Trekking (doğa yürüyüşü), doğa sporlarının en hafif alanlarından biri. Uzun ve yorucu yürüyüş anlamına gelen ‘trekking’ sözcüğü İngilizcede ‘engellerle dolu bir araziyi hiçbir ulaşım aracı olmadan yürüyerek geçmek’ demek. Hiking ise günübirlik doğa yürüyüşü anlamına geliyor. Bu aktivite için yürüyüşünüzü kolay hale getirmesi ve olumsuzluklarla karşılaşmamanız açısından yürüyüşe uygun bir yürüyüş ayakkabısı ve orta boyutta bir sırt çantası haricinde herhangi bir şeye ihtiyaç duymayacaksınız. Aynı zamanda grup rehberlerinin parkurun zorluk durumuna göre verecekleri küçük bilgiler dışında teknik bir bilgiye sahip olmanıza da gerek yok. Yürüyüşten önce hazırlık yaparken kamp ve günübirlik yürüyüş yapacağınız bölgeyle ilgili bilgileri listeleyin. Doğa yürüyüşü öncesi, ayak tırnaklarınızın bir gün önce kesilmiş olmasına özen göstermelisiniz. Aksi durumda yürüyüş esnasında tırnak batması ya da kırılma gibi küçük yaralanmalar yaşamanız olası bir durum. Günlük giymiş olduğunuz ayakkabının numarasından bir numara büyük, yumuşak olmayan ve tabanı kalın, hatta alabilirseniz bilekten sarabilecek boğazlı bir ayakkabı tercih etmeye özen gösterin. Böylelikle ayak burkulması riskini azaltabilirsiniz. Ayakkabı olarak postal veya bot türü ayakkabılar tercih edilmeli. Spor ayakkabı veya su geçirebilecek herhangi bir boğazsız ayakkabının sizi zor durumda bırakması fazla olası. Yürüyüş sırasında hareket yeteneğinizi engellemeyecek bollukta bir pantolon ya da polar alt giymenizi tavsiye ediyoruz. Kıyafetlerinizi seçerken pamuklu ve keten kumaşlar yerine sentetik ve yünlü kıyafetleri tercih etmelisiniz. Bunun sebebi pamuklu kıyafetlerin çabuk ıslanması ve ıslandığı zaman da geç kuruması. Şayet havanın soğuk olması durumunda termal içliklerden faydalanabilirsiniz. Kot pantolondan ziyade kadife ya da yünlü pantolonlar seçmelisiniz. Kot pantolon vücudu soğutur, ıslandığı zaman da bacaklarınıza yapışır ve öyle kolay da kurumaz. Sırt çantanızı muhakkak akşamdan hazırlamalısınız. Sabah evden çıkmadan önce kahvaltı yapın ve ihtiyaç hissetmeseniz dahi mutlaka bol su tüketin. Doğa yürüyüşüne çıkarken yanınıza almanız gerekenler şunlar:

- Bilekten ayağa vurmayan, kış şartlarına uygun su geçirmez yürüyüş ayakkabısı seçilmeli ve mutlaka yedek ayakkabı alınmalı,
- Küçük bir sırt çantası,
- Yağmurluk, panço, benzeri su geçirmez kıyafet ve buff,
- Havlu,
- Su için matara ya da şişe,
- Orta boy fener, kibrit, iğne-iplik, defter, kalem, düdük,
- Keten, kadife veya yünlü kıyafetler ve yürüyüşü engellemeyen pantolon,
- Çakı, bıçak,
- Yedek kıyafet,
- Bir öğün yiyecek ve içecek,
- Temel ilk yardım malzemeleri ve kullanılan ilaçlar,
- Yemek için bıçak, çatal, kaşık, kırılmaz bardak ve tabak,
- Baston veya aynı görevi üstlenecek sopalar yürüyüşte, dere geçişlerinde ve eğimli arazilerde denge kurmak açısından fayda sağlar.
Yürüyüş Rotaları
Ihlara Vadisi
Türkiye’nin en eşsiz doğasına sahip bölgesi Kapadokya’da yer alan Ihlara Vadisi, ayrıca en güzel doğa yürüyüşü rotalarına da ev sahipliği yapıyor. Son dönemlerde Türkiye’deki doğa sporcularının sıklıkla tercih ettiği noktalardan biri olan Ihlara Vadisi 14 km büyüklüğünde yer alıyor ve yürüyüş yolu ile benzersiz bir tecrübe sunuyor. Yürüyüş esnasında mağaraları, kilise ve mezar kalıntılarını görerek spor yaptığınız esnada tarihi bir gezi de yapmış oluyorsunuz.
Likya Yolu
Ülkemizin en uzun yürüyüş parkurlarından biri olan Likya Yolu, yalnızca ülkemizde değil dünya çapında da ünlü bir yürüyüş yolu. Uluslararası doğa yürüyüşçüleri tarafından da sıkça tercih edilen bir yol olan Likya Yolu 509 km uzunluğunda. Elbette tamamını yürümek ortalama 1 ay sürüyor ve bu parkuru yürümek herkesin harcı değil. Yürüyüş sırasında Likyalıların izlerini görebileceğiniz bu yürüyüş yolunda eşsiz manzaralara şahit olacaksınız. Tüm bunların yanı sıra Ölüdeniz, Kabak Koyu, Patara, Kalkan ve Kaş gibi son derece güzel turistik mekanlardan geçen Likya yolunda keyifli molalarınız da olacaktır.
Kaz Dağları
Temiz atmosferi ve eşsiz doğasıyla ziyaretçilerin gözbebeği olan Kaz Dağları trekking için de çok uygun bir parkur. Milli Park olarak koruma altında olan bölgede güvenli bir şekilde yürüyüşlerinizi yapabilir, eşsiz doğanın keyfini çıkarabilirsiniz. Uzun yürüyüşler için de ideal görünen bu parkurda Sütüven Şelalesi, Tozlu Yaylası ve Sarıkız Tepesinde kamp atarak mola verebilirsiniz.
Kaçkarlar
Bir yandan kamp atıp bir yandan da trekking yapabileceğiniz bir parkur arayışınız varsa Artvin–Rize arasında yer alan Kaçkarlar en uygun seçimlerden biri olabilir. 45 km’lik bir yürüyüş yoluna sahip olan Kaçkarlar’ın temiz havası ile adeta büyüleneceksiniz. Tamamlanması bir hafta süren bu yürüyüş yolunda hiçbir güvenlik endişesi olmadan rahatlıkla yürüyüş ve kamp yapabilirsiniz. Ara sıra zorlu ve dolambaçlı yolları ile sizi biraz yoracak olsa dahi Kaçkarlar parkurunda Hevek ve Ayder yaylalarında mola vererek dinlenebilirsiniz.
Hitit Yolu
Çorum’daki Hattuşa, Alacahöyük ve Şapinuva ilçelerinden geçen bu yol, tarih ve doğayı bir arada misafirlere sunuyor. Kültürel mozaiğin en net olduğu rotalardan olan Hitit Yolu’nda işaretlenmiş 17 yolu yürüyebilir, eşsiz doğanın tadını çıkarabilirsiniz.
Erikli Yaylası
Harika meyve kokuları içinde keyifli bir yürüyüş yapabileceğiniz bu rota toplamda dört saat sürüyor. Bu dört saatin sonunda ulaşacağınız iki göz alıcı şelale bile bu rotayı yürümek için geçerli bir sebep. Ayrıca hafta sonu yürüyüşlerinde İstanbul’dan çok da uzaklaşmak istemeyenler için de son derece iyi bir seçim. Kamp atmaya da uygun olan bu parkur şehrin kalabalıklığından ve gürültüsünden uzaklaşmak için bire bir..
Aladağlar
Toros Dağları’nın orta ve güneydoğusunda bulunan Aladağlar özellikle yazın yapılacak doğa yürüyüşleri için çok uygun. Yaklaşık 3750 metre yüksekliğindeki Demirkazık Dağı ile zirve yapan bu rota Yedigöller, Sokulupınar, Kapuzbaşı Şelaleleri, Sarımadenler gibi pek çok parkuru barındırıyor. Ormanlık alanı diğer parkurlara nazaran daha az olsa dahi yürüyüş yaparken birçok şey keşfedebileceğiniz ilgi çekici bir rota. Eğer Aladağlar’a gitmeye karar verirseniz Yedigöller’e kamp atmayı unutmayın.

Sülüklü Göl
İstanbul’dan yaklaşık 3 saat uzaklıkta bulunan Sülüklü Göl bu sebeple hafta sonu kaçamakları için çok uygun bir parkur. 16 km’lik yorucu olmayan bir yürüyüş parkuru olan bu rotamızda gölün muhteşem manzarasının keyfini çıkarabilir hem de yeşilin ve doğanın içinde rahat bir nefes alabilirsiniz.
Köprülü Kanyon
Ülkemizin en uzun kanyonu olarak bilinen Köprülü Kanyon 14 km uzunluğunda ve 100 metre derinliğinde bir yürüyüş yoluna sahip. Antalya’nın Manavgat ilçesinden yer alan bu kanyon ve vadi Kapadokya’nın peri bacalarına benzeyen doğa harikaları ile doğa yürüyüşlerini keyifli hale getiriyor. Nehir kenarında kamp atabileceğiniz bu bölgede isterseniz karavanla da konaklama yapmanız mümkün. Yürüyüş parkuru boyunca size eşlik eden antik yapıdaki tiyatro, Zeus ve Artemis’e ait dini yapılar, sarnıçlar ve su kemerleri ile tarihi bir trekking tecrübesi yaşayacaksınız.
Bafa Gölü
Bodrum Milas’ta bulunan Bafa Gölü oldukça farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış ve bu sebeple çok sayıda tarihi güzelliği yer alan bir parkur. Heraklia şehrinden tarihi Latmos Dağı’nın tepelerine varan Kral Yolu parkuru da burada bulunuyor. Göl etrafındaki köylerde yerel halkla da iç içe zaman geçirebileceğiniz bu harika yürüyüş yolu, tarih ve doğaseverleri aynı noktada buluşturmasıyla anlamlı hale geliyor.