Doğa gezileri, yaşamın farkına varmak ya da anı yaşamak için harika aktivitelerden biri. Ayrıca ailece vakit geçirmek veya çocuklara eşsiz deneyimler sunmak için de önemliler. Türkiye’de doğa gezisi için tercih edebileceğiniz en güzel yerlerden biri de Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı. Peki, bu milli parkta neler var? Dilek Yarımadası Milli Parkı hakkında bilgi arayanlar için detayları araştırdık.
Dilek Yarımadası Milli Parkı Hakkında
Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı; Aydın il sınırları içerisinde yer alan, Kuşadası’nın Güzelçamlı Mahallesi ve Söke’nin Büyük Menderes Deltası olmak üzere iki ayrı noktadan ziyaret edilebilen bir alan. İsmini bölgenin en yüksek noktası olan “Dilek Tepesi”nden alan muhteşem doğal güzelliklere sahip bir gezi bölgesi. Üstelik içinde plaj da var. Doğada vakit geçirmek, temiz hava almak, bölgeye özgü hayvan türlerini keşfetmek ve plajda dinlenmek üzere Dilek Yarımadası Milli Parkı gezisi planlayabilirsiniz. Peki, parkta neler var?
Dilek Yarımadası Milli Parkı’nda Neler Var?
Parkın içerisinde bulunan plaj bölgesine araçla, toplu taşıma ile ya da yürüyerek ulaşılabiliyor. Plaja doğru ilerlerken, çam ormanlarının muhteşem kokusu ve maviyle yeşilin destansı uyumu sizi adeta büyülüyor. Dilek Yarımadası Milli Parkı içerisinde farklı noktalara konumlandırılmış seyir teraslarından manzarayı izlemeye doyamayacaksınız.
Büyük Menderes Havzası içerisinde yer alan bölgede oldukça farklı hayvan türleri de bulunuyor. Milli Park içerisinde yürüyüşünüzü yaparken etrafınıza dikkatlice bakmanızı öneririz çünkü kaplumbağaları ve ağaçlara tırmanan sincapları görebilmeniz mümkün. Biraz daha şanslı bir gününüzdeyseniz heybetli ama bir o kadar da muhteşem güzellikteki ala geyikleri de görebilirsiniz. Yaban domuzları da parkın ev sahiplerinden ancak hemen korkmayın. Yıllar içerisinde park ziyaretçilerinin yiyecek artıklarıyla beslenmek için ziyaretçilere yaklaşa yaklaşa evcilleştiklerini söyleyelim.
Peki Dilek Yarımadası Milli Parkı’nda görmeniz gereken yerler ve yapabileceğiniz aktiviteler neler gelin hep birlikte bakalım.

- Zeus Mağarası
Milli Parkın Güzelçamlı girişinde bulunan Zeus Mağarası, buz gibi bir suda yüzmekten hoşlanan herkesin çok seveceği bir yer. Ortalama 15 metre derinliğe sahip olan mağara dağlardan gelen tatlı suyu ve denizin tuzlu suyunu buluşturuyor ve bu buluşma ile ortaya mavi-yeşil tonlarının hakim olduğu bu mağara gölünü çıkarıyor. Özellikle yaz dönemlerinde sıcaklardan bunalan ziyaretçilerin akınına uğrayan mağaranın bir bölümünden çıkarılan çamur ile de güzellik banyosu yapılıyor. Mağaraya giriş için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmiyor ve mağaraya 24 saat girebilmek mümkün.
Mağara’nın bir de efsanevi hikayesi var. İnanışa göre Zeus, kardeşi Poseidon’u kızdırdığı zaman Poseidon öfkesinden denizi kabartıp dalgalandırırmış. Zeus da bu öfke anlarında kendini bu mağaraya atıp burada yıkanarak kardeşinin sakinleşmesini bekliyormuş. Hikayenin doğru olup olmadığı elbette bilinmez ama Zeus Mağarası’nın sularının ziyaretçilerini serinlettiği ve huzurlu ortamıyla sakinleştirdiği bir gerçek.
- Eski Doğanbey Köyü
Eski bir Rum köyü olan Eski Doğanbey Köyü, Dilek Yarımadası ile Büyük Menderes Deltası’nın kesiştiği noktada konumlanmış. 1924 yılındaki mübadelede köye Türkler yerleştirilmiş ve bu sayede köyde Rum ve Türk mimarisinin en güzel örnekleri ortaya çıkmış. Günümüzde köyde, şehir hayatından uzaklaşmak isteyen ve eski köy evlerini restore ettirerek yerleşen insanlar yaşıyor. Köyü ziyaretiniz sırasında işinize yarayacak bir tüyo verelim; köyün sessizliğine alışmış olan köy sakinlerini rahatsız etmemek için geziniz sırasında olabildiğince sakin ve sessiz davranmanızı öneriyoruz.
