İçinden dingin Porsuk Çayı geçen ve Eskişehir adını taşıyan şehir, Osmanlı dönemine ait evleri, yöresel lezzetleri ve hızla artan genç nüfusu ile gelen ile gidenin kucaklaştığı bir şehir olarak bilinir. İsmine rağmen, üniversitelerin varlığı sayesinde son yıllarda öğrenci sayısının hızla arttığı Eskişehir, modern ve geleneksel unsurların buluştuğu bir yer halini almıştır. Avrupa köylerinden gelen göçmenlerin katkısıyla Batı etkileri hissedilmeye başlandığı bu şehir, köklü geçmişini koruma ve kültürel değerlerini yaşatma çabasını sürdürmektedir. Eskişehir’e adım attığınızda, yerleşimin Bakır Çağına kadar uzandığı bölgelerde, tarihi camiler, külliyeler, müzeler ve diğer antik yapıları görmek mümkündür.

Odunpazarı
Eskişehir’in tarihi bir ilçesi olan Odunpazarı, şehir merkezinin ortasında yer alır. Arabayla ulaşmak için D665 Karayolu tercih edilebilir. Ayrıca 16S, 23S ve 44K numaralı otobüs hatlarıyla da kolayca gidilebilir. UNESCO Dünya Mirası Listesinde bulunan Odunpazarı, gelenek ve modernliğin büyüleyici bir birleşimini yansıtan tarihi evleri ve gelişen yüzü ile tanınır. Arnavut kaldırımlı sokaklarda tarihi ahşap konaklar göze çarpar ve bu sokaklarda yürürken adeta bir zaman yolculuğuna çıkılmış gibi hissedilebilir. Bu tarihi sokaklarda çoğu antik ev, el sanatları dükkanları, hediyelik eşya dükkanları, küçük müzeler, sergiler ve kafelere ev sahipliği yapmaktadır. Misafirler, gezileri esnasında Odunpazarı’nın dar sokaklarında gezebilir, dükkanlara göz gezdirebilir ve kafelerde bir fincan kahvenin keyfini sürebilirler. Eski zamanlarda odunpazarı olarak değerlendirilen bu yerde, Eskişehir El Sanatları Merkezi, Lületaşı Müzesi, Kurşunlu Cami, Hacı Hasan Cami ve Alaaddin Cami yer alıyor.
Kurşunlu Camii
Odunpazarı ilçesinde bulunan Kurşunlu Cami, şehir merkezinin ortasında konumlanmıştır. Araçla ulaşım Kurşunlu Cami Sokak üzerinden sağlanabilir. Konumu merkezi olduğundan dolayı, taksi veya yürüyerek de kolayca erişilebilir. 16. yy.’da yapılan bu caminin yapımında kesme taş kullanılmıştır. Sekizgen bir kasnak üstüne yerleştirilmiş olan tek kubbeli bir Osmanlı dönem camiisi olma özelliği taşıyor. Özellikle kubbenin alt kısmındaki el işçiliğiyle süslenmiş detaylar oldukça dikkat çekicidir. Camiyle birlikte yapılan çeşme önceden kaybolmuş, ancak 1960’lı yıllarda tekrar inşa edilmiştir.
Caminin ibadet bölümü oldukça sade bir tasarıma sahiptir. İç mekandaki mihrabı taştan, minberi ise mermerden el işçiliğiyle süslenmiş şekildedir.

Nasrettin Hoca Evi
Sivrihisar ilçesinde yer alan Nasreddin Hoca Evi, şehir merkezinden 120 km uzaklıktadır. Araçla ulaşım için Dumlupınar Bulvarı ve D200 Karayolu kullanılabilmektedir. Toplu taşıma ile gitmek isteyenler için ise şehir merkezinden kalkan Sivrihisar otobüsleri tercih edilebilir. Sivrihisar’da bulunan bu kültür evi, ziyaretçilere tarihsel bir yolculuk deneyimi sunmaktadır. Girişte, Nasreddin Hoca heykeli ile karşılaşan ziyaretçiler, ilçenin yöresel tatları, kıyafet kültürü, gelenekleri ve görenekleri ile ilgili bilgi sahibi olabilirsiniz. Ayrıca bahçesinde ziyaretçiler için bir dinlenme alanı da bulunmaktadır.
Han Yeraltı Şehri
Han Yeraltı Şehri, kent merkezinden 85 km mesafede yer almaktadır. Ulaşım D665 Karayolu üzerinden sağlanmaktadır. Toplu taşıma kullanmak isteyenler için ise 91 numaralı otobüs hattı tercih edilebilir. Bu yer altı şehri, dar tünelleri sayesinde askeri amaçlarla kullanıldığına dair ipuçları sunmaktadır. Yapılan arkeolojik çalışmalar, Han Yeraltı Şehri’nin tarihinin Bronz Çağı’na kadar uzandığını göstermektedir. Roma döneminde de yerleşim yeri olarak kullanılan bu şehir, Bizans İmparatorluğu’nda askeri bir üs olarak hizmet vermiştir. Ziyaretçiler için görülmeye değer noktalar arasında Hüsrev Paşa Camii, eski Türk hamamı, yer altı odaları, mezar odası ve ana girişin sağ tarafındaki merdivenlerle ulaşılan tünel yer almaktadır.
Pessinus Antik Kenti
Pessinus Antik Kenti, Pers ve Susa başkentlerini Sardes bölgesine bağlayan Antik Kraliyet Yolu üzerinde yer almaktadır. Pessinus Antik Kenti, Antik Yunan ve Roma zamanlarında önemli bir yere sahip olan tanrıça Matar ve Kibele’nin hayat sürdüğü yer olarak bilinmektedir. Kibele Tapınağı, antik kentte bulunan ve 20. yüzyılda yapılan arkeolojik çalışmalarda keşfedilen önemli bir yapının adıdır. Ayrıca, antik kentte oldukça küçük bir tiyatro da bulunmaktadır.
Eskişehir Kurtuluş Müzesi
Eskişehir Kurtuluş Müzesi, şehir merkezinde, Odunpazarı ilçesinde konumlanmıştır. Müzeye ulaşım, Kemal Zeytinoğlu Caddesi üzerinden sağlanabilir. Merkezi bir konumda bulunması sayesinde, taksi veya yürüyerek de rahatlıkla ulaşmak mümkündür. Müze, 2016 yılında Cumhuriyetin ilanının 93. yıl dönümünde ziyarete açılmıştır ve tarihi Mestanoğlu Halil Köşkü’nde yer almaktadır. İsmet İnönü’nün bir dönem kaldığı bu köşkte bulunan müze, tarihi belgeler ve bilgiler ile ziyaretçilere önemli bir deneyim sunmaktadır. Kurtuluş Savaşı ve Lozan Anlaşması gibi tarihi mevzuların anlatıldığı kısmın yanında, sunum odası, karikatür odası, strateji odası, gazetelerle Kurtuluş Savaşı gibi bölümler de müzede bulunuyor.

Arkeoloji Müzesi
Şehir merkezinde bulunan Arkeoloji Müzesi’ne, Atatürk Bulvarı üzerinden ulaşım sağlanmaktadır. Taksi veya yürüyerek gitmek de oldukça kolaydır. Bu modern müzede, M.Ö. 5000’li yıllardan son dönem Osmanlı İmparatorluğu’na kadar uzanan tarihi eserler sergilenmektedir. Müzenin alt katında, genellikle yer mozaikleri ve lahit gibi parçalar bulunmaktadır. Üst katta ise yöresel arkeolojik çalışmalardan elde edilmiş olan eserler ve Bronz Çağı’ndan kalma koleksiyonları görmek mümkün. Müzenin avlusunda bulunan heykeller de son derece göz alıcıdır. Arkeoloji Müzesi’nin yanı başında yer alan kafe, misafirlere çay molası fırsatı sunmaktadır.
Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi
Şarkiye ilçesinde konumlanan Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi, şehir merkezinde yer alır. Müzeye ulaşım Atatürk Bulvarı üzerinden sağlanır. Merkezi konumu sayesinde, yürüyerek veya taksiyle kolaylıkla ulaşmak mümkündür. Müze, 2013 yılında açılmış olup ülke genelindeki ilk balmumu müzesidir. Totalde 166 ünlü kişinin balmumu heykeli burada sergileniyor ve kentin belediye başkanı Yılmaz Büyükerşen’in eserleri de burada bulunuyor. Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi’nde sergilenen ünlü kişiler arasında; Mustafa Kemal Atatürk, birçok Osmanlı padişahı, Hürrem Sultan, Sabiha Gökçen, Nasrettin Hoca, Cüneyt Arkın, Orhan Gencebay, Barış Manço ve Kemal Sunal gibi isimler yer alıyor.
Yazılıkaya (Midas Anıtı)
Han ilçesinde yer alan Yazılıkaya, kent merkezine 70 km mesafede yer alıyor. Araçla ulaşım D665 Karayolu üzerinden sağlanmaktadır. Toplu taşıma kullanmak isteyenler için ise 91 numaralı otobüs hattı tercih edilebilir. Yazılıkaya, Frig kaya cephelerinin en görkemli örneği olarak kabul edilir ve ilk defa 1800’lerde incelenip çizilmiştir. Midas Anıtı olarak da adlandırılan bu anıt, Frig cephelerinin genel görünümünü ilk çizen çizim olarak özel bir öneme sahiptir. Midas Anıtı 17 metre yüksekliğinde ve 17 metre genişliğindedir. Anıtın yüzeyi iki karşıt daire şeklinde düzenlenmiş ve geometrik motiflerle süslenmiştir. Anıtın üstünde aynı zamanda Frigyalılar dönemine ait yazıtlar da bulunmaktadır.

Tülomsaş Müzesi (Devrim Arabası)
Tülomsaş Müzesi, kent merkezine 3 km mesafede yer almaktadır. Ulaşımı Mustafa Kemal Atatürk Caddesi üzerinden sağlanır. Merkezi konumu sayesinde, taksiyle de rahatlıkla ulaşım mümkündür. Ülkemizin en büyük demiryolu lokomotif imalathanesi olan Tülomsaş Fabrikası’nın avlusunda yer alan bu müze, Türkiye’de 1960 senelerinde üretilmiş olan Devrim ve eski demiryolu motorlu araçlar da içerisinde bulunmak üzere farklı bir çok eseri ziyaretçilerine sunan bir açık hava müzesi özelliğindedir.