Tarihi ve tarihi eşyaların bulunduğu yerler, doğal ortamlar, şehir ortamları ve yerel yönetimler tarafından yapılan mekanlar Gaziantep’te gezilecek yerler açısından çeşitlilik sağlıyor. Çok eski zamanlardaki toplulukların da yaşadığı Gaziantep şehri mutfak kültürü açısından da zengin. Geçmişte olduğu gibi günümüzde de birçok kültüre ev sahipliği yapıyor. Bu da kültürel çeşitliliğin ve zenginleşmenin önünü açıyor. Mutfak zenginliğinden kaynaklı olarak buradan çıkan ürünler geniş çapta biliniyor. Bakırcılar Çarşısı hediyelik veya kişisel eşya alışverişleri için mutlaka gezilmesi gereken bir yer. Yöreye özgü mimarilere sahip tarihi yapılar statüsüne koyulabilecek Antep Evleri de gezilecek yerler arasında bulunuyor. Zeugma Mozaik Müzesi’nde ise eski dönemlerdeki Bizans ve Roma eserleri ziyaretçilerini bekliyor. Şahinbey Milli Mücadele Müzesi içerisinde ise Kurtuluş Savaşı döneminde kullanılan çeşitli silahlar ve bazı araç gereçler bulunuyor. Aynı zamanda müze içerisindeki görsel materyaller ile dönemin olayları zaman sıralamasına konulmuş ve sergileniyor.

Gaziantep hayvanat bahçesini de gezerek ilgi çekici hayvanları yakından görebilirsiniz ve haklarında bilgi sahibi olabilirsiniz. Gaziantep Kalesi askeri amaçlı olarak yapılan, tarihin çok eski günlerine dayanan bir kale. Bu şehre gidildiğinde gezilmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Emine Göğüş Mutfak Müzesi içerisinde tamamen Gaziantep şehrinin yöresel yemekleri ve günümüzde orada yaşayan yerel halkın alışkanlıkları sergileniyor.
Gaziantep Turistik Yerler
Gaziantep turistik yerler ve gezilecek yerler çoğunlukla Şahinbey ilçesinde bulunuyor. Şehrin diğer ilçelerinde de turistik ve gezilecek yerler de var. Turistik yerlerin birçoğunun birbirine yakın olması zamanın yoldan çok gezmeye ayrılmasında önemli bir rol oynuyor. Aynı zamanda şehir içinde birçok farklı ulaşım seçeneği de bulunuyor. Kişisel araçlarınız ile şehrin tüm ilçelerinde gezebilirsiniz. Bunun dışında taksi, belediye ve özel halk otobüsleri ve tramvay gibi toplu ulaşım araçlarını da kullanabilirsiniz. Uçak ile şehri ziyarete gittiyseniz havalimanında araca ihtiyacınız olacağı gün kadar araç kiralama yapabilirsiniz ve turistik yerleri gezebilirsiniz. Bulunduğunuz konum göz önünde bulundurulduğunda birçok turistik yeri yürüyerek de ziyaret edebilirsiniz.
- Bakırcılar Çarşısı
Bakırcılar Çarşısı, Şahinbey ilçesinin Eskici Çarşısı sokağında bulunuyor. Adını Gaziantep’in el sanatları gelenekleri arasında olan ve çok eski zamanlardan şimdiye kadar devam ettirilen bakır yapımından alıyor. Burada tarihi bir mekanda hediyelik veya kişisel kullanım amaçlı çeşitli bakır eşyaları üzerine alışveriş yapılıyor. Aynı zamanda dükkanların içerisinde veya kapı önlerinde bakır ustaları satış yapmanın yanı sıra işlerine de devam ediyorlar. Bu sayede bakır ustalarını işlerini yaparken de izleyebiliyorsunuz. Bu çarşıda sadece bakır üzerine ürünler bulunmuyor. Çeşitli aksesuar türündeki farklı maddelerden yapılmış ayakkabılar ve kolyeler gibi birçok eşya da satışa sunuluyor. Çarşı içerisinde durup dinlemek ve yemek yemek de mümkün, bunun için mekanlar çarşıda bulunuyor. Çarşı gece saatlerine kadar açık fakat hafta sonu pazar günü tüm dükkanlar açılmıyor.

- Tarihi Antep Evleri
Bu tarihi evlerle Gaziantep’in çeşitli yerlerinde sıkça olmasa da karşılaşabilirsiniz. Tarihi Antep Evleri’ne en çok Şahinbey ilçesinin Bey mahallesinde rastlanıyor. Tarihi izlerini kaybetmemesi ve bakımlı kalabilmeleri açısından güzel bir şekilde restore edildiler. Evlerden birisi Hasan Süzer Etnografya Müzesi olarak kullanılıyor. Bu evler tamamen taştan yapılmış. Bu yapısı ve işçiliğin sayesinde yaz sıcaklarında bile evler serin kalabiliyor. Aynı zamanda evlerin çatı taraflarında avlu benzeri sergah adı verilen teras gibi bir yapı bulunuyor. Burada çeşitli yiyeceklerin korunması sağlanıyor ve bunun yanı sıra yaz aylarında geceleri uyumak için de kullanılıyor. Evlerin kat sayıları yapacak olan kişilere bağlı olarak bir, iki veya daha fazla olmak üzere değişiklik gösteriyor.
- Gaziantep Hayvanat Bahçesi
Gaziantep Hayvanat Bahçesi de Gaziantep’in turistik yerleri arasında bulunuyor. Bu hayvanat bahçesi Şahinbey ilçesinin Yamaçtepe mahallesinde bulunan Burç Ormanları içerisinde yer alıyor. Zürafa, kanguru, aslan, kaplan, ayı, maymun, yılan, balık gibi deniz canlıları ve kelebek gibi toplamda 264 civarlarında hayvan türü bulunuyor. Türler bazında sayı artabilir veya azabilir, bilinen toplam 6.814 tane hayvan var. Bazı hayvanlar mevsimlere göre belirli aylarda doğal ortamlara da çıkarılıyor. Aynı zamanda ısıtma ve soğutma gibi tüm hayvanların yaşam şartlarına uygun olacak şekilde ortamlar da hayvanat bahçesi içerisinde sağlanıyor. Gaziantep Hayvanat Bahçesi’nin bir diğer önemli özelliği ise Türkiye sınırları içerisinde bulunan en büyük hayvanat bahçesi olması.
- Kurtuluş Camii
Kurtuluş Camii, Şahinbey ilçesinin Tepebaşı mahallesinde bulunuyor. Eski zamanlarda Meryem Ana Kilisesi gibi çeşitli ibadethaneler olarak kullanılan bu yapı daha sonra cami olarak içerisinde ibadet edilerek kullanılmaya devam edildi. Sarkis Balyan isimli Osmanlı döneminde yaşamış ünlü mimarın da bu caminin tasarımı üzerinde imzası bulunuyor. Bu cami 1920 senesinde cami değilken, kilise ve katedral olarak kullanıldıktan sonraki tarihlerde bir dönem cezaevi olarak kullanılmış. 1980 senesinde cami olarak düzenlenerek kullanıma açılmış.
- Zeugma Antik Kenti
Zeugma Antik Kenti, Nizip ilçesinin Belkıs Köyünde bulunuyor. Konumu itibari ile Belkıs Köyü olarak da anılıyor. Tarihte adı sıkça duyulan Büyük İskender’in ekibinde bulunan 1. Selevkos Nikator milattan önceye dayanan yıllarda bu kenti kurdu. Kurulduğu dönemlerde Fırat’ın Silifkesi olarak isim bu yerleşime verilmiş. Kommagene Krallığı bu yerleşime önem vermiş ve bu tarihlerden daha önce askeri ve çeşitli bazı yönlerden önemi anlaşıldığı için Romalılar da bu yerleşimin üzerinde durmuş. Romalıların hakimiyetine geçen bu yerleşimin adına Zeugma denmiş. Bu dönemler sonrasında yaşanan çeşitli savaşlar sonucunda yerleşim bakımsız bırakılmış. 16. yüzyıl içerisindeyken bu yerleşim bir barajın suları altında kaldı ve eski dönemlerin izlerini taşıyan bazı yapılar kurtarılarak müzelere kondu. Günümüzde bu tarihi kente yapılan geziler tekne turları ile yapılıyor.
- Kaleoğlu Mağarası
Kaleoğlu Mağarası, Şahinbey ilçesinin Karagöz semtinde bulunan Gümrük caddesi konumunda bulunuyor. Bölgenin yöresel yiyecekleri ve eşyaları bu mağarada görülebiliyor. Yaz aylarının yüksek sıcaklığının yaşandığı günlerde bu mağarayı gezebilir ve serinleyebilirsiniz.
Gaziantep Hakkında
Şehrin normalde halk tarafından söylenen adı Antep idi. Kurtuluş Savaşı yıllarında tüm Gaziantep halkı imkanlar doğrultusunda yurdu işgal etmeye çalışan düşmanlara karşı 10 ay boyunca kesintisiz mücadele etti. Bu mücadelenin sonucunda Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 1921 senesinin Şubat ayının sekizinci gününde şehre Gazilik ünvanı verildi. Bu sayede Gaziantep olarak adının son halini almış oldu. Gaziantep ili Güneydoğu Anadolu Bölgesi sınırlarının içinde yer alıyor ve 6.819 kilometrekare alana yayılıyor. Şehrin rakımı 850 metre olarak ölçülüyor. Gaziantep toprakları da tarıma çok elverişli olduğu için üzerinde birçok ürün için tarımsal faaliyetler gerçekleştiriliyor.

Ağaç olarak yetiştirilen ürünler zeytin, antep fıstığı ve nar şeklinde. Bunun dışında topraktan buğday, havuç, üzüm, pamuk, soğan, kavun, karpuz, mercimek, domates, sarımsak, biber, nohut, patlıcan, turp ve fasulye gibi ürünler de hasat edilebiliyor. Gaziantep ilinin Araban, İslahiye, Karkamış, Nizip, Nurdağı, Oğuzeli, Şahinbey, Şehitkamil ve Yavuzeli olmak üzere toplamda dokuz tane ilçesi bulunuyor. Her ilçenin kendine özgü doğal ve yapay birçok gezilebilecek yeri var.