Türkiye’nin en önemli mağaralarından olan cennet cehennem mağaraları, Mersin’in Silifke ilçesinde konumlanıyor. Doğal yollarla oluşan ve eşi benzeri olmayan mağaralar görenleri kendine hayran bırakmayı başarıyor. Haliyle mağaraların varlığı duyan herkes tarafından rağbet görerek her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor. iki adet çukur ya da çöküntü olarak adlandırılacak alanlar oldukça ilginç ve derin bir görünüme sahip.
Cennet ve cehennem mağaralarının konumlandığı alan antik çağlardan bugünlere kadar ününü koruyor. Ayrıca mağaralar mitolojik anlamlar taşımakla beraber çöküntü olarak da adlandırılıyor.
Bölge, zaman içinde yeraltı suyunun kireç tabakasını eritmesinin akabinde meydana geliyor. Cennet ve cehennem mağaralarını ziyaret eden insanlar üzerlerine geçmişe ait olan bir hisle buradan ayrılabiliyor. Hatta o dönemlerin içerisinde gezmiş gibi hissederek daha önce böyle duygu yaşamadıklarını da ifade ediyorlar. Oldukça etkileyici görünümde olan cennet ve cehennem mağaralarını görmenizi öneriyoruz. Rehberimizde ise, cennet ve cehennem mağaralarına dair her şeyi açıklıyoruz!

Cennet ve Cehennem Mağara Özellikleri
Cennet ve cehennem mağaraları, Akdeniz Bölgesi’nin Mersin şehrinde konumlanıyor. Eşi benzeri olmayan bir karstik oluşum sonucu meydana gelen obruklar, çökme ile bu görünümü alıyor. kireç taşından oluşan kısımlar ise, paltonun içerisinde oluşmuş. bu sayede yeraltı suyunun kireç taşlarını aşındırmasının akabinde çöküntü oluşmuş. Bununla beraber cennet ve cehennem mağaraları meydana gelmiş.
Cennet obruğu içerisine ziyaretçiler girebiliyorken, cehennem çukuru çok derin olduğundan ziyaretçilerin girmesi mümkün değil. Cennet mağarasının girişinde yer alan kilise, Meryem Ana’ya bağlı insanlar tarafından inşa edilmiş. Çok eski zamanlardan kaldığı düşünülen bu kilisenin girişindeki duvarda Meryem Ana’ya hitaben yazılan bir mektup bulunuyor. Ayrıca bugünlere kadar ulaşan kalıntıları bulunuyor. Cennet ve cehennem obrukları çevreye tarihi turizm açısından büyük bir değer kazandırıyor. Cennet çukurunun içerisinde yaklaşık olarak 452 tane basamak yer alıyor. ilk 300 basamaktan sonrasında kiliseye ulaşmak mümkün oluyor. diğer basamaklar ise, cennet mağarasının içerisine doğru iniyor. Cennet mağarasında son basamaktan sonrası obruğun en derinine indiğinden oldukça riskli olabilir. O nedenle oraya kadar inilmesi önerilmiyor.
Cennet Obruğu
Cennet obruğu yaklaşık olarak 135 metre derinlikten meydana geliyor. Çöküntü obruğu olarak dikkat çeken bu obruk, Miyosen zamanında oluşmuş sığ denizel kireçtaşı katmanlarının içerisinde karstik durumların akabinde meydana gelmiş. Cennet obruğunun kuzey bölümü oldukça dik yapıdan oluşuyor. Obruk aynı zamanda kapalı bir karstik mağara sisteminin içerisinde yer alan bir galerinin tavanının düşmesi ile gelişmiş. Yeraltı akarsuyu da denilebilecek sistem, bugün hala işlevine devam ediyor ve akarsu yolunun üstünde oluşan cehennem çukurunun taban yüzeyinin altından geçiyor. Narlıkuyu arazisinin derinliklerinden geçerek karstik kaynaklar şeklinde Akdeniz’e karışıyor. Obruk tabanına doğru inen merdivenli yolun bitmesine yakın alanda, Hellenistik zamandan kalan bir Zeus Tapınağı yer alıyor. Hatta merdivenli yolun da bu zamanlardan kaldığı düşünülüyor. Söz konusu alandan kolay bir şekilde obruğun tabanına kadar inilebiliyor. Bu yüzeyin zeminle kontak alanında, yeraltından geçen akarsuyun sesleri rahat bir şekilde duyulabiliyor.

Cehennem Obruğu
Cehennem obruğu, cennet obruğunun 75 metre kuzey tarafında yer alıyor. Bu obruğun ağız çapı, 75×50 ölçülerinde oluşuyor. Obruğun dış kenar bölümleri ise, iç bükey bir oluşumdan ibaret olduğundan çöküğe inmek hiçbir şekilde mümkün değil! 128 metre derinlikten oluştuğu söylenen cehennem obruğu, Antik Yunan Mitolojisinde geçen bir efsaneye göre Zeus alevler kusan yüz başlı ejderha Typhon’u obrukta savaşıp yenmiş. Ardından bu çökük içerisinde bir süre muhafaza ettikten sonra Etna Yanardağının alt bölümüne sonsuza kadar kapatmış.
Zeus Tapınağı
Cennet Çöküğü’nün güney bölümünde yer alan Zeus Tapınağı, eşsiz yapısı ile görenleri kendine hayran bırakıyor. Söz konusu tapınağın ilk evresi, Helenistik zamanlara dayanıyor. Dor düzeninde yapılan bu tapınağın kuzey bölümündeki duvarında, İnsutu şeklinde olmayan taşlara Roma ve Helenistik dönemlerinde görev alan 130 din adamının ismi yazılmış. Ayrıca bu tapınak Hristiyanların zamanında kiliseye çevrilerek kullanılmış. Öte yandan Zeus Tapınağı’nın güneş bölümünün duvarı bulunmuyor.
Astım Mağarası
Cennet ve cehennem mağaralarına yürüme mesafesinde bulunan Astım Mağarası, mesafe olarak 600 metreden oluşuyor. Bir tabiat harikası olan bu mağarada astım hastalarının şifa bulduğuna dair bir söylenti bulunuyor. Efsanelere konu olan havasından dolayı özellikle koah ve astım gibi rahatsızlıkları olanların nefesini açmak üzere ziyaret ettiği noktalar arasında bulunuyor. O nedenle başta astım gibi solunum yolu rahatsızlıkları olan insanlara ve tüm gezginlere Astım mağarasına gitmesi öneriliyor.
Cennet ve Cehennem Mağaraları Nerede?
Cennet ve cehennem mağaraları Akdeniz Bölgesi’nin Mersin ilçesinde yer alıyor. Obruk yapılanması ile oluşan Cennet ve cehennem mağaraları, Silifke ilçesinin Narlıkuyu yakınlarında konumlanıyor. Bahsi geçen obruk doğal yollarla oluşan eşi ve benzeri olmayan bir güzellik. Cennet çöküğü içerisinde yer alan kilise yapı, bölgenin tarihi olarak da bir değer kazanmasına sebep olmuş.
Tarihi ve turistik özelliğe sahip olan Cennet ve cehennem mağaraları, iki farklı yapıdan meydana geliyor. Birinci yapı cennet çöküğü olurken, ikinci yapı ise cehennem çukuru oluyor. Birbirlerine yakın mesafelerde konumlanan bu iki mağaranın arasındaki mesafe 80 metre. Kültür ve turizm bakanlığının müze olarak açtığı bu mağaralar her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor.
Cennet ve Cehennem Obruklarına Nasıl Gidilir?
Cennet ve Cehennem Obrukları’na Mersin ve Antalya Karayolu üzerinden gitmek mümkün oluyor. Kızkalesi Beldesi’nin 3 kilometre batısından tabelanın yönlendirmesiyle hareket ederek sağa döndükten sonra 1 buçuk km sonra cennet ve cehennem obruklarına ulaşılabiliyor.
Toplu taşıma araçlarıyla cennet ve cehennem obruklarına gideceklerin Mersin’den Silifke dolmuşlarına binmeleri önem taşıyor. Mersin ve Antalya otobüslerini kullanmaları gerekiyor. Anayoldan itibaren ise, özel araçla devam etmeleri mühim oluyor. Bu şekilde devam edildikten kısa bir süre içerisinde mağaralara varılıyor.

Cennet ve Cehennem Obrukları Giriş Ücreti
Cennet ve cehennem obruklarına girmek için belirli bir ücreti ödemek gerekiyor. Yetişkin ve öğrenciler için ayrı fiyatlara sahip olan alan çok cüzi rakamlara ziyaret edilebiliyor. Giriş ücreti 2023 senesi itibari ile 45 TL olup, ayrıca alanda müze kart geçerli oluyor. Cennet ve cehennem obrukları için satın alınan bilet ile yürüyüş mesafesinde bulunan Astım Mağarası da ziyaret edilebiliyor. Cennet ve cehennem obruklarının çevresinde hediyelik eşya satan mağazalar, kafeterya, WC, otopark gibi işletmeler de yer alıyor. Bu alana gittiğiniz zaman enerjinizi toplamak üzere kafeteryada yiyip içebiliyorsunuz. Aynı zamanda hem kendinize hem de sevdiklerinize anı kalacak muhteşem eşyalar alabiliyorsunuz. Cennet ve cehennem obruklarının her detayına şahit olan ziyaretçilere öneri, yorgunluğu atmak üzere işletmelere uğramak oluyor. Söz konusu işletmelerin sattığı yöresel yiyecek ve yayık ayranları denemeyenlerin pişman olacağı türden. Ayrıca yerel halk tarafından işletilen işletmelerde ham incir reçeli, sıkma, turunç reçeli gibi birçok lezzet bulunabiliyor. Cennet ve cehennem obruklarına giderken burada Mersin lezzetlerini tatmanızı da öneriyoruz.