Gürcistan’ın başkenti Tiflis… Kiliselerinden katedrallerine, kalelerinden pek çok görkemli tarihi eserlerine, doğal güzelliklerinden muhteşem yapılarına kadar görülmesi, gezilmesi gereken şehirlerden biri. Kafkasların içerisinde bulunan ve coğrafi konumuyla dikkati çeken Tiflis, oldukça köklü bir tarihe sahip. İberya Kralı Vahtang Gorgasali tarafından kurulan şehir, 5. Yüzyıllara kadar uzanan bir geçmişin eseri. Kura Nehri’nin yanlarına kurulan Tiflis, aynı zamanda ülkenin hem endüstri hem de kültür merkezini oluşturuyor.
Tbili kelimesinden gelen Tiflis, Gürcü dilinde “sıcak yer” anlamında kullanılıyor. Buna dair şehrin bir hikâyesi de mevcut. Peki bu hikâyelere konuk olan, kültürü ve görkemli tarihi eserleriyle kendine hayran bırakan başkent Tiflis’te gezilecek yerler nelerdir? İşte bu yazıda başkent Tiflis’te gezilecek yerler hakkında bilgiler sizlerle.

Başkent Tiflis’te Gezilecek Yerler
Rivayete göre şehrin kurucusu Kral Vahtang MÖ 5. yüzyılda bir ava çıkmıştır. Sürekli uçan bir sülünün peşinden atmacasını gönderen Kral, bir süre sonra sülünü de atmacasını da gözden kaybeder ve aramaya çıkar. Her iki hayvanı da ölü bir şekilde sıcak bir suyun içinde görürler. Bu durumdan oldukça etkilenen Kral, kaplıcanın etrafında bulunan bütün ağaçların kesilmesini ister ve bu bölgeye bir şehir kurmalarını emreder. Böylece de “sıcak yer” anlamındaki Tiflis şehri kurulmuş olur.
Tarihi çağların öncesine giden Tiflis, görkemli tarihi eserleriyle yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktalarından biridir. Bu etkileyici hikayesiyle beraber gelin birlikte Tiflis’te gezilecek yerlere birlikte bakalım:
Parlamento Binası
Özgürlük Meydanı içerisinden çıkıp Rustavelli Caddesi üzerinde ilerlediğinizde karşınıza çıkan bu tarihi yapı, dış mimari özellikleriyle görülmesi gereken eserlerdendir. Binanın içi, Gürcistan Yasama Meclisi’nin bu binaya taşınması nedeniyle ziyarete açık değil. Yüksek kemerleriyle görülmesi gereken bu tarihi yapı, Tiflis’te gezilecek yerler arasında bulunuyor.
Narikala Kalesi
Turistlerin Tiflis’teki en çok ziyaret ettiği yerlerden biri olan Narikala Kalesi yani Narikala Fortress, şehrin neredeyse her noktasından görebileceğiniz bir kaledir. Tiflis’in muhteşem manzaralarını ziyaretçilerine sunan bu kale, zamanında şehrin savunmasında çok önemli görevler üstlenmiştir. Kalenin duvarlarında farklı dönemlerden kalıntılar görülür. Bunlardan en eskisi 4. yüzyıla aittir. Narikala Kalesi için “Rakip Kale” anlamındaki Shuris-tsikhe de denilmektedir. Kalenin aşağılarında bulunan Botanik Bahçesi de oldukça güzel yerlerden biridir. Bu bahçe içerisinde yer alan çeşitli bitkiler ziyaretçilerinin de dikkatini çekecektir. Yine kalenin tepesindeki St. Nicholas Kilisesi de tasarım ve mimari özellikleriyle Tiflis’in görkemli tarihi eserleri arasında yerini almıştır.
Narikala Kalesi, Tiflis’in hem gece hem de gündüz manzaralarını seyredebileceğiniz, görülmesi gereken tarihi yapılarından biridir.
Kartlis Deda Heykeli
Kalenin alanında bulunan Kartlis Deda Heykeli, Tiflis’in simgelerinden biri olma özelliğini taşıyor. Tiflis’in 1500. yılı anısına 1958’de yapılan heykelin yüksekliği 20 metre. Heykelin üzerinde geleneksel bir Gürcü kıyafeti giyen bir kadın figürü var. Ayrıca bir elinde şarap kasesi, diğerinde de kılıç yer alıyor. Şarap kasesi, dostlarını karşılamayı; kılıç ise düşmanlarına karşı savaşmayı ifade ediyor.
Tiflis Camii
Diğer adıyla Cuma Camii olarak bilinen yapı, Tiflis’te bulunan tek camidir. Farklı tarzda bulunan mimarisi ile dikkatleri üzerine çekiyor. Şehirdeki tek cami olması nedeniyle 1996’ya kadar Sünniler ve Şiiler siyah bir perde ile bölerek ibadetlerini yapmışlardır. Bugün ise ortak olarak ibadet ederler.

Sameba Katedrali
Holy Trinity Cathedral of Tbilisi yani Sameba Katedrali, Archil Mindiashvili tarafından yapılan projeyle, 1995- 2004 yılları arasında inşa edilmiş modern bir eserdir. Ülkenin tüm kiliseleri içerisindeki en büyük kilise olan Sameba Katedrali, Elia Tepesi’nde yer alır. Kilisenin temeli için Kudüs’ten toprak, Ürdün Nehri ve Sion Dağı’ndan da kayalar getirilmiş ve kullanılmıştır. Kilisesin inşası daha ziyade özel bağışlarla yapılmıştır. 1989’da İsa’nın doğumunun 2000. dönümü sebebiyle kilisenin inşa edilmesi düşüncesi ile yapılan bu yapı, mimari özellikleriyle de dikkat çeker.
Metekhi Kilisesi
Kura Nehri’nin yanında bulunan kilise, Tiflis’teki önemli kiliseler arasında yer alır. Şehri kuran Kral Vahtang’ın da heykelinin bulunduğu bu bölgeye Metekhi Köprüsü’nü aşarak ulaşabilirsiniz. Çapraz kubbe üslubunda inşa edilen kilise, Orta Çağ dönemine ait mimari özellikleri gösterir.
Yeraltı Hamamları
Hamamların bulunduğu yer olan Abanotubani adlı bölge, Tiflis’e gelenlerin ziyaret ettikleri yerlerden biridir. Tiflis’in adının nereden geldiği rivayetinde de belirtildiği üzere sıcak suların yani kaplıcaların olduğu bu yerde sıcak suyun çeşitli hastalıklara iyi geldiğine inanılıyor. Burası 5 adet hamamı içeren geniş bir yapı. İçerisinde Abanotubani Hamamları, Kraliyet Hamamı, Kükürt Hamamı, Orbeliani Hamamı, 5 No’lu Hamam ve Bakhmaro Hamamı yer alıyor. Hamama girdiğinizde sülfürün kokusunu yoğun olarak hissedebiliyorsunuz. Ayrıca mavi ve beyaz renkteki mozaiklerle döşenmiş olan bu hamamlar, görsel olarak da sizi cezbediyor. Şehrin tarihi ve doğal güzelliklerinin dışında sadece hamamları için de ziyaret edildiği dile getiriliyor.
Gabriadze Saat Kulesi
Shavteli Sokağı ve Kukla tiyatrosu önünde bulunan bulunan Gabriadze Saat Kulesi, eğri olması yönüyle dikkat çeken eserlerden biri. Ayrıca farklı mimari özellikleriyle dikkat çeken saat kulesinde aynı zamanda saat başı çan çalması ile ortaya çıkan kısa kukla oyununun da görülmesi ilginizi çekecektir.
Barış Köprüsü
Bridge of Palace olarak bilinen köprü, Kura Nehri’nin üzerinde yer alır. Eski Tiflis ile Yeni Tiflis’i birleştiren köprü, modern dizaynıyla turistler tarafından ilgi görüyor. Şehrin en meşhur yerlerinden biri olan Barış Köprüsü’nün mimarisi, deniz hayvanı gibidir. Zira köprü İtalya’da inşa edilmiş olup 200 adet tır ile Tiflis’e getirilmiştir. 2010 yılının Mayıs ayında kullanılmaya başlayan Barış Köprüsü’nde akşamları dans ederek şarkı söyleyen kişileri görebilirsiniz. 150 metre uzunluğundaki köprünün aydınlatması da bir hayli güzel. Barış Köprüsü’nde hem Kura Nehri’nin hem de Tiflis’in güzelliğinin tadını çıkarabilirsiniz.
Özgürlük Meydanı
Liberty Square olarak bilinen Özgürlük Meydanı, 19. yüzyılda Rusya’nın Ermenistan’ı mağlubiyeti üzerine yapılmıştır. Tarihi süreçte farklı olaylara şahitlik eden meydanın adı, 1918 yılında bağımsız olan Gürcistan’ın anısına Özgürlük Meydanı olarak anılmaya başlanmıştır. 1991 tarihine kadar meydanda Lenin heykeli yer alıyorken, günümüzde St. George yani Aziz Yorgi’nin heykeli bulunur.

Kraliçe Darejan Sarayı
1776 yılında Kraliçe Darejan için yapılmış olan saray, Urbnisi Caddesi üzerinde bulunur. 19. yüzyılda yapılan restorasyon çalışmalarıyla düzenlemeler yapılan Kraliçe Darejan Sarayı, Avlabari kalesinin kuzeyindeki kalıntılar üstüne yapılmıştır. Sachino Sarayı olarak da bilinen bu tarih ve kültür değeri taşıyan yapı, Tiflis’te gezilmesi gereken yerlerden biridir.
Anchiskhati Kilisesi
6. yüzyılda Kral Dachi Ujarmeli tarafından inşa ettirilen Anchiskhati Kilisesi, Tiflis’teki en eski yapılardan biri olması yönüyle önemlidir. Anchi Katedrali içerisinden büyük ikonanın bu kiliseye getirilmesi üzerine bugünkü adıyla anılmaya başlamıştır. Ülkedeki en büyük dine dair eski yapılardan olan büyük ikona, Bizans zamanında ısıtılmış mum boyaların kullanılmasıyla ortaya çıkmış önemli bir eserdir.
Gürcistan’ın başkenti Tiflis, hem tarihi hem kültürel hem de doğal güzellikleriyle gezilip görülmesi gereken yerlerden biridir. Görkemli tarihi eserler, şehirde sıkça karşımıza çıkar. Bu nedenle de Tiflis, hem Gürcistan’ın hem de yerli ve yabancı turistlerin gözdesidir.