Türkiye’nin en sevilen ve öğrenci şehri olarak bilinen Eskişehir tarihi ve kültürel zenginliklerinin yanında birçok doğal güzelliği de barındırıyor. Hal böyle olunca da yerli ve yabancı turistler gezi rotalarını oluşturmak için Eskişehir’in tarihi ve doğal güzellikleri nelerdir diye araştırmalar yapıyor.
Özellikle çevre illerden sıkça günübirlik ziyaretçiler ağırlayan Eskişehir’in doğal güzellikleri nelerdir, sizin için araştırdık. Yalnızca şehir dışından gelen ziyaretçiler için değil Eskişehir’de yaşayan ve şehir yaşamına kısa bir mola verme isteğiyle, “Eskişehir’de nerelere gidilmeli?” diye düşünenlerin de çok işine yarayacağını düşündüğümüz listemize bir göz atalım.
- Porsuk Çayı
Eskişehir denildiğinde akla ilk gelen doğal oluşumlardan biri olan Porsuk Çayı, Sakarya Nehri’nin en uzun koludur. Eskişehir’i Tepebaşı ve Odunpazarı olarak iki kısma ayıran Porsuk Çayı’da hem gezi hem de ulaşım amaçlı tekne turları bulunuyor. Aynı zamanda turistik olarak gondol gezileri de düzenleniyor. Bu gondol gezileri nedeniyle Porsuk Çayı Türkiye’nin Venedik’i olarak da anılıyor. Yapılan çevre düzenlemesi ile birlikte Porsuk Çayı etrafında birçok kafe ve restoran bulunuyor. Ayrıca yürüyüş parkurları, köprüler ve ışıklandırmaları ile keyifle vakit geçirip harika fotoğraflar çekebileceğiniz alanlar sunuyor.

- Balıkdamı Kuş Cenneti
Eskişehir’den günübirlik nereye gidilir diye merak edenler için harika bir önerimiz var; Balıkdamı Kuş Cenneti! 30 bin dönümlük bir alanda olan ve Sivrihisar’a 40 kilometre uzaklıkta bulunan bu güzel mekan aynı zamanda Türkiye’nin en büyük sulak alanlarından biridir. Balıkdamı Kuş Cenneti adını bölgedeki balık bolluğundan almaktadır. Asya’da yaşayan yabani su kuşları için batıdaki son durak olan bu bölge, kuzey ve güney ülkeler arasında mevsimlik olarak göç eden kuşlar için de en önemli konaklama noktalarından biri.
Bu bölge aynı zamanda Eskişehir’in karasal ikliminin yumuşamasında da etkin bir rol oynuyor. Göç mevsimlerinde bu eşsiz güzelliği ziyaret ederek farklı kuş türlerini gözlemleyebilirsiniz.
- Sakarya Başı
Eskişehir’in Çifteler ilçesi sınırları içerisinde yer alan Sakarya Başı adından da anlaşılacağı gibi Sakarya Nehri’nin çıkış noktasıdır. Eskişehir merkeze 1 saatlik mesafede olan bu doğal güzelliği mutlaka ziyaret etmelisiniz. Sakarya Başı’nda yetiştirilen balıklar, bölgede açılan restoranlarda servis ediliyor. Lezzetli balıkların tadına baktıktan sonra nehir içerisindeki tekne turlarına katılabilir ve eşsiz manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.
- Avlakkaya Kanyonu
Mihalgazi ilçesi sınırları içerisinde yer alan Avlakkaya Kanyonu Eskişehir’in merkezine 35 kilometre uzaklıkta. Yeşilin her tonunu bulabileceğiniz muhteşem bir doğal güzellik olan Avlakkaya Kanyonu içerisinde farklı yapılardaki jeolojik oluşumları da gözlemlemeniz mümkün. Aynı zamanda bazı arkeolojik kalıntıların yer aldığı kanyon aday sit alanı statüsündedir. Avlakkaya Kanyonu’nu ziyaret ettiğinizde doğa yürüyüşleri yapabilir, motor ve bisiklet turlarına katılabilirsiniz.
- Gürleyik Şelalesi
Eskişehir’in en çok ziyaretçi çeken bölgelerinden biri olan Gürleyik Şelalesi, özellikle kamp tutkunlarının uğrak yerlerinden biri. Şehir merkezine 120 kilometre uzaklıkta bulunan Gürleyik Şelalesi, akan serin suları ve doğal taşlar ile çevrilmiş küçük havuzları ile ziyaretçilerini bekliyor. Berrak ve tertemiz sulara sahip havuzların derinliği 4 ila 5 metre arasında değişiyor. Özellikle yaz aylarında bir çok ziyaretçiyi kendine çeken şelaleyi mutlaka ziyaret etmenizi öneririz.
- Musaözü Barajı
Eskişehir – Kütahya yolu üzerinde, şehir merkezine 21 kilometre uzaklıktaki Musaözü Barajı, günübirlik piknik yapmak isteyenlerin ve uzun süreli konaklamak isteyen kampçıların favori mekanları arasında yerini alıyor. Bölge ateş yakılmasına da izin veriliyor. Tabi ki piknik yapmak ya da mangal yakmak istemezsiniz de bölge içerisinde yer alan restoran ve kafelerde de lezzetli yemekler yiyebilirsiniz. Günübirlik ziyaretçiler için aynı zamanda alanda çocuk oyun alanları ve yürüyüş parkurları gibi yerler de mevcut. Kamp yapanlar için elektrik ve su imkanı da sağlanıyor ve yine bu alan içerisinde tuvalet ve lavabo imkanları da var.
Musaözü Barajı’nın en önemli özelliklerinden bir tanesi de olta balıkçılığı eğitimi veren nadir yerlerden biri olması. Eğer siz de balık tutmak istiyor ama nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız buradaki eğitimlerden yararlanarak amatör de olsa balıkçılığa adım atabilirsiniz.
- Sakarıılıca Kaplıcaları
Hem gezmek hem de şifalanmak istiyorsanız Sakarıılıca Kaplıcaları tam size göre. Eskişehir’in Mihalgazi ilçesinde bulunan kaplıcalar yıl boyunca birçok turist ağırlıyor. Vadi içerisine yerleşmiş bir orman içinde yer alan tesislerde, sıcaklığı 43-48 derece arasında değişen şifalı sularda mide hastalıkları, çeşitli romatizmal hastalıkları, kadın hastalıkları, sindirim sistemi ve beslenme bozuklukları ve kemik hastalıkları gibi rahatsızlıklarınıza şifa bulabilirsiniz. Ayrıca otelde kalmak istemeyenler için kamp alanları da mevcut. Eğer kaplıcaları günübirlik ziyaret edecekseniz piknik alanlarından faydalanabilir ve çam ağaçları arasında yürüyüşler yaparak temiz havanın tadını çıkarabilirsiniz.
- Asmainler Saklı Vadi
Yeşilin her tonunu bulabileceğiniz bir doğa harikası olan Asmainler Saklı Vadi, Sündiken Dağları’nın arasında kalmış bir vadi. Aynı zamanda Frigya Medeniyeti’ne ev sahipliği yapmış olan bu vadi hala tüm doğal güzelliğini koruyor. Kamp yapmak için de oldukça uygun olan bu alanda şehirden uzaklaşıp ister tek başınıza isterseniz de sevdiklerinizle birlikte huzurlu birkaç gün geçirmeniz mümkün.
- Şehr-i Aşk Adası
Tamamıyla doğal bir oluşum olmasa da Porsuk Çayı üzerinde yer alması nedeniyle Eskişehir’in doğal güzellikleri listemize Şehr-i Aşk Adası’nı da ekledik. Eskişehir’e aşk şehri imajının verilmesi için 2010 yılında açılışı yapılan Şehr-i Aşk Adası, Porsuk Çayı üzerinde oluşturulmuş yapay bir adadır. Adaya ulaşım bir köprü ile sağlanıyor. Adada bulunan kütüklerin üzerine sevdiğiniz kişinin adını çakarak aşkınızı ölümsüzleştirebilir ve mükemmel bir anı için nikah tazeleyebilirsiniz. Yeşillikler içerisine kurulu bu adadaki romantik atmosferi eşiniz ya da sevgilinizle birlikte mutlaka deneyimlemenizi öneriyoruz.
- Regülatör Piknik Alanı
Odunpazarı ilçesi sınırları içerisinde yer alan Regülatör Piknik Alanı, Odunpazarı Belediyesi tarafından 2012 yılında yenilenerek piknik ve mesire alanına dönüştürülmüştür. 30 bin metrekarelik alan içerisinde çocuk oyun alanları ve çocuklara özel piknik yerleri, oturma alanları, mescit, büfe gibi yerlerden faydalanabilirsiniz. Aynı zamanda hazır barbekü alanları ile de piknikçilere büyük kolaylık sağlanıyor. Porsuk Çayı kenarında bulunan Regülatör Piknik Alanı’na gittiğinizde kuş sesleri içerisinde huzurlu bir gün geçirebilir, yemyeşil doğanın tadını çıkarabilirsiniz.

- Çilek Park
Yine doğal bir oluşum olmasa da içerisinde doğallık barındırması nedeniyle listemize eklediğimiz Çilek Park, Eskişehir Tepebaşı mevkiinde bulunan bir organik çilek tarlası. Yalnızca çilek değil organik tarım yöntemi ile karpuz, kavun, fasulye, mısır gibi ürünlerin de üretildiği Çilek Park, şehir merkezine 30 kilometre uzaklıkta ve ulaşımı Kütahya – Eskişehir yolu üzerinden sağlanıyor.
Çilek Park’ta organik olarak yetiştirilen çilekleri kendi elleriniz ile toplayabilir ya da çilek tarlalarında mis gibi çilek kokuları arasında dolaşabilirsiniz. Aynı zamanda kurutulmuş çilek, çilek reçeli, çilek ve böğürtlen fideleri ve çilek suyu gibi ürünleri de satın alabilirsiniz.
Çilek Park içerisinde bulunan kafeteryada lezzetli bir köy kahvaltısı edebilir ve yine park içerisinde bulunan hayvanat bahçesini gezebilirsiniz. Son olarak yine park içerisinde bulunan at çifliğindeki atları sevebilir, eğitmenler eşliğinde atlarla gezebilirsiniz.