Gün geçtikçe Türkiye’de de yaygın şekilde karşımıza çıkan otelcilik hizmetleri içinde en yaygın otel türlerinden bir tanesi de butik oteldir. Butik otellerin kendilerine has özellikleri vardır.
Diğer otel türlerinden farklı özellikleri bulunan butik oteller, nasıl açılmıştır? Tatilini butik otellerde geçirmek ya da bu otellerde konaklama yapmak isteyen kişilerin butik otellerde konaklama imkanları nelerdir? Butik otellerin özellikleri nelerdir? Butik otel açmak için nelere dikkat edilmelidir? Butik otel denildiğinde aklımıza ne gelir? Butik otellerle ilgili merak edilen tüm detayları işte bu yazıda bulabilirsiniz.

Butik Otel Nedir?
Öncelikle butik otel, bir otel türüdür. Her geçen gün gelişen ve değişen otelcilik hizmetleri içerisinde butik oteller, en yaygın kullanılan otel türleri arasında yerini almıştır. Butik otel için genel bir tanımlama yapmak gerekirse, oda sayısı genelde 25’i aşmayan, lüks kategorisinde değerlendirilebilecek, ev konforunda da hizmet veren konaklama türüdür diyebiliriz. Bir butik otelde oda sayısı 10’dan az, 50’den fazla değilse bu konaklama çeşidinde yıldız değerlendirmesi olmaz.
Butik oteller genellikle bir binadan oluşur. Her şey dahil konaklama hizmeti dışında, daha ziyade rahat konaklama hizmeti sunar. Butik otellerde konaklama yaptığınızda konaklama ücretine ek olarak sadece oda kahvaltısı ekleyebilirsiniz. Bu açıdan B&B konseptte otellerdir denilebilir. Butik oteller iç tasarım ve mimarisiyle müşterilerini kendine çeken bir özelliğe sahiptir. Bu nedenle de müşteri deneyimleri butik otellerin popülerliğini artırmış, diğer otellerin dışında tercih edilen konaklama türü hâline gelmiştir. Butik otellerde kendinizi özel hissetmeniz için her türlü detay düşünülmüştür. Bu yönüyle de klasik bir otelden daha farklıdır diyebiliriz.
Az odasıyla 5 yıldızlı otellerden daha konforlu bir tatil yapabileceğiniz butik oteller, genellikle işletme sahipleri tarafından dizayn edilir. İşletme müdürü, müdür yardımcısı veya iç mimarı, işletme sahibinin kendisi gibi az sayıda çalışan yer alır butik otellerde. Sizler de kalabalık yerlerde ve turist yoğunluğunun olduğu mekanlarda tatil yapmaktan hoşlanmıyorsanız, küçük işletmelerde tatil keyfi arıyorsanız butik oteller tam size göre. Odasından kafesine, giriş kısmından restoran bölümüne kadar her yeri özel mimari nesneler ve hoş antikalarla süslenmiş otel çeşididir butik oteller. Aynı zamanda temizlik kurallarının uyulduğu, çevresinde yer alan doğal güzellikleri ve manzarasıyla kendisini cezbeden, yemeklerinde kullanılan malzemelerin organik ürünlerden yapıldığı otel çeşididir. Butik otellerde konaklama yaptığınızda işletme sahiplerinin kendi bahçelerinde yetiştirdiği organik ürünleri, masanızda bulabilirsiniz.
Butik Otel Nasıl Açıldı?
Butik oteller ilk defa Amerika Birleşik Devletleri’nde görülmeye başlanmıştır. Amerika Birleşik Devletleri’nin New York ve Francisco eyaletlerinde 1980 yılında ortaya çıkan butik oteller, Türkiye’de özellikle başta İstanbul olmak üzere pek çok yerde yaygınlaşmaya başlamıştır. Butik oteller şehirlerin ekonomilerinin gelişmesinde oldukça önemli bir yer tutar.
Butik Otel Özellikleri Nelerdir?
- Butik oteller, diğer otel türleri ile karşılaştırıldığında daha az oda sayısına sahiptirler.
- Az sayıda odaya sahip olmasına rağmen butik otellerde 5 yıldızlı otel konforu bulunur.
- Diğer otel çeşitlerine göre konaklama imkanları uygundur.
- Modaya uygun olarak hizmet veren bu otellerde, hizmetler de ücrete tabidir.
- Butik otellerin konumu genellikle merkezi yerlerdedir. Bu açıdan butik otellere ulaşım kolaydır.
- Bu oteller içerisinde bir adet resepsiyon vardır.
- Butik oteller içerisinde açık büfe vardır.
- Butik otellerde bir adet otel havuzu da yer alır.
- Samimi, küçük, harika mimari ve düzenlemeleriyle butik otellerde müşteri memnuniyeti üst seviyededir.
- Bu oteller sadece iç mimari olarak değil, dış mimari açısından da bahçe peyzajları ile süslenmiş otellerdir.
- Kendilerine has, özgün bir tasarımları vardır. Modaya uygun olarak dizayn edilmiş otellerdir.
- Butik otellerde oda sayısı en az 10, en çok da 60 odadan oluşur.
- Butik otellerde yıldız değerlendirmesi yapılmaz.
- Diğer otel türlerinden farklı olarak butik otellerde her şey dahil sitemi yoktur. Ekstra olan her hizmet ücrete tabidir.
- Bu oteller içerisinde odaya kahvaltı ve yarı pansiyon hizmetleri de vardır.
- Hem çalışan kişi sayısının azlığı hem de butik otellerin daha küçük yapıda işletmeler olması nedeniyle bu otellerde müşteri ile daha samimi ilişkiler kurulur.

Butik Otel Nasıl Açılır?
- Butik otel açabilmek için öncelikle sermayeye sahip olmanız gerekir.
- Finansman bir ekibinizin olması butik otel açma yolunda size kolaylık sağlar.
- Yeterli sermayenin ardından butik oteliniz için güzel ve iyi bir yer bulmalısınız. Bunun için butik otelinizi açmak istediğiniz yerin konumu oldukça önemlidir. Merkezi yerlerde olması ve ulaşımının kolay olması, konaklama yapmak isteyen müşterilerin dikkat edeceği hususlardandır.
- Butik otelinizin binası da oldukça önemlidir. Unutmayın ki iyi, sağlam, konumu güzel, ulaşımı kolay bir yer her zaman tercih listelerinde olur.
- Butik otelinizi açabilmek için muhakkak ki bir otel ruhsatına sahip olmalısınız. Belediyelerden temin edeceğiniz otel ruhsatı ile bakanlığa kayıt olmalı ve turistik bir ruhsat da almalısınız.
- Belediye ve bakanlığın belirlediği ve uygun gördüğü bina için artık uygun bir tasarım yapabilir, çeşitli mimari unsurlarla butik otelinizi gözde mekanlardan biri hâline getirebilirsiniz.
- Elbette ki butik oteller de yangın merdivenlerinin bulunması mecburidir. Butik otelinizin binasını buna göre planlayabilir ve butik otelinizin iç ve dış tasarımını yapabilir ve otelinizi açabilirsiniz.

Butik Otel Denildiğinde…
Aklımıza gelen ilk şey işletme sahibi tarafından işletilen, ev tadındaki ortamıyla bizi kendisine çeken, “küçük otel” adıyla da bilinen otel çeşididir. Bu otellerde oteli işleten kişiye her an ulaşmanız mümkündür. Bu tür otellerde konakladığınızda sanki bir arkadaşınızın evine gidiyormuş da onlara konuk oluyormuş gibi hissedersiniz. Tasarımı, tarzı ve mimarisiyle de kendine has ve özgün yapısı olan butik otellerin küçük alanlarında büyük duygular yaşayabilir, tatilinizin keyfine samimi muhabbetleri ekleyebilirsiniz. Herhangi bir yerin taklidi olmayan bu oteller, aklınızda yer edecek otellerden biridir. Temizliğe ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi yönüyle de rahatlıkla konaklama yapabileceğiniz otel çeşididir. Klasik bir otel atmosferinin dışında butik otelinizden ayrıldığınızda ruhunuzda ve kalbinizde huzur duygularının yer alacağı otellerdir butik oteller. Ücrete dahil oda kahvaltısı ya da açık büfe kahvaltısıyla, ufak ve şirin havuzuyla, sizi memnun edecek detaylara sahiptir. İç ve dış mimarisi ile müşteri memnuniyetini artırır. Özellikle konaklama yaptınız butik otelinizin merkezi konumda olması ve ulaşımının kolay olması sizleri daha da memnun edecektir.
Türkiye’de son yıllarda oldukça artan butik otellerde, klasik otellerin dışında konaklama imkanı daha uygundur. Müşteri deyimlerinin etkisiyle birlikte de butik oteller, konaklama ihtiyacı için tercih edilen otel çeşitleri arasında yerini almıştır. Sizler de gerek tatil gerekse iş amacıyla butik otellerde konaklama yaparak sıcak, samimi ve içten bir ortamda kalabilir, butik otellerde kalma deneyimini tecrübe edebilirsiniz. Hem yaz hem kış aylarında, isterseniz dört mevsimde butik otellerde kalabilir, kalabalık yerlerden ve turist yoğunluğunun olduğu mekanlar dışında daha sakin ve içten bir ortamda konaklamanızı yapabilirsiniz.