Bursa, Türkiye’nin seksen bir ilinden biri olarak Marmara Bölgesi’nin kapsadığı sınırlar içerisinde bulunuyor. Gemlik, Karacabey ve Mudanya ilçelerinin Marmara Denizi’ne sınırı var. Gürsu, Kestel, Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer gibi beş ilçe dahilinde şehirde toplamda on yedi tane ilçe bulunuyor. Toplamda 10,82 kilometrekare alana yayılan sınırları olan Bursa’nın yüz metrelik bir rakım değeri var. Milattan önceki dönemlerde yaşayan topluluklara da ev sahipliği yapan Bursa, toprakları üzerinde o dönemlere dayanan, ahşap ve kerpiçten yapılmış çeşitli kalıntıları barındırıyor. Şehir 1204 senesi ve 1261 senesi arasında şu anda şehir merkezi konumunda ve bir ilçe olan İznik ilçesine bağlıydı. Bursa, özellikle Osmanlı İmparatorluğu döneminde önemli olaylara şahit olmuş ve yine o dönemlerde imparatorluğa başkentlik yapmış bir şehir. İmparatorluğun kurucusu olan Osman Bey 1307 senesinde Bursa’yı fethetmek için kuşattı, kuşatma uzun sürdü ve bu şehri almak için oğlu Orhan Bey devam etti. 1326 senesinin Nisan ayında şehri fetheden Orhan Bey 1335 senesinde bu şehri imparatorluğun başkenti yaptı. Başkent olmasından dolayı o dönemlerde şehir gelişmeye başladı ve çok ileri tarihlerde de bu gelişme devam etti. Şehir, Milli Mücadele zamanında da önemli olaylara ev sahipliği yaptı. Bursa bu dönemde Yunanlar tarafından işgal edildi ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi sonrasında, 1922 senesinde Türkler tarafından tekrar alındı. 1987 senesinde yani Cumhuriyet Dönemi zamanında büyükşehir oldu ve sınırlarında değişiklik yapılmış oldu. Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbesi Bursa’da gezilecek yerler arasında bulunuyor. Ulu Camii, Yeşil Türbe, Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi, Bursa Kalesi, Cumhuriyet Caddesi, Yeşil Medrese ve Atatürk Kent Ormanı da diğer gezilebilecek yerlerden.

Bursa’da Nereleri Gezelim?
Bursa’da nereleri gezelim? Bursa’ya dışarıdan gelecekseniz ve havayolunu kullanacaksanız, uçakların şehre iniş yapabileceği iki havalimanı var. Yunuseli Havalimanı şehrin Osmangazi ilçesinde bulunuyor ve merkezi bir konumda olmasından dolayı şehrin her yerine, iniş yaptığınızda kolayca ulaşabilirsiniz. Yenişehir Havalimanı da uçakla şehre girebilmeniz açısından imkan sunan ikinci yer. Şehre iniş yaptığınızda çeşitli ulaşım araçları ile tüm ilçelere ulaşabilirsiniz. Atatürk Evi Müzesi Osmangazi ilçesinde gezebileceğiniz yerlerden biri. Arkeoloji Müzesi de Osmangazi ilçesinde bulunan ve içinde yirmi beş bin tane eser bulunduran, gezebileceğiniz yerlerden bir diğeri. Türk İslam Eserleri Müzesi içerisinde gezerken çini, ahşap, oyma ve seramikten yapılmış çeşitli eşyalar, giysiler ve sikkeleri görebilirsiniz. Atatürk Kent Ormanı ise şehrin Nilüfer ilçesi sınırlarında bulunuyor ve şehir merkezinde olduğunuzda buraya on kilometre yol giderek ulaşabilirsiniz. Osmanlı döneminde yapılan Balibey Hanı ve Emir Sultan Türbesi de Gazipaşa ve Yıldırım ilçelerindeki gezilecek yerlerden.
- Bursa Kalesi
Bursa Kalesi şehrin sınırları içerisindeki Osmangazi ilçesinde bulunan Pınarbaşı semtindeki Zindankapı sokağında yer alıyor. Kaleyi gezmeye giden ziyaretçilerden herhangi bir giriş ücreti alınmıyor. Şehrin merkezinde yer alan bu kaleden çıktığınızda da Ulu Camii ve Tophane parkı gibi önemli yerleri de buradaki geziniz bittiğinde ziyaret edebilirsiniz. Kalenin tarihi ise Milattan Önce 377 ve Milattan Önce 64 seneleri arasında yaşamış, Bursa dahil günümüzdeki Türkiye sınırlarında bulunan şehirlerde yaşayan Bitinler’e dayanıyor. Bitinler’in Trakya kökenli olmasının yanı sıra bu şehirlerde kurdukları devletin adı da Bithynia olarak karşımıza çıkıyor. Kalede malzeme olarak blok ve moloz taşlar kullanılmış ve yıllar içerisinde Bizans ve Osmanlı gibi dönemlerde de kullanılmış. Günümüze kadar ayakta kalarak ulaşmayı başaran kaleye restorasyon yapılarak bakımlı kalması sağlanıyor. Kalenin surları 3.5 kilometre uzunluğa sahip, saldırı ve savunmada önemli yeri olan, surların köşelerinde yer alan 14 tane burcu ve giriş kapısı Saltanat Kapısı ile beraber 5 kapısı var.
- Bursa Ulu Camii
Ulu Camii, Osmanlı İmparatorluğu’nun padişahları arasında dördüncü padişah olan 1. Bayezid, 1396 senesi ve 1400 senesi arasında bu camiyi yaptırmış. İki adet minareye sahip, Osmanlı döneminin mimarilerini üzerinde sıklıkla görebileceğiniz bu cami hala ayakta ve içerisinde ibadet yapılabiliyor. Mimarı Ali Neccar olan Ulu Camii, çok ayaklı cami adı verilen şemanın anıtsal ve klasik örneği olarak da anılıyor, aynı zamanda Bursa’nın sembollerinden birisi olarak görülüyor. Cami, Osmangazi ilçesindeki Nalbantoğlu semtinin Ulucami caddesinde bulunuyor. Yapının içerisinde aynısına başka bir yerde çok rastlanmayacak bir minber, duvarlarında çeşitli hattatların sanatlarını gösteren levhalar ve şadırvan var. Aynı zamanda caminin öne çıkan en önemli özelliklerinden biri ise yirmi tane kubbesinin olması.
Bursa Merkez Nereler Gezilir?
Bursa Merkez nereler gezilir? Bursa’nın tüm ilçelerinde gezilecek birçok tarihi veya güzel yerler bulunuyor. Osmangazi ilçesi ise şehrin diğer ilçelerinin ortası konumunda yer alıyor. Aynı zamanda gezilecek yerlerin yakınlık ve sayılarına bakıldığında Osmangazi ilçesi sınırlarında bulunan birçok yere yürüyerek de ulaşabilirsiniz. Yaşam Kültürü Müzesi, Sağlık Tarihi Müzesi, Uludağ Milli Parkı, Kent Müzesi, Yeşil Camii, Ulu Camii ve Orhan Gazi Türbesi’ni bu ilçeye geldiğinizde gezebilirsiniz.
Bursa’da Bir Günde Neler Yapılır?
Bursa’da bir günde neler yapılır? Mevsim farketmeksizin bir gün içinde yapılabilecek şeyler arasında ilk sıralarda yer alan aktivite Türkiye’de yapılmış ilk teleferik unvanını taşıyan Bursa Teleferiği’ne binmek var. Dört istasyonda Yıldırım ilçesinden Uludağ tarafında bulunan otellere ulaşarak teleferik gezinizi tamamlayabilir ve bu sırada Bursa manzaralarını izleyebilir ve kayıt edebilirsiniz. İznik Gölü de bir gün içerisinde gezilebilecek yerler arasında bulunuyor. Aynı zamanda şehrin merkezi olarak kabul edilen İznik ilçesi adını bu gölden alıyor. Gezilecek yerlerin çoğunluğunun Osmangazi ilçesinde olduğu düşünüldüğünde bu ilçeden göle ulaşmak için seksen kilometre yol kat etmek gerekiyor. Üzerinde çarşı barındıran Irgandı Köprüsü ve seksen iki metre yüksekten akan suyu ile Küreklidere Şelalesi de bir günde gezilebilecek yerlerden.

Bursa’da Kışın Nereye Gidilir?
Bursa’da kışın nereye gidilir? Kış aylarında özellikle kayak sporuna ev sahipliği yapan Uludağ, Bursa sınırları içerisinde gitmek için tercih edilen yerler arasında ilk sırada yer alıyor. Dağın yüksekliği 2.543 metre değerinde ve sadece kayak değil çeşitli doğa sporları da her mevsim bu dağda yapılıyor. Aynı zamanda sınırları içerisinde yer aldığı bölge olan Marmara Bölgesi’nin de en yüksek dağı olma özelliğini taşıyor. Buraya geldiğinizde sabah saatlerinde karların arasındaki çeşitli işletmelerde manzarayı izleyerek kahvaltı yapabilirsiniz. Burada teleferik hattı da bulunuyor ve bu teleferik hattının uzunluğu nedeni ile dağın karlı manzarasının yanı sıra yakınlarda bulunan yeşil alanların manzaralarını da izleyebilirsiniz. Teleferik, Yıldırım ilçesinde bulunan Teferrüç durağından başlayarak Osmangazi ilçesindeki otellerin bulunduğu Kurbağa Kaya durağına kadar gidiyor. Konaklamak için kalabileceğiniz ve dağın konseptine uygun dağ evlerin de, Uludağ’a gittiğinizde geziniz boyunca kalabilirsiniz. Kayak yapmak da buradaki en popüler aktiviteler arasında yer alsa da doğa yürüyüşü etkinliği de yapılıyor. Bölgeyi iyi bilen profesyonel insanların rehberlik yaptığı aktivitelere katılarak bu etkinliği yapmanız kaybolma, bir anda bastıran tipi ve çığ düşmesine karşı korunmanızı sağlar. Dağ, Bursa ilinin Soğukpınar ilçesi sınırlarında bulunuyor.