeyle elde edilen ancak büyük bir ustalık gerektiren en tatlı kanıtlardan biri. O nedenle her gezginin mutlaka denemesi gereken Burdur lezzetlerinden biri oluyor.
Patlıcan Reçeli
Burdur’a gidenlerin mutlaka tatması ve alıp memleketine götürmesi gereken lezzetlerden biri, hiç şüphesiz, patlıcan reçeli oluyor. Yaz aylarında özenle hazırlanan ve paketlenen patlıcan reçelleri, kentte tadılabileceği gibi alıp memlekete götürmek de mümkün oluyor. Hem lezzetli hem doyurucu hem de şifa dostu olan bu lezzet, Burdur kahvaltılarında sıklıkla görülüyor. Kentte kahvaltı yapma imkanı bulan insanlar, bu reçelin tadına bayılıyor ve o güne kadar yemediğine pişman oluyor.