- Dilek Yarımadası Milli Parkı Plajları
Kuşadası’nın en temiz ve el değmemiş koylarına ev sahipliği yapan Milli park, birbirinden eşsiz dört farklı koya sahip. Dilek Yarımadası Koyları olarak bilinen bu koylar yerel halk tarafından 1,2,3 ve 4 numaralı koy olarak isimlendirilmiş. Koyların gerçek isimleriyse sırasıyla İçmeler, Aydınlık, Kavaklıburun ve Karasu Koyu. Gelin bu koyları biraz daha yakından inceleyelim.
- İçmeler Koyu
Milli parkın girişinden sonraki ilk dönemeçte yer alan İçmeler koyu, giriş kapısına 1 kilometre uzaklıkta. Horoz Deresi’nin oluşturduğu vadinin denize ulaştığı noktada yer alan bu muhteşem koy denizinin sığ olması nedeniyle özellikle çocuklu ailelerin ilk tercihi oluyor. Aynı zamanda kapıya en yakın koy olması da yaz aylarında bu koyun fazlaca kalabalık olmasına neden oluyor.
- Aydınlık Koyu
Kızılçam ağaçlarının sahile kadar indiği ve yer yer makiliklerin yer aldığı, denizin maviliği ile de adeta bir tabloyu andıran güzelliği ile Aydınlık Koyu, milli park girişinden 5 kilometre uzakta yer alıyor. Kavaklıburun Koyu’ndan sonra milli parkın en uzun plajına sahip olan Aydınlık Koyu, ziyaretçilerin en sevdiği koylar arasında.
- Kavaklıburun Koyu
Eski ismi Kalamaki olan ve adından da anlaşıldığı gibi etrafında kavak ağaçları bulunan Kavaklıburun Koyu, toplanda 1 kilometrelik doğal plajı ile milli parkın en uzun sahil şeridine sahip. Giriş kapısına olan uzaklığı 9 kilometre olduğu için yürüyerek ulaşılması biraz zor olsa da, berrak suları ile ziyaretçilerini kendisine çekmeyi başarıyor.
- Karasu Koyu
450 metrelik doğal plaja sahip Karasu Koyu, sık makiler ile çevrili bir plaj. Milli parkın girişine 11 kilometrelik mesafesiyle en uzak koyu olan Karasu Koyu, Kavaklıburun Koyu’nun batısında yer alıyor.
Milli park içerisinde yer alan bu dört koy da küçük çakıllarla kaplı plajlara sahip. Plajlarda şezlong, şemsiye, duş, ve kafeterya hizmetleri veriliyor. Ayrıca tıpkı plaj gibi denizin içerisi de taşlık ve deniz suyu sıcaklığı ortalamanın altında. Ancak tüm bunlara rağmen berrak sularında şnorkel ve paletle yüzmenin ve sualtı dünyasının sihrine kapılıp gitmenin tadını doyasıya çıkarabilirsiniz.

Dilek Yarımadası Kamp Alanı
Kampçıların uğrak noktalarından biri olan Dilek Yarımadası eşsiz doğal güzellikleri ve el değmemiş toprakları ile gerçekten de kamp yapmak için birçok güzel alana sahip. Öncelikle neredeyse 15 kilometre boyunca aralıksız uzanan sahil şeridinde rahatlıkla kamp yapabilirsiniz. Belli bir saatten sonra milli park içerisinde bulunmak yasak olduğundan yine de kamp yapmak için park yetkililerinden ve jandarmadan izin almalısınız. Böylece geceyi burada geçirebilir ve sabah eşsiz bir gün doğumuna uyanabilirsiniz. Yarımada içerisinde bulunan diğer bir kamp alanı da Doğanbey Kanyonu çıkışına 5 dakika mesafedeki kamp alanları. Dilerseniz bu bölgeyi de kamp için değerlendirebilirsiniz.
Dilek Yarımadası Milli Parkı’nın içerisinde bulunan Olukludere Kanyonu’nda 15 kilometrelik bir yürüyüş rotası bulunuyor ancak buraya bireysel olarak girişlere izin verilmiyor. Sadece parkın resmi görevli rehberleri eşliğinde trekking yapabilmenize izin veriliyor. Ek olarak park içerisinde kuş gözlemciliği, yamaç paraşütü, botanik yürüyüşü gibi aktiviteler de yapabilirsiniz. Son olarak milli park içerisinde ateş yakmanın kesinlikle yasak olduğunu hatırlatmak isteriz.
Dilek Yarımadası Milli Parkı, Türkiye’nin en güzel doğal milli parkları arasında. İçinde yürüyüş parkurları da olan alanda kendinizle başbaşa kalma ihtiyacınızı keyifle karşılayabilirsiniz. Piknik yapabilir ya da doğayı çocuklarınıza tanıtabilirsiniz. Doğa ile iç içe olmak isteyeceğiniz türden bir gezi planı yaparken Dilek Yarımadası Milli Parkını mutlaka listenize alın. Geziniz sırasında çevreye duyarlı olmayı da unutmayın 🙂