Eskişehir, Türkiye’de yer alan bir şehirdir ve oldukça zengin bir yemek kültürüne sahiptir. Şehir, yerel lezzetlerin yanı sıra Osmanlı mutfağından miras kalan yemekleri de sunar. Türkiye’nin kalbinde yer alan Eskişehir, keşfedilmeyi bekleyen gizli bir cevher olarak sizlerin keşfine açık bir destinasyon. Zengin kültürel mirası ve çeşitli yemek ortamıyla, yemek severlerin ülkenin en iyi mutfağını tatmaları için mükemmel bir yer olan Eskişehir, geleneksel Osmanlı yemeklerinin cezbedici lezzetlerinden yöresel spesiyalitelerin leziz tatlarına kadar her damak zevkine uygun seçenekler sunar. Aradığınız ister romantik bir yemek, ister bir aile toplantısı veya arkadaşlarla dışarıda bir gece geçirmek olsun burada bulabilirsiniz. Eskişehir, herkese göre bir şeyler bulunan harika bir lokasyon. Hareketli sokakları ve büyüleyici tarihi binaları ile Eskişehir duyulara hitap eden bir şölen. Şehir; etli kebapları, pofuduk ekmekleri ve ağız sulandıran tatlılarıyla bilinir.
Öyleyse neden Eskişehir’de bir yemek yolculuğuna çıkıp zengin yemek kültürünü keşfetmeyesiniz? İster deneyimli bir gezgin olun ister ilk kez gelen bir ziyaretçi olun, şehrin lezzetli yemekleri ve canlı enerjisi ile sizi büyüleyeceğinden emin olabilirsiniz. O hâlde hiç beklemeyin, çatalınızı kapın ve Eskişehir’in leziz hazinelerine kendinizi kaptırmaya hazırlanın!
Eskişehir’de Yerel Pazarlar ve Sunulan Lezzetler
Eskişehir, aynı zamanda lezzetli simitleri, pide ve çörekleri ile de meşhur bir yer olarak bilinir. Şehir, yerel yemek kültürünü keşfetmek için mükemmel bir yerdir ve lezzetli yemekleri denemek için cazip bir seçenektir. Ayrıca, şehirde yerel pazarı gezmek de yerel yemek kültürünü keşfetmek için mükemmel fırsatlar sunar. Çeşitli hamur işlerinin yerli halk tarafından taze ve anlık olarak yapıldığı pazar yerlerini gezerken sıcak sıcak yerel lezzetleri tatma şansı bulursunuz. Arnavut böreği, Tatar ekmeği, dızmana, kalakay, gözleme ve çörek çeşitlerini taze taze, ocaktan indiği gibi tüketmek için pazar yerleri sokak lezzetlerinin vazgeçilmez lokasyonlarından biri olarak karşınıza çıkar. Hem alışveriş yapabileceğiniz hem atmosferi soluyarak Eskişehir’i sadece gezmek değil yaşamanızı da sağlayacak bir yer olarak pazar yerleri arasında özellikle cumartesi pazarı tercih edilir.
Balkanlar ve Kafkaslar’ın Nefis Lezzetleri Bir Arada
Eskişehir, çok eski zamanlardan beri Anadolu’nun buğday ambarı olarak bilindiği için hamur işleri ile bilir. Haşhaşın kullanımının da yörede çok kullanıldığı bilinen bir gerçek, dolayısı ile başta haşhaşlı ekmek ve haşhaşlı bükme gibi pek çok lezzetli hamur işini Eskişehir’de tatma şansınız bulunur. Balkan ve Kafkas göçmenleri, şehrin nüfusunda hatırı sayılı bir yer tutar. Bu nedenle şehrin mutfağında da çok fazla Balkan ve Kafkasya esintisi hissedilir. Eskişehir’de hatırı sayılır oranda Tatar ve Çerkes yaşar, şehri ziyaret ettiğinizde onların yöresel mutfağına özgü spesiyalleri de deneyebilirsiniz.
Eskişehir’de Neler Yenir?
Eskişehir denince akla özellikle ilk olarak çibörek gelir. Bunun yanı sıra Eskişehir’e has lezzetler olarak , pırasalı Arnavut böreği, haşhaşlı çörek, haşhaşlı gözleme, cevizli ekmek, dızmana, kalakay ismi de verilen Tatar ekmeği olarak da isimlendirilen çörek, kıvırma böreği de denilen diğer adı ile katlama börek, ağzı açık, kıygaşa, tavuklu çeşidi de tercih edilen göbete, kavurma börek, yemeklerin yanında ekmek olarak da tüketilen abısta gibi hamur işlerini tatma şansınız bulunur. Sivrihisar’ın coğrafi işaret olarak tescillenen ve lahana ile yapılan lezzeti kelem dolmasının etli ve etsiz seçeneklerinin yanı sıra tavşan güveci, Balaban köfte, yufkalı büryan, ciğer sarması, kökrek dolma, çakmak dolması, cantık tavuk dolması gibi alternatif lezzetleri tadabilirsiniz. Çorba çeşitleri yönünden de zengin olan Eskişehir’de kuzu sorpa çorbası, köfte çorbası, tarhana çorbası, düğün çorbası, tabak börek çorbası olarak da bilinen tutmaç gibi birçok lezzetli tarif bulunur. Eskişehir, aynı zamanda lezzetli baklavaları, muhallebileri ve dondurmaları ile de bilinir. Şehir, yerel yemek kültürünü keşfetmek için mükemmel bir yerdir ve yerel lezzetleri denemek için cazip bir seçenek olarak sizlerin ziyaretini bekler. Eskişehir’de tatlı bir tur yaparken pek çok tatlı alternatifi ile de karşılaşırsınız. Met helvası, nuga helvası, leblebi kurabiyesi, Sivrihisar baklavası gibi birçok meşhur tatlısı bulunur.
Eskişehir’de Nerelerde Yemek Yenir?
Eskişehir’deki pek çok restoranın, kafe ve börekçinin menüsünde çibörek ile karşılaşırsınız. Eskişehir merkezde, Odunpazarı ilçesinde bir çok börek evi bulunur. Yağda kızartılmasına rağmen, burada çibörek oldukça hafif olarak sizlerin tüketimi için hazırlanır. Çiböreğin Türkiye’deki tarihi yaklaşık 300 yıl öncesine kadar uzanır. Kırım’dan göç eden Tatar Türklerinin Eskişehir’e gelirken yanlarında getirdiği bu lezzetli hamur işi, Eskişehir’in yöresel lezzetleri arasında en önde geleni olarak akıllarda kalır.
Çibörek; kıymalı, soğanlı ve baharatlı bir harçla doldurulan yufkaların derin yağda kızartılması ile yapılan bir hamur işi. Lezzetli börek anlamına gelen isminin de hakkını veren çibörek, kızartıldığı derin yağda 15-20 sn kadar kısa bir süre beklediği için de yağ çekmez ve birçok böreğe göre daha hafif olması nedeniyle sıkça tercih edilir.
Odunpazarı’ndaki bu ünlü Çiğ börekçilerde Eskişehir mutfağının sevilen lezzetlerinden biri olan göbeteyi tatmalısınız. Tatar Türklerinin yöreye getirdiği yemeklerden biri olan ve bazı yörelerde göbete ismiyle de anılan bu yiyecek çok katlı bir hamur ile açılan bir börek türü olarak akıllara kazınır. Hamur hazırlandıktan sonra tek tek açılır ve çok katlı bir hamur hazırlanır. Ardından bu hamurların arasına çıtır çıtır bir doku vermesi için eritilmiş olan tereyağı sürülür. Elde edilen hamurun arasında baharatlı ve tavuklu pilav eklenerek fırında pişirilir, kıymalı pirinç ile ve patatesli olarak da hazırlanır.
Tescillenmiş bir lezzet olarak kelem dolmasını Eskişehir’e geldiyseniz tam da yerinde yemeniz önerilir. Eskişehir mutfağında özellikle Sivrihisar yöresinde öne çıkan bir lahana sarması çeşidi olan kelem dolması nasıl mı yapılır? Koyun kıymasından bol yağlı ve bol baharatlı bir harçla doldurulup ufacık sarılan lahanalar tat ve lezzet vermesi için sarımsakla birlikte ağır ağır kısık ateşte pişirilir ve sıcak olarak servis edilir.
Eskişehir hamur işleri ile ünlü olduğu için buraya gelince mutlaka hamur işi alternatiflerini denemelisiniz. Bunlardan biri de haşhaşlı gözlemesi ile tanınan gözlemeci esnaflardır.
Yüksek puanıyla dikkat çeken bu güzel börekçilerde Kırım Tatarlarının bir lezzeti olarak keşmeşe adı ile de bilinen kıygaşayı tatmalısınız. Kıygaşa, bol yağda kızartılan bir hamur işi olarak pişiye benzer bir lezzet olarak bilinir. Siz de lezzetli bir durak olarak şehir merkezinde bulunan ustaları tercih edilebilir ve buranın meşhur diğer lezzetleri olan bamya çorbası, Balaban köftesi, kuzu etli keşkeği ve saray tandırını da tadabilirsiniz.
Eskişehir Odunpazarı’nda çeşitli dükkanlardan bir başkasında ise, meyhane tarzı bir yer arıyorsanız seçenekler mevcut. Çeşitli mezeler, balık ve et şişler tercih edebileceğiniz lokantalar aynı zamanda Eskişehir’in meşhur helvasını da tatmanız için sizlere sunar.
Eskişehir Tepebaşı’nda bulunan küçük işletmelerde lezzetli saç kavurmaları çok fazla rağbet görür. Öyle ki mekânlarda zor yer bulabilirsiniz.
Eskişehir Odunpazarı’nı gezerken şehirde kurulmuş olan en eski esnaf lokantalarından birini ziyaret edebilirsiniz. 1932’den buyana hala açık olan köftecisi, tek seçenek üzerinden 100 yıla yakındır bir çınar gibi Eskişehir’de hizmet verir.
Bir diğer tarihi işletme de yine meşhur köftelerden tadabilirsiniz. 1938’de açılmış bir başka mekanda tirit tekniği ile hazırlanan ve İskender kebap, pideli köfte gibi sevilen yemeklere benzeyen Balaban köfteyi gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz. Ayrıca mekân, yufkalı büryan isimli yemeği ile de bilinir. Yufkalı büryan esasen Güneydoğu Anadolu yöresine ait bir lezzet, kente olan göçler sonucu Eskişehir’de de sevilen bir yiyecek olarak tüketilir.
Eskişehir’e gidince met helvası ve nuga helvası denemeden dönmemelisiniz. Eskişehir’de şehir merkezinde bulunan helvacılar, nuga ve met helvası için en iyi adreslerden biri olarak tavsiye edilir.