Tarih boyunca Hitit, Urartu, Pers ve Helen gibi büyük medeniyetlerine ev sahipliği yapmış olan Erzincan, Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alıyor. Doğal ve kültürel güzellikleri ile yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken Erzincan’ı merak edenler, gezi rotasına eklemiş olanlar ve Erzincan’da nereleri gezmek lazım diye soranlar için güzel bir liste hazırladık.
Erzincan’da gezilecek yerler listesinde geçmeden önce şehirde yapabilecekleriniz ile ilgili kısa bilgiler verelim. Öncelikle Erzincan kaç günde gezilir merak ediyorsanız hemen söyleyelim ki şehri tam anlamıyla keşfedebilmek için ortalama 2 güne ihtiyacınız var. Tabi ki Erzincan’da gezilip görülebilecek bir çok mekan var ama bundan önce gastronomik deneyimlere meraklı olanlar için önereceğimiz birkaç lezzeti de hatırlatmak isteriz. Erzincan’ın meşhur yöresel tatlarından “cimin” olarak bilinen Erzincan üzümü, tulum peyniri, Erzincan ketesi, etli üzüm sarması, evelik dolması, tava leblebisi, babikko, Erzincan balı, kelecoş, gendime çorbası gibi tatları denemeden Erzincan’dan dönmemelisiniz. Bu özel lezzetleri yerinde tadın ki yaşamaya devam etsinler…

Erzincan Gezilecek Yerlerin Listesi
Erzincan’ın tarihi ve doğal güzellikleri nelerdir diye soranlara da hazırladığımız listemize göz atmalarını öneriyoruz ve sizi listemizle baş başa bırakıyoruz.
- Erzincan Yeraltı Çarşısı
İpekyolu üzerinde bulunan Erzincan günümüzde de önemli ticaret merkezlerinden biri. Özellikle el yapımı bakır ürünlere meraklıysanız Erzincan Yeraltı Çarşısı tam da size göre. Çarşı içerisinde el sanatları atölyeleri, süs eşyaları, yöresel giysiler, takılar ve yöresel yemekler gibi birçok ürünü bulabilirsiniz. Eğer Erzincan merkezde neler yapılır diyorsanız ve Erzincan’a geldikten sonra eve dönerken sevdiklerinize hatıra olacak hediyeler almak istiyorsanız bu çarşıyı mutlaka ziyaret etmelisiniz.
- Kemah Kalesi
Evliya Çelebi’nin Seyahatname adlı eserinde de bahsettiği Kemah Kalesi, Erzincan’ın aynı isimdeki Kemah ilçesinde bulunuyor. Tarihteki birçok medeniyeti görmüş ve birçok olaya şahitlik etmiş olan kale, ilçeye tarihi bir güzellik katmaktadır. Erzincan’a geldiğinizde, harika panaromik fotoğraflar çekmek ve tarihi dokuyu içinize çekebilmek için bu muhteşem kaleyi görmenizi öneririz.
- Karanlık Kanyon
Dünyanın ikinci büyük kanyonu olma ünvanına sahip olan Karanlık Kanyon’u Munzur Dağları’nın üzerinde Karasu Nehri’nin oluşturduğu doğal bir oluşumdur. Erzincan’ın kemaliye ilçesinde bulunan kanyonda kaya tırmanışı, kanyoning, rafting, zipline gibi sporlar yapılmaktadır. Elbette kanyona gidip bu sporlardan birini yapmak zorunda değilsiniz. Daha sakin bir gezi yapmak istiyorsanız Karanlık Kanyon’daki tekne gezilerine katılarak muhteşem manzaranın ve doğal güzelliklerin tadını çıkarabilirsiniz.
- Otlukbeli Gölü
Dünya üzerindeki tek traverten set gölü olma özelliğine sahip Otlukbeli Gölü kaynak sularının meydana getirdiği kızıl traverten set sonucu oluşmuştur. Kaynak sularının içerisindeki kükürt ve demir miktarının fazla olması bu travertenlerin kızıl bir renk almasına neden oluyor ve bu da gölü eşsiz bir güzelliğe büründürüyor. Doğal sit alanı olarak koruma altına alınan bu eşsiz gölü Erzincan gezi rotanızdaki duraklarınıza eklemeyi unutmayın.
- Sultan Melik Türbesi
Tarihi Mengücek Beyliği dönemine kadar uzanan Sultan Melik Türbesi, Kemah ilçesinin kuzeybatısındaki kayalık alan üzerine inşa edilmiştir. Tuğla duvarlı ve sekiz köşeli bir yapıya sahip olan türbe inşasında kullanılan malzeme ve mezar yapılarının orijinal şekli ile dikkat çekmektedir. Yerel halk tarafından “Sultan Melek” olarak anılan türbe içerisinde Sultan Melik’in mumyası ve beş adet mezar bulunmaktadır.
- Terzi Baba Camii
Erzincan’ın en çok ziyaret edilen dini mekanlarından biri olan Terzi Baba Camii, 7000 kişilik kapasitesi ile Türkiye’nin en büyük camileri arasında yer alıyor. Aynı zamanda bu caminin en büyük özelliklerinden birisi de 4000 kişiyi aynı anda tek bir kubbe altında toplayabilmesi. Osmanlı mimarisi ve modern mimari özelliklerini bir arada taşıyan Terzi baba Camii, Erzincan’ın merkezindeki İzzet Paşa Mahallesi’nde yer alıyor.
- Girlevik Şelalesi
Erzincan’da keşfedilmeye değer doğa harikalarından biri de Girlevik Şelalesi, Türkiye’nin en büyük şelalelerinden birisi. 13 farklı şelalelinin birleşmesi ile meydana gelmiş olan bu doğa harikası 3 katlı kayalıkların arasından dökülerek ziyaretçilerine eşsiz bir manzara sunuyor. Bahar ve yaz aylarında yeşilin her tonunu görebileceğiniz ve harika fotoğraflar çekebileceğiniz Girlevik Şelalesi, kış aylarında ise donuyor ve oluşan devasa buz sarkıtları ile büyülü bir atmosfer oluşturuyor.
- Kemaliye Evleri
UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne aday gösterilmiş olan Kemaliye Evleri özellikle fotoğraf meraklılarını kendine çeken en önemli yerlerden biri. Arnavut kaldırımlı sokaklarda yürürken kendinizi modern dünyadan soyutlayıp adeta bir zaman yolculuğuna çıkmış gibi hissedeceğiniz bu evlerin mimari yapısı da oldukça ilginç. Çoğunluğu üç katlı olarak inşa edilmiş Kemaliye Evleri’nin alt kısımları moloz taş, üst kısımları ise ahşap malzemeler ile yapılmış ve kerpiç dolgular ile tamamlanmış. Bugün bu evlerin bazıları sanat galerisi, konuk evi ve müze olarak hizmet veriyor. Geziniz sırasında bu evleri ziyaret ederseniz evlerin iç bölümlerini de görerek unutulmaz fotoğraflar çekebilirsiniz.
- Ali Demirsoy Doğa Tarihi Müzesi
Kemaliye’nin biyolojik çeşitliliği ve jeolojik tarihine ait örnekleri bünyesinde barındıran Ali Demirsoy Doğa Tarihi Müzesi özellikle çocuklu ailelerin ve doğa meraklılarının mutlaka ziyaret etmesi gereken bir yer. Biyoloji Profesörü Ali Demirsoy’un ve TÜBİTAK’ın katkıları ile hazırlanmış binlerce böcek, omurgalı ve omurgasız tür koleksiyonunu yakından inceleyebileceğiniz gibi Erzincan ve çevresinde bulunan endemik bitki türlerini yine bu müzede görebilirsiniz.
- Çadırcı Hamamı
Erzincan merkezde yer alan ve günümüze kadar ayakta kalmayı başarmış bir Osmanlı dönemi eseri olan Çadırcı Hamamı mutlaka görülmesi gereken yapılardan biri. Son yıllarda orjinaline sadık kalınarak restore edilen hamam turizme kazandırıldı. Osmanlı dönemi hamamlarının en güzel örneklerinden biri olan Çadırcı Hamamı düz kesme taşlarla inşa edilmiş yapısı ve kubbeleri ile görsel bir şölen sunuyor.
- Erzincan Saat Kulesi
Şehrin en ikonik simgelerinden biri olan Erzincan Saat Kulesi, Barış Manço Parkı’nın içerisinde yer alıyor. 1939 yılında yaşanan büyük Erzincan depreminde yıkılan kule, 2011 yılında aslına uygun şekilde yeniden inşa edildi. Saat kulesinin çevresinde yer alan dinlenme alanları, yürüyüş parkurları ve çay bahçelerinde keyifli zaman geçirebilir ve kuleyi görmeye gitmişken Barış Manço Parkı’nı da gezerek parkın sakin ortamında dinlenebilirsiniz.
- Mama Hatun Türbesi
1192 yılında ölen Saltuklu Prensesi Mama Hatun adına yaptırılmış bu türbe Erzincan’ın sahip olduğu kültürel değerlerden bir diğeri olarak karşımıza çıkıyor. Türbenin içerisinde bulunan kervansaray, hamam ve mescit bu yapıyı bir külliye konumuna taşımaktadır. 1200’lü yıllardan günümüze kalan bu eser mutlaka görülmesi gereken yapılar arasında.

- Ergan Kayak Merkezi
Bölgenin en sevilen kış tatili merkezlerinden biri olan Ergan Kayak Merkezi Erzincan’a oldukça yakın bir konumda bulunuyor. Üç farklı uzunluktaki kayak pistleri ve teleferik gibi olanaklara sahip olan merkez her yıl yerli ve yabancı birçok misafiri ağırlıyor. Erzincan’a gezi planlarınız kış dönemine denk gelirse, kayak yapmasanız bile Ergan Kayak Merkezi’ni ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Kayak merkezinde yer alan restoran ve kafelerde yöresel lezzetlerin tadarken büyüleyici kar manzaralarının tadını çıkarabilirsiniz. Üstelik kayak yapmayı öğrenmek için ders alabilir veya kar motoru, kar üzerinde bot gezileri gibi etkinliklere katılarak keyifli vakit geçirebilirsiniz.
Kışın gezilecek yerler listesine eklenecek kentlerden biri olan Erzincan, çok güzel bir şehir. Tam bir turizm kenti haline gelmemiş olsa da giderek özgün dokusu daha fazla öne çıkıyor. Kente akraba ziyaretine gittiğinizde, iş için burada bulunduğunuzda ya da özel bir kent gezisi yapmak istediğiniz Erzincan’da ne yapılır diye düşünüyorsanız, şehir size çok keyifli detaylar sunacaktır.