Amasra, Batı Karadeniz’in en çok ziyaret alan ilçelerinden biridir. Bartın iline bağlıdır. Geçmişi 3000 yıl kadar öncesine dayandığına dair kalıntılar bulunuyor. Doğal güzellikleri ve tarihi yapılarıyla ön plana çıkmaktadır. Amasra, tarih boyunca birçok medeniyete başkentlik yapmıştır. Günümüze kadar ise Sesamon, Samastro, Amastris isimleriyle de anıldı. İlçe, İstanbul ve Ankara’ya yakın bir yerde konumlanmaktadır. Amasra gezilecek yerler baz alındığında hem kendi sınırları içerisinde hem de çevre ilçeler sınırları içerisinde çok çeşitli seçeneklere sahiptir.
Birbirinden güzel koylara ve denize sahiptir. Tatilinizi dolu dolu geçirmek için güzel bir alternatif sunmaktadır. Bartın – Amasra bölgesinde gezilecek yerler arasında Kuşkayası Yol Anıtı, Göldere Şelalesi, Kemere Köprüsü ön plana çıkmaktadır. Amasra’da gezilecek yerler listesine şu şekilde başlayabiliriz;
- Tavşan Adası: Tavşan Adası, Boztepe ve Amasra’yı bağlayan tarihi Kemere Köprüsü karşısında yer alan bir adadır. Kara ile bağlantısı bulunmayan tek bölge olarak ön plana çıkmaktadır. Adaya ulaşım teknelerle sağlanabilmektedir. Adada tavşanlar yaşamaktadır ve bu tavşanlarla iç içe bir gün geçirmek istiyorsanız önemli alternatifler arasındadır. Adanın muhteşem manzaraya sahip gün batımı özelliklerine de bu şekilde hâkim olabilirsiniz. Amasra’da gezilebilecek yerler listesinde yer alan Tavşan Adası, mutlaka görülmesi gereken yerlerden birisidir. Gün batımı manzarasına hâkim olabileceğiniz adada muhteşem bir vakit geçirebilirsiniz. Küçük adada yerleşim bulunmamaktadır. Ada içerisinde yapılan çalışmalarda manastır kalıntıları bulunmuştur ve ziyarete açıktır. Adanın kuzey bölgesinde 70 metre uzunluğunda bir mağara bulunmaktadır. Bu mağaraya yüzerek geçebilmek mümkündür.
- Amasra Kalesi: Amasra Kalesi, Sormagir ve Zindan olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. Bizans döneminde inşa edilmiş olan tarihi yapılar arasında bulunur. Tarih boyunca Osmanlılar ve Cenevizliler tarafından onarılarak kullanılmaya devam edilmiştir. Kalenin içerisinde Cenevizliler döneminde inşa edilmiş olan bir kilise de yer almaktadır. Kilise, Fatih Sultan Mehmet döneminde camiye çevrilmiştir. Amasra Kalesi, tarihi özelliklerinin yanı sıra manzarasıyla da dikkatleri üzerine çekmektedir. İlçe içerisinde en çok ziyaret alan yerlerden birisidir. İlçe merkezinden kaleye ulaşım gayet kolaydır.
- Amasra Müzesi: Amasra Müzesi, 1955 yılında belediye binasının bir odasında hizmete açılmıştır. Daha sonraları bugün faaliyet gösterilen yere taşınmıştır. Dört adet salonu bulunan müzenin iki salon bölgesinde Roma, Bizans, Helenistik ve Ceneviz dönemlerine ait arkeolojik eserler sergilenir. Diğer iki salonda ise Osmanlı Dönemi’ne ait eserler sergilenmektedir.

Amasra Görülmesi Gereken Yerler
Amasra görülmesi gereken yerler bakımından oldukça zengin bir ilçedir. İlçenin tarihi dokusu, doğal güzellikleri ve yapılarıyla ön plana çıkması, turistik ziyaretlerin ilgi odağı olmasını sağlamaktadır. Amasra ziyaretinizde mutlaka görmeniz gereken yerler bulunmaktadır. Amasra gezilecek yerler listesine şu şekilde devam edebiliriz;
- Göldere Şelalesi: Amasra’ya bağlı Karaman Köyü’ne 7 km uzaklıkta yer almaktadır. Doğa ile iç içe olacak şekilde bir gün geçirmek istiyorsanız tercih edeceğiniz yerlerden birisi de Göldere Şelalesi olmalıdır. Ormanlar içerisinden engebeli bir yol ile buraya ulaşım mümkündür. Göldere Şelalesi mevkiinde kamp kurarak ateş yakılabilen bir alan oluşturulabilir. Şelalenin döküldüğü yerdeyse yüzme imkânı bulabilirsiniz. Aynı şekilde gün batımı manzarasına da burada hâkim olabilirsiniz. Fotoğraf tutkunları için uygun bir yerdir.
- Çakraz Plajı: Çakraz, Amasra ilçe merkezine 20 dakika uzaklıktadır. Turkuaz deniz ve yemyeşil doğa burada iç içedir. Çakraz Plajı’nda güneşlenme ve yüzme imkânı bulunmaktadır. Bunlar haricinde yelkencilik, balıkçılık, doğa sporları da yapılabilir. Plaj çevresinde köy hayatı sakinliği yaşayabilirsiniz. Çeşitli tesisler burada hizmet vermektedir ve günübirlik ziyaretlerin uğrak yeri olabilmektedir. Çevresinde otel ve pansiyonların yer alması, uzun süreli konaklamayı imkânlı hale getirmektedir. Plaja giriş ücretsizdir fakat şezlong ve şemsiye için ücret ödemek durumundasınız.
- Amasra Ağlayan Ağaç: Tarihi köprüyle beraber ana karaya bağlanan Boztepe mevkiinde yer almaktadır. 350 yaşında olan bir Selvi ağacıdır. Yıl boyunca denizden ve havadan nem alarak bu nemi saklar. Bahar aylarında ise damla damla bu nemi akıtır. Bu nedenle ağlayan ağaç adı verilmiştir. Ağlayan Ağaç altında yer alan çay ocağı bahçesinde manzara izlenebilmektedir. Tavşan Adası’nın karşısında yer almaktadır. Dürbün kiralama yoluyla Tavşan Adasını izleyebilmeniz de mümkündür.
Amasra Seyahat Rehberi
Amasra, birçok yerli – yabancı turistin uğrak yerlerinden biridir. Şüphesiz bu özelliği, doğal güzellikleri ve tarihi yapısı sayesindedir. Ayrıca tarihsel açıdan da öneminin olması, onu önemli kılmaktadır.
Amasra’da seyahat edebileceğiniz birçok alan mevcuttur ve çoğunlukla bir liste olmadığı için zaman kaybı yaşanmaktadır. Amasra gezilecek yerler listesiyle birlikte zamandan tasarruf ederek gezebileceğiniz tüm alanları bir arada liste halinde görebilirsiniz. Listeye şu şekilde devam edebiliriz;
- Gürcüoluk Mağarası: Amasra ilçe merkezine 12 km uzaklıktadır. İnpiri Köyü sınırları içerisindedir. Tabiat parkı statüsü bulunmaktadır. Birbirine geçişli bir niteliği olan 36 odadan meydana gelmiştir. Mağara uzunluğu 159 metredir. 2007 yılındaki çalışmalar neticesinde mağara içi ışıklandırması tamamlanmıştır. Ayrıca yürüyüş yapılabilecek güvenli alanlar oluşturulmuştur. Damlataşları, org desenli duvarları, dikitleri, dikitlerin üzerinde yetişen bitkileriyle doğaseverlerin dikkatini üzerine çekmektedir.
- Direkli Kaya: Direkli Kaya, Amasra’nın küçük liman bölgesinde yer almaktadır. Cenevizliler Dönemi tarihi yapıları içerisinde yer almaktadır. 7 metre yüksekliğinde bir kulesi bulunmaktadır. Bu kule denizi gözetlemek ve aydınlatmak amacıyla yapılmıştır. Kaya içerisine oyulmuş basamaklar, mermer iskele, denizle bağlantılı havuzdan oluşmakta olan yapı, Amasra içerisinde gün batımını izleyebileceğiniz en iyi yerler arasındadır.
- Çekiciler Çarşısı: Amasra’da geleneksel ağaç oymacılığı işi meşhurdur. Çekiciler Çarşısı’nda da bu iş sonucunda üretilen ürünler sergilenmektedir. Rengârenk dükkanlar, ziyarete gelen turistlerin dikkatlerini üzerine çekmektedir. Ihlamur, şimşir, kızılağaç, ceviz ve kiraz çeşidindeki ağaçların kullanılmasıyla oluşturulan ürünler bu çarşıda satılır. Fiyat olarak da oldukça uygun düzeydedir bu ürünler.
- Amasra Büyük Liman Plajı: Büyük Liman Plajı, ilçe merkezinden uzaklaşmayarak denize girmek isteyen kişiler için uygun bir alternatif konumundadır. Aynı zamanda Karadeniz Yat Rallisi’ne de ev sahipliği yapar. Bartın ile 15 dakika mesafesi bulunmaktadır. Özellikle günübirlik tatil düşünenler için Amasra gezilecek yerler listesine eklenebilecektir. Plaja giriş tamamen ücretsizdir. Duş ve soyunma kabinleri bulunmaktadır. Şezlong ve şemsiye kiralamak ücretlidir. Çevresinde restoranlar ve marketler bulunmaktadır.

Amasra’da gezebileceğiniz diğer yerler ise şu şekildedir;
- Kuş Kayası Yol Anıtı,
- Amasra Cenova Şatosu,
- Galla Pazarı,
- Amasra Kemerdere Köprüsü,
- Amasra Edhem Ağa Konağı,
- Amasra Küçük Kilise,
- İnkumu,
- Güzelcehisar Lav Sütunları,
- Ulu Yayla,
- Göl Deresi Şelalesi,
- Şehir Hamamı.
Amasra Nerede?
Amasra hakkında tatil planı yapan kişiler genel olarak Amasra nerede sorusunu sormaktadır. Amasra, Batı Karadeniz Bölgesi’nde yer alan ve Bartın iline bağlı bir ilçedir. Ankara’dan yaklaşık olarak 4 saatlik bir yolculuk sonrasında ulaşım mümkündür. İstanbul’dan gidecek yolcuların ise Ankara yolunu kullanması tavsiye edilmektedir. Amasra gezilecek yerler bakımından oldukça zengin bir yerdir. Bu nedenle Amasra tatilinize başlamadan önce gideceğiniz yerleri önceden belirlemeniz gerekmektedir. Hazırlamış olduğumuz bu rehber, bu konuda size yardımcı olacaktır. Amasra’da gezebileceğiniz birçok alanın yanı sıra tarihi yapısı ve doğal güzellikleriyle de ön plana çıkmaktadır. Amasra seyahatinize bu yerleri eklemeyi ihmal etmeyiniz.