UNESCO tarafından dünya mirasları listesine giren Çin Seddi; tarihi, yapılış süreci ve sahip olduğu ilginç bilgilerle tüm insanlar tarafından merak uyandıran yerlerdendir. Uzun bir yapım sürecinden geçen bu seddin bakımı oldukça zor ve maliyeti de bir o kadar yüksektir. Binlerce insanın büyük gayretleri ile tamamlanan bu sedd iki bölge arasında bir sınır hattıdır. İki bölgenin kavuşma alanı olan bu hatta farklı dünyalara sahip olacaksınız. Ancak buraya geldiğinizde gördüğünüz doğa güzellikleri ve yapısına hayranlık duyacaksınız. Çin Seddi hakkında pek çok bilgi için içeriği okumaya devam edin.
Çin Seddi Tarihi
Çin Seddi 2000 yıllık bir yapılış aşamasına sahip devasa bir yerdir. Bu sedin yapımı M.Ö 221 yılında başlamış ve M.S. 17. yüzyılda sona ermiştir. Bu sedd bir savunma duvarı olarak yapılmış ve bununla birlikte çevresinde yüzlerce savaşa tanıklık etmiştir. Çin hanedanının sınırını korumak için yapılan bu yer savunma setleri kullanılarak oluşturulmuştur. Kuzeyden gelebilecek tehlikeleri önleyecek şekilde bir sınır hattı şeklinde inşa edilmiştir. Bu sedd sayesinde kuzeyden gelen Türk ve Moğol saldırılarının bertaraf edileceği düşünülse de bu gerçekleşmemiştir. Bunun sebebi ise duvarın her yerinin iyi malzemelerle örülmemiş olmasıdır. Duvarda kimi yerler tuğla iken kimi yerler ise hafif yapı malzemesine sahiptir. Bu yüzden hem güvenliği hem de haberleşmeyi sağlamak amacıyla duvarda; okçular, siperler ve gözetleme kuleleri kullanılmıştır.

- Çin Seddinde Kullanılan Malzemeler
Çin Seddi içerisinde toprak, taş, plastik, ahşap, tuğla, kil ve kireç taşı gibi malzemeler bulunmaktadır. Bu malzemeler o dönemde bulunabilecek basit malzemeler olmakla birlikte bunların kullanım amacı dayanıklılık değildir. Bu duvarın temel yapılma amacı düşmanın saldırı hızını yavaşlatmak ve içeriye girerken zayıflatmaktadır. Bu yüzden aşılmaz bir duvar olduğuna dair görüşler doğru değildir. Aksine defalarca aşılmış ve geçilmiştir. Aynı zamanda bitmiş bir duvar olmasına nazaran yıkık, onarılması gereken bölümleri mevcuttur. Son olarak Çin Seddi’nin yapımında harç içerisinde insan kemiklerinin olduğuna dair iddialar bulunmaktadır. Ancak bu da doğru değildir. Bu sadece bu sedd üzerinde verilen savaşlara bir ithaf olabilir.
- Çin Seddinin Genel Özellikleri
Çin Seddinin duvar uzunluğu 6.270 kilometredir. Ancak üzerine bariyerler ve surlar eklendiği için bu uzunluk 8.850 kilometre uzunluğa çıkmaktadır. Seddin yüksekliği ise çevre ve toprak yüksekliğine göre değişkenlik göstermektedir. Seddin en yüksek noktası 3,7 metre ve en geniş yeri ise 9 bin 144 metredir. Duvarın en yüksek noktası ise gözetleme kulesi de eklendiğinde 8 metreye ulaşmaktadır. Ancak seddin genel yüksekliğinin 1-2 metreye düştüğü yerler de bulunmaktadır. Seddin rakım açısından en yüksek yeri ise 1.525 metre yüksekliğe sahiptir. Bu yer Pekin yakınlarındaki “Heita Dağı” üzerinde bulunmaktadır.
Bu Sedd ne kadar savunma amaçlı inşa edilse de inşası sonucunda haberleşme aracı olarak da kullanılmıştır. Bu haberleşme kuleleri aracılığıyla duman, bayrak ve benzeri araçlar kullanılarak sağlanmıştır.
Çin Seddi Hakkında Bilinen Yanlışlar
- Çin Seddi yapılırken harcın içerisine insan kemikleri koyulduğuna dair söylentilerin gerçekliği yoktur. Böyle bir şey mümkün değildir. Halihazırda duvar da sanıldığı kadar güçlü bir yapıya sahip değildir.
- Çin Seddinin uzaydan veya aydan görüldüğüne dair söylentiler yanlıştır. Bu sedd 1.5 metrenin üzerinde çıkıldığında çıplak gözle dahi zor görülmektedir.
- Çin Seddinin yapımında 8 bin kişinin çalıştığına dair söylentiler belirsizdir. 2 bin yılda yapılan bu seddin yapımında çok daha fazla insanın çalışması beklenir.
- Çin Seddinin aşılamaz olduğuna dair bilgiler geçerli değildir. Bu sedd defalarca geçilmiştir.
- Duvarla ilgili anlatılan birçok efsane vardır ve çoğunun bir gerçekliği yoktur.
Çin Seddi Hakkında İlginç Bilgiler
- Duvarın resmi bitiş tarihi, Son Ming hükümdarlığının devrildiği 1644 tarihine denk gelmektedir.
- Çin Seddi geçmişten günümüze birçok spor faaliyetlerine ev sahipliği yapmaktadır.
- Günümüzde kullanılan el arabaları bu seddin inşası sırasında bulunmuştur.
- Çin Seddinin bir savunma duvarı olması onun aynı zamanda yüzlerce savaşa tanıklık etmesini de sağlamıştır.
- Çin Seddi uzunluğuna rağmen gezilebilecek alanı sadece 630 kiometredir. Bunun sebebi seddin diğer kısımlarının kullanılamayacak kadar zarar görmesidir.
- Ayrıca Çin Seddi tek ve uçsuz bucaksız bir duvar değildir. Parçalardan oluşan bir yapıya sahiptir.
- Çin Seddi yapımında çalışan bir işçinin ölümü üzerine seddin üzerine gelip ağlayan bir kadının duvarın önünde acılar içerisinde ağlamasına dair bir efsane vardır. Bu efsaneye göre kadının ağlamasından duvarın yıkıldığı ve kadının kocasının ölüsünü bulup evinin yakınlarına gömdüğü söylenilir. Bu efsaneyle beraber Çin Seddinin üzerinde bir kadın heykeli bulunur.
Çin Seddi Neden İnşa Edildi?
Çin Seddinin inşa edilmesi hakkında bilinen en temel bilgi Çinlilerin Türklerden korkması üzerine bir savunma hattı kurmak istemesidir. Ancak bu bilgi tam anlamıyla doğru değildir. Çin Seddinin inşasına başlanıldığı dönemde Çinliler, Türklerden (Hunlardan) oldukça güçlü bir orduya sahiptir. Ancak Çinlilerin Türklerle yani göçebe topluluklarla arasına bir sınır çizme arzuları geçerliliğini korur. Bu verimli topraklarla verimsiz topraklar arasında çizilmiş bir sınırdır. Ayrıca bu sınır savaş tehlikesinden ziyade değil göçebe toplulukların verimli arazilere girip yıkıp yağmalamaması adına dikilmiştir. Temel amacı ise bu yöne gelen göçebe topluluklarına uzaktan korkutmak ve gelmesini baştan engellemektir. Çin Hanedanlarından Hou Ying bu Seddin yıkılmasının sakıncalarını on madde halinde anlatmıştır ve burada çeşitli sebepler sunmuştur. Bu maddelerin içerisinde en belirgin sebep Çin halkının diğer milletlerle karışmasını engellemektir. Her halükarda bu sedd bir dünya ile diğer bir dünyanın sınırlarını belirleyen bir çizgidir. Çinlilerin kendi kültür, medeniyet ve kimliklerini korumalarında önemli bir yeri bulunur.
Tüm bu tarihi bilgilerin yanı sıra Çin Seddinin inşa edilmesine dair çeşitli efsaneler bulunmaktadır. Bunlardan en yaygınıdır. Bu efsaneye göre Çin Seddinin nereye yapılacağını gösteren bir ejderha bulunur. Bu ejderha, set boyunca uçarak bu güzergahı bir çizgi boyunca her yeri yakmış ve Çinliler için bir alan oluşturmuştur.

Çin Seddine Nasıl Gidilir?
Çin Seddi Pekin sınırları içerisinde yer almaktadır. Bu yüzden Pekin’den kalkan otobüs seferleri bulunmaktadır. Surlara hem yürüyerek hem de teleferik yardımıyla çıkmanız mümkündür. Pekin’e geldiğinizde gezmeden geçmemeniz gereken en önemli yerdir.
Çin Seddinde Ziyaretçileri Bekleyenler
Çin Seddi 2 bin yıllık yapım aşaması ve sonrasında hala daha ayakta kalmayı başaran Çin Seddi UNESCO Dünya Tarihi Miras listesinde yer alan özel mekanlardan biridir. Dünyanın her tarafında Çin denildiğinde ilk akla gelen, Dünya’nın en popüler turistik alanıdır. Buraya geldiğinizde sizi devasa uzunlukta bir sınır hattı karşılayacak. Böylesine yüksek bir alandan çevreyi izleyebilecek ve doğanın keyfine varabilirsiniz. Dağların tepesinden geçen bu alan iki bölgenin ayrılmasını sağlamış ve bir sınır çizmiştir. Tarih, coğrafya ve bu gibi alanlara dair zevkiniz varsa kendinizi bu iki bölge arasında verilen mücadelelerin içerisinde bulabilirsiniz. Bölgesel ayrılmanın en çarpıcı örneklerindendir. Ayrıca inşasının bu kadar uzun ve yıpratıcı tarafına karşılık bir insanlık eserinin üzerinde gezinme keyfine varabilirsiniz. Doğasıyla, tarihiyle ve yapımıyla sizi büyüleyecek yerlerin başında gelir.