Gelibolu gezilecek yerler konusunda her zaman iddialı bir konumda yer almayı başarmış olan bir bölge olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle Gelibolu gezilmesi gereken yerler söz konusu olduğu zaman tarihi açıdan oldukça önemli olan yerler ön planda yer alıyor. Peki; her zaman en önemli gezi rotası olarak karşımıza çıkan Gelibolu gezilecek yerler hangileridir? Dahası Gelibolu nerede? İşte bu ve benzeri sorulara dair merak edilen ayrıntıların tamamı!
Gelibolu, Çanakkale ilinde bulunan ve her zaman gündemde yer alan bir bölgedir. Popüler bir turizm merkezi olan Gelibolu, hem ulusal hem de uluslararası bazda turistlere de ev sahipliği yapmaktadır. Burası I. Dünya Savaşı’na ait savaş alanlarıyla tanınmaktadır. Çanakkale yakınlarındaki sahil alanı, Çanakkale Savaşı’ndan sonra “Çanakkale Deniz Zaferi” (Zafer Sahili) olarak adlandırılmıştır. Gelibolu’da ülkemiz için son derece manevi bir atmosferin bulunduğu bir bölgedir.
Gelibolu, Çanakkale’de bulunan küçük bir yarımadadır. Bu yarımada, Çanakkale Boğazı’nın bir parçasıdır ve denizci ülkeler için önemli bir stratejik alan olarak uzun bir geçmişe sahiptir. Bu bölge; 1991’den beri bir milli park olarak korunmaktadır. Ziyaretçiler, bölgenin coğrafyasından tarihi önemine kadar her şeyi açıklayan rehberlerle Gelibolu’yu ziyaret edebilmektedir. Hatta ziyaretçiler savaş alanlarını yürüyerek veya tekneyle keşfedebilirler. Gelibolu’da savaşanların anısına müzeler ve anıtlar da bulunmaktadır.
Gelibolu tarihi açıdan önemli bir bölge olması sebebiyle sürekli ziyaretçi çekmektedir. Bu yüzden, çok sayıda turist gelip buraya gezmektedir. Gelibolu’nun çok sayıda yöresel mutfak ürünleri de bulunmaktadır. Özellikle de denizin kenarında olan mekanlarda, denizden ve denize açılan mekanlarda harika yemekleri tadabilirsiniz. Bütün bu bilgiler ışığında Gelibolu gezilecek yerler gündeme geldiği zaman aşağıdaki seçenekler karşımıza çıkmaktadır;
- · Çimpe Kalesi
- · Kömür Limanı
- · Gelibolu Feneri
- · Piri Reis Müzesi
- · Bebek Kayalıkları
- · Gelibolu Savaş Müzesi
- · Gelibolu Mevlevihanesi
- · Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı
Çimpe Kalesi
Çimpe Kalesi Gelibolu’nun 12 km mesafede yer alan tarihi bir kaledir. Çanakkale ile Edirne yolu üzerinde yer alan Çimpe Kalesi; Karayokuş bölgesindedir. Osmanlı Devleti döneminde Osman Bey tarafından alınan bu kale; tarihi açıdan kritik bir etkiye sahiptir. Osmanlı daha sonraki süreçte Çimpe Kalesi’ni bir savaş üssü olarak kullanmıştır.
Kömür Limanı
Saros Körfezi’ne yakın bir konumda yer alan Kömür Limanı; Gelibolu’nun kuzeybatısında bulunmaktadır. Gelibolu merkezine 22 km mesafede yer alan bu bölge; Edirne ile Çanakkale yolu üzerinde yer almaktadır. Burası ziyaretçilerine sakinlik ve huzur vaat etmektedir. Kömür Limanı’nın berrak bir denize ve yemyeşil bir çevreye sahip olduğu bilinmektedir.
Gelibolu Feneri
Ziyaretçilerin ilgisini çekmeyi başaran bir bölge olan Gelibolu Feneri; Gelibolu’nun merkezinde yer almaktadır. Sembolik bir yapı olarak karşımıza çıkan Gelibolu Feneri; ziyaretçilerin uğrak yeri olarak karşımıza çıkmaktadır. Burasının etrafında restoranlar ve lokantalar yer almaktadır. 1856 yılı itibariyle inşa edilmiş olan Gelibolu Feneri; kendine özgü mimarisiyle de dikkatleri üzerine çekmektedir.
Piri Reis Müzesi
Piri Reis Müzesi; Gelibolu ilçe merkezindeki feribot iskelesine yakın bir konumda yer almaktadır. Bu müze bir kaleyi andırmakla birlikte; müzenin çok sayıda önemli esere ev sahipliği yaptığı bilinmektedir. Müze 2 kattan oluşurken; bu müzede tarihi eserleri incelemeniz mümkün olacaktır. Üstelik bu müzeyi ücretsiz gezebilirsiniz.
Bebek Kayalıkları
Bebek Kayalıkları; Saros Körfezi’ne yakın bir konumda yer almaktadır. Burası Güneyli sahilindedir. Buraya öze sandalcılar vasıtasıyla ulaşabilirsiniz. Berrak bir sahili bulunan Bebek Kayalıkları’nın; serin sularıyla ün yaptığı da bilinmektedir. Bebek Kayalıkları’nın ismini buraya korsan saldırıları sırasında insanların bebeklerini buraya koyuyor olmasından almaktadır. Agospatami Antik Kenti döneminden izlerin de bulunduğu bu kayalıklar; ziyaretçilerin de ilgisini çekmektedir.
Gelibolu Savaş Müzesi
Turistlerin sıklıkla ziyaret ettikleri bir bölge olarak karşımıza çıkan Gelibolu Savaş Müzesi; ilçe merkezinde yer almaktadır. Bu müze feribot iskelesine yakın bir konumda yer almaktadır. Turistlerin uğrak yeri olan Gelibolu Savaş Müzesi; Çanakkale Savaşı’nın izlerini yansıtmaktadır. Burada top mermileri; zırhlar ve şarapnel parçaları gibi malzemeleri burada görmek mümkün olmaktadır.
Gelibolu Mevlevihanesi
17. yüzyılda inşa edilmiş olan Gelibolu Mevlevihanesi; Gelibolu’daki tarihi mekanlar arasında yer almaktadır. İlçe merkezinde yer alan Gelibolu Mevlevihanesi’nin tarihi bir mekan olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz. Burasının manevi atmosferiyle dikkat çekici bir etkiye sahip olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz. Günümüzde Gelibolu Mevlevihanesi’nde sema törenleri de yapılmaktadır.
Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı
Çanakkale Savaşı’nın yaşandığı bir bölge olan Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı; Gelibolu’da en çok ziyaret edilmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır. Gelibolu’ya yaklaşık olarak 30 km mesafede yer alan Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı; pek çok farklı anıt ve mezara ev sahipliği yapmaktadır.
Gelibolu, birçok kültür ve medeniyetin büyük yapılarının yanı sıra, özellikle deniz günlerinde en çok ziyaret edilen bölgelerden birisidir. Gelibolu’da gezilecek yerler arasında yer alan bölgeler genellikle ilçenin merkezinde yer almaktadır. Burada bulunan konaklar aynı zamanda Türkiye’nin en eski konaklarından birisidir. Gelibolu’daki konaklar; şehri sakin akşamlarında dolaşmak ve deniz günlerinde çevre birbirinden güzel manzaralar sunuyor.
Gelibolu, Türk tarihine ait pek çok önemli hadisenin yaşandığı bir bölge olduğundan dolayı birçok kişi tarafından da ziyaret edilmektedir. Gelibolu’ya gelen insanların gördükleri ve farklı olmayan birçok yer vardır. Gelibolu’nun doğası ve kültürü ile ilgili olarak çok konuşulan bir kent olduğunu söylemek mümkündür. Bu konuda daha önceki bazı yazılarımızda da söz etmiştir.
Gelibolu Gezilmesi Gereken Yerler
Gelibolu’nun her bölgesinde harika bir doğal güzellikleri yaşamak mümkündür. Gelibolu’nun yerlilerinin bu doğayla ilişkileri de oldukça güzeldir. Bunun yanı sıra, Gelibolu’da geçmişten bugüne kadar hep var olmuş kendine özgü bir yöresel dokusu da bulunmaktadır. Gelibolu gezilmesi gereken yerler söz konusu olduğu zaman gayet doğal olarak karşımıza birden fazla seçenek çıkmaktadır.
Gelibolu, Türkiye’nin güneybatısında bulunan bir ilçedir. Bu ilçede yaşayanların çoğunluğu köy yaşamını sürdüren köylülerden oluşmaktadır. Gelibolu’ya gelen turistlerin çoğunluğu, bu ilçeye yapılan yat turları ile geldikleri için daha çok buralarda kaldıklarını söyleyebiliriz. Böylece Gelibolu’da yoğun bir turizmin faaliyetinin bulunduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz.
Gelibolu günümüz koşullarında kendine özgü mimari yapısıyla da dikkatleri üzerine çekmektedir. Bu konuda uzman kişilerin yaptığı araştırmalar sonucunda geleneksel mimari mimarlar tarafından inşa edilmiş olan evlerin oldukça farklı olduğuna inanmaya başlamaktaydılar. Böylece Gelibolu’da estetik görsellik noktasında üst düzeyde bir etkiye sahip mimari doku karşımıza çıkmaktadır.
Gelibolu Nerede?
Gelibolu, Türkiye’de Ege Denizi’nde bir yarımadadır. Çanakkale ve Marmara Denizi arasında yer alır ve iki yarımadadan oluşur. Her iki yarımada üç tarafı denizlerle çevrili olup, birbirlerine küçük bir kıstakla bağlıdırlar. Gelibolu, Ege Denizi’nde, Türkiye’nin kuzeyinde yer alan bir yarımada olarak ön plana çıkmaktadır.
Gelibolu yarımadası adını üzerinde bulunan Gelibolu şehrinden almıştır. Yarımada, I. Dünya Savaşı sırasında yoğun çatışmaların yaşandığı bir yer olarak biliniyor. Tüm bu bilgiler ışığında Gelibolu günümüz koşullarında her zaman en çok ziyaret edilen destinasyonlar arasında yer almaktadır.