Türkiye’nin en büyük adası olan Gökçeada, dört tarafı denizle çevrili olması, doğal güzellikleri ve tarihi önemi ile özellikle son yıllarda ziyaretçi sayısı artmıştır. Bu adanın son yıllarda tatil için yoğun olarak tercih edilmesine bakılarak turizm açısında gelişen bir yer olduğunu söyleyebiliriz. Adanın etrafının denizle çevrili olması buraya ulaşımda sadece deniz yolunun kullanılmasını zorunlu kılmaktadır.
Adada yapılaşma düzenli olarak gerçekleştirildiği için ada otantik yapısını bozmamıştır. Gökçeada taş evleri, denizi temiz sahilleri, ormanlık alanları ve Rum köyleri ile gezilecek yerler arasında önemli bir yerde bulunuyor.
Gökçeada Görülmesi Gereken Yerler
Günümüz koşullarında Gökçeada görülmesi gereken yerler konusunda iddialı bir bölge olarak karşımıza çıkmaktadır. Gökçeada’nın zengin bir tarihi vardır. Antik çağlardan kalma birçok eser ve hatta bugün hala ayakta duran bazı Bizans kiliseleri bu adada bulunuyor. Şehrin eski Yunanca adı Haideia idi. Gökçeada’nın uzun bir geçmişi bulunuyor.
Gökçeada adası şehrin koşuşturmacasından kaçmak isteyenler için harika bir yerdir. Ada, Türkiye’nin kuzey doğusunda, Yunan Adalarına çok yakın bir konumdadır. Adanın muhteşem bir doğası ve ziyaret edilecek çok sayıda tarihi yeri vardır. Gökçeada tatiline çıktığınızda mutlaka gezilmesi gereken yerler arasında;
- Gökçeada Sualtı Milli Parkı
- Gökçeada Kent Müzesi
- Aya Marina Kilisesi
- Gökçeada Tuz Gölü
- Kaleköy İskiter Kalesi
- Peynir Kayalıkları
- Gökçeada Kaya Mezarı
- Kabatepe Plajı
- Kabatepe Müzesi
- Anzak Koyu

Gökçeada Nerede?
Gökçeada, Türkiye’nin kuzeyinde bulunan bir adadır. Çanakkale’nin ilçesi olan bu adada gezilecek çeşitli çok fazla yer bulunuyor. Gökçeada, kuzeydoğu Ege Denizi’nde, Marmara Denizi’nde bir adadır. Çanakkale Boğazı’nın doğusunda ve Çanakkale’nin karşısında yer alıyor. Ada 556 km2’lik bir alana sahiptir. İklim, yazları sıcak ve kurak, kışları serin ve ılıman geçen Akdeniz iklimidir.
Adanın nüfusu güncel verilere göre 10.377’dir. Adaya ulaşım deniz yolu ile ve hava yolu ile sağlanabilir. Gökçeada gezilecek yerler şu şekilde sıralanabilir:
Gökçeada Sualtı Milli Parkı
Bu milli park adanın merkezine ortalama 5 kilometre uzaklıkta buluyor. Adadaki en önemli tesislerden olan Sualtı Milli Parkı’na merkezden 10 dakika içerisinde rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Bu park 1999 yılında hizmet vermeye başlamıştır. Adanın kuzey ucunda yer alan Gökçeada Sualtı Milli Parkı’nda soyları tükenme ile karşı karşıya olan ve çok nadir görülen deniz canlıları bulunuyor. Burası aynı zamanda Türkiye’nin de faaliyet gösteren ilk ve tek sualtı parkı olma özelliğini taşıyor. Parktaki havuzlarda fok balığı, yunus, vatos gibi Türkiye sularında görülmeyen canlıları görebilirsiniz. Milli parkta aynı zamanda güzel vakit geçirecek etkinlikler de yapabilirsiniz. Park içerisinde belli noktalarda balık avlayabilirsiniz. Bu bölgelerin dışında avlanmak yasaktır.
Gökçeada Kent Müzesi
Gökçeada Kent Müzesi adanın merkezinde hizmet veriyor. Buraya ulaşım yürüyerek sağlanabilir. Kent müzesi içerisinde bulunan eserlere bakarak bu bölgenin tarihi hakkında çok geniş bilgilere ulaşabilirsiniz. Müze içerisinde bölge insanının yaşam şartları ve günlük yaşamları ile ilgili çeşitli eserlere de rastlayabilirsiniz. Müze 2017 yılında açılmıştır. Gökçeada Kent Müzesi’ni gezdiğinizde burada çok uzun süre yaşamış olan Rumlar hakkında da detaylı bilgilere ulaşmanız mümkün olacaktır. Bu müze 2018 yılında En İyi Kent Müzesi seçilmiştir. Müzeye hafta içi giriş yapabilirsiniz. Hafta içi her gün 09:00 -19:00 saatlerinde açık olan müzeye girişte ücret alınmaktadır. Müze hafta sonları kapalıdır.
Aya Marina Kilisesi
Aya Marina Kilisesi Gökçeada ilçe merkezine 15 kilometre uzaklıkta bulunan Dereköy sınırları içerisinde yer alıyor. Bu kiliseye ulaşımlar özel araçla sağlanabiliyor. Gökçeada, geçmişte çok uzun zaman Rum halkına ev sahipliği yapmıştır. Bundan dolayı bölgede birçok Rum Köyü bulunuyor. Bu köyler arasında yer alan Dereköy’de Aya Marina Kilisesi bulunuyor. Kilise günümüzde ibadete kapalıdır. Rum Ortodokslarına ait olan kilisede en son 2016 yılında Patrik ve İstanbul Başpiskoposu Bartholomev tarafından ayin yapılmıştır. Kilise çok uzun yıllar kullanılmış ve tahribata uğramıştır. Bu sebeple yakın zamanda restorasyon çalışması yapılmıştır. Kilise ziyarete kapalı durumdadır. Kilisenin yanına gelenler dışarıdan kilisenin mimarisini ve tarihi dokusunu görebilir.
Gökçeada Tuz Gölü
Gökçeada Tuz Gölü, Gökçeada’nın güneydoğusunda buluyor. Gökçeada’nın doğal güzellikleri arasında yer alan Tuz Gölü, ilçe merkezine 11 kilometre mesafededir. Bu göl Kefalos Plajı’nın yakınlarında bulunuyor. Tuz Gölü çok güzel manzaraların oluştuğu bir alan olarak biliniyor. Burası aynı zamanda bölgenin tuz ihtiyacının karşılanmasını da sağlıyor. Tuz Gölü insan vücudunda oluşan birçok hastalığın tedavisinde de kullanılıyor. Bütün bunlar gölün çok sayıda ziyaretçisi olmasını sağlıyor. Gölde çamur banyosu yapabilir, dinlenmek üzere buraya gelen flamingolarla fotoğraf çekimi yapabilirsiniz. Göl tabi güzellikleri ile mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yerdir.
Kaleköy İskiter Kalesi
Kaleköy İskiter Kalesi, Gökçeada ilçe merkezine 5 kilometrelik uzaklıkta bulunuyor. İskiter Kalesi, Kaleköy sınırları içerisinde yer alıyor. Bu kaleye 10 dakika içerisinde ulaşım sağlayabilirsiniz. Buradaki kale, doyumsuz manzarası ve tarihi önemi açısından son derece önemli bir eserdir. Kaleköy’ün üst kısmında bulunan İskitler kalesi bu bölgede yaşamış olan medeniyetler hakkında önemli ipuçları veriyor. Kalenin yanında bir de tarihi sarnıç bulunuyor. Bu sarnıcın inşa edildiği tarih bilinmemekle birlikte bu bölgede yaşayan halkın su ihtiyacını giderdiği biliniyor. Gökçeada’ya geldiğinizde tarihi değeri sebebiyle burayı ziyaret etmeden gitmemeniz tavsiye edilir.
Peynir Kayalıkları
Peynir Kayalıkları Gökçeada’nın ilginç doğal güzellikleri arasında yer alıyor. Bu kayalıklara ulaşım çevredeki tekne ve sandallar ile yapılabilir. Peynir kayalıkları çok ilginç şekillere sahiptir. Kayalıklar üst üste yuvarlak kayaların oturması ile oluşmuştur. Bu şekillerle ilgili çeşitli rivayetler bulunuyor. Bunlardan en çok bilineni bir köylünün cennete ulaşabilmek için yaptığı yuvarlak peynirleri üst üste dizmesi sonucunda tanrının bu kişiyi cezalandırması şeklinde anlatılmaktadır. Peynir Kayalıklarına gittiğinizde oradaki sahilin ve denizin keyfini çıkarabilir kayalıkların yapısını inceleyebilirsiniz.
Gökçeada Kaya Mezarı
Gökçeada Kaya Mezarı, Gökçeada’nın güney tarafında bulunuyor. Burası ilçe merkezine 5 kilometrelik bir mesafededir. Bölgede çok eski dönemlerden kalmış iki adet kaya mezarı bulunuyor. Buraya gelmek isteyenler kendi imkanları ile ulaşım sağlayabilir. İki adet kaya mezarını görebilmek için taş duvarlarla çevrili alanı geçmeniz gerekiyor. Böylece kaya mezarlarını görebilirsiniz. Bu mezarların Roma dönemine ait olduğu düşünülüyor.

Anzak Koyu
Anzak Koyu, Gökçeada ilçe merkezine yaklaşık olarak 37 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Anzak Koyu’na ulaşım konusunda feribot kullanılabilir. Bunun için Kuzu Limanı Feribot İskelesi’nden Kabatepe deniz otobüsüyle Anzak Koyu’na ulaşmanız mümkün olacaktır. Anzak Koy, Çanakkale Savaşı için dönüm noktası kabul edilmiştir. Bu sebeple bu bölge tarihimiz açısından çok önemli bir bölgedir. Bu bölgeye her yıl yoğun olarak ziyaretçi geliyor.
Kabatepe Müzesi
Kabatepe Müzesi, Gökçeada ilçe merkezine ortalama 35 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Kabatepe Müzesi’nde, tarihimizdeki en önemli savaşlardan biri olan Çanakkale Savaşı ile ilgili önemli eser ve belgeler yer alıyor. Kabatepe Müzesi’ne ulaşım Kuzu Limanı üzerinden feribot ile sağlanıyor. Müze, Lapseki yolu üzerinde günübirlik olarak da gezilecek yerler arasında yerini almıştır.
Kabatepe Plajı
Kabatepe Plajı, Gökçeada’ya yaklaşık 35 kilometre uzaklıktadır. Burası günübirlik gezilerde eğlenceli vakit geçirmek için uğrayabileceğiniz yerlerden biridir. Kabatepe Plajı’na ulaşım Kuzu Limanı’ndan feribot veya deniz otobüsü ile yapılabilmektedir. Bu plaja girişlerde herhangi bir ücret alınmamaktadır.