Cumalıkızık Köyü, Uludağ’ın yemyeşil eteklerinde kıvrılarak uzanan yol üzerinde incir ve kestane ağaçları arasından kurulup 7 tane kızık köyü arasında bulunuyor. 700 yıllık Osmanlı sivil mimarisini günümüze kadar getirmeyi başaran bu köyün kuruluşu Bursa’nın kuruluşundan çok daha öncelere dayanıyor. Bursa’nın Yıldırım ilçesine bağlı kırsal mimarisine sahip olan Cumalıkızık, şehir merkezine yaklaşık olarak 10 kilometre uzaklıkta bulunuyor.
Kurulduğu zaman 7 tane olan kızık köylerinden Hamamlıkızık, Fidyekızık, Derekızık, Değirmenlikızık ve Cumalıkızık günümüze kadar ulaşabilmiş köyler arasında bulunsa da Cumalıkızık dışındakiler zamanın yıpratıcı etkisine yenik düşmüştür. Cumalıkızık Köyü’nün dışında bulunan bu köylerin mimarisi köy dokusunu koruyamadığı için günümüze kadar kalmayı başaramamıştır. Cumalıkızık Köyü ise hala zamana meydan okuyarak inatla direnen köyler arasında bulunup köy dokusunu koruduğu için daracık sokaklarında 200’den fazla tarihi evleriyle beraber kültürel önemini yansıtmaya devam ediyor. Koruma bölgesi olarak ilan edilen bu köyde yeni yapılaşmanın oluşmasına izin verilmediği için bu köye giderek köy dokusunu atmosferini İçinizde hissedebilirsiniz.

Cumalıkızık Köyü gezilecek yerler tek bir güne sığdırılacak gezi alanları arasında olmadığı için gezi planınızı uzatmayı düşünebilirsiniz. Sevimli ve masalsı bir dokusu bulunan bu köye giderek anı yaşayıp uzun uzun köy kahvaltısının tadını çıkarabilirsiniz. Köy kahvaltısından sonra köy içerisinde görülecek birkaç yeri görüp Cumalıkızık Köyü evlerinin fotoğrafını çekerek seyahatinize devam edebilirsiniz. Buraya geldiğiniz zaman önemli alanları ziyaret ederek aradığınız huzuru bu köyün içerisinde bulabilirsiniz. Tabii ki önce gezilecek yerlerin detayını öğrenerek gezi planınıza başlamak isteyebilirsiniz. O halde köy hakkında araştırdığımız bütün detayları inceleyebilirsiniz.
Cumalıkızık evlerini görmek için sokak aralarına girdiğiniz zaman karşınıza çıkan Kınalı Kar tabelalarını takip ederek bu büyülü yere ulaşabilirsiniz. Köyde her ev birbirinden güzel yapıyla yapıldığı için her mimariye ayrı ayrı hayran olabilirsiniz. Bu köyde Kınalı Kar kadar meşhur olan bir diğer yer Küpeli Ev olabilir. Bu kadar ünlü olmasının sebeplerinden biri bu evin tam anlamıyla 350 yaşında olması ve her yanını saran gizemli havasının kattığı farklı bir güzellik olabilir. Ayrıca burası UNESCO tarafından proje evi seçildiği için ayrı bir önem taşıdığını bilerek evi daha yakından incelemek isteyebilirsiniz. Bu ev dışında yüzlerce yıl önce köyde yaşayan insanların kullanmış olduğu mutfak eşyaları ve tarım aletlerinin sergilendiği Etnografya Müzesi’ni ve efsanelere konu olan Cin Aralığı Köyü’nü gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz. Cumalıkızık gezi rehberi araştırmanızda bu muhteşem köyü yakından görüp masası bir yolculuğa çıkabilirsiniz.
Cumalıkızık Köyü Nerededir?
Bursa’nın Yıldırım ilçesine bağlı olan Cumalıkızık Köyü, Bursa şehir merkezinden yaklaşık olarak 20 dakikalık uzaklıkta bulunduğu için özel aracınızla ya da minibüsler yardımıyla bu köye kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz. Burayı yürüyerek keşfetmek istiyorsanız metroya bindikten sonra Cumalıkızık durağında inip 30 dakika yürüyerek köye ulaşabilir ya da 5 dakikalık bir taksi yolculuğu yapmayı düşünebilirsiniz. Cumalıkızık Köyü’ne giderek Arnavut kaldırımlı dar sokaklarında dolaşabilir, Osmanlı İmparatorluğu’ndan kalma etkileyici evleri ziyaret edebilirsiniz. Cumalıkızık Köyü’nde 270 Türk evi olduğunu ve yerlilerin hala bu evlerin 180’ini kullanıyor olduğunu bilerek bu köy hakkında daha detaylı bilgiler edinebilirsiniz. Bazı evlerin kafe ve restorana dönüştürüldüğüne şahit olup gezi yolculuğunuzda yorulduktan sonra ev konseptinde yapılan restoranlarında dinlenmek isteyebilirsiniz.
Cumalıkızık Köyüne Nasıl Gidilir?
Rüya gibi bir yolculuk deneyimi sunan Cumalıkızık Köyüne nasıl gidilir? Uludağ yamacında muhteşem doğası ve tarihi zenginliği ile her geçişinizde yeniden büyüleneceğiniz Cumalıkızıkı Köyü’ne gitmek için Bursa merkezde bulunan minibüs ya da otobüs yardımıyla köye ulaşım sağlayabilirsiniz. Alternatif olarak Cumalıkızık Değirmenönü durağından giden metroya binebilir ardından bir minibüse binerek köyün girişine kadar ulaşım sağlayabilirsiniz. Köyün girişinde Arnavut kaldırımlı bir cadde boyunca çeşitli hediyelik eşya veya el sanatlarının yapıldığı dükkanların yanından geçerek köyün tarihi dokusu içerisinde büyülenebilirsiniz. Gideceğiniz yol, birkaç tarihi Osmanlı evinden sonra ikiye ayrıldığı için her iki yere ayrı ayrı gidebileceğiniz gibi şehri keşfetmek için yukarı tarafa çıkmayı düşünebilirsiniz.

Cumalıkızık Köyü Kahvaltı Yapılan Yerlerde Köy Kahvaltısı Yapmaya Ne Dersiniz?
Bursa Cumalıkızık Köyü, zamanda yolculuk yapılacak köylerden biri olabilir. Otantik dokusunu güzel bir şekilde korumayı başaran Cumalıkızık Köyü’ne gidip Osmanlı İmparatorluğu’nda bir köyde yaşamanın ne olduğunu hissetmek istiyorsanız bu köyde aradığınız tarihi atmosferi bulabilirsiniz. Taş döşemeli dar sokakları boyunca uzanan ve farklı renklere boyanmış tahta, kerpiç ve taş karışımını evlerini gördükten sonra dokusunu korumuş yapılarıyla karşılaşınca hayrete düşebilirsiniz. Birçok insanın kahvaltı yapmak için akın ettiği Bursa Cumalıkızık Köyü’nün sunduğu eşsiz atmosfer içerisinde huzurlu bir kahvaltı yapabilirsiniz. Hem lezzet hem de doğallık olarak aradığınız her şeyi size sunan kahvaltılıkların bulunduğu bu mekanlara giderek Cumalıkızık kahvaltı yerlerini keşfedebilirsiniz. Uykudan uyanır uyanmaz güzel bir kahvaltı yapacağınız mekanları seçerek nostaljik bir gün geçirebilirsiniz. Ayrıca köylü halkın yaptığı organik lezzetleri tadarak yeni lezzetler keşfetmenin mutluluğunu sonuna kadar yaşayabilirsiniz.
Cumalıkızık Köyü’ne Gittikten Sonra Mutlaka Yapılması Gerekenler
Bursa şehir merkezine çok yakın ve elverişli bir konumda bulunan Cumalıkızık Köyü’ne ulaşımın oldukça kolay olduğunu bilerek gezi planı yapabilirsiniz. Cumalıkızık Köyü’ne gittikten sonra mutlaka yapılması gerekenler listesini oluşturup keyif dolu bir gün geçirebilirsiniz. Cumalıkızık Köyü’ne gittikten sonra mutlaka yapılması gerekenler şu şekildedir:
- Arnavut Kaldırımlı Sokaklarında Dolaşın
Bursa’daki Cumalıkızık Köyü’nde yapılacak en önemli şey Arnavut kaldırımı dar sokaklarında dolaşmak olabilir. Bu sokakların farklı görünüme hayran kalarak eski zamanları hayal edip tarihle iç içe güzel bir gün geçirebilirsiniz.
- Köy Lezzetlerinin Tadını Çıkarın
El yapımı taze böğürtlen suyu alarak köy lezzetlerinin tadını doyasıya çıkarabilirsiniz. El yapımı böğürtlen suyunu içtikten sonra daha birçok organik lezzetleri tadabilirsiniz.
- El Yapımı Hediyelik Eşyaları Satın Alın
Burada bulunan geleneksel kıyafetler, her türlü geleneksel takılar, süslemeler ve daha birçok el yapımı eşyalar için alışveriş yapmak istiyorsanız her şeyin uygun fiyatlarla olduğunu bilerek kendinize köy hatırası ürünleri satın alabilirsiniz. Üstelik el yapımı sabun satan yerlere uğrayarak harika mango kokulu sabunlar almayı düşünebilirsiniz.
- Osmanlı Kıyafetleri Giyip Fotoğraflar Çekin
Bu eşsiz mekan geleneksel Osmanlı kıyafetleri ile fotoğraf kabini setleri sunuyor. Köyü hatırlamak için benzersiz fotoğraflar çekebileceğiniz bu yere giderek kendinizi bir anlık da olsa Osmanlı tarihinin içerisinde yaşıyormuş gibi hissedebilirsiniz.
Bunun dışında Cumalıkızık Köyü’ne gidince yapabileceğiniz en iyi aktiviteler şu şekildedir:
- Anıtın en güzel fotoğraflarını çekmenin yanı sıra tarihi yerleri ve sokakları izlemenin keyfini çıkararak Osmanlı mimarisine tanıklık edebilirsiniz.
- Köyün güneydoğusunda bulunan ve 1969 yılında keşfedilen Bizans Kilisesi’nin kalıntılarını ziyaret etmeyi düşünebilirsiniz.
- Pahalı ve endüstriyel malzemelerden uzak olan organik yemek türleri ile lezzetli bir Cumalıkızık Köyü kahvaltı çeşitlerini deneyimleyebilirsiniz.
- Pek çok el işi, tekstil ve aksesuarın yanı sıra birçok çeşitli doğal ürün bulabileceğiniz köy pazarlarından birini ziyaret ederek organik ürünlerden satın alabilirsiniz.

Cumalıkızık Köyü’ne Gitmek için En Uygun Mevsim Hangisidir?
Cumalıkızık Köyü’nü yılın her zamanı ziyaret edebilirsiniz, ancak el işi yapılan eşyaları ve taze yiyecekleri bulmak istiyorsanız yaz mevsiminde köy gezinizi planlayabilirsiniz. Daha sakin bir ortamda gezi yapmak istiyorsanız sonbahar ya da kış aylarını tercih ederek köyün huzur dolu atmosferi içerisinde yorulan bedeninizi ve ruhunuzu dinlendirebilirsiniz.