Finike, tarih ile doğanın birleştiği ender yerlerden birisidir. Ayrıca portakalı ile ünlenmiş bir bölge olarak ön plana çıkıyor. Diğer ilçelerle kıyaslandığında sınırlı bir coğrafyaya sahiptir fakat Finike gezilecek yerler söz konusu olduğunda dikkat çekici noktaların da varlığı söz konusudur. Yaz aylarında tatilciler ve turistik seyahat edenler Finike ilçesinde keşfedilecek pek çok noktayı ziyaret ediyor.
Aynı zamanda Finike ilçesi, diğer ilçelere göre ulaşım kolaylığı nedeniyle tercih edilen noktalardan birisidir. Finike’de gezebileceğiniz bazı bölgeler şu şekildedir;
- Limyra Antik Kenti: Limyra Antik Kenti, Finike ilçesinin en eski yapılarından biri olarak dikkatleri üzerine çekiyor. Ortalama olarak 2000 yıllık bir geçmişe sahiptir. Konum olarak yüksek bir noktaya inşa edilmesi sayesinde savaşlar sırasında stratejik bir öneme sahip olmuştur. İçerisinde yer alan sütunlu binalar ve 3700 kişilik kapasitesi bulunan amfi tiyatro, günümüzde gezilecek yerler açısından hala büyük ilgi görüyor. Ayrıca antik yapılara dair pek çok kalıntı görebilmek de mümkün. Likya mimarisi ile Roma mimarisinin harmanlandığı bu yapılar ilgili tarihi güzellikleri keşfetmek açısından çok önemlidir. Antik kent içerisindeki yapıların yanı sıra Likya mimarisine güzel bir örnek teşkil eden, antik kente 2 km uzaklıkta yer alan kaya mezarları da bulunuyor. Tarih boyunca farklı uygarlıklar hüküm sürdüğü için mezarlıkların içinden günümüze kadar kalmayı başaran herhangi bir eşya bulunmuyor. Ancak kabartmalar ve desenler halen varlığını sürdürüyor. Buraya gelmeniz halinde gezi rehberi eşliğinde keşfe çıkmanızı öneriyoruz.
- Gökbük Kanyonu: Gökbük Kanyonu, doğa yürüyüşleri, piknik ve kamp yapabileceğiniz güzel yerlerden birisidir. Yaklaşık olarak 4 km’lik bir uzunluğu bulunan kanyon, doğa ile iç içe bir şekilde vakit geçirmek isteyenler için önemli alternatifler arasındadır. Yaz ayları için kalabalıktan uzaklaşarak sessiz bir tatil yapmak isteyenler için de en uygun yerlerden birisidir. Son zamanlarda Finike ilçesinin turizm açısından değerlendirilen bölgelerinden birisidir. Bu nedenle günümüzde oldukça yoğun ilgi görüyor diyebiliriz. Bünyesinde yer alan tesisler yardımıyla her türlü ihtiyacınızı rahatlıkla giderebilirsiniz. Burada su aktiviteleri de son dönemlerde yaygınlaşmıştır. Bu anlamda kano ve balık tutma gibi aktiviteler sıklıkla tercih ediliyor. Doğanın hissettirdiklerine yakından tanıklık etmek için burayı tercih edebilirsiniz. Kanyona giriş tamamen ücretsizdir.
- Arykanda Antik Kenti: Arykanda Antik Kenti’nde arkeolojik çalışmalar halen devam ediyor. Finike – Elmalı yolu üzerinde bulunan Arif Köyü sınırları içerisinde yer alıyor. Şehre ilk yerleşimin ne zaman gerçekleştiği tam olarak bilinmiyor. Ancak kazılarda elde edilen sonuçlara göre M.Ö. 5.yy’da burada bir yerleşimin olduğu kanıtlanmıştır. Kat kat teraslar üstüne inşa edilen yapı, oldukça geniş alana yayılıyor ve Finike içerisinde bu anlamda dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor. Antik kent içerisinde gezebileceğiniz bazı alanlar mevcut. Bunlar arasında amfi tiyatro, eski bina sütunları, beraberinde birçok tarihi yapı yer alır. Şehrin alan olarak geniş bir bölgeye yayılması, burasının geçmiş dönemde oldukça önemli bir yer olduğuna işaret ediyor. Arykanda Antik Kent’e giriş tamamen ücretsizdir.

Finike Görülmesi Gereken Yerler
Finike’de gezip görebileceğiniz ve bu anlamda turistik gezi yapabilmek için birçok alan mevcuttur. Bünyesinde antik kentlerden kanyonlara kadar birçok tarihi ve doğal yapıyı bir arada barındıran Finike, tatilinizi renkli kılacak yerlerden birisidir. Finike gezilecek yerler açısından düşünüldüğünde ön plana çıkan bazı yerler şu şekildedir;
- Suluin Mağarası: Finike Suluin Mağarası, derinlik bakımından dünyanın en derin yapıya sahip mağaralarından birisidir. İlçe merkezine yaklaşık olarak 1 km mesafede bulunur. 1995 yılında burasının derinliğini öğrenmek isteyen birkaç dalgıcın boğulup can vermesi üzerine buradaki dalışlar sadece profesyonel ekipler eşliğinde yapılabiliyor. Devasa girişi ortalama 80 metredir ve peşinden uzun koridorlar boyunca suyun altına doğru devam eden bir yapısı vardır. Çalışmalar her ne kadar halen devam etse de derinliği anlamak adına mağaranın sonu bulunamamıştır. Suluin Mağarası, aynı zamanda Asya kıtasının en derin mağarası konumunda. Gizemli bir yapıya sahip olduğundan dolayı oldukça merak uyandırıyor. Bundan dolayı buraya ziyaret gerçekleştiren hemen herkesin ilk uğrak yerlerinden birisidir. Halk arasında İncirli Mağarası olarak bilinen yapı, yerel halk efsanelerine konu olmuştur. Farklı bir deneyim yaşamak açısından Finike’de gezilebilecek yerler listesine mutlaka eklemelisiniz.
- Andrea Doria Koyu: Antalya ilçelerinin sahil şeridi boyunca genel olarak piknik yapmak ve kamp yapmak için elverişli bir ortama sahip olduğu biliniyor. Finike merkeze yaklaşık olarak 3 km mesafede bulunan Andrea Doria Koyu da bu aktiviteler için en elverişli alanlardan birisidir. İsmini Cenevizli amiralden almıştır. Koy, aynı zamanda nesli tükenmekte olan Akdeniz foklarına ev sahipliği yapıyor. Buna ek olarak caretta carettaların da doğal beslenme alanı olduğunu söyleyelim. Sahil yapısı çok fazla taşlık alandan oluşan Andrea Doria Koyu’nda yüzmek, falezli kıyı yapısından dolayı sakıncalıdır. Çevresinde maki bitki örtüsü hâkimken civar bölgelerde herhangi bir yapılaşma olmaması, ilgili yerin bakir kalmasını sağlamıştır. Bu nedenle doğaseverlerin yeşili keşfetmek adına tercih ettiği bölgelerden birisidir.

Finike Seyahat Rehberi
Finike, seyahat rehberi oluştururken dikkate alınabilecek en önemli ilçelerden birisidir. İlçenin tarihi dokusu, kültürel mirası, doğal güzellikleri ve canlı bir görüntü çizmesi, onu tercih edilir kılmıştır. Bu nedenle her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından Finike, tercih edilen ilçelerden birisidir. Finike gezilecek yerler listenize aşağıdaki alanları muhakkak ekleyiniz;
- Myra Antik Kenti: Her ne kadar Demre sınırları içerisinde yer alsa da ilgili yapı Finike’ye sadece 28 km mesafede yer alması nedeniyle Finike’ye gelenler tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor. Kent, tarih içerisinde geçiş noktası olarak kullanılmıştır ve Akdeniz’in hemen kıyı kesiminde yer alıyor. Kente ilk yerleşimin M.Ö. 5.yy’larda gerçekleştiği tahmin ediliyor. Myra ismi Bizans Dönemi’nde “Ana Tanrıçanın Yeri” anlamına gelmesi nedeniyle bu kente verilmiştir. Hristiyanlık dini için özel bir yeri bulunuyor. Bunun nedeni, Noel Baba ismiyle bilinen Aziz Nikolas, burada bir zamanlar başpiskoposluk yaparak adını dünyaya duyurmasıdır. Antik kent içerisinde Roma tarzı ile inşa edilen tiyatro, en çok dikkat çeken ve bu bağlamda ziyaret edilen noktalardan birisidir. Duvarlarında yer alan kabartmalarla işlenmiş mitolojik figürlerin hala gözlemlenebilecek şekilde varlığını sürdürdüğünü söyleyebilmek mümkün.
- Gökliman Koyu: Finike ilçesinde her yıl turistlerin ilgi odağı olan koylardan birisi de Gökliman Koyu’dur. Antik dönemde liman olarak kullanılmıştır ve bu nedenle kalıntıların bulunabilmesi mümkündür. Doğasının çok fazla zarar görmemiş olması ve beraberinde sessiz – sakin bir yer olması, tercih edilme nedeni. Sahil şeridi çakıl taşlarla kaplıdır. Deniz suyunun aşırı derecede berrak olduğunu söyleyelim. Koy üzerinde ihtiyaçlarınızı gidermeniz için çeşitli işletmeler bulunuyor.

Finike Nerede?
Finike nerede sorusu, Finike ismini duymuş fakat coğrafi konumu hakkında bilgi sahibi olmayan birçok gezgin tarafından merak ediliyor. Finike, Antalya’nın bir ilçesidir ve ilçede üretilen portakallar nedeniyle popülerlik kazanmıştır. Burada üretilen portakallar hem ülkemizde hem de dünyada oldukça popüler. Finike, aynı zamanda bir liman kentidir ve bu nedenle turizm açısından oldukça gelişmiş olduğunu söyleyebiliriz. Finike gezilecek yerler listesinde hem tarihi öneme sahip yapılarıyla hem de doğal güzellikleriyle ön plana çıkan birçok bölge yer alıyor. Bu anlamda turistik gezilerin ilk uğrak yerlerinden birisidir diyebiliriz.