Bodrum’un popüler tatil beldesi Torba tatil ve gezi rehberi sayfamızda, Torba’da gezilecek yerler, aktiviteler, plajlar, yeme içme, gece hayatı, alışveriş, ulaşım ve konaklama imkanları hakkında özet bilgileri bulabilir, Torba’nın nasıl bir yer olduğunu görebilirsiniz. Torba, Bodrum yarımadasının kuzey doğusunda yer almakta ve Bodrum merkeze yaklaşık 6,5 km. uzaklıkta yer almakta. Popüler bir tatil merkezi olan Torba, Bodrum merkeze yakınlığı ile gözde beldelerden birisi. Bodrum’daki ender ormanlık yerlerden biri olan Torba Koyu, aynı zamanda yemyeşil doğası, çam ağaçları kokusu ve masmavi temiz denizi ile sakin bir tatil tercih eden ziyaretçilerin uğrak noktalarından birisi konumunda.
Torba Koyu’nda Yapılacaklar
Torba plajı tatilciler için güzel imkanlar sunmaktadır. Torba’nın denizi de sığ ve berraktır. Torba plajında denizin tadını çıkarabilir, bir yandan da sahil boyunca yürüyüş yaparak bölgeyi keşfedebilirsiniz. Çam ve zeytin ağaçları ile berrak denizin kaynaştığı şirin ve hareketli bir koyda yer alan Torba, korunaklı coğrafi yapısı sebebiyle her daim sakin bir koya sahip. En fırtınalı günlerde bile Torba koyu sakin. Torba’da ayrıca tekne turlarına da katılabilir ve teknede çevre koyların güzelliklerini tadabilirsiniz.
Torba, aynı zamanda Bodrum yarımadasının en iyi doğa yürüyüşü, bisiklet ve trekking parkurlarına sahip. Doğa sporları tutkunları için Torba’nın muhteşem doğasında trekking ve bisiklet turu yapmanızı tavsiye ediyoruz.
Tekne Turları
Bodrum yarımadasının yaklaşık 650 kilometre uzunluğundaki sahil şeridi boyunca sıralanmış muhteşem koylar, tekne ile deniz turu sevenler için muhteşem fırsatlar sunmakta. Bodrum yarımadası boyunca muhteşem koylara düzenlenen günübirlik tekne turları ile güzel bir Bodrum tatil günü geçirebilirsiniz. Bodrum’da tekne turu denildiğinde farklı alternatiflerin olduğunu bilmeniz gerekiyor. Bazı tekneler meze, öğle yemeği ve sınırsız içecek ile her şey dahil konseptinde hizmet sunarken, bazı tekneler ise sadece öğle yemeği veriyor. Bazı tekne turlarında köpük partisi gibi eğlence programları düzenlenirken, bazılarında ise daha sakin bir ortamda teknede deniz sefası şeklinde oluyor. Ayrıca Bodrum yarımadası çok geniş bir alana yayılmış durumda olduğundan ve çok sayıda tatil beldesini barındırdığından, her yerde tekne turu imkanı bulunmuyor.
Bununla birlikte karışık gruplar arasında katılabileceğiniz tekne turları ile birlikte, bazı beldelerde özel tekne turları düzenleniyor. Aşağıda Bodrum’da tekne turu çeşitleri ve tekne turuna katılabileceğiniz lokasyonlar hakkında detaylı bilgi bulabilir, tekne turuna özel detay sayfalarımızdan ayrıntılı bilgi edinebilir ve güvenilir acenteler vasıtasıyla rezervasyonunuzu yaptırabilirsiniz. Bodrum’da tekne turları genellikle sezonda yerli ve yabancı turistlerin yoğun olduğu belli başlı az sayıda yerden yapılıyor.
- Bunlar arasında en yoğun ve popüler olanı, Bodrum merkezinde, Halikarnas limanı iskelesinden yapılan ve Bodrum Tekne Turu olarak adlandırılan günübirlik tekne turu. Ayrıca Orak Adası Tekne Turu da yine popüler.
- Bodrum’da tekne turu yapılan ikinci popüler yer ise Gümbet tatil beldesi. Gümbet Tekne Turu olarak geçiyor.
- Bodrum ve Gümbet Tekne turuna ilave olarak, daha eğlenceli ve temalı tekne turu isteyenler için ise Bodrum merkezinden kalkan Bodrum Korsan Tekne Turu, Gümbet‘ten kalkan Bodrum Köpük Partili Tekne Turu (Party Boat) ve Balık Tutma Turu var.
- Bunların dışında da diğer popüler tatil beldelerinden Yalıkavak ve Turgutreis‘te de tekne turları düzenleniyor ancak buralardaki turlar özel tekne turu statüsünde olduğundan tekneyi kiralamak durumundasınız. Arkadaş grubu ve ailecek tekne turu isteyenler için uygun diyebiliriz.
- Yukarıda belirttiğimiz lokasyonlara yakın bir yerde tatil yapmayanlar veya yazlıkçılar için tekne turu düzenleyen acenteler, otelden/yazlıktan alma ve tur bitiminde geri bırakma hizmeti veriyorlar.
Bodrum Kalesi
Bodrum Kalesi, Bodrum’un merkezinde iki liman arasında, üç tarafı denizlerle çevrili kayalık bir yarımada üzerinde Bodrum’un en önemli tarihi eserlerinden birisi olarak ziyaretçilerini selamlamakta. Doğu Akdeniz’in en önemli kalelerinden birisi olarak gösterilen Bodrum Kalesi, ilk olarak 1402 yılında Rodos Şövalyeleri tarafından St.Peter adına inşa edilmeye başlanmış ve yapımı yaklaşık 100 yıl, 1523 yılına kadar sürmüş. 1895 yılına kadar da askeri üs olarak kullanılmış. Yaklaşık 30.000 metre karelik bir alanda kurulu olan Bodrum kalesinin İngiliz, Fransız, Alman, İtalyan ve İspanyol (Yılanlı) Kulesi olarak adlandırılan 5 adet ana kulesi bulunmakta. Kalenin içerisindeki kiliseye Osmanlılar zamanında bir minare ilave ederek cami haline getirilmiş, ayrıca bir de küçük Türk Hamamı eklenmiş. Sultan II.Abdülhamit zamanında ise kale hapishane olarak kullanılmış. Kale, 1915 yılındaki Fransız bombardımanından sonra terk edilmiş. Bodrum Kalesinin en önemli kale bendi ise, Halikarnas balıkçısı olarak tanınan Cevat Şakir Kabaağaçlı.
Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi
St.John Şövalyeleri tarafından 1402-1409 yılları arasında inşa edilmiş olan Bodrum Kalesi içerinde yer almakta ve kalenin odalarının 1964 yılında müzeye dönüştürülmesi ile birlikte, dünyanın en önemli sualtı arkeoloji müzelerinden birisi olarak kabul edilmekte. Aynı zamanda Bodrum’da gezilecek ve görülecek en popüler yerlerden birisi konumunda olan Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, ayrıca 1995 yılında Avrupa’da Yılın Müzesi yarışmasında “Özel Övgü” ödülü almış. Müze bünyesinde Amphora sergilemesi, Doğu Roma Gemisi, Cam Salonu, Cam Batığı, Sikke ve Mücevherat Salonu, Karyalı Prenses Salonu, İngiliz Kulesi, İşkence ve Katliam Odaları ve Alman Kulesi isimli sergi alanları bulunuyor.
Bunlar arasında Doğu Akdeniz amforaları koleksiyonu, Yassıada, Şeytan Deresi ve Serçe Limanı batıkları en popüler sergiler arasında. Ayrıca dünyanın en büyük İslam cam koleksiyonu da yine müzede sergilemekte. Müzede sergilenen dünyanın en eski batık gemi kalıntısı da görülmeye değer önemli eserlerden. Serçe Limanı Cam Batığı Salonu’nda sergilenen bu batık, 1025 yılında batan bir tekne. Bu tekneden 3 ton kırık ve sağlam cam çıkarılmış. Müze’de sergilenen binlerce amfora, dalgıçlar tarafından Bodrum sularından toplanmış ve oldukça ilgi çekmekte. Amfora, eski Roma ve Yunan döneminde zeytinyağı ve şarap taşımak için kullanılmakta olan bir obje olarak karşımıza çıkmakta. Müze’nin sikke ve mücevher bölümünde ise Anadolu ve Karya dönemine ait sikkeler ve İsa’dan önce 4’üncü yüzyıla ait mücevherler sergilenmekte.
Antik Tiyatro
Bodrum’un merkezinde Göktepe’de bulunan Antik Tiyatro, Bodrum’da Helen döneminden, Halikarnassos’dan kalan ve günümüze uzanan önemli tarihi eserlerden ve Bodrum gezip görmeniz gereken popüler yerlerden birisi konumunda. Bodrum Antik Tiyatrosu, 1973 yılında yapılan kazılardan sonra açık hava müzesi olarak düzenlenmiş durumda. Toplam 53 sıralı ve 13.000 kişilik kapasiteye sahip olan Antik Tiyatro, Skene (sahne binası), Orkestra (yarım yuvarlak) ve Kavea (oturma kademeleri) olmak üzere üç ana bölümden oluşmakta. Yapı uzun dikdörtgen bir yapı olup her iki uçta da ayrıca oyuncuların gireceği birer kapı bulunmakta. Antik Tiyatro’nun bulunduğu yerin arka tepelerinde ise Helenistik ve Roma dönemlerine ait kaya mezarları görülebilmekte.
Bodrum Mausoleion
Antik dünyanın yedi harikasından birisi olarak kabul edilen Bodrum Mausoleion, Bodrum’da gezip görmeniz gereken en önemli tarihi yerlerden birisi konumunda ziyaretçilerini selamlamakta. Mausoleum (Mazole) olarak da bilinen Bodrum Mausoleion Açık Hava Müzesi’nin tarihi ise Bodrum Kalesi‘nden bile eski zamanlara dayanıyor. Mausoleum, Maussolus’un anıt mezarı anlamına gelmekte. Maussolus ise Persler tarafından antik Karya bölgesine satrap olarak atanan, Hecatomnos ailesinin bir üyesi. M.Ö. 350 yıllarında tamamlandığında, 50 metre yüksekliğinde ve üstünde 24 basamaklı bir piramit ve araba ile Bodrum yarımadasında yükselen görkemli bir anıt olan yapının aynı zamanda her iki tarafı da Yunanlılar ve Amazonlar arasındaki savaş sahnelerini içeren tavan süsleri ile süslüymüş. Mausoleum’un inşasına, ölümünden sonra dünyaya karşı kendi güç ve ihtişamını göstermek üzere bizzat Maussolus tarafından M.Ö. 355 yılında başlanmış. M.Ö. 353 yılında vefatı sonrasında ise inşaata karısı Artemisia tarafından devam edilmiş, Artemisia’nın da M.Ö. 351 yılında ölümünden sonra ise, dönemin birkaç heykeltıraşının çabaları ile tamamlanmış. M.S. 1000 ila 1400 yılları arasında meydana gelen afetlerle birlikte neredeyse tamamen yıkılan Bodrum Mausoleion anıt mezarının yerinde bugün küçük bir müze bulunuyor. Yine de muhtelif kalıntıları görebilmek mümkün. Mausoleion’a ait taşların pek çoğu Bodrum Kalesi’nin yapımında kullanılmış. Rölyefli parçalar ise 19. yüzyılda İngilizler tarafından British Museum’a götürülmüş.
Myndos Kapısı
Bodrum’un batı tarafında yer alan ve Halikarnnassos kentinin giriş kapılarından birisi olan Myndos Kapısı da Bodrum’da gezip görülmesi gereken önemli tarihi eserlerden birisi konumunda. Son dönemde restore edilen Myndos Kapısı milattan önce 4’üncü yüzyılda inşa edilmiş. Kalıntılar arasında kapı rahatlıkla görülebilmekte. Myndos kapısı aynı zamanda dönemine ait toplam 7 kilometrelik kalıntılar arasında, en iyi durumda bulunan yapı konumunda.
Bodrum Yel Değirmenleri
Bodrum yarımadasında Bodrum merkezi ile Gümbet arasındaki hakim tepelerde, ayrıca Yalıkavak‘taki hakim tepelerde ve sahilde çok sayıda tarihi yel değirmenleri bulunmakta. Yel değirmenlerinin kondisyonları çok iyi olmasa da bölgede deniz manzarası muhteşem. Aynı zamanda fotoğraf meraklıları için de çok güzel manzaralar sunmakta. Bunlardan Bodrum merkezi ve Gümbet koylarına bakan tepe üzerinde bulunan yedi adet yel değirmeni 18’inci yüzyılda inşa edilmiş ve 1970’li yılların sonlarına kadar faal olarak kullanılmış. Bodrum yarımadasının en popüler yel değirmenleri arasında. Buralarda muhteşem manzaralar eşliğinde doğanın tadını çıkarabilir ve Bodrum tatilinizde unutulmaz fotoğraflar çekebilirsiniz. Ayrıca güzel bir doğa yürüyüşü, trekking ve bisiklet turları için de çok ideal.