İstanbul’a bağlı olan Prens Adaları’nın büyüklük bakımından üçüncü adası olan Burgazada, özellikle yaz mevsiminde yoğun ilgi görüyor. İstanbul’un kalabalık ve gürültülü ortamından uzaklaşmak isteyen kişilerin doğa turizmi amacıyla buraya gelmesi söz konusudur. Hafta içi çok yoğun olmazken hafta sonları oldukça yoğun bir ada haline geliyor. Burgazada gezilecek yerler konusunda doğa güzellikler kadar tarihi yapılarıyla da ön plana çıkıyor. Manastırları, kilisesi, koyları ve müzeleri, gezilecek yerler konusunda önemli alternatifler sunar. Adaya ulaşım adına Bostancı, Eminönü, Kadıköy’de yer alan iskelelerden hareket eden vapurlar tercih edilebilir.
Burgazada’ya yapacağınız yolculuk sırasında muhteşem doğal güzelliklere de şahitlik edebilirsiniz. Burgazada’da gezebileceğiniz bazı yerler şu şekildedir;
- Madam Martha Koyu: Madam Martha Koyu Yassıada manzarası sunar. Ayrıca birinci derece sit alanı koruması altındadır. Ermeni asıllı olan Martha Arat, koya bu ismin verilmesinde etkindir. Rivayetlere göre Arat’ın babası İstanbul’da yaşayan Ermeni asıllı biri ile evlenerek burada yaşamıştır. Martha ise buradaki halkın giyimine karşı oluşan tavrından dolayı dayanamaz ve kendisini koy üzerinde denize bırakarak öldürür. Bu üzücü olay sonrasında adaya Martha adı verilmiştir. Martha Koyu içerisinde vakit geçirmek üzere bir adet kafe yer alıyor. Daha önceleri kamp yapmak için izin veriliyordu ancak adanın doğasının iyi bir şekilde korunmadığı gerekçesiyle kamp yapmak yasaklanmıştır. Burgazada içerisinde gezebileceğiniz yerlerden akla ilk gelen Madam Martha Koyu olabilir.
- Sait Faik Müzesi: Türk Edebiyatı’nda etkili olan ve önde gelen isimlerden olan Sait Faik Abasıyanık, Burgazada içerisinde bulunan bu köşkü 1938 yılında satın almıştır. Yazdığı öykülerinde ada hakkında birçok bilgiye değinen Abasıyanık, Son Kuşlar adındaki eserinde yer alan 19 öykünün 16 tanesi Burgazada bölgesinde geçer. Sait Faik’in ada atmosferinden yoğun bir şekilde etkilenmiştir. Yazar, vefat ettikten sonra bu eski köşk restore edilerek müze haline getirilmiş ve sonrasında ziyarete açılmıştır. Müzenin bodrum katında okuma salonu yer alıyor. Giriş bölümünde misafir ve yemek odası yer alırken birinci katta yatak odası ve kütüphane bulunuyor. En üst katta yer alan odanın ise mektup odası olarak kullanılması söz konusudur. Giriş kat haricinde iki kata sahiptir. Köşkün çatı katı ise adanın ve denizin müthiş manzarasına sahiptir. Burgazada bölgesinde düzenleyeceğiniz gezide mutlaka bu müzeye de yer veriniz.

Burgazada Görülmesi Gereken Yerler
Burgazada, bünyesinde birçok tarihi yapı, doğal güzellikler ve yapılar bulundurur. Bu nedenle her yıl binlerce turisti ağırlıyor. İstanbul’un yerli halkı da yoğun geçen haftanın yorgunluğunu burada atmayı tercih edebiliyor. Bundan dolayı hafta sonları Burgazada’da daha çok ziyaretçi yer alıyor diyebiliriz. Burgazada gezilecek yerler listesine şu şekilde devam edebiliriz;
- Aya Yani Kilisesi: Aya Yani Kilisesi’nin imparatoriçe Theadora emriyle yapıldığı düşünülür. Köklü tarihiyle Burgazada sınırları içerisinde ön plana çıkan yapılardan birisidir. Fakat zamana meydan okuyamamış ve korunamamıştır. Bu nedenle 1896 yılında restore edilmiştir. Kilise altında 11 basamakla aşağı inilen bir bölge vardır ve burada karşınıza zindan çıkmaktadır. Rivayete göre 11 yıl kadar Burgazada’da papazlık görevi yapan Methodius burada hapsedilmiştir. Kilise inşa edildikten sonra ise buraya papaz olarak atanması söz konusudur. Kilise mimarisi, özellikle kubbeli bir plan dâhilinde inşa edilmiştir. Bu nedenle adanın dikkat çeken yapıları arasındadır.
- Hristos Manastırı: Hristos Manastırı, Makedonyalı imparator I. Vasil emriyle antik Yunan tapınağının üzerine inşa edilmiştir. Bu anlamda adanın Bayrak Tepesi üzerinde yer alan manastırın günümüzde bulunan kalıntılarının 1603 yılından kalma olduğu son belgelerle ortaya çıkarılmıştır. Hz. İsa’nın Yunan dilinde adının Hristos olduğu düşünüldüğünde manastıra bu yüzden ilgili ismin verildiği düşünülür. Manastıra yakın konumlanan ve Burgazada’nın yağmur suyunu toplamak için inşa edilen eski yeraltı sarnıcı ise dört kemerlidir. Manastır, bunların yanı sıra sunmuş olduğu muhteşem manzarasıyla da dikkatleri üzerine çekiyor. Bu nedenle Burgazada’da gezebileceğiniz yerler arasına rahatlıkla ekleyebilirsiniz.
- Burgazada Cami – Adalar Cemevi: Burgazada Camii, 1953 yılında mimar Burhan Ongun tarafından inşa edilmiştir. Ada içerisinde bulunan tek cami olma özelliğini taşır. Burgazada’nın doğu bölümüne, dik bir set üzerine inşa edilmiştir. İskeleden sağa doğru giden yol üzerinden ulaşım sağlanabilir. Sunmuş olduğu deniz manzarası, camiyi popüler hale getirmiştir. Günümüzde ibadete açıktır. Adada yer alan iskeleden inince sola doğru giden yol üzerinden ise Adalar Cemevi’ne ulaşmak mümkündür. Cemevi Burgazada’ya bağlı olan Çınarlık Sokak üzerinde yer alıyor. Muharrem ayında Türkiye genelinde olduğu gibi burada da aşure dağıtımı yapılır. Böylelikle adaya başka bir atmosfer hâkim oluyor.
- Kalpazankaya Sahili: Kalpazankaya Sahili, Sait Faik’in sık sık ziyaret ederek ilham aldığı noktalardan birisidir. Bu anlamda muhteşem manzarasıyla ziyaretçilerini karşılıyor diyebiliriz. Kalpazankaya Sahili, Burgazada’nın sessiz bölgesidir. Böylelikle buraya güzel bir atmosfer hâkim oluyor. Burada yüzmek isteyenler için bir plaj ve manzara beraberinde eşsiz lezzetleri tadabilmeniz için bir de restoran yer alıyor. Denize sıfır manzaralı olan bu restoranı özel kılan şey kuyu içerisinde pişen tandır kebabıdır. Kalpazankaya Sahili’ne ulaşım için dilerseniz 30 dakikalık bir yürüyüş yapabilirsiniz. Dilerseniz bisiklet ile gezintiye çıkarak da ulaşım mümkündür. Yat ve tekne turu diğer alternatifleri oluşturuyor. Bedenen ve ruhen dinlenmek için Burgazada sınırlarında uğrayabileceğiniz en özel alanlardan birisidir.
Burgazada Seyahat Rehberi
Burgazada, gerek tarihi önemi gerekse de doğal güzellikleriyle ön plana çıkan bir yerdir. Bu nedenle turistlerin ilgi odağı konumundadır. Her yıl yerli ve yabancı olmak üzere birçok turist buraya akın ediyor. Burgazada’ya yolculuk yapmak istiyorsanız seyahat rehberine ihtiyaç duyabilirsiniz. Burgazada gezilecek yerler listesi, seyahat rehberi açısından size yardımcı olacaktır. İlgili listeye şu şekilde devam edebiliriz;
- Süt Koyu: Süt Koyu, Madam Martha Koyu’nun yanında yer alır. Ada üzerinde yer alan en güzel ve bakir koylardan birisidir. Koy, doğa ile iç içe keyifli bir atmosfer sağlıyor. Burgazada sınırları içerisinde sakin ortamıyla kafa dinlemek isteyenlerin ilk tercihlerinden birisi Süt Koyu’dur. Burada denize girebilmek için küçük bir plaj alanı da bulunuyor. Süt Koyu’na ulaşım için merkezden sadece 20 dakikalık bir yürüyüş yapmanız yeterli olacaktır. Burgazada’da doğal güzelliği ile gezmek için ekleyebileceğiniz en önemli alanlardan birisidir. İstanbul’un gürültüsünde ve karmaşasından uzaklaşmak için en ideal yerlerden birisi olan Süt Koyu, muhteşem bir sakinliğe sahip. Bu anlamda güzel bir şekilde değerlendirilebilir.
- Aya Yorgi Karibi Manastırı: Manastır, 1728 yılında inşa edilmiştir. Fakat 1741 tarihinde çıkan bir yangınla büyük hasar görmüştür. 1879 yılında restore edilmesi söz konusudur. İlgili manastırı Pazartesi ve Cuma günleri hariç olmak üzere her gün ziyaret edebilirsiniz.
Burgazada Nerede?
Burgazada nerede sorusu, bu güzide yerin coğrafi konumunu bilmeyenler için önem teşkil ediyor. Burgazada, yemyeşil doğasıyla bilinen bir yerdir. Marmara Denizi’nin kalbinde yer alan bu ada Prens Adaları’na bağlıdır. Ayrıca Prens Adaları’nın en büyük üçüncü adası konumundadır. Burgazada nüfusu yaklaşık olarak 1500’dür. Yaz aylarında ise ada nüfusu 15000’lere kadar çıkabiliyor. Burgazada, doğal ve tarihi güzellikleriyle her yıl binlerce kişiyi ağırlıyor. Castrum, Panarmos, Antigoni isimleri başta olmak üzere tarihte birçok isim bu adaya verilmiştir. Burgazada gezilecek yerler listesine göz atarak keyifli bir hafta sonu geçirebilirsiniz.