Çanakkale ili Marmara Bölgesi sınırlarında bulunuyor ve 9.887 kilometrekare alana şehrin sınırları yayılıyor. Merkez, Ayvacık, Bayramiç, Biga, Bozcaada, Çan, Eceabat, Ezine, Gelibolu, Gökçeada, Lapseki ve Yenice olmak üzere toplamda on iki tane ilçe Çanakkale sınırları içerisinde bulunuyor. İlçelerin denize sınırı olanlarının çoğu Ege Denizi’ne bakıyor. Bozcaada, Ege Denizi üzerindeki en büyük ikinci ada ve Türkiye genelindeki en büyük üçüncü ada olma özelliğini taşıyor ve Çanakkale gezilecek yerler arasında bulunuyor. Biga ise toprakları üzerinde milattan önceki tarihler dahil olmak üzere çeşitli tarihlere ait birçok yapıyı barındırıyor. Gökçeada ise Türkiye sınırlarında bulunan en büyük ada konumunda bulunuyor ve Çanakkale’ye gidildiğinde gezilmesi gereken yerler arasında. Buraya giderken deniz taşıtları ile çevreyi izleyebilirsiniz ve temiz denizinde yüzebilirsiniz. Aynı zamanda burada bulunan Sualtı Milli Parkı’nı da ziyaret edebilirsiniz. Behramkale Köyü ya da bilinen diğer adı ile Assos’ta denize girebilirsiniz, taze olarak çıkarılmış deniz ürünlerinden yemek yapılan mekanlarda yemek yiyebilirsiniz ve tarihi birçok yapıyı gezebilirsiniz. Yörede en çok yetişen yiyeceklerden olan zeytinden yapılmış birçok çeşitli organik ürünü de tarihi çarşılarda bulabilir ve satın alabilirsiniz. Eceabat, Lapseki, Aynalı Çarşı, Ayazma Plajı, Çanakkale Şehitlik Anıtı ve Yeşilyurt gibi yerler de yabancı ve yerli turistlerin gezmek için sıkça uğradığı yerler arasında bulunuyorlar.

Çanakkale Gezisinde Nerelere Gidilir?
Çanakkale gezisinde nerelere gidilir diye düşünenler için bir liste yaptık. Şehrin birçok farklı noktasında yoğunlukla tarihi eserler bulunuyor. Bunun yanı sıra denize sınırı olan birçok ilçede suları temiz sahiller var. Aynı zamanda yöresel yiyecek ve içecekleri tadabileceğiniz mekanlar, organik ürünler satın alabileceğiniz yerler ve yöreye özgü birçok eşya satın alabileceğiniz dükkanlar da mevcut. Çanakkale gezisinde, bunları içeren çeşitli ilçelerde gezebilirsiniz, organik ürünler yiyebilir ve satın alabilirsiniz, hediyelik, hatıra veya kişisel alışveriş yapabilirsiniz.
- Ezine İlçesi
Ezine, Çanakkale sınırları içerisinde yer alan, 654 kilometrekare alana yayılan, Ege Denizi’ne sınırı olan yabancı ve yerli turistlerin gezmek için sıkça tercih ettikleri bir ilçe. Pembe Göl, bu ilçenin Dalyan köyü içerisinde bulunuyor. Adını üzerinde bulunan suyun pembe renkli olmasından alıyor. Göllerin suları diğer sulara göre daha çok tuzlu oluyor. Bu tuzluluk seviyesi, sıcaklığın artması ve suyun yeteri kadar ışık alması etkenleri ile birlikte beta karoten pigmenti ve pembe halobacteria bakterileri suya pembe renk veriyor. Yine bu bakterilerin olduğu suya temas edildiğinde insan sağlığına zarar verici bir etkisi olmadığı da bilimsel olarak kanıtlanmış durumda. Alexandria Troas Antik Kenti de Çanakkale gezisinde gidilecek yerler arasında bulunuyor ve Dalyan Köyü içerisinde yer alıyor. Bu kent dördüncü yüzyılda kuruldu ve çok eski zamanlarda kurulmuş bir kent olduğu için tüm yapılar günümüze kadar ulaşamadı. Yine de dönemleri yansıtan birçok eser bulunduğu için gittiğinizde bunları inceleyebilirsiniz. Tavşan Adası, Seferşah Hamamı ve Achilles Tümülüsü de ziyaretçiler tarafından sıkça gidilen yerler arasında bulunuyorlar. İlçenin en ünlü yiyeceği ise ezine peyniri ve çoğu yerde bilinen bir tada ve üne sahip.
- Kordon
Çanakkale ilinin en önemli simgelerinden biri olan Truva Atı heykeli Çanakkale Merkez adı ile bilinen ilçenin içerisinde bulunan Kordon’da bulunuyor. Şehre gezmek için gidenlerin ilk rotası genellikle burası oluyor. Truva Atı, adını tarihteki bir savaştan alıyor, Odysseus 10 sene süren bu savaşta Truva’nın surlarını geçmek ve gizlenmek için bu tahta heykeli yaptırmış. Aynı zamanda Çanakkale Boğazı’na bakan denizin sahilinde yürüyüş yapabilirsiniz. Buraya kişisel araçlarınızın yanı sıra çeşitli yerlerden kalkış yapan minibüs, otobüs ve diğer toplu taşıma araçlarıyla da gelebilirsiniz.
- Gelibolu
Gelibolu, Çanakkale Boğazı’na manzarası olan, bu şehri gezmeye gidenlerin ziyaret etmeden gitmediği ilçelerden biri. 1915 ve 1916 senelerinde 1. Dünya Savaşı’nda Gelibolu’da da karada ve denizde olmak üzere savaşlar yapıldı. Bu savaş Osmanlı İmparatorluğu ve İngiltere ve Fransa gibi ülkelerin oluşturduğu İtilaf Devletleri arasında gerçekleşti. Çanakkale cephelerinde de yapılan bu savaş Osmanlı Devleti’nin zaferi ile sonuçlandı ve bu bölgede yapılan savaş Çanakkale Savaşı olarak da biliniyor. Savaş yıllarını hatırlatan birçok önemli yapı Gelibolu sınırlarında da yer alıyor. Çimpe Kalesi, bu ilçede gidilebilecek yerler arasında bulunuyor. Bu kale tarihte, Osmanlı Devleti’nin Balkanlar’a doğru genişlemesinin ve fetihlerin önünü açtığı için çok önemli bir yer tutuyor. Kale, Bizans İmparatorluğu tarafından Osmanlı’ya bir yardımından dolayı hediye olarak verildi. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı da bu ilçede gidilecek yerler arasında. Çok büyük bir alanı kapsayan bu yer, Çanakkale Şehitleri anısına yapıldı ve içinde o döneme özel yapılmış birçok yapı bulunuyor. Truva Antik kenti de bir gün içerisinde gezilebilecek, Truva Savaşı’nın simgelerinden olan ve dünya kültür mirası listesinde bulunan bir yer. Gelibolu’ya gittiğinizde Kilitbahir Kalesi’ni, Gelibolu Mevlevihanesi’ni ve Saros Körfezini de ziyaret edebilirsiniz.
Çanakkale’nin En Güzel Yeri Neresi?
Çanakkale’nin en güzel yeri neresi? Şehrin her yerinde tarihten bugüne kadar ulaşmış birçok eser var. Yakın tarihi içerisinde bulunduran birçok yapıyı ve yeri de bu şehirde görebilirsiniz. Denize girebileceğiniz birçok yer de bulunuyor. Aynı zamanda şehrin her yerinde alışveriş yapabileceğiniz yerler ve yöresel lezzetleri tadabileceğiniz yerler de var. Gezinizi en çok merak ettiğiniz yeri tercih ederek yapmak sizi Çanakkale’nin en güzel yerine götürür. Gökçeada, Bozcaada ve Ayvacık yabancı ve yerli turistlerin gezmek ve tatil yapmak için tercih ettiği en çok ilçeler konumunda bulunuyorlar. Yine de bu kavram kişiden kişiye değişiklik gösteriyor.
Çanakkale’de Hafta Sonu Ne Yapılır?
Çanakkale’de hafta sonu ne yapılır? İki günlük tatil için Çanakkale’de ziyaret edebileceğiniz birçok yer bulunuyor. Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi gidilebilecek bu yerlerin arasında ilk sıralarda. Burada Çanakkale Harbi dönemindeki silah gibi aletler, 215 kilogram top mermisini sırtında silaha kadar taşıyan Seyit Onbaşı ve savaşın zamana dayalı gösterimi sergileniyor. Kilitbahir Kalesi de haftasonu gidilebilecek yerler arasında bulunuyor. Burası Eceabat ilçesi sınırlarında yer alıyor. Fatih Sultan Mehmet bu kaleyi 1452 senesinde Avrupa’dan Bizans’a yardım yapılmasını engellemek için yaptırdı. Kumburun Köyü Akçansa Plajında da güzel ve dinlendirici bir hafta sonu tatili yapabilirsiniz. Bozcaada Akvaryum Koyu’nu da bu süre zarfında gezebilirsiniz.

Çanakkale Kaç Günde Gezilir?
Çanakkale kaç günde gezilir? On iki ilçenin her birine bir gün ayırırsanız, gidiş ve geliş için yol etkenini aradan çıkarırsanız, on iki günde tüm Çanakkale’yi gezebilirsiniz. Yol etkeni de hangi araç ile şehri gezeceğiniz kısmında uzama veya kısalma olarak zamanınızı etkileyebilir. Kişisel araçlarınızla daha kısa yollardan gidebileceğiniz için gezmeye daha çok zaman ayırabilirsiniz. Her günü bir ilçeye ayırırsanız ilçe içerisinde gezme sürenizi her yeri görebilmeniz için kısa tutabilirsiniz. Aynı zamanda şehir içinde taksi, toplu ulaşım araçları veya deniz araçları ile seyahatinizi yapabilirsiniz. Bu süreye dinlenme ve yemek yeme sürelerini de katarak plan yapmanız zamanı daha verimli kullanarak gezmenizi sağlayabilir